ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δίπλα στην πολύμορφη στήριξη των ασθενών και το κάλεσμα αγώνα

Πείρα από τη δράση της ΚΟΒ Αυτοαπασχολούμενων Υγειονομικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Μπροστά στην επίθεση που δέχονται η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα από την πολιτική που εφαρμόζεται στο χώρο της Υγείας χρόνια τώρα, αλλά και σήμερα μπροστά στην πανδημία, μπροστά στις οξυμένες ανάγκες οι κομμουνιστές υγειονομικοί μένοντας δυνατοί αλλά όχι σιωπηλοί δεν μπορούν παρά να ανταποκριθούν σε ένα κάλεσμα έμπρακτης στήριξης και αλληλεγγύης σε όσους το έχουν ανάγκη.

Σε αυτό το κάλεσμα έδωσε το «παρών» η ΚΟΒ Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων Υγείας αξιοποιώντας τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου». Μαζί με φίλους του Κόμματος, συναδέλφους που συσπειρώνονται στη ΔΗΠΑΚ φτάσαμε το Σαββατοκύριακο σε δεκάδες σπίτια εργαζομένων, μαζί και με την εφημερίδα μας.

Δίπλα στην πρακτική στήριξη, στην κάλυψη αναγκών υγείας ήταν η ενημέρωση για τις θέσεις του Κόμματος για την υγεία. Δίπλα στην ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας, για τα μέτρα υγιεινής, για την ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων ήταν και τα αιτήματα για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την επίταξη ιδιωτικών δομών, την ένταξη στο σχεδιασμό των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων. Δίπλα στην πολύμορφη στήριξη με όλους τους πρόσφορους τρόπους, δεδομένων των απαιτήσεων περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού, ήταν το κάλεσμα σε αγώνα, κόντρα στην κυβερνητική πολιτική και προπαγάνδα που καλεί σε «εθνική ομοψυχία», για να φορτώσει ακόμα μία φορά τα βάρη στα λαϊκά στρώματα, για να κρύψει τις συνέπειες από την πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα.

Σε αυτήν τη δραστηριότητα διακινήσαμε δεκάδες φύλλα «Ριζοσπάστη» με την πολυσέλιδη αρθρογραφία για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού και για όλα τα θέματα που αφορούν τις λαϊκές οικογένειες, ενώ συνάδελφοι υγειονομικοί πήραν την απόφαση να γίνουν συνδρομητές στην εφημερίδα μας.

Ταυτόχρονα, από τη ζωντανή επικοινωνία προκύπτει πολύτιμη πείρα. Σημαντικό τμήμα συναδέλφων εξέφρασε αγανάκτηση για τη λογική της παραμονής - αυτοθεραπείας στο σπίτι, που όπως δείχνει και η τραγική πείρα των τελευταίων ημερών, ενίοτε οδηγεί και σε θάνατο στο σπίτι. Κατεύθυνση που πηγάζει από την παραδοχή των ελλείψεων στο σύστημα Υγείας, στην έλλειψη συγκροτημένου πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας με έμφαση στην Πρόληψη, στην ανάγκη κάθε οικογένεια να έχει το γιατρό της, που γνωρίζοντας το ιστορικό της να μπορεί να κατευθύνει τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση και προαγωγή της υγείας.

Σε αυτό το σημείο, ιδιαίτερα από συναδέλφους που σπούδασαν και έζησαν σε χώρες που οικοδόμησαν το σοσιαλισμό, ήρθε πολύτιμη πείρα για την ανωτερότητα του κρατικού συστήματος Υγείας στις σοσιαλιστικές χώρες, για τις δυνατότητες πρόληψης και αντιμετώπισης επιδημιών όταν ο σχεδιασμός του συστήματος Υγείας αξιοποιεί επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα για την κάλυψη σύγχρονων αναγκών.

Από συναδέλφους υγειονομικούς ομόθυμα εκφράστηκε η αποφασιστικότητα να συμβάλουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εκφράστηκε όμως και ανησυχία για την έλλειψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως και η έντονη απαίτηση από την κυβέρνηση άμεσα να παρέχει τα βέλτιστα μέσα, αλλά και να ενισχυθούν τα νοσοκομεία με απαραίτητες υποδομές και εξοπλισμό. Από την πλευρά μας ενημερώσαμε για τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ, των γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία, που δίνουν τη μάχη από την πρώτη γραμμή.

Αποκαλυπτική ήταν καταγγελία που έγινε από συνάδελφο για την παντελή απουσία στοιχειωδών μέτρων προστασίας σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΕΟΔΥ, ως εργοδότης, δεν εφαρμόζει μέτρα που υποτίθεται υπογραμμίζει ως αναγκαία και με τη λογική της «ατομικής ευθύνης» εγκαλεί τους «απείθαρχους και ανεύθυνους». Πέρα από τον συνωστισμό των προσφύγων, ο οποίος παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της κυβέρνησης εντείνεται, προκαλεί αλγεινή εντύπωση να στοιβάζονται πάνω από 10 - 12 εργαζόμενοι σε ένα κοντέινερ χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και προφύλαξης. Οι κατάλληλες μάσκες και οι ειδικές στολές μιας χρήσης δεν επαρκούν ούτε για την προστασία των μισών εργαζομένων, με επιπτώσεις τόσο για τους υγειονομικούς όσο και για τους πρόσφυγες και τη δημόσια υγεία. Προφανώς το «μείνε στο σπίτι» γίνεται ακόμα πιο εξοργιστικό όταν μετατρέπεται σε «μείνε στη σκηνή», «μείνε στο κοντέινερ» και φρόντισε μόνος σου για την αυτοθεραπεία σου, εφάρμοσε αποτελεσματικά καραντίνα και υγειονομική απομόνωση, μέσα στο συνωστισμό!!!

Οι κομμουνιστές αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί απαιτούμε άμεσα να επιταχθούν όλες οι ιδιωτικές μονάδες - όμιλοι Υγείας και να αξιοποιηθούν στη μάχη για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της επιδημίας. Σε αυτή τη μάχη θέτουμε και τις δικές μας επιστημονικές υπηρεσίες ως ελάχιστο καθήκον γιατρών που ασκούμε την επιστήμη μας θέτοντάς την στην υπηρεσία του λαού. Απαιτούμε την ένταξή μας στο σχεδιασμό μαζί με τους μισθωτούς συναδέλφους μας στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στην πρώτη γραμμή, με τους ίδιους όρους, εργασιακούς και μισθολογικούς, με τους συναδέλφους μας στο ΕΣΥ. Σε αντιπαράθεση με τη λογική της ατομικής ευθύνης στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Μένουμε Δυνατοί - Δεν μένουμε σιωπηλοί - Συμβάλλουμε να δυναμώσει η φωνή των εργαζομένων και όλου του λαού για μέτρα προστασίας της ζωής και των δικαιωμάτων, σε κάθε πλευρά της ζωής, με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, με την απελευθέρωση της κοινωνίας και της οικονομίας από τα δεσμά του καπιταλισμού.


Η έκθεση «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά» στο διαδίκτυο

Διαθέσιμη για εικονική περιήγηση από χτες

Η έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά» και θέμα την εικαστική δημιουργία για τις φυλακές και εξορίες, που η λειτουργία της στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ) ανεστάλη λόγω του κορονοϊού, είναι πλέον διαθέσιμη με τη μορφή εικονικής περιήγησης στην ιστοσελίδα του ΚΚΕ (kke.gr).

Είναι μια ευκαιρία, χιλιάδες επισκέπτες να περιηγηθούν στις μοναδικές εικαστικές δημιουργίες, με θέμα την αντίσταση στις φυλακές και τις εξορίες. Να διαδοθεί και να δώσει κουράγιο σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, με τη γνώση της ιστορίας και του μεγαλείου των αγωνιστών, για να μείνουμε δυνατοί!

Η συγκεκριμένη έκθεση ήταν ένα γεγονός μεγάλης εικαστικής αξίας και όχι μόνο, καθώς έγινε δυνατό να συγκεντρωθούν ορισμένα από τα σημαντικότερα διασωσμένα εικαστικά μνημεία της ταξικής πάλης τον 20ό αιώνα στη χώρα μας. Κάποια από τα έργα εκτίθενται για πρώτη φορά ή μετά από πολλά χρόνια.

Πλέον επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, διαδικτυακά, θα έχουν την ευκαιρία να αντικρίσουν έργα σπουδαίας αισθητικής πνοής και ιστορικής αξίας, τα οποία αναφέρονται σε μια περίοδο 40 χρόνων. Καθώς περιηγείται κανείς στα έργα είναι σαν να διαβαίνει εκείνες τις δεκαετίες. Από τις χειρόγραφες εφημερίδες των εξόριστων στην Ανάφη τη δεκαετία του '30, στην αποτύπωση της Κατοχής και της μεγαλειώδους Αντίστασης του λαού μας. Οπως είναι φυσικό, μεγάλο κομμάτι της έκθεσης αναφέρεται στα χρόνια που ακολούθησαν, στα χρόνια των διώξεων και της σκληρής παρανομίας. Πολλοί ήταν οι δημιουργοί που βρέθηκαν και οι ίδιοι εξόριστοι και φυλακισμένοι. Μακρόνησος, Γιούρα, Λήμνος, Αϊ - Στράτης, φυλακές Αβέρωφ, Τρίκερι, φυλακές της Κέρκυρας, μερικοί μόνο από τους τόπους που αποτυπώνονται στην έκθεση και μαζί με αυτούς πλευρές από τη ζωή και την οργάνωση των εξόριστων. Υπάρχουν ακόμα έργα που αναφέρονται στην περίοδο της χούντας.

Εκτίθενται 257 εικαστικά έργα (πίνακες, σχέδια και σκίτσα πάνω σε χαρτί, ξυλόγλυπτα, ζωγραφική πάνω σε βότσαλα, έργα σε χειρόγραφες εφημερίδες και κάρτες, ζωγραφικές μακέτες) 48 δημιουργών και πολλών ακόμα άγνωστων αγωνιστών. Τα έργα προέρχονται από τη συλλογή του Αρχείου του ΚΚΕ, πολλά επίσης είναι έργα που παραχωρήθηκαν από μουσεία και πινακοθήκες αλλά και συγγενείς των καλλιτεχνών, καθώς και από εικαστικούς που βρίσκονται εν ζωή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν χρηστικές πληροφορίες για το πώς μπορεί κανείς να ξεναγηθεί εικονικά. Σε ξεχωριστή ενότητα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και την ομιλία της Ελένης Μηλιαρονικολάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνης του Τμήματος Πολιτισμού που πραγματοποίησε στα εγκαίνια. Ακόμα, σε όλα τα έργα υπάρχει και πλαίσιο με βασικές πληροφορίες του έργου, όπως το όνομα του δημιουργού, το υλικό και η χρονολογία δημιουργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ