ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Μάη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ για Μέτωπο Αγώνα

Ποιον πάει να συναντήσει την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ; Κατά δήλωσή του, πάει σε μια συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, στον οποίο θα επιδώσει ένα κείμενο αιτημάτων. Είναι, πράγματι, έτσι; Τι είναι ο υπουργός Εργασίας - όχι το φυσικό πρόσωπο - σε μια κυβέρνηση, που με κάθε πράξη της δηλώνει πως νομοθετεί και εφαρμόζει για λογαριασμό του κεφαλαίου; Ωμά, στεγνά, στη θέση του υπουργού μιας αστικής κυβέρνησης, μπορούμε να αναγνωρίσουμε μόνο τον εκπρόσωπο του Κεφαλαίου. Αυτόν και μόνον αυτόν.

Και με αυτό σαν δεδομένο, δε θεωρούμε καθόλου αυτονόητο πως σε μια τέτοια συνάντηση θα πάει εκπρόσωπος εργατών σαν σε εθιμοτυπική επίσκεψη. Πολύ περισσότερο, που οι δρόμοι αντηχούν ακόμα από τα συνθήματα κόντρα στο «διάλογο», που από μόνος του είναι, ήδη, μία απάτη. Αυτή η συνάντηση δεν έχει καμιά νομιμοποίηση σε συνθήκες ταξικού πολέμου. Καμιά, κι ας σπεύδουν να σώσουν τη χαμένη τιμή της ΓΣΕΕ όσοι κραγμένοι ρεφορμιστές επιχειρούν στα γεράματα πλέον να πάρουν ρεβάνς για μάχες που έδωσαν ξανά και ξανά στο εσωτερικό του εργατικού κινήματος, ηττήθηκαν ξανά και ξανά πανηγυρικά, αλλά επιμένουν.

Τι σηματοδοτεί αυτή η συνάντηση; Μια ακόμη προσπάθεια να πειστεί η εργατική τάξη ότι η ίδια πρέπει να κάτσει στη γωνιά. Οτι αρκεί που οι εκπρόσωποί της δουλεύουν - διαπραγματεύονται. Καλούν τους εργαζόμενους να περιμένουν. Και το καλλιεργούν με κάθε τρόπο. Πριν απ' όλα, με τον ισχυρισμό πως ο «διάλογος», και μάλιστα ο θεσμοθετημένος, ανήκει στα αυτονόητα της ταξικής αντιπαράθεσης. Κρύβοντας συνειδητά ότι ειδικά ο θεσμοθετημένος διάλογος δεν είναι τίποτα άλλο, παρά θεσμοθέτηση της ταξικής υποταγής, πέρασμα στην εργατική τάξη της άποψης ότι είναι συνομιλητής με τ' αφεντικό της.

Απέναντι σ' αυτήν την πραγματικότητα, το εργατικό κίνημα δεν μπορεί παρά να βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς συναγερμού. Αυτό που αποσιωπάται από τα μέσα ενημέρωσης, αυτό που διαδήλωναν στις 17 Μάη χιλιάδες εργαζόμενοι, ο Δωδεκάλογος για την Ασφάλιση, αυτό που αρνούνται να γράψουν στα πανό τους ειδικά δυνάμεις που αυτοχαρακτηρίζονται αριστερές, αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να υψώνεται σημαία καθημερινή και να οδηγεί τη δράση μας. Το πλαίσιο που πρότεινε το ΠΑΜΕ και υιοθετήθηκε ήδη πανηγυρικά στις διαδηλώσεις, αυτό ακριβώς πρέπει να φτάσει ακόμα πιο πλατιά και στο τελευταίο σπίτι και εκεί να μπαίνει σε ευθεία αντιπαράθεση με το πλαίσιο που πάει να κάνει «διάλογο» η ΓΣΕΕ. Αυτή η ανοιχτή αντιπαράθεση είναι και ο καλύτερος τρόπος να αποκαλυφθεί πως η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ μπορεί και πάει στον Γιαννίτση, ακριβώς γιατί μαζί της κουβαλά μόνο το αίτημα που έχει παραγγείλει η ίδια η κυβέρνηση.

Κι εκεί στο πεδίο της αντιπαράθεσης, να οργανωθεί η συνέχεια του αγώνα. Με αποκάλυψη της τακτικής, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, έτσι που οι εργαζόμενοι να βγάζουν έγκαιρα και τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα, να μην παγιδεύονται σε μια τακτική, που τους θέλει μόνιμα στη γωνιά, πότε σαν ψηφοφόρους, άλλοτε ως διακοσμητικό στοιχείο σε ανούσιες εκδηλώσεις, ακόμα κι όταν αυτές βαπτίζονται εργατικές, ποτέ, όμως, εργάτες παραγωγούς που τους ανήκουν και πρέπει να διεκδικούν τα πάντα.

Η αποκάλυψη, βέβαια, δε φτάνει. Κρίσιμο για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα παραμένει το πώς θα οργανωθεί η εργατική τάξη, πώς θα συσπειρωθούν νέες δυνάμεις. Αυτό καθορίζει την επιμονή της δουλιάς στα σωματεία, για την οργάνωση και νέων μελών, για μια λειτουργία, που θα κάνει τα συνδικάτα πολύβουα μελίσσια, κόντρα στην εκκωφαντική σιωπή, που θέλουν να επιβάλουν διάφορες ηγεσίες και ηγετίσκοι. Εδώ, εμφανίζεται ακόμα πιο αναγκαίος και ο ρόλος του ΠΑΜΕ. Εδώ, προβάλλει ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να μιλήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα στους χώρους δουλιάς, να συγκροτήσουν τις δικές τους Επιτροπές Αγώνα παντού, όχι σαν σχήματα, αλλά σαν έμπρακτη έκφραση των αγωνιστικών τους διαθέσεων, σαν τις δικές τους αναγκαίες μηχανές, που με τη συγκέντρωση δυνάμεων στη δράση θα εξασφαλίζουν πως ο τροχός της ταξικής πάλης θα κυλά όσο το δυνατόν μόνο μπροστά.

Εδώ που είναι τα πράγματα σήμερα, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι υποχρεωμένο για ένα μόνο: Να βάλει ισχυρή τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Κόντρα στη μοιρολατρία και την υποταγή, κόντρα στην επιδιωκόμενη - από «φίλους αριστερούς» - διάσπαση της ταξικής ενότητας και την υποκατάστασή της από μια ψευδεπίγραφη «αριστερά της αντιπαγκοσμιοποίησης», στην οποία, ήδη, χωρά ως και ο Μπλερ. Κόντρα σ' ό,τι θολώνει τα νερά και, άρα, αδυνατίζει, αν δεν υπονομεύει, τους ταξικούς αγώνες, το εργατικό κίνημα επιβάλλεται να προβάλει το δικό του σχέδιο για το πώς αυτός ο αγώνας θα 'χει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Αυτό απαιτεί ακόμα πιο έντονη την παρουσία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην καθημερινότητα, άρα και για έναν ακόμα λόγο κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη των Επιτροπών Αγώνα ως εργαλείων για την άμεση κινητοποίηση των εργαζομένων. Η δουλιά γι' αυτό δεν είναι περίπατος, ειδικά σε μια εποχή που τα μέσα ενημέρωσης της άρχουσας τάξης προβάλλουν ως επαναστατικό εργαλείο ακόμα και τις «φούντες».

Δεν έχουμε άλλο δρόμο. Εκεί, άνθρωπο τον άνθρωπο. Σ' αυτήν τη συνθήκη, όπου κι αυτή ακόμα η εξόρμηση με το «Ρ» δεν έχει να κάνει μόνο με μετάδοση γνώσης, αλλά γίνεται ευθέως εργαλείο, που βοηθά στην παραπέρα οργάνωση της εργατικής τάξης, στην επαφή και κοινή δράση με πλατύτερα λαϊκά στρώματα.

Γιατί το εργατικό κίνημα είναι υποχρεωμένο, όχι μόνο να δηλώνει, αλλά και να κάνει στην πράξη καθαρό πως δεν τα διπλώνει, ότι έμπρακτα τραβά μπροστά με τα αιτήματα της εργατικής τάξης. Κόντρα στην κυβερνητική επιδίωξη να εγκλωβιστεί η αντίδραση των εργαζομένων στην ποδιά της «αγωνιστικότητας» του όποιου Πολυζωγόπουλου. Κόντρα και σ' όσους ενοχοποιούν την εργατική τάξη για «επαναστατική γυμναστική» και, στο όνομα του να μη διαταραχτεί μια κάλπικη ενότητα, στέλνουν τον κόσμο στο σπίτι του. Ετσι, που να γίνεται ξανά και ξανά καθαρό με πράξεις πως η εργατική τάξη έχει δικά της αιτήματα και γι' αυτά συνεχίζει να αγωνίζεται.

Αν δεν μπορεί η ΓΣΕΕ, και η πράξη δείχνει ξανά πως δε θέλει, μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, σωματεία, επιτροπές αγώνα, είναι εργαλεία της, που πρέπει να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση ενός συγκεκριμένου αγώνα.

Σ' έναν αγώνα, που, για να φτάσει στο τέρμα, δε θεωρεί ξένη καμία μορφή κινητοποίησης. Ολες είναι πρόσφορες. Από τις απλές καθημερινές (πικετοφορίες, ανακοινώσεις, συγκεντρώσεις ανά τμήμα εργασιακού χώρου) ως τις πιο ανεβασμένες (στάσεις, απεργίες, συλλαλητήρια), όλες πρέπει να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Με δεδομένο το Δωδεκάλογο των αιτημάτων για την Ασφάλιση, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του με μετρήσιμο τρόπο: Τι αιτήματα προβάλλει, πώς συμβάλλει στην οργάνωση των εργατών. Με δεδομένη την ιστορική σημασία αυτής της αντιπαράθεσης, εκεί στην πράξη και η κάθε δύναμη κρίνεται με ανάλογο μέτρο.

Εκεί μετριέται η ταξική ενότητα, εκεί το ποιος με ποιον. Στο ήδη διαμορφωμένο μέτωπο εργοδοσίας - κυβέρνησης - ρεφορμιστών, ο ενωμένος ταξικός αγώνας μπορεί - επιβάλλεται - να προκαλέσει μία κρίσιμη αποφασιστική ρωγμή.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ