ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2020
Σελ. /24
KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ακρως επικίνδυνη η κατάσταση για εγκλωβισμένους και νησιώτες

Να παρθούν άμεσα μέτρα πρόληψης και οργανωμένου απεγκλωβισμού ζητά με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Eurokinissi

Ακρως επικίνδυνη συνεχίζει να είναι η κατάσταση στα hot spots των νησιών για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και για τους νησιώτες, απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν αυτοί οι άνθρωποι, ο ένας πάνω στον άλλον, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις στις δομές Υγείας των νησιών, καθιστούν επιτακτική ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα πρόληψης και οργανωμένου απεγκλωβισμού.

Ανακοίνωση με αφορμή αυτή την κατάσταση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ το Σάββατο 28 Μάρτη, επισημαίνοντας:

«Ενα μήνα μετά την εκδήλωση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, η κατάσταση που επικρατεί στα hot spots των νησιών του Αιγαίου συνεχίζει να είναι άκρως επικίνδυνη για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και για τους κατοίκους των νησιών, όπου οι ελλείψεις στις δομές Υγείας συνεχίζουν να είναι μεγάλες.

Η κυβέρνηση επιμένει να παραβλέπει το γεγονός ότι ο συγχρωτισμός που επικρατεί στα ΚΥΤ των νησιών είναι πάρα πολύ μεγάλος, σε συνθήκες μάλιστα άθλιες και απάνθρωπες, ενώ τα μέτρα προστασίας και πρόληψης είναι στην καλύτερη περίπτωση εντελώς ανεπαρκή.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς θα προστατευτούν από την επιδημία οι δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι άνθρωποι, όταν διαβιώνουν πάνω από 12 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά, σε σκηνές ή σε παραπήγματα, που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο.

Πώς θα προστατευτούν αυτοί που είναι κρατούμενοι μέσα στα ΚΥΤ επειδή έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις ασύλου που έχουν καταθέσει, με βάση τα απαράδεκτα κριτήρια που έχουν ορίσει η κυβέρνηση και η ΕΕ και τους έχουν στοιβαγμένους σε μικρούς χώρους κράτησης; Π.χ. στο ΚΥΤ της Λέρου σε ένα κοντέινερ κρατούνται 20 άτομα, ανάμεσά τους 13 παιδιά!

Ακόμα, οφείλει να εξηγήσει πώς θα εφαρμοστούν τα στοιχειώδη μέτρα ατομικής υγιεινής, που καλεί ο ΕΟΔΥ, όταν στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, με πάνω από 20.000 εγκλωβισμένους, η παροχή νερού γίνεται με δόσεις, τέσσερις φορές τη μέρα και για μία ώρα, με αποτέλεσμα στις βρύσες να συνωστίζονται εκατοντάδες για να προλάβουν να πάρουν λίγο νερό. Ας απαντήσει ο υπουργός στο τι να κάνουν με το μπουκάλι του 1,5 λίτρου που τους παρέχεται τη μέρα, να πιούν, να πλένουν τα χέρια τους, τα ρούχα τους ή τα υλικά που χρησιμοποιούν;

Η κυβέρνηση ελέγχεται επίσης σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των δικών της εξαγγελιών για τη λήψη κάποιων στοιχειωδών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά την απολύμανση των ΚΥΤ, αυτή δεν έχει γίνει ακόμα σε κανένα.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία εξοπλισμένων ιατρείων στα ΚΥΤ τα οποία θα είναι στελεχωμένα με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ακόμα δεν έχει προχωρήσει. Μπρος σε αυτήν την απαράδεκτη κυβερνητική καθυστέρηση στα νησιά του Β. Αιγαίου, με πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής στήθηκαν οικίσκοι έξω από τα ΚΥΤ για να γίνουν τα ιατρεία και αυτά ακόμα δεν έχουν στελεχωθεί, με εξαίρεση αυτό της Λέσβου, όπου ουσιαστικά προσφέρθηκαν εθελοντικά δύο γιατροί για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Σε ό,τι αφορά την παροχή υλικών για την ατομική προστασία, αυτό έγινε μόνο μια φορά. Τα αντισηπτικά υγρά και οι μάσκες που δόθηκαν εξαντλήθηκαν από την πρώτη βδομάδα και από εκεί και πέρα η προμήθειά τους αφέθηκε και εδώ στην ατομική ευθύνη των εγκλωβισμένων, οι οποίοι δεν έχουν ούτε την οικονομική δυνατότητα, και όσοι έχουν είναι αναγκασμένοι να τα αναζητούν σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, όπου δεν έχουν πια εύκολη πρόσβαση. Είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη και τόσο μεγάλες οι ελλείψεις, που στο ΚΥΤ της Μόριας αναγκάζονται ομάδες προσφύγων να φτιάχνουν αυτοσχέδιες μάσκες.

Οσο η κυβέρνηση δεν προχωρά στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για να αντιμετωπίσει αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση, όσο εμμένει στην υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ, η οποία θέλει τα νησιά να γίνουν φυλακές προσφύγων και μεταναστών, αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες. Αν εμφανιστούν κρούσματα κορονοϊού στα hot spots της αθλιότητας, ο κίνδυνος αυτά να μετεξελιχθούν σε σύγχρονα κρεματόρια των κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους είναι πολύ μεγάλος και η κυβέρνηση θα έχει ακέραια την ευθύνη.

Τώρα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη ριζικών μέτρων.

Χωρίς άλλη καθυστέρηση πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ιατρείων, εξοπλισμένων και στελεχωμένων με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέσα στα hot spots. Να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης, όπως συχνή απολύμανση των χώρων, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού κ.ά.

Παράλληλα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, επιτάσσοντας πλοία, έναν οργανωμένο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, διασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Παρέμβαση με αφορμή τη δημιουργία νέων δομών για καραντίνα

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόρειου Αιγαίου γνωστοποιεί τη θέση της αναφορικά με το έγγραφο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που ζητά να οριστούν χώροι για τη δημιουργία νέων δομών προκειμένου οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες να τεθούν σε καραντίνα.

Συγκεκριμένα, η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βόρειου Αιγαίου έχει ως εξής:

«Για όσο κρατά η πανδημία του κορονοϊού, πρέπει να εφαρμοστεί και για τους πρόσφυγες και μετανάστες ό,τι ισχύει για όλους όσοι έρχονται στη χώρα από το εξωτερικό. Να μπαίνουν για 14 μέρες σε καθεστώς καραντίνας. Για το σκοπό αυτό ο πιο κατάλληλος χώρος είναι τα ξενοδοχεία στα οποία πρέπει, με ευθύνη της κυβέρνησης, να υπάρχουν η κατάλληλη ιατρική φροντίδα και ο εξοπλισμός για την προστασία από την επιδημία. Η διαμόρφωση άλλων δομών, μπρος στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση της Τουρκίας να ανοίξει ξανά τις "στρόφιγγες", αξιοποιώντας τους πρόσφυγες ως διαπραγματευτικό χαρτί για να αποσπάσει περισσότερη στήριξη και νέα οφέλη από ΕΕ και ΝΑΤΟ, το πιο πιθανό, με βάση την πολιτική της κυβέρνησης, είναι να μετατραπούν σε νέα hot spots.

Αυτή η θέση μας συνδέεται αναπόσπαστα με την απαίτηση η κυβέρνηση να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες που έχει και να πάρει εδώ και τώρα πίσω τις επιτάξεις των χώρων και να εγκαταλείψει τον αντιδραστικό σχεδιασμό της για τη δημιουργία και νέων κλειστών ΚΥΤ στα νησιά του Αιγαίου.

Να αφήσει τις καθησυχαστικές δηλώσεις και να λάβει αμέσως ουσιαστικά μέτρα για να μη μετατραπούν τα hot spots των χιλιάδων στοιβαγμένων σε απάνθρωπες συνθήκες προσφύγων και μεταναστών σε σύγχρονα κρεματόρια. Χωρίς άλλη καθυστέρηση πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ιατρείων, εξοπλισμένων και στελεχωμένων με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέσα στα hot spots. Να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης, όπως συχνή απολύμανση των χώρων, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού κ.ά.

Παράλληλα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, επιτάσσοντας πλοία, έναν οργανωμένο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, διασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Η κυβέρνηση οφείλει και με αφορμή την πανδημία να σταματήσει να υλοποιεί, όπως και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την επικίνδυνη πολιτική της ΕΕ, που με συμφωνία με την Τουρκία καταδικάζει τα νησιά του Αιγαίου να μετατραπούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Τώρα πρέπει να κλείσει τα hot spots και να διεκδικήσει οι επιτροπές ασύλου της ΕΕ και του ΟΗΕ να μεταφερθούν εκεί που είναι συγκεντρωμένοι οι πρόσφυγες, μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας».

Μεγάλες ελλείψεις σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ιατρεία στα νησιά του Αιγαίου

Δήλωση της Μαρίας Κομνηνάκα, βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την κάλυψη των μεγάλων κενών σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στα νησιά του Αιγαίου ζητά - ανάμεσα σε άλλα - με δήλωσή της η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, τονίζει:

«Ενα μήνα μετά την εκδήλωση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα και ενώ τα κρούσματα στα νησιά του Αιγαίου αυξάνουν, η κυβέρνηση συνεχίζει να ολιγωρεί σε ό,τι αφορά τη λήψη των επιτακτικά αναγκαίων μέτρων για την προστασία των νησιωτών. Παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα ιατρεία, σε ό,τι αφορά τη στελέχωσή τους και τον εξοπλισμό τους, και μπορεί να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες, όπως δείχνει το προληπτικό κλείσιμο των Κέντρων Υγείας του Πολιχνίτου και της Καλλονής. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για προσλήψεις υγειονομικών δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στα νησιά του Αιγαίου.

Κανένα μέτρο δεν έχει ακόμα ληφθεί που θα διασφαλίζει τη γρήγορη μεταφορά των δειγμάτων για τον έλεγχο του κορονοϊού. Οι υγειονομικοί και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και πληρώνουν, αναζητώντας λύση, αναμένοντας πότε θα περάσει πλοίο ή πότε θα έχει πτήση που θα δεχτεί να πάρει τα δείγματα, και μετά με ποιον τρόπο αυτά θα φτάσουν στο διαγνωστικό κέντρο. Στα μικρά νησιά το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς το πλοίο περνάει ανά δύο ή τρεις μέρες.

Επίσης, κανένα μέτρο ακόμα δεν έχει πάρει η κυβέρνηση για τον ιατρικό έλεγχο των επιβατών που φτάνουν με τα πλοία στα νησιά, αυτό δείχνει και το περιστατικό στην Ικαρία.

Τώρα και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση η κυβέρνηση πρέπει:

- Να καλύψει τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στα νοσοκομεία και να στελεχώσει τα ιατρεία και Κέντρα Υγείας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να προχωρήσει άμεσα στην επίταξη των ιδιωτικών μονάδων που υπάρχουν στα νησιά.

- Να εντάξει υποχρεωτικά τους ιδιώτες γιατρούς, ειδικά πνευμονολόγους και παθολόγους, στο κρατικό σχέδιο για την ιατρική παρακολούθηση δωρεάν των κατοίκων, καθώς και για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των ιατρείων των μικρών νησιών.

- Να εξασφαλίσει έγκαιρη και δωρεάν αερομεταφορά των διαγνωστικών τεστ από τα νησιά, καθώς και την αεροδιακομιδή των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία.

- Να εφοδιάσει αμέσως με κατάλληλα και σε επαρκή ποσότητα προστατευτικά μέσα - όπως μάσκες, γάντια, φόρμες, αντισηπτικά - το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να εξασφαλίσει τη δωρεάν τροφοδοσία των κατοίκων.

- Να αποστείλει επαρκή αριθμό διαγνωστικών τεστ.

- Να εξασφαλίσει ειδικές γραμμές επικοινωνίας στον ΕΟΔΥ στις οποίες θα απευθύνονται οι γιατροί των μικρών νησιών και να ορίσει νοσοκομείο αναφοράς».

ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ ΕΒΡΟΥ
Επίσκεψη Παναγιωτόπουλου - Χρυσοχοΐδη

Τα Επιτηρητικά Φυλάκια Καστανιών, Πυθίου και Πέταλου στον Εβρο επισκέφτηκαν χτες ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρος.

Οπως έλεγε κατόπιν ο υπουργός Αμυνας, διαλύθηκε μεν ο καταυλισμούς προσφύγων στην τουρκική πλευρά των συνόρων αλλά «δεν λήγει ο συναγερμός. Οι δυνάμεις παραμένουν σε εγρήγορση και απλά προσαρμόζονται, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν στο μέλλον - ακόμα πιο θωρακισμένοι, ακόμα πιο έτοιμοι, ακόμα πιο εξοπλισμένοι - ό,τι προκύψει».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, από την πλευρά του, ευχαρίστησε μεταξύ άλλων τους ευρωενωσιακούς μηχανισμούς - που η κυβέρνηση κάλεσε ως επιδιαιτητές στα σύνορα - «τα στελέχη της Frontex και των ευρωπαϊκών χωρών, τις αστυνομίες των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες είναι εδώ μπροστά και φυλάνε τα ευρωπαϊκά σύνορα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ