ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Μάη 2001
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Δημήτρης Ζήκας
Δημήτρης Ζήκας
-Φωτ.

Συμπληρώνονται σήμερα 6 χρόνια από τη μεγάλη απώλεια του συντρόφου μου και αγωνιστή της Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΗΚΑ.

Στη μνήμη του, που θα μείνει άσβεστη, προσφέρω 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» για τους αγώνες του για κοινωνική δικαιοσύνη.

Η συντρόφισσά του Ιουλία Ζήκα

* * *

Φωτ.

Στις 30 Μάη κλείνει ένας χρόνος από το θάνατο του αξέχαστου φίλου και ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΓΕΛΗ, μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στο χωριό Ζέλε της Αταλάντης. Στην Κατοχή έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Καταδικασμένος σε θάνατο για την αντιστασιακή δράση του και για πολλά χρόνια πολιτικός κρατούμενος σε διάφορες φυλακές της χώρας, έμεινε πιστός στο ΚΚΕ και τα υψηλά ιδανικά του σοσιαλισμού ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του η Χρυσούλα και ο Γιώργος Πολυμερίδης προσφέρουν 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ, και 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κινημάτων Ζωγράφου.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΩΡΗ, ο οποίος εκτελέστηκε μαζί με άλλους 50 πατριώτες στις 3 Μάη 1944 στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, ο αδελφός του Γιώργος Τσιώρης πρόσφερε 50.000 δρχ. στην ΚΟΒ Χαλανδρίου.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ (Τζαβέλας) ο οποίος πέθανε στις 15 Απρίλη 2001, διακρινόταν για τη σεμνότητά του. Γεννήθηκε το 1917 στο χωριό Φροσύνη Θεσπρωτίας. Μεγάλωσε στο χωριό Γλυκή του ίδιου νομού. Μεγάλη επίδραση στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του άσκησε ο αδελφός του Γιώργος, στέλεχος του ΚΚΕ, τον οποίο εκτέλεσαν οι Γερμανοί.

Ντίνος Καπέλας
Ντίνος Καπέλας
Το 1942, τον Αύγουστο, για την αντιστασιακή δράση του, πιάστηκε από τους φασίστες Ιταλούς, κλείστηκε στις φυλακές Μεσολογγίου και καταδικάστηκε σε θάνατο. Οταν το 1943 δραπέτευσε επέστρεψε στη Γλυκή, και συγκρότησε, μαζί με το μεγαλύτερο αδελφό του Κώστα, την πρώτη ομάδα του ΕΛΑΣ, στην περιοχή.

Το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Στις 29 Ιούλη του ίδιου χρόνου έδωσε την πρώτη μάχη με Γερμανούς στον Ασπρόμυλο. Επακολούθησαν και άλλες. Κατόπιν, με το 24ο Σύνταγμα έφυγε για το Ξηρόμερο, όπου πήρε μέρος στη μεγάλη μάχη της Αμφιλοχίας και σε πολλές άλλες μάχες.

Στη συνέχεια με το 15ο Σύνταγμα πολέμησε τους Γερμανούς στη Ζίτσα, στην Καρίτσα, στα Δολιανά.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας διώχτηκε άγρια, όπως και ο πατέρας και ο αδελφός του Κώστας, από το κράτος του τρόμου και το παρακράτος.

Τον Οκτώβρη του 1946 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε άπειρες μάχες και παντού διακρίθηκε. Εκεί όμως που έδειξε περίτρανα πως είναι άξιος, γενναίος πολεμιστής ήταν η μάχη στη Λάκκα Σούλι.

Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση, εκτιμώντας τη λαμπρή πολεμική δράση του, του απένειμε το «Μετάλλιο Ανδρείας» και τον ονόμασε Ταγματάρχη του ΔΣΕ.

Μετά τη λήξη του εμφύλιου κατέφυγε στην Τασκένδη, όπου φοίτησε, μαζί με τον αδελφό του Κώστα, στη Σχολή Αξιωματικών της Φεργκάνα.

Χρήστος Μουλόπουλος
Χρήστος Μουλόπουλος
Το 1979 επαναπατρίστηκε μαζί με τη γυναίκα του και τα 5 παιδιά του. Ζούσαν στην Αθήνα. Με το «Μετάλλιο Ηλέκτρας» τιμήθηκε και η γυναίκα του Πανωραία Μήτση - Μάστορα.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης Αθήνας, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η ανιψιά του Βέρα Γιωτοπούλου

* **

Φωτ.

Σήμερα, 27 Μάη, συμπληρώνονται 9 μήνες από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΥΦΑΝΤΗ (Ηρακλή), στελέχους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και πολιτικού επιτρόπου της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, με διοικητή τον καπετάνιο της Ρούμελης Διαμαντή.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Κάτω Χαλανδρίου 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος Παρθένα Υφαντή

* * *

Φωτ.

Εκλεισαν 13 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΩΤΗΡΗ ΑΛΕΞΑΤΟΥ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Γεωργία και τα παιδιά του Ανδρέας και Γιάννης προσφέρουν, μέσω ΝΕ Αχαΐας 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Στη μνήμη του συζύγου μου ΒΑΣΙΛΗ ΣΠΙΝΟΥ προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Ιωνίας Βόλου, 5.000 δρχ.

Στέλλα Σπίνου

* * *

Φωτ.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΣΗΣ (Ξάνθος) γεννήθηκε στο Βελεστίνο Μαγνησίας. Μέλος του ΚΚΕ ήταν από το 1934. Το Φλεβάρη του 1943 τοποθετήθηκε καπετάνιος του εφεδρικού ΕΛΑΣ στην περιοχή Αλμυρού - Φαρσάλων. Με την απελευθέρωση των Τρικάλων τοποθετήθηκε υπασπιστής στο Φρουραρχείο.

Δημήτρης Αγγελής
Δημήτρης Αγγελής
Αργότερα πιάστηκε και εξορίστηκε στην Ικαρία, στη Λήμνο, στη Μακρόνησο και τον Αϊ - Στράτη. Οταν αφέθηκε ελεύθερος έζησε στην Αθήνα ως εκτοπισμένος ως το 1962.

Μετά το 1990 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Βόλο. Ηταν μέλος της ΚΟΒ Νέας Ιωνίας. Διατέλεσε μέλος της Νομ. Επιτροπής και της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου του νομού.

Για τους νεότερους αγωνιστές ήταν παράδειγμα για το πάθος του στη λύση των προβλημάτων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και τη βαθιά πίστη του στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Με τη συμπλήρωση 40ημερών από το θάνατό του, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Νέας Ιωνίας Βόλου πρόσφεραν στο ΚΚΕ 26.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 27 Μάη, συμπληρώνονται 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μου ο αγαπημένος σύντροφος της ζωής μου και του αγώνα ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΤΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και των ιδανικών του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Μοσχάτου.

Η συντρόφισσά του Αννα Νικολετάτου

* * *

Φωτ.

Η ΒΑΓΓΕΛΗ Ι. ΝΤΑΒΑΝΤΖΗ γεννήθηκε στην Κυψέλη (Χώσεψη) Αρτας το 1900.

Πέθανε στις 19 Απρίλη 2001.

Είχε 8 παιδιά και με το σύντροφό της τα μεγάλωσε σε μεγάλη φτώχεια. Εχασε ένα παιδί της 4 χρόνων γιατί δεν είχε χρήματα να πάρει γιατρό.

Στην Κατοχή δύο παιδιά της ήταν αντάρτες του ΕΛΑΣ και η ίδια βοηθούσε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Γιάννης Μάστορας
Γιάννης Μάστορας
Μετά τη Βάρκιζα τα παιδιά της διώχτηκαν για την αντιστασιακή δράση τους και πέρασαν στην παρανομία. Το 1947, ο γιος της Λευτέρης 19 χρόνων, ένας από τους Ελασίτες, μαχητής του ΔΣΕ, αρρώστησε και «έφυγε» από τη ζωή.

Η Βαγγελή, μετά τον εμφύλιο, παρά την τρομοκρατία, έριχνε κρυφά το ψηφοδέλτιό της στην ΕΔΑ. Μετά τη Μεταπολίτευση ψήφιζε το ΚΚΕ. Ηταν αγαπητή από τους συγχωριανούς της.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τη σκέπασε.

Στη μνήμη της και αντί για μνημόσυνο προσφέρουμε στο ΚΚΕ, που αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο του ελληνικού λαού, 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου.

Τα παιδιά της Χρήστος - Εφη Νταβαντζή

* * *

Φωτ.

Πέρασαν περισσότερες από 50 μέρες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΑΛΕΚΟΣ ΓΚΑΡΑΒΕΛΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε πριν από 70 χρόνια στην Αγιά Λάρισας. Εφηβος βγήκε στη βιοπάλη και σύντομα έγινε μέλος του ΚΚΕ. Διώχτηκε και φυλακίστηκε για τις προοδευτικές ιδέες και τη δράση του, μετά την Απελευθέρωση.

Με την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών ήταν ένα από τα τρία πρώτα μέλη της ΚΟΒ Αγιάς και στις γραμμές της παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του η ΚΟΒ Αγιάς προσφέρει 28.500 στη ΝΕ Λάρισας και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη»

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του πατέρα μου ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΜΟΥΤΟΓΙΑΝΝΟΥ, αγωνιστή για τη δημοκρατία και την κοινωνική προκοπή, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη», ο οποίος αγωνίζεται αταλάντευτα για τα δίκαια της εργατικής τάξης, 5.000 δρχ. και 20.000 δρχ. στην Αχτιδική Επιτροπή Ελασσόνας

Βαγγέλης Μουτογιάννος

* * *

Φωτ.

Στις 20 Μάη έγινε στο Λουδία Θεσσαλονίκης το 40ήμερο μνημόσυνο της αγωνίστριας ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣΙΔΟΥ, η οποία πέθανε σε ηλικία 87 χρόνων.

Γιάννης Γούσης
Γιάννης Γούσης
Στη μνήμη της ο γαμρπός της Αλέξιος Γεωργιάδης πρόσφερε 15.000 δρχ. στην ΚΟΒ Λουδία.

* * *

Φωτ.

Η ΤΑΣΙΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ, το γένος Γιαχουντή, γεννήθηκε το 1929 στην Ομβριακή Δομοκού. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Παναγιά Δομοκού.

ΕΠΟΝίτισσα από τις 13 Φλεβάρη 1944 ως τις 2 Σεπτέμβρη 1944, λόγω της αντιστασιακής δράσης της οικογένειά της διώχτηκε από τις μεταβαρκιζιανές κυβερνήσεις. Ο πατέρας της Δημήτρης Γιαχουντής εξορίστηκε στα Γιούρα. Η ίδια μαζί με τον συνομήλικο αδερφό της Γιάννη Γιαχουντή (μαχητή του ΔΣΕ ο οποίος σκοτώθηκε το 1949 στο Καρπενήσι), εντάχθηκε το φθινόπωρο του 1947 στο Αρχηγείο Αγράφων του ΔΣΕ. Ως τις 25 Μάρτη 1948 ήταν στη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ. Κατόπιν εντάχθηκε στο τάγμα Αγραφιώτη. Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις στην περιοχή Αγράφων. Το Μάη του 1948 τοποθετήθηκε στο κρυπτογραφικό Τμήμα του ΔΣΕ, πήρε μέρος στις επιχειρήσεις στο Σμόλικα, στην Καλαμπάκα, στην Ελασσόνα, στη Φαρκαδώνα, στην Αγιά.

Τον Δεκέμβρη του 1948 πέρασε στο Ιππικό του Γαζή. Πολέμησε στην Καρδίτσα, στις Σοφάδες και στο Καρπενήσι στις 20 Γενάρη 1949.

Τον Ιούλη του ίδιου χρόνου συλλαμβάνεται στο Θαυμακό Φθιώτιδας. Από τις 2 Φλεβάρη 1950 ως τις 20 Οκτώβρη 1956 παρέμεινε κρατούμενη στις γυναικείες Φυλακές «Αβέρωφ».

Από το 1963 έζησε στο Ασημοχώρι Καρδίτσας, παντρεμένη με τον Βασίλη Καραγκούνη.

«Εφυγε» από κοντά μας στις 8 Δεκέμβρη 2000.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Ο σύζυγος Βασίλης Καραγκούνης

Τα παιδιά Κώστας και Χρυσούλα

Ο ανιψιός Δημήτρης Καραγκούνης.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου φίλου μας ανταρτοΕΠΟΝίτη του ΕΛΑΣ στην Κατοχή και μαχητή του ΔΣΕ στον εμφύλιο, ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΡΑ, μέλους του ΔΣ του Παραρτήματος του Ε' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ και στελέχους της ΠΕΑΤΑΘ (1945-1967) περιοχής Μακεδονίας - Θράκης προσφέρουμε 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Χαριλάου και 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Ελένη και Σωκράτης Γιαννακούδης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΜΑΡΙΑΣ ΛΕΣΚΑ, η οποία πέθανε στις 31 Μάρτη 2001 στην Αναγέννηση Σερρών, η κόρη της Σοφία Ανδρεάδου και ο γαμπρός της Χαράλαμπος προσφέρουν 30.000 δρχ. στη ΝΕ Πιερίας.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΙΩΑΝΝΗ ΜΗΤΡΟΛΙΟΥ από τον Παντελεήμονα Πιερίας, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, η γυναίκα του προσφέρει 10.000 δρχ. στη ΝΕ Πιερίας.

* * *

Φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος από το θάνατο του αγαπημένου πατέρα μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, αξιωματικού του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ και συνεπούς κομμουνιστή ως το τέλος της ζωής του,

Στη μνήμη του προσφέρω 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Δ.Μ.

* * *

φωτ

Στη μνήμη της αγαπημένης μας αγωνίστριας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΧΑΣΙΩΤΗ, μέλους του ΚΚΕ, η οποία μας «άφησε» στις 9 Μάη 2001, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Εύοσμου Θεσσαλονίκης, 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» του οποίου ήταν τακτική αναγνώστρια.

Βάσω και Βασίλης Ναθαναηλίδης

* * *

Στη μνήμη των αξέχαστων αγωνιστών, στελεχών του ΚΚΕ: ΣΩΤΗΡΗ ΣΟΥΚΑΡΑ, ΣΠΥΡΟΥ ΚΩΤΣΑΚΗ, ΑΝΔΡΕΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΥ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ οι Ν.Κ. και Τ.Ρ. προσφέρουν στο ΚΚΕ 100.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του αξέχαστου και αγαπημένου μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ, πολιτικού πρόσφυγα από την Τασκένδη.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ

Η σύζυγός του Ολγα, τα παιδιά και οι αδελφές του Καλιάνθη και Χρυσάνθη.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 4 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου συζύγου μου ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΠΕΛΑ, μέλους του ΚΚΕ, προσφέρω στο ΚΚΕ, στο κόμμα για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε με συνέπεια ως το θάνατό του, 40.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νεάπολης.

Η συντρόφισσά του Κατίνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ