ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 2020
Σελ. /20
ΣΕΤΗΠ
Καταγγέλλει την εποπτεία της «τηλεργασίας» με κάμερες

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις από την εργοδοσία. Βροχή οι καταγγελίες για ελλιπή μέτρα προστασίας και κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης στους χώρους δουλειάς

Την εργοδοσία της πολυεθνικής «Teleperfomance» καταγγέλλει ακόμα μια φορά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του πως «αυτήν τη φορά ξεπέρασε τα όρια, ενημερώνοντας εργαζόμενους που θα δουλεύουν από το σπίτι ότι θα παρακολουθούνται μέσω κάμερας»!

Για να δικαιολογήσει αυτήν την εντολή χρησιμοποιεί «το πρόσχημα της διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των πελατών». Το σωματείο σημειώνει: «Εναρμονισμένοι και εμπνευσμένοι από τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης, θέλουν να μετατρέψουν τον προσωπικό μας χώρο σε ένα ιδιότυπο Γκουαντάναμο για όλους μας!

Δεν φτάνει που τόσο καιρό τα κτίριά της ήταν υγειονομικές βόμβες με κόσμο να στοιβάζεται και να ρισκάρει την υγεία του, τώρα έρχονται με θράσος να μπούνε και στα σπίτια μας επικαλούμενοι την προστασία δεδομένων. Δεν φτάνει που δεν έχουν εξασφαλίσει καν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τηλεργασία (σύνδεση ίντερνετ, κόστος ρεύματος, κατάλληλη υποδομή για εργασία μπροστά σε οθόνη, διαλείμματα κ.ά.) - πράγματα που είναι ευθύνη της εταιρείας - ρίχνουν ουσιαστικά άλλο ένα βάρος στους εργαζόμενους αναγκάζοντάς τους να βάλουν τον εργοδότη τους δεσμοφύλακα στη διάρκεια της καραντίνας στο σπίτι τους. Τα προσωπικά δεδομένα του πελάτη, όμως, είναι μόνο αφορμή για να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο η συνέχιση της παραγωγής για την εταιρεία με το μικρότερο δυνατό κόστος.

(...) Προειδοποιούμε σε όλους τους τόνους την εργοδοσία να μην τολμήσει να εισβάλει στις ζωές των εργαζομένων! Ερχόμαστε σε επαφή με το Συνδικάτο μας, το ΣΕΤΗΠ. Ο μόνος δρόμος για να αντισταθούμε σε αυτήν τη λαίλαπα είναι η συλλογική πάλη και δράση!».

Σε άλλους χώρους δουλειάς

Σε συμβολικό κλείσιμο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Μεσσηνίας προχώρησε ο Σύλλογος Υπαλλήλων, ενάντια στην εντολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου να βρίσκονται από χτες όλοι οι υπάλληλοι στην εργασία τους, μη λαμβάνοντας υπόψη τις εγκυκλίους για μείωση - ελαχιστοποίηση του προσωπικού.

«Καθιστούμε υπεύθυνο τον περιφερειάρχη για ό,τι τυχόν συμβεί, αν θα νοσήσει, ή νοσηλευθεί, ή το χειρότερο χάσει τη ζωή του συνάδελφός μας λόγω της μη εφαρμογής των μέτρων και της ανυπαρξίας προστατευτικών μέσων», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Επίσης, την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων με καθυστέρηση και σε δόσεις από την επιχείρηση «Κοτόπουλα Ναυπάκτου Κοντοχρήστος» καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας. Σημειώνοντας τις επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει επίσης ότι εργοστάσια, εργοτάξια, βιοτεχνίες και συσκευαστήρια, ιδιαίτερα τροφίμων, της περιοχής δουλεύουν «στο φουλ» αυτές τις μέρες, καθώς «το "μένουμε στο σπίτι" δεν ισχύει εκεί που η βιομηχανική παραγωγή πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη για να αυγατίσουν τα κέρδη».

Να μη δεχτούν να θυσιάσουν τα δικαιώματα και την υγεία τους για να θωρακίσουν οι επιχειρήσεις τα κέρδη τους, καλούν τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, η Επιτροπή Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου, αφού η εντατικοποίηση στα καταστήματα και τις αποθήκες τσακίζει κόκαλα.

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση ενάντια στην πιθανή εφαρμογή από τους εργοδότες του κλάδου των αντεργατικών μέτρων που περιλαμβάνουν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αναδεικνύει με ανακοίνωσή του και το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην ΟΤΟΕ.

ΚΚΕ
Κατέθεσε ως αναφορά στη Βουλή τα αιτήματα του ΕΣΥΝ

Την ικανοποίηση των αιτημάτων για την προστασία των εξαρτημένων, των πρώην εξαρτημένων και των ανθρώπων που βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης όπως αυτά διατυπώνονται από το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Λαμπρούλης και Μανώλης Συντυχάκης, καταθέτοντας ως Αναφορά το κείμενο του φορέα στη Βουλή, προς τους υπουργούς Υγείας Β. Κικίλια και Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα.

Το ΕΣΥΝ απαιτεί μεταξύ άλλων:

  • Να ξανανοίξουν και να διευρυνθούν τα κέντρα διανυκτέρευσης και να διαμορφωθούν με τέτοιον τρόπο που θα αποτρέπει τον συνωστισμό (π.χ. μονές κλίνες κ.τλ.). Να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό αλλά και με τον απαραίτητο ιατρικό, φαρμακευτικό και τεχνικό εξοπλισμό για την προστασία του προσωπικού και των εξαρτημένων.
  • Πλήρης και υποχρεωτική πρόσβαση των εξαρτημένων στις μονάδες Υγείας. Δημιουργία κινητών μονάδων Υγείας με εξειδικευμένο προσωπικό και προστασία του με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τον ιό (ολόσωμες στολές, υλικά αποστείρωσης, προστατευτικά τζάμια σε οχήματα κ.τλ.).
  • Δημιουργία κινητών μονάδων παράδοσης, ελέγχου και επίβλεψης της λήψης των υποκαταστάτων από τους εξαρτημένους που βρίσκονται σε προγράμματα υποκατάστασης. Στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό, αντίστοιχο με τις κινητές μονάδες Υγείας.
  • Αμεση οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων απεξάρτησης και υποκατάστασης για την κάλυψη των αναγκών σε μέσα προστασίας.
  • Μέτρα προστασίας των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανοιχτά προγράμματα στεγνής θεραπείας και απεξάρτησης που έχουν διακοπεί προσωρινά λόγω του κορονοϊού.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Παρέμβαση για τις επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς στο εργοτάξιο του «Πτολεμαΐδα 5»

Τις καταγγελίες επιβεβαιώνει και επιστολή εργαζόμενου στην εφημερίδα μας

Αποψη του εργοταξίου στον «Πτολεμαΐδα 5»
Αποψη του εργοταξίου στον «Πτολεμαΐδα 5»
Υπόμνημα στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κοζάνης - Γρεβενών και το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κοζάνης - Γρεβενών απέστειλαν την περασμένη Τρίτη το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κοζάνης μαζί με το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας.

Τα σωματεία καταγγέλλουν τις επικίνδυνες για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων συνθήκες που επικρατούν στο εργοτάξιο της υπό κατασκευής Μονάδας ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V» και καλούν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να πραγματοποιήσει άμεσα επιτόπιο έλεγχο. Στο υπόμνημα τονίζουν τις τεράστιες ευθύνες της ανάδοχου εταιρείας που συνεχίζει να κρατάει το εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V» ανοιχτό και τις εργασίες σε εξέλιξη, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα.

«Δεν έχει εξασφαλιστεί πως ο κάθε εργαζόμενος θα έχει σε καθημερινή βάση γάντια, φόρμες μιας χρήσης, μάσκα, πως θα αποσυμφορηθούν τα μέσα μεταφοράς των εργαζομένων από και προς τη μονάδα, αν υπάρχουν αποδυτήρια και παροχή νερού για την καθαριότητα των εργαζομένων, τουαλέτες κ.λπ. που έπρεπε να υπάρχουν για να θωρακίζουν έως ένα βαθμό τους συναδέλφους απέναντι στην εξάπλωση του ιού», καταγγέλλουν τα σωματεία.

Αποκαλυπτική επιστολή

Τις καταγγελίες τους επιβεβαιώνει και η επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα μας εργαζόμενος (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας). Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Τις τελευταίες βδομάδες (...) παρακολουθούμε ένα "παιχνίδι" σχετικά με τη λειτουργία της υπό κατασκευή μονάδας 5 στην Πτολεμαΐδα. Πρόκειται για παιχνίδι αντισφαίρισης, στο οποίο ο ένας αρμόδιος πετάει το μπαλάκι στον άλλον προκειμένου να πάρει την οικονομική ευθύνη που θα έχει η προσωρινή παύση εργασιών στο εργοτάξιο.

Η ανάδοχος εταιρεία πετάει το μπαλάκι στη ΔΕΗ, η τελευταία στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση στην ανάδοχο εταιρεία. Ολο αυτό το παιχνίδι όμως παίζεται την ώρα που μέσα στο εργοτάξιο εργάζονται περίπου 1.000 εργαζόμενοι, κάποιοι απ' τους οποίους προέρχονται από την Κοζάνη, κάποιοι από την Πτολεμαΐδα και κάποιοι άλλοι από άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ολο αυτό το παιχνίδι παίζεται την ώρα που τα μέτρα ασφαλείας στην 5η μονάδα είναι ελλιπή και προσπαθούν να τα καλύψουν κάπως με πρόχειρες λύσεις και προβάλλοντας προς τα έξω ότι όλα δουλεύουν όπως θα έπρεπε. Ολοι περιμένουν να εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα μέσα στο εργοτάξιο για να πάρουν την απόφαση να παύσουν προσωρινά τις εργασίες. Ωστόσο, κανένας τους δεν αναλογίζεται τις συνέπειες που θα έχει αυτό.

Ο τρόπος εργασίας είναι τέτοιος που εάν ένας νοσήσει από τον ιό, θα τον μεταδώσει σίγουρα σε άλλους 3, οι οποίοι με τη σειρά τους θα κολλήσουν κι άλλους (...).

ΥΓ. Σε παρόμοια κατάσταση με την υπό κατασκευή μονάδα 5 βρίσκονται και άλλα εργοτάξια της Ελλάδας στα οποία εργάζονται συνάδελφοι που επίσης αγωνιούν για την υγεία τους, δίχως να μπορούν κι αυτοί να εκφράσουν την ανησυχία τους δημόσια, καθώς όλοι γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάληξή τους. Ο νοών νοείτω».

Ευκαιρία για απολύσεις βρήκαν οι εφοπλιστές

Σε μαζικές απολύσεις έχουν επιδοθεί τις τελευταίες μέρες οι εφοπλιστές των επιβατηγών πλοίων, με αφορμή τα μέτρα για τον κορονοϊό. Καταγγελίες ναυτεργατών αναφέρουν ότι μέσα σε δύο μέρες (24 και 25 Μάρτη) η εταιρεία του εφοπλιστή Ηλιόπουλου έδιωξε από 13 ταχύπλοα περίπου 150 ναυτεργάτες, βγάζοντάς τους σε υποχρεωτική άδεια για 15 μέρες, με άγνωστη συνέχεια.

Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελία των ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ η ναυτιλιακή εταιρεία «ATTICA GROUP» ακινητοποιεί πλοία της και μειώνει οργανικές συνθέσεις. Στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «OLYMPUS» (εταιρεία «SEA SPEED FERRIES»), «η εταιρεία με εκβιαστικές μεθοδεύσεις ενημέρωσε τα μέλη του πληρώματος ότι περιμένει κρατική επιδότηση και ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις», ενώ οφείλει δεδουλευμένα.

Στην ίδια καταγγελία τα σωματεία αναφέρουν ότι για το πλοίο «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» της ΑΝΕΚ έχει εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, στην οποία καθορίζεται ότι από τα πάνω από 60 μέλη πληρώματος «μόνο τα 32 μέλη να έχουν ΣΣΕ - Κοινωνική Ασφάλιση». Το πλοίο θα εκτελούσε δρομολόγια Ισπανία - Τυνησία και ακυρώθηκαν λόγω της επιδημίας. Ανάλογες επαίσχυντες Υπουργικές Αποφάσεις είχαν εκδοθεί και επί ΣΥΡΙΖΑ. «Κανένας ναυτεργάτης ανυπεράσπιστος στους εργοδοτικούς εκβιασμούς», τονίζουν τα σωματεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ