ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εμπόδια στις περιπολίες Ρώσων στο Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Δοκιμάζεται η εύθραυστη συμφωνία «εκεχειρίας» για το Ιντλίμπ της Βορειοδυτικής Συρίας, που ανακοίνωσαν στις 5 Μάρτη οι Πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας, μετά την επεισοδιακή κινητοποίηση φιλότουρκων ομάδων «διαδηλωτών» που διέκοψαν το πρωί της Κυριακής τις περιπολίες Ρώσων στρατιωτικών στον λεγόμενο «διάδρομο ασφαλείας» πλάτους 6 χλμ. Ο διάδρομος αυτός είχε οριστεί σε μέρος του οδικού άξονα Μ4, που συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με τη Λαττάκεια, στη διάρκεια μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που ολοκλήρωσαν την περασμένη βδομάδα Ρώσοι και Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι στην Αγκυρα.

Ανταποκρίσεις διεθνών πρακτορείων κατέγραψαν ομάδες εκατοντάδων «ντόπιων» διαδηλωτών που κρατούσαν στα χέρια σημαίες του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», ο οποίος χρηματοδοτείται, εξοπλίζεται και εκπαιδεύεται από την Τουρκία.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε ότι κάποιες από τις περιπολίες του ρωσικού στρατού στον άξονα Μ4 σταμάτησαν λόγω προβοκάτσιας και χρήσης αμάχων ως «ανθρώπινων ασπίδων». Το δε πρακτορείο ειδήσεων RIA ανέφερε ότι δυνάμεις του ρωσικού στρατού έκαναν τελικά περιπολία στην περιοχή, αφού επιλέχθηκε «σύντομη διαδρομή». Αντίθετα, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας αρκέστηκε να διαπιστώσει πως πραγματοποιήθηκε η πρώτη περιπολία «με τη χρήση εναέριων και χερσαίων μέσων». Δημοσιοποίησε μάλιστα φωτογραφίες ρωσικών και τουρκικών στρατιωτικών οχημάτων σε τμήμα του επίμαχου οδικού άξονα Μ4.

Από την άλλη, σήμερα πληροφορίες από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τις οποίες επικαλέστηκε το ρωσικό δίκτυο RT κατέγραψαν ότι οργανώσεις τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» και Τουρκμένων από την οργάνωση «Hurras ad Din» εξοπλίστηκαν εκ νέου και ξεκίνησαν επιθέσεις κατά δυνάμεων του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ.

Το Σαββατοκύριακο, ρωσικά ΜΜΕ κατέγραψαν τη μετακίνηση 64 στρατιωτικών οχημάτων του αμερικανικού στρατού από τα σύνορα με το Ιράκ σε μεθοριακές περιοχές της Συρίας.

Πάντως σε συνέντευξή του στο κανάλι «Rossiya-24 TV», ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας, Ντμίτρι Σουγκάγεφ, δήλωσε ότι Ρωσία και Τουρκία ενδέχεται σύντομα να υπογράψουν σύμβαση για την παράδοση της δεύτερης παρτίδας των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας «S-400».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ο Ρώσος Πρόεδρος στην Κριμαία, στα εγκαίνια της γέφυρας του Κερτς που την συνδέει με τη Ρωσία
Ο Ρώσος Πρόεδρος στην Κριμαία, στα εγκαίνια της γέφυρας του Κερτς που την συνδέει με τη Ρωσία
ΜΟΣΧΑ.--

Η ΕΕ αποφάσισε την Παρασκευή την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας - για την ενσωμάτωση της Κριμαίας - για άλλους έξι μήνες, από τις 15 Μάρτη έως τις 15 Σεπτέμβρη, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Η Ρωσία και η Ευρώπη έχουν υποστεί ζημιές εξαιτίας της επιβολής κυρώσεων, αλλά οι απώλειες που αντιμετώπισε η Ευρώπη είναι πολύ πιο σοβαρές από ορισμένες απόψεις», ισχυρίστηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέντευξή του στο TASS.

«Είναι γεγονός ότι (...) η Ευρώπη έχει χάσει σχεδόν το ίδιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους (...) Εχουν χάσει σε πιο ευαίσθητους τομείς», καθώς η ανεργία αυξήθηκε σε ορισμένες χώρες εξαιτίας της μείωσης των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Ρωσία έχει χάσει περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ως αποτέλεσμα των ξένων κυρώσεων, αλλά κατάφερε να αντισταθμίσει τις απώλειες με διάφορα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της υποκατάστασης των εισαγωγών. «Η Ρωσία επικεντρώθηκε στην υποκατάσταση των εισαγωγών και άρχισε να κατασκευάζει εμπορεύματα και τεχνολογίες που δεν είχαμε πριν», ανέφερε.

Τουρκία: Επικρίνει την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία

Με αφορμή τη συμπλήρωση 6 χρόνων από την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, τον Μάρτη του 2014, το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του δηλώνει για ακόμη μια φορά ότι δεν αναγνωρίζει την «παράνομη προσάρτηση της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία», όπως και η «διεθνής κοινότητα».

Σε μια περίοδο που οι αντιθέσεις Ρωσίας - Τουρκίας στη Συρία και σε άλλα μέτωπα έρχονται όλο και περισσότερο στην επιφάνεια, ενώ σκληραίνουν τα μεταξύ τους παζάρια, η Τουρκία χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Κριμαία πριν από 6 χρόνια παράνομο και επιβεβαιώνει «για ακόμη μια φορά την υποστήριξη στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, που είναι στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας».

«Εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία η προστασία της πολιτισμικής ταυτότητας των Τατάρων της Κριμαίας και ότι θα σταματήσουν να υποφέρουν από την κατοχή», προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, το Δικαστήριο της Χάγης ισχυρίζεται ότι δεν έχει δικαιοδοσία όσον αφορά τις διεκδικήσεις της Ουκρανίας ως προς τα δικαιώματά της στην ακτογραμμή της Κριμαίας:

«Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο (PCA) αρνήθηκε να εκδώσει απόφαση σχετικά με τη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τα δικαιώματα των παράκτιων κρατών στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αζοφική Θάλασσα και το Στενό του Κερτς», αναφέρει έγγραφο που δημοσίευσε η PCΑ.

Η Ουκρανία πρέπει να παρουσιάσει μια αναθεωρημένη έκδοση των αιτημάτων της έως τις 20 Νοέμβρη και στη συνέχεια η Ρωσία θα πρέπει να απαντήσει μέχρι τις 20 Αυγούστου 2021.

Η Ουκρανία κίνησε νομικές διαδικασίες επί του θέματος το Σεπτέμβρη του 2016. Σύμφωνα με την Ουκρανία, η Ρωσία παραβιάζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί θαλάσσιες ζώνες και ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αζοφική Θάλασσα και τα Στενά του Κερτς κοντά στην Κριμαία, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της στους φυσικούς πόρους.

Η Ουκρανία ζητά από τη Μόσχα να παύσει να παραβιάζει τα δικαιώματά της και να την αποζημιώσει για τις ζημιές που υπέστη αυτά τα χρόνια, ενώ η Ρωσία απορρίπτει όλες τις αξιώσεις.

ΓΑΛΛΙΑ
Εγινε ο α' γύρος των δημοτικών εκλογών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Εγινε την περασμένη Κυριακή ο α' γύρος των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, παρά το ότι αυτό αντικειμενικά προκάλεσε τη συνάθροιση ανθρώπων σε εκλογικά κέντρα, σε αντίθεση με συστάσεις για αποφυγή επαφών λόγω του κορονοϊού. Ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η πραγματοποίηση των εκλογών περιλαμβάνεται στα «μέτρα» που θα στείλουν μήνυμα ότι «η δημοκρατία λειτουργεί κανονικά». Πάντως, η προσέλευση στις κάλπες ήταν πολύ περιορισμένη, «έκλεισε» στο 42,3%.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, συγκριτικά στοιχεία για την προσέλευση έως τις 5 μ.μ. κατέγραφαν τη συμμετοχή μόλις στο 38,7%, από 54,54% το 2014 και 56,25% το 2008.

Στο Παρίσι, η απερχόμενη δήμαρχος (προερχόμενη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα - PS), Αν Ινταλγκό, ήρθε πρώτη με 29,33% (το 2014 είχε πάρει στον α' γύρο 34,4%) και ακολούθησε η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων (το LR, το μεγαλύτερο κόμμα της κεντροδεξιάς) Ρασιντά Ντατί με 22,72% (το 2014 οι ίδιες δυνάμεις είχαν πάρει 35,64%). Η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος «La Republique en Marche» - LRM Ανιές Μπουζίν αποκλείστηκε από τον β' γύρο, αφού ήρθε τρίτη, με 17,26%.

Ορισμένα άλλα ενδεικτικά αποτελέσματα:

-- Στη Μασσαλία, το 23,44% συγκέντρωσε μια υποψηφιότητα προερχόμενη από το κόμμα των Oικολόγων (EELV), ακολούθησε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων με 22,32% και μετά του αντιδραστικού «Εθνικού Συναγερμού» (RN) της Λεπέν με 19,45%. Το 2014 πρώτη είχε έρθει η υποψηφιότητα του UMP (προδρόμου του LR) με 37,64% και δεύτερη του FN (προδρόμου του RN) με 23,16%.

-- Στη Λιόν, πρώτος ήρθε ο υποψήφιος των οικολόγων (EELV) με 28,46% και ακολουθεί ο υποψήφιος του LR με 17,01%, με τρίτο τον υποψήφιο του LRM με 14,92%. Το 2014 πρώτος είχε έρθει ο υποψήφιος του PS με 35,75% και δεύτερος ο υποψήφιος του UMP με 30,49%.

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2014 το PS έχει αποδυναμωθεί με αποχωρήσεις διαφόρων βασικών του στελεχών, που ανέλαβαν άλλο πόστο στην αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας (π.χ. o Ζαν Υβ Λε Ντριάν έφυγε από το PS και ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του LRM). Τέλος, για το LRM ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε σε τοπικές εκλογές.

Ο β' γύρος, που είχε προγραμματιστεί για τις 22 Μάρτη, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης με την πανδημία του κορονοϊού θα αναβληθεί για το καλοκαίρι.

ΙΡΑΚ
Οι ΗΠΑ κλείνουν μικρές βάσεις μετά τις επιθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μετά την πρόσφατη κλιμάκωση των επιθέσεων με ρουκέτες σε στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο Ιράκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε χτες πως ξεκινά η αποχώρηση και αναστολή της λειτουργίας μικρότερων στρατοπέδων που χρησιμοποιούν στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος της συμμαχίας των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι η απόφαση ελήφθη ως επιστέγασμα της «επιτυχίας» του συνασπισμού κατά του «Ισλαμικού Κράτους», καθώς και του ιρακινού στρατού. Ανέφερε έτσι ότι εξαιτίας των επιχειρήσεων της συμμαχίας «απελευθερώθηκαν πάνω από 55.000 τ. χλμ. και εκατομμύρια Ιρακινοί άμαχοι από το φονικό "Ισλαμικό Κράτος"».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μόλις την περασμένη βδομάδα, άλλοι δύο Αμερικανοί και ένας νεαρός Βρετανός στρατιωτικός σκοτώθηκαν από επίθεση (πιθανώς σιιτικών πολιτοφυλακών) με 18 ρουκέτες στη στρατιωτική βάση Τάτζι, βόρεια της Βαγδάτης. Το Σαββατοκύριακο οι επιθέσεις με ρουκέτες επαναλήφθηκαν, ενώ ανακοινώθηκε πως σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αντίλ Αμπντ αλ Μάχντι συζήτησαν «τις τελευταίες επιθέσεις στη στρατιωτική βάση Τάτζι». Αργότερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, ανέφερε πως ο Πομπέο κάλεσε τον συνομιλητή του «να υπερασπιστεί το προσωπικό του συνασπισμού των ΗΠΑ, που υποστηρίζει τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης να νικήσει το "Ισλαμικό Κράτος"». Κατέληξε λέγοντας ότι «η Αμερική δεν θα ανεχτεί επιθέσεις και απειλές έναντι Αμερικανών και θα αναλάβει επιπρόσθετη δράση ως αυτοάμυνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ