Κλείσιμο εξωτερικών ευρωενωσιακών συνόρων, αρχικά για 30 μέρες, αποφασίστηκε στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη
Eurokinissi |
Τόσο η χτεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ όσο και η προχτεσινή αντίστοιχη συνάντηση που είχαν οι ηγέτες του «G7» ξεκαθάρισαν ότι οι λαοί θα κληθούν να φορτωθούν το επόμενο διάστημα νέα τεράστια βάρη, για να μειωθεί η χασούρα των μονοπωλίων αλλά και για να διασφαλιστεί στη συνέχεια η καπιταλιστική ανάκαμψη.
Στο πλαίσιο αυτό, ενέκριναν Οδηγίες της Κομισιόν για τους υγειονομικούς ελέγχους εντός της ΕΕ, με ταυτόχρονη εισαγωγή πράσινων λωρίδων για τη διακίνηση αγαθών, χωρίς ελέγχους.
Επιπλέον, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε ότι θα γίνουν αγορές εξοπλισμού για τη διαχείριση της κρίσης από την ΕΕ (προστατευτικό υγειονομικό υλικό κ.λπ.).
Τις επόμενες μέρες είναι πιθανή νέα τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ.
Αντίστοιχα, στο προχτεσινό ανακοινωθέν τους οι ηγέτες του «G7» επισήμαιναν ότι «ενώ οι τρέχουσες προκλήσεις απαιτούν επείγοντα εθνικά μέτρα, παραμένουμε δεσμευμένοι στη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας» (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα) και ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί «για να αποκατασταθούν η (σ.σ. επενδυτική) εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη», προδιαγράφοντας μάλιστα και νέες ευκαιρίες που η πανδημία ανοίγει για το μεγάλο κεφάλαιο: «Θα ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες, διεθνείς οργανισμούς και τον ιδιωτικό τομέα να στηρίξει τις παγκόσμιες προσπάθειες» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και «θα στηρίξουμε την έναρξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων με δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς πόρους». Κατέληγαν ότι θα ιεραρχήσουν την «επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης στις οικονομίες του "G7" αλλά και για τη διαφύλαξη από τους δυσμενείς κινδύνους».
Στο μεταξύ, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «S&P Global» εκτίμησε ότι «η ξαφνική οικονομική παύση που προκλήθηκε από τα μέτρα περιορισμού του COVID-19 θα οδηγήσουν σε παγκόσμια ύφεση φέτος». Σε νέα του έκθεση σημειώνει ότι η πιστοληπτική ικανότητα θα πληγεί ειδικά από τη μείωση της ρευστότητας, τις «πολύ πιο σφιχτές χρηματοδοτικές συνθήκες» αλλά και το «ταυτόχρονο σοκ» στις τιμές πετρελαίου, συμπληρώνοντας πως όλα αυτά «πιθανώς θα οδηγήσουν σε αύξηση των χρεοκοπιών, με το ποσοστό αυτών στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ να ενδέχεται να ξεπεράσει το 10% και να καταγράψει υψηλό μονοψήφιο αριθμό στην Ευρώπη τους επόμενους 12 μήνες».
Ας καταγραφεί επίσης ότι το Χρηματιστήριο Μετοχών στις Φιλιππίνες έγινε το πρώτο που ανακοίνωσε ότι κλείνει επ' αόριστον, απόφαση που ορισμένοι εκτιμούν ότι μπορεί να παρθεί και σε άλλες χώρες.
Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι η «Volkswagen» θα κλείσει «τις περισσότερες» μονάδες της στην Ευρώπη για τουλάχιστον 2 με 3 βδομάδες, με στελέχη της να αναφέρουν ότι τα λειτουργικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο του έτους θα μειωθούν «τουλάχιστον στο μισό». Αποφάσεις για αναστολή της παραγωγής τους σε μεγάλες μονάδες της Ευρώπης πήραν και άλλοι κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως οι «Daimler», «Ford», «Nissan», «Seat», PSA και «Renault», η οποία σταμάτησε χτες και σήμερα την παραγωγή στα τέσσερα εργοστάσιά της στην Ισπανία, καθώς και στη Γαλλία, μέχρι νεωτέρας.
Αντεργατική θύελλα προμηνύεται και σε άλλους κλάδους:
Η «Airbus» ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παραγωγή της για τέσσερις μέρες στη Γαλλία, όπου απασχολεί 48.000 εργαζόμενους, και στην Ισπανία, όπου απασχολεί 2.700 εργαζόμενους.
Η «Michelin» διακόπτει την παραγωγή για τουλάχιστον μια βδομάδα σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Τα ναυπηγεία «Fincantieri» ζήτησαν από τους υπαλλήλους τους να κάνουν χρήση της καλοκαιρινής άδειάς τους, η δε ρωσική αεροπορική εταιρεία «Aeroflot» κάλεσε τους υπαλλήλους της που έχουν υπόλοιπο αδείας «να επωφεληθούν» και να το πάρουν τώρα.
«Εθελούσιες αποχωρήσεις» καθώς και «προσωρινή διακοπή σύμβασης εργασίας και σημαντική μείωση των ωρών εργασίας» «προτείνει» η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους «Ryanair».
Η γερμανική «Lufthansa» ενδέχεται να μειώσει κατά 90% τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.
Τέλος, οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες «Delta Air Lines», «American» και «United» ανακοίνωσαν χορήγηση αδειών χωρίς αποζημίωση, σχέδια «εθελούσιας εξόδου» και μείωση των μισθών.
...ενώ αναγκάζεται να πάρει περιοριστικά μέτρα και εξαγγέλλει τόνωση της οικονομίας με ενίσχυση στις επιχειρήσεις
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Νέες συστάσεις για τον περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας αναγκάστηκε να ανακοινώσει χτες βράδυ η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, μετά το σάλο που προκάλεσε η αρχική τακτική για «ανοσία της αγέλης». Εως χτες αργά το απόγευμα, τα θανατηφόρα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο έφταναν τα 71, εκ των οποίων οι 14 έχασαν τη ζωή τους το προηγούμενο 24ωρο. Οι 14 ήταν ηλικίας μεταξύ 45 και 93 ετών και έπασχαν όλοι από χρόνια προβλήματα υγείας.
Ο επικεφαλής των συμβούλων της κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς, που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με την πρότασή του να αποφευχθούν μέτρα πρόληψης ώστε να εκτεθούν περισσότεροι Βρετανοί στον ιό για να επιτευχθεί ανοσία, προχώρησε σε νέα προκλητική δήλωση, εκτιμώντας ότι από τη «λογική εκτίμηση» των 55.000 κρουσμάτων κορονοϊού σήμερα «θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα να αποβούν τα 20.000 εξ αυτών θανατηφόρα, αν και θα ήταν τρομερό». Ανέφερε έτσι ενδεικτικά πως κάθε χρόνο πεθαίνουν από την εποχική γρίπη πάνω από 8.000 Βρετανοί.
Τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση τα περιοριστικά και άλλα μέτρα λόγω πανδημίας θα κρατήσουν «μήνες», αποφεύγοντας να προσδιορίσει εάν θα ξεπεράσουν τον έναν ή ενάμιση χρόνο. Ανήγγειλε επίσης ότι μετά τους πάσχοντες σε νοσοκομεία, το προσωπικό γιατρών και νοσηλευτών του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα είναι η επόμενη κατηγορία που θα έχει προτεραιότητα στη διενέργεια τεστ ανίχνευσης του ιού.
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ ζήτησε από τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό για τουλάχιστον 30 μέρες, δίχως να αποκλείει παράταση της σύστασης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε πακέτο μέτρων με στόχο την «τόνωση» της οικονομίας, ύψους άνω των 330 δισ. στερλινών, καθώς η πανδημία κορονοϊού αυξάνει εκθετικά τους κραδασμούς που προκαλεί τα τελευταία χρόνια η διαδικασία του Brexit. Υποσχέθηκε μεταξύ άλλων πολύμηνο πάγωμα καταβολής εργοδοτικών και φορολογικών εισφορών, (αδιευκρίνιστες) οικονομικές αποζημιώσεις σε εργαζόμενους και «μικρές, μεγάλες επιχειρήσεις», πάγωμα καταβολής στεγαστικών δανείων για τουλάχιστον ένα τρίμηνο, αλλά και χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν.
Προωθούν πακέτο μέτρων έως 1 τρισ., προσπαθώντας να περιορίσουν τις σημαντικές ζημιές από την πανδημία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
«Ζεστό» χρήμα εκατοντάδων δισ. δολαρίων σε μονοπώλια που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας έταξε χτες το απόγευμα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και υποσχέσεις σε εργαζομένους που απολύονται.
Την ώρα που το Χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ έπεφτε (12% ήταν η μείωση προχτές), η αμερικανική κυβέρνηση προωθεί πακέτο μέτρων μεταξύ 850 δισ. δολαρίων έως 1 τρισ. δολαρίων σε επιχειρήσεις. Μετά τις εξαγγελίες αυτές υπήρξε χτες «διόρθωση» κατά 5%. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Στ. Μνούτσιν τόνισε πως πήρε εντολή από τον Πρόεδρο Τραμπ να δοθούν επιταγές άμεσα, μέσα στο επόμενο 15ήμερο, στους Αμερικανούς εργαζόμενους που δουλεύουν σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει εξαιτίας της πανδημίας, όπως εστιατόρια και μπαρ. Απέφυγε να προσδιορίσει επακριβώς το ποσό, λέγοντας πως θα αποφασιστεί μετά από συναντήσεις με εκπροσώπους εργοδοτικών και άλλων οργανώσεων.
Η πετρελαϊκή εταιρεία «ExxonMobil», που ελέγχει τις περισσότερες εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου οι οποίες πλήττονται από την πρόσφατη σημαντική μείωση στις διεθνείς τιμές «μαύρου χρυσού», προχωρά σε «σημαντική» μείωση των δαπανών της για να αντεπεξέλθει στην απώλεια κερδών από τη διεθνή μείωση ζήτησης και τιμών πετρελαίου.
Ταυτόχρονα, χτες η ανάρτηση του Τραμπ στο «Τουίτερ» περί «κινέζικου κορονοϊού» προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κινεζικής ηγεσίας, που κατήγγειλε αυτόν το «στιγματισμό» και τόνισε: «Απαιτούμε από τις ΗΠΑ να διορθώσουν επειγόντως τα λάθη τους και να σταματήσουν τις κατηγορίες ενάντια στην Κίνα».
ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Σε αναστολή της λειτουργίας τους προχωρούν η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις στην Ισπανία στέλνοντας τους υπαλλήλους τους σε ...«προσωρινή» ανεργία, προκειμένου να μην πειράξουν την κερδοφορία των τελευταίων ετών και δεκαετιών. Τουλάχιστον 100.000 εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους μέχρι στιγμής και μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας. Λίγες μέρες αφότου η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σοσιαλιστών - «Ουνίδας Ποδέμος» ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και μέσω του προγράμματος «Ρύθμισης της Προσωρινής Απασχόλησης» (ERTE) οι όμιλοι αξιοποιούν τη συγκυρία με τον κορονοϊό για ένα κύμα απολύσεων που τις ονομάζουν «προσωρινές» μέχρι να «ομαλοποιηθεί η κατάσταση».
Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε από την αυτοκινητοβιομηχανία «Seat» (που ανήκει στον όμιλο «Volkswagen») ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ΕRΤΕ, μέσω του οποίου απολύονται 14.812 εργαζόμενοι με τη δικαιολογία της «ανωτέρας βίας».
Το μεγαλύτερο πρόγραμμα «προσωρινών απολύσεων» στην Ισπανία μέχρι σήμερα εφαρμόζεται από τον όμιλο «Alsea», που κατέχει εμπορικά σήματα εστιατορίων («Vips», «Starbucks», «Canas y Tapas», «Foster's Hollywood») και θα επηρεάσει 22.000 υπαλλήλους.
Η αλυσίδα ταχυφαγείων «Burger King» Ισπανίας παρουσίασε ένα πρόγραμμα ERTE που θα επηρεάσει 14.000 υπαλλήλους - 11.000 δικούς της και 3.000 από τα εστιατόρια franchise. Επίσης η ισπανική αεροπορική εταιρεία «Iberia» ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις θέσεις εργασίας του 90% των 16.000 εργαζομένων της, μαζί με άλλες αεροπορικές εταιρείες.
Στον τομέα του τουρισμού, η αλυσίδα ξενοδοχείων «Iberostar» ανακοίνωσε ότι θα κλείσει όλα τα ξενοδοχεία της στην Ισπανία, «ένα μέτρο που σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες». Η «Iberostar» απασχολεί 34.000 υπαλλήλους σε 120 ξενοδοχεία σε 19 χώρες.