ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Οι μάσκες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας είτε με κορονοϊό είτε χωρίς

Για τα λαϊκά στρώματα της Δραπετσώνας, της Χαραυγής και των άλλων γειτονιών του Κερατσινίου, «οι μάσκες θα συνεχίσουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, είτε με κορονοϊό είτε χωρίς αυτόν». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κερατσινίου - Δραπετσώνας με αφορμή την επανεμφάνιση της μπόχας από την «Oil One» το βράδυ της Παρασκευής 13 Μάρτη, αλλά και το επόμενο πρωινό, κάνοντας και με αυτόν τον τρόπο, εκτός του κορονοϊού, τη ζωή των κατοίκων της περιοχής αφόρητη. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Γιατί ενώ εμείς μένουμε σπίτι για να προφυλαχτούμε από την πανδημία, η καπιταλιστική ανάπτυξη όχι μόνο είναι εδώ, αλλά "κυκλοφορεί" ελεύθερα για να μαυρίζει τη ζωή μας μέρα - νύχτα. Ενώ το απόγευμα για να πάμε στο φούρνο της γειτονιάς χρειάζεται άδεια, το πρωί μπορούμε να "συναθροιζόμαστε" μερικές εκατοντάδες σαν τις σαρδέλες στους χώρους δουλειάς και στα εργοτάξια, χωρίς καν σαπούνι, αρκεί να μην εμποδιστεί η κερδοφορία του εργοδότη.

Μαζί με αυτήν "κυκλοφορούν" ελεύθερα και οι τραγικές συνέπειές της στη ζωή και τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων και της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου. Είναι εδώ οι τραγικές ελλείψεις σε ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο σύστημα Υγείας, είναι εδώ η επίθεση της εργοδοσίας στα εργατικά δικαιώματα στους χώρους δουλειάς, όπου έχει ξεσαλώσει σαν έτοιμη από καιρό, είναι εδώ η πολιτική που εξασφαλίζει την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων τύπου "Oil One", που συνεχίζει να "παράγει" βενζόλιο και πτητικές ενώσεις.

Η επίθεση που δέχονται σήμερα τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, με αφορμή την πανδημία, είναι η συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των προηγούμενων χρόνων, που είχε στόχο την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του κεφαλαίου, αλλά και την εξασφάλιση των κερδών του σε συνθήκες αναιμικής ανάκαμψης. Είναι η πολιτική που προετοιμάζει το έδαφος για να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και το "μάρμαρο" της πανδημίας και της νέας κρίσης που είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου, αλλά και ευρύτερα, δεν πρέπει να αποδεχτούν αυτήν την πολιτική, όσο κι αν αυτή βαφτίζεται "έκτακτη" ή "πρόσκαιρη" ή "απαραίτητη". Παράλληλα με την αλληλεγγύη μας, με τον καθημερινό αγώνα να μη μείνει κανένας μόνος του, ούτε στην πανδημία, ούτε και μετά απ' αυτήν, χρειάζεται σήμερα να δυναμώσουμε τη φωνή της αντίστασης, της αλληλεγγύης, κι ας φοράμε μάσκες.

Μένουμε Δυνατοί, αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί».

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Διώκεται ξανά επειδή ... καθάρισε την παραλία στην Αγυιά!

Νέο πρόστιμο, ύψους 47.000 ευρώ, επιβλήθηκε στο δήμο Πάτρας από το Λιμεναρχείο, επειδή το καλοκαίρι του 2018 ο δήμος μάζεψε το σκουπιδαριό από την παραλία του κολυμβητηρίου της Αγυιάς και προχώρησε σε εργασίες καλλωπισμού! Η απίστευτη αυτή απόφαση έγινε γνωστή πριν από μερικές μέρες και είναι μία ακόμα απόδειξη για το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του κράτους, έχοντας την πολιτική κάλυψη των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, συνεχίζουν τις διώξεις κατά του δήμου για τις παρεμβάσεις προς όφελος του πατραϊκού λαού.

Σε σχετική ανακοίνωση του δήμου τονίζονται ανάμεσα σε άλλα: «Σύμφωνα με όσα περιγράφονται σε σχετική Εκθεση του Λιμεναρχείου, πραγματοποιήθηκαν εκεί, από το δήμο, "εργασίες αποκομιδής απορριμμάτων όπως καλάμια, ξερά δέντρα και μπάζα από συνεργεία του. Επιπλέον σε τμήμα της ανωτέρω περιοχής μήκους 260 μ. περίπου, από οδό Κανελλοπούλου προς πρώην Κάμπινγκ του ΕΟΤ, είχαν πραγματοποιηθεί εργασίες διάστρωσης του εδάφους με αμμοχώματα, αμμοκροκάλες με χρήση μηχανικών μέσων".

Με λίγα λόγια, όπως το οφείλουμε στους δημότες μας, απλά καθαρίσαμε και διαστρώσαμε το έδαφος της παραλίας κατά τρόπο ώστε να μην κινδυνεύουν η υγεία και η ασφάλεια χιλιάδων λουομένων και διερχόμενων πεζών να τραυματιστούν λόγω επικίνδυνης ανισοσταθμίας της ακτής με το διπλανό οδόστρωμα και να υπάρχει πρόσβαση σ' αυτήν ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ).

Σημειωτέον ότι ο καθαρισμός και η διάστρωση του αμμώδους υλικού της εν λόγω παραλίας επιδοκιμάστηκαν από χιλιάδες συνδημότες μας. Ηταν ήπιας μορφής, χωρίς να προκαλέσει την παραμικρή αλλοίωσή της και έγινε γνωρίζοντας ότι κάποια επόμενη στιγμή, ειδικά τον χειμώνα, οι έντονοι κυματισμοί, που φτάνουν και πάνω στο οδόστρωμα, θα προκαλούσαν πάλι τα ίδια προβλήματα. Πράγματι αυτό συνέβη, με αποτέλεσμα και σήμερα να κινδυνεύουν οι πεζοί με τραυματισμό, και δεν υπάρχει πρόσβαση των ΑμεΑ στην παραλία.

Πιστεύουμε ότι η πολιτική εχθρότητα και το μένος εναντίον της δημοτικής αρχής έχουν ξεπεράσει κατά πολύ κάθε όριο και εκθέτουν ασυγχώρητα στα μάτια του πατραϊκού λαού μηχανισμούς του κράτους, αφού ουδείς με ανθρώπινη λογική μπορεί να αντιληφθεί τι το κακό έχουν οι εργασίες αποκομιδής απορριμμάτων, μπαζών ή αποκατάστασης για λόγους ασφαλείας της ομαλότητας στην παραλία.

Eμείς θα εξακολουθήσουμε, όπως οφείλουμε, να υπερασπίζουμε με συνέπεια το περιβάλλον. Θεωρούμε κοινόχρηστη κάθε σπιθαμή παραθαλάσσιας γης, που πρέπει να έχει ασφαλή χρήση σε όφελος των δημοτών μας. Είμαστε στην πράξη εχθροί της εμπορευματοποίησης και της εκμετάλλευσης της ακτής.

Ο πατραϊκός λαός, έχοντας την εμπειρία των συνεχών διώξεων εις βάρος του δήμου, π.χ. για τη δημιουργία του Νότιου Πάρκου στον Κόκκινο Μύλο, που έπεσαν στο κενό, βγάζει συμπεράσματα όλο πιο πολύ για το ρόλο και τις αντιλαϊκές επιδιώξεις του κράτους και της κυβερνητικής πολιτικής που με κάθε τρόπο προσπαθούν, πλην ματαίως, να δημιουργήσουν αρνητική εικόνα για τη δημοτική αρχή».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2020
Οι νέες ημερομηνίες και το ψάξιμο για το κόστος

Οπως ανακοίνωσε η ΔΟΕ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στο Τόκιο την περίοδο 23 Ιούλη - 8 Αυγούστου 2021. Φυσικά, η νέα εξέλιξη προϋποθέτει εκ νέου αλλαγή του αγωνιστικού προγράμματος, καθώς το καλοκαίρι του 2021 ως μετα-Ολυμπιακή χρονιά ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν μια σειρά από παγκόσμιες και ηπειρωτικές διοργανώσεις σε διάφορα αθλήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες (από το 1896 που καθιερώθηκαν στην Αθήνα) θα πραγματοποιηθούν σε μονή χρονιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος που αποφασίστηκαν από τη ΔΟΕ οι συγκεκριμένες μέρες είναι για να δοθεί στο ιαπωνικό κράτος ο μέγιστος δυνατός χρόνος προκειμένου να προετοιμαστεί εκ νέου, αφού τον προσεχή Οκτώβρη έχουν προγραμματιστεί εθνικές εκλογές.

Η συζήτηση πλέον στρέφεται στο ζήτημα της κάλυψης του κόστους που προκύπτει από τη μη διεξαγωγή των Αγώνων φέτος. Με επιστολή του προς τις Παγκόσμιες Ομοσπονδίες των 33 αθλημάτων των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Τόκιο 2020, Γιοσίρο Μορί, ενημέρωσε για τα επιπλέον έξοδα που προκύπτουν από την αναβολή λόγω του κορονοϊού και ζήτησε από τις Ομοσπονδίες να συμμετάσχουν στην κάλυψη του κόστους. «Η πρόσθετη δαπάνη από την αναβολή είναι αναπόφευκτη. Θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς το να αποφασίσουμε ποιος θα υποστηρίξει αυτό το κόστος και με ποιον τρόπο θα γίνει η κατανομή», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μορί. Οσο για τις Ομοσπονδίες, σύμφωνα με πληροφορίες πρώτη τους κίνηση αναμένεται να είναι η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Οργανωτική Επιτροπή, ανάλογα με την πορεία των οποίων δεν αποκλείονται και αντιδράσεις από μέρους τους.

ΚΑΣ
Ενέκρινε την κατεδάφιση κτισμάτων στο Ελληνικό

Ομόφωνα ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μετά την τηλεδιάσκεψή του την περασμένη βδομάδα, το αίτημα της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ» που αφορά στην κατεδάφιση κτισμάτων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά. Εξαιρούνται τα προβλεπόμενα από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα διατηρητέα ή διατηρούμενα κτίρια. Το θέμα θα εισαχθεί προς συζήτηση και στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων την Πέμπτη 2 Απρίλη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, η περιοχή του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά χωροθετείται ανάμεσα στον Υμηττό και στον Σαρωνικό Κόλπο και στην έκταση αυτή έχουν καταγραφεί 958 κτιριακοί όγκοι, που συγκροτούν 450 κτίρια, εγκαταστάσεις, συνοδές υποστηρικτικές υποδομές, καθώς και κατασκευές στον περιβάλλοντα χώρο τους. Στη συγκεκριμένη έκταση περιλαμβάνονται στα ΒΑ ένα τμήμα του κηρυγμένου και οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου της περιοχής Αλίμου και Ελληνικού - Αργυρούπολης, όπως και ο κηρυγμένος και οριοθετημένος αρχαιολογικός χώρος Αγίου Κοσμά, στο ΒΔ τμήμα. Στο ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά έχουν ανασκαφεί προϊστορικός οικισμός και νεκροταφεία. Επίσης βρίσκεται ο μεταβυζαντινός Ι.Ν. των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, ενώ σε απόσταση 500 μ., στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας, ΒΑ της χερσονήσου του Αγίου Κοσμά, βρίσκονται αρχαίο οικοδόμημα και τμήμα αρχαίου δρόμου.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ, εκτός από 13 κτιριακούς όγκους, όλοι οι υπόλοιποι (περίπου 900) θα «αποξηλωθούν και θα κατεδαφιστούν», μεταξύ αυτών και 149 κτιριακοί όγκοι και κατασκευές διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου που βρίσκονται εντός των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων ή εντός των ζωνών/ακτίνας προστασίας υφιστάμενων μνημείων σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ - ΝΙΚΑΙΑΣ - ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Να ληφθούν μέτρα για τη δημόσια Υγεία και τους εργαζόμενους

Σε ανακοίνωσή του προς τους φίλους του δρομικού κινήματος σχετικά με τον κορονοϊό, ο Σύλλογος Δρομέων Κορυδαλλού - Νίκαιας - Κερατσινίου (ΣΔΡΟΚΟΝΙΚΕΡ) αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητοί φίλοι του δρομικού κινήματος,

Στις σημερινές δύσκολες στιγμές λόγω της επιδημίας κορονοϊού, δεν παύουμε να σχεδιάζουμε για τη συλλογική ενδυνάμωση του δικαιώματος της σωματικής άσκησης, της φυσικής αγωγής, του αθλητισμού, πόσο μάλλον στην εποχή μας, με το σύνολο των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Συνιστούμε στα μέλη και τους φίλους μας, στο πλαίσιο των ιατρικών οδηγιών της ατομικής και συλλογικής υγιεινής και παίρνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, να συνεχίσουν να ασκούνται πρώτα στο σπίτι τους με ασκήσεις ανάλογες, μυϊκής ενδυνάμωσης, αλλά και στους γύρω ορεινούς όγκους που διαθέτει η περιοχή μας, σε κατάλληλες ώρες για τον καθένα και με τις προϋποθέσεις των μέτρων κυκλοφορίας που προβλέπονται.

Επίσης, απαιτούμε από την πολιτεία: Να στελεχώσει με προσωπικό και εξοπλισμό τα πρωτοβάθμια Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ (Τοπική Μονάδα Υγείας), ΙΚΑ που υπάρχουν σε κάθε δήμο, για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία. Να πάρει μέτρα για να αποσυμφορηθούν φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και χώροι δουλειάς και βέβαια σε καμία περίπτωση να μην αποτελέσει αφορμή η κατάσταση με την επιδημία ώστε να μπουν τα ίδια τα δικαιώματά μας σε καραντίνα.

Είμαστε όλοι μαζί με υψηλό φρόνημα. Θα επανέλθουμε πιο αποφασισμένοι, πιο ορεξάτοι, πιο δυνατοί. Σε χρονοδιάγραμμα που θα επιτρέψουν οι συνθήκες θα επανέλθουμε με τη διενέργεια εκλογών, που αναβάλαμε λόγω της έκτακτης κατάστασης».

Εργατικό «ατύχημα» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Εργατικό «ατύχημα», με σοβαρό τραυματισμό 45χρονου εργαζόμενου στις Κατασκευές, σημειώθηκε χτες σε κτίριο που ανακατασκευάζεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 45χρονος τραυματίστηκε όταν έπεσε πάνω του σίδερο από σκαλωσιά. Απεγκλωβίστηκε από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής, έχοντας τις αισθήσεις του, και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ