ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Διελκυστίνδα γύρω από τις μορφές χρηματοδότησης των ομίλων

«Η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού για την έκδοση κορονο-ομολόγων μπορεί να χρειαστεί έως και τρία χρόνια», σημειώνει με νόημα ο Κλ. Ρέγκλινγκ (δεξιά)

Eurokinissi

«Η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού για την έκδοση κορονο-ομολόγων μπορεί να χρειαστεί έως και τρία χρόνια», σημειώνει με νόημα ο Κλ. Ρέγκλινγκ (δεξιά)
Δεδομένη πλέον θεωρείται η διόγκωση του κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς σε αυτήν τη φάση έρχεται να συμβάλει στη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων που συνδέονται με τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού.

«Αναπόφευκτα θα βγούμε από την κρίση με ένα επίπεδο χρέους πολύ υψηλότερο», επισημαίνει ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Μ. Σεντένο σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τον κίνδυνο κατακερματισμού στην Ευρωζώνη με αφορμή τον κορονοϊό. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μ. Σεντένο στην επιστολή του αναφέρει ότι «αυτό το αποτέλεσμα (σ.σ. η αύξηση του κρατικού χρέους) και οι διαρκείς του επιπτώσεις δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία κατακερματισμού».

«Οφείλουμε να διερευνήσουμε μέτρα εφαρμογής των υφιστάμενων εργαλείων, αλλά πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο να εξετάσουμε άλλες λύσεις, όταν τα πρώτα αποδειχθούν ανεπαρκή», υπογραμμίζει ο Μ. Σεντένο ενόψει της τηλεσυνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 7 Απρίλη.

Βέβαια, στο επίκεντρο της ενδοαστικής διαπάλης βρίσκεται κατά κύριο λόγο η μορφή που θα προσλάβει το νέο κρατικό χρέος, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν τα κάθε είδους πακέτα στήριξης και διάσωσης επιχειρήσεων. Σε αυτό το επίπεδο, στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις όπως η έκδοση ευρωομολόγων, η εναλλακτική «αξιοποίηση» του ταμειακού αποθέματος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) κ.ά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Kλ. Ρέγκλινγκ δείχνει να ξεκόβει - τουλάχιστον για αυτήν τη φάση - τη «συζήτηση» περί ευρωομολόγου, καθώς όπως λέει «η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού για την έκδοση κορονο-ομολόγων μπορεί να χρειαστεί έως και τρία χρόνια». Μιλώντας στους «Financial Times», παρέπεμψε τα κράτη - μέλη στα υπάρχοντα εργαλεία χρηματοδότησης. Είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να δημιουργηθεί και ένας νέος θεσμός, αν αυτό θέλουν τα κράτη - μέλη. Θα χρειάζονταν ένα, δύο ή τρία χρόνια και τα κράτη - μέλη θα πρέπει να διαθέσουν κεφάλαια ή εγγυήσεις ή να εκχωρήσουν μελλοντικά έσοδα».

Πακέτο ενισχύσεων στην εργοδοσία

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις του, στο φόντο και της ενεργοποίησης των μέτρων ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων που προβλέπονται για το δίμηνο Μάρτη - Απρίλη, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτιμούσε πως η ελληνική οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει με επάρκεια τους επόμενους 2-3 μήνες, χωρίς να γίνει χρήση του «μαξιλαριού ασφαλείας», που βέβαια παραμένει ως εφεδρεία σε τυχόν νέες «ανάγκες».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο παράτασης στο σημερινό καθεστώς «προστασίας» στην πρώτη κατοικία, που λήγει στις 30 Απρίλη, ο Χρ. Σταϊκούρας στην ίδια συνέντευξη σημείωσε ότι «οι απαντήσεις θα δοθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή».

Παράλληλα η διοίκηση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του ισολογισμού της για το 2019, επισημαίνει ότι «η εποπτική αντιμετώπιση των δανείων αβέβαιης είσπραξης» (η χαλάρωση του πλαισίου από την ΕΚΤ) καθώς και «τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, ύψους 13 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 6% του ΑΕΠ, για τους επόμενους 2-3 μήνες μάς επιτρέπουν να δώσουμε αναστολές πληρωμών τρίμηνης διάρκειας για τα νοικοκυριά και μέχρι το τέλος του έτους για τις επιχειρήσεις».

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Απαιτούν μέτρα στήριξης

Αμεσα μέτρα θωράκισης και στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων από την πανδημία του κορονοϊού απαιτούν αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα και καταγγέλλουν την κυβέρνηση, η οποία, σε αντίθεση με το πλήθος μέτρων στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, έχει ανακοινώσει πως θα τους δώσει κάποια ψίχουλα.

Οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Μεσσήνης, Χανδρινού, Κοντοβουνίων σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Οι κτηνοτρόφοι δούλευαν όλο τον χρόνο για να πουλήσουν τα αμνοερίφιά τους το Πάσχα. Με την κρίση της πανδημίας αλλά και την ήδη χαμηλή τιμή στο κρέας βγαίνουν εκτός παραγωγής. Αντίστοιχα και οι μελισσοκόμοι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη διάθεση του μελιού. Εχουν φυτευτεί στα χωράφια της Μεσσηνίας εκατοντάδες στρέμματα πατάτας, κηπευτικών χαμηλής κάλυψης, κηπευτικών στα θερμοκήπια, φρούτων εποχής (καρπούζια, φράουλες κ.ά.) και θερμοκήπια λουλουδιών, προϊόντα τα οποία μένουν αδιάθετα και χαλάνε με την πάροδο του χρόνου. Παράλληλα πολλοί παραγωγοί πλήττονται λόγω των περιοριστικών μέτρων αλλά και της χαμηλής προσέλευσης κόσμου στις λαϊκές αγορές, στις δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιές, σύκα, αμπέλια) έχουν γίνει και εξελίσσονται - όλες υψηλού κόστους - καλλιεργητικές φροντίδες και με το μέλλον να είναι δυσοίωνο όσον αφορά τη διάθεση αυτών των προϊόντων. Χαρακτηριστικά στο λάδι που έρχεται από μια κακή χρονιά, οι εξαγωγείς δηλώνουν ότι μένει στις αποθήκες τους και κάνουν στάση πληρωμών. Το ίδιο ισχύει και για το κρασί. Πρακτικά δηλαδή οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αν και έχουν κάνει τεράστια έξοδα για να παράγουν προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους, τελικά δεν θα καταφέρουν να βγάλουν ούτε τα έξοδά τους! Ο πρωτογενής τομέας βρισκόταν ήδη σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και θα βρεθεί σε ακόμα δυσκολότερη!».

Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί της Ζαγοράς, της Μακρυράχης, του Πουρίου, που ζουν από τη μηλοειδή καλλιέργεια, δεν μπορούν να καλλιεργήσουν, να καταβάλουν τις δυσβάσταχτες εισφορές που ζητάει το κράτος καθώς και να επιβιώσουν, διότι τα λεφτά από τις ζημιές των χαλαζοπτώσεων, τον Ιούλη του 2019, δεν έχουν δοθεί.

Τα αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος
  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν.
  • Να απαλλαγούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοϊό. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
  • Αμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ.
  • Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα.
  • Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης.
  • Να δοθεί άμεσα η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους στην ύπαιθρο.
  • Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
  • Να δοθεί η απαραίτητη παράταση, για όσο χρειαστεί, για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ.
«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ»
Απαιτεί ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Πανεπιστημονική Μηχανικών» και διεκδικεί να στηριχτούν άμεσα και για όσο διαρκεί η κρίση αυτοαπασχολούμενοι και μηχανικοί με «μπλοκάκι», με εξασφάλιση σταθερών εργασιακών σχέσεων και αποκατάσταση δικαιωμάτων.

Οπως επισημαίνει μεταξύ άλλων η «Πανεπιστημονική», «η κυβέρνηση, παρά τη γενική κατακραυγή, δεν επεκτείνει άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ και στους χτυπημένους από την αναστολή των δραστηριοτήτων αυταπασχολούμενους επιστήμονες. Προκαλεί με την απόφασή της για "στήριξη" των επιστημόνων για το δίμηνο Μάρτη - Απρίλη μέσω voucher τηλεκατάρτισης ύψους 600 ευρώ. Προκαλεί, καθώς με αυτό το μέτρο επιδιώκει να "μοιράσει" σχεδόν 80 εκατομμύρια ευρώ στους ομίλους των ιδιωτικών ΚΕΚ - κολεγίων για την υλοποίηση του προγράμματος. Αυτά τα επιδοτούμενα προγράμματα σχεδιάζονται για να αποτελέσουν έναν ακόμα μηχανισμό έμμεσης κρατικής ελάφρυνσης των εργοδοτών για τους μισθούς των εργαζομένων με "μπλοκάκι". Θα πιέζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν δωρεάν και να "πληρώνονται" από τα voucher».

Η «Πανεπιστημονική» υπογραμμίζει ότι ούτε τα σεμινάρια των 600 ευρώ σε δύο δόσεις μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, ούτε το επίδομα των 800 ευρώ αποτελεί κάτι παραπάνω από «ασπιρίνη για τον κορονοϊό».

Σημειώνει επίσης ότι η αναστολή συμβάσεων που νομοθέτησε η κυβέρνηση μετατρέπεται σε ένα ακόμα όπλο στα χέρια της εργοδοσίας για επιβολή απλήρωτης εργασίας στους εργαζόμενους, στις περισσότερες τεχνικές - μελετητικές και άλλες εταιρείες παροχής τεχνικών υπηρεσιών.

Διεκδικεί:

Nα δοθεί άμεσα σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς με «μπλοκάκι» το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ, μηνιαίως, για όσο διαρκεί η έκτακτη ανάγκη.

Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, να ανασταλεί η καταβολή κάθε είδους φορολογικών υποχρεώσεων, όπως από ρυθμίσεις, ΦΠΑ κ.λπ. Να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ και να καταργηθούν το τέλος επιτηδεύματος και ο ΕΝΦΙΑ. Να ανασταλούν, για όσο διάστημα χρειαστεί, οι υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Διαγραφή τόκων, προστίμων και μέρος το κεφαλαίου για χρέη σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων. Απαλλαγή από χρεώσεις και να μη γίνουν διακοπές για ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο.

Ολα τα έκτακτα μέτρα (άδειες ειδικού σκοπού, έκτακτα επιδόματα, απαγόρευση απόλυσης, ασφαλιστική κάλυψη κ.λπ.) που αφορούν τους εργαζόμενους με τυπική μισθωτή σχέση εργασίας να περιλάβουν και τους εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι» και η σχέση εργασίας τους υποκρύπτει εξαρτημένη σχέση εργασίας. Κατάργηση του καθεστώτος πληρωμής με «μπλοκάκι» και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, μετατροπή των συμβάσεων δελτίου παροχής υπηρεσιών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αποσύνδεση των όποιων ενισχύσεων του κράτους από το ύψος του μισθού.

Τρενάρει η διαδικασία για το ειδικό επίδομα

Προς τα πίσω πηγαίνει η απόδοση του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ στους εργαζόμενους, καθώς μια σειρά επιχειρήσεων δεν έχουν υποβάλει τη σχετική δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, από σήμερα, 1 Απρίλη, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να μπουν και να κάνουν δήλωση στη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου (supportemployees.yeka.gr), αφού όμως είχε προηγηθεί η σχετική υπεύθυνη δήλωση της εργοδοσίας. Επρόκειτο για την πρώτη ομάδα εργαζομένων, αυτών δηλαδή που δουλεύουν σε επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους με κρατική εντολή. Μάλιστα, η αίτησή τους θα γινόταν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες από σήμερα έως και τις 10 Απρίλη, ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους.

Προχτές, ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας παρέτεινε μέχρι και τις 10 Απρίλη την προθεσμία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης των επιχειρήσεων στο σύστημα «Εργάνη». Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που ακόμα δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις όπως θα έπρεπε και ως εκ τούτου η καταβολή του επιδόματος στους εργαζομένους τους θα καθυστερήσει κι άλλο, ενώ ήδη συμπληρώνονται δύο βδομάδες από την αναστολή λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων, διάστημα στο οποίο οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα εισόδημα.

Ασαφές παραμένει και ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα των αιτήσεων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται και σταδιακά συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ που μπορούν να κάνουν χρήση των μέτρων τα οποία έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται η σημασία του αιτήματος που έθεσε το ΠΑΜΕ, ότι κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να στερηθεί την έκτακτη αποζημίωση επειδή ο εργοδότης του για οποιονδήποτε λόγο δεν υπέβαλε τη σχετική αίτηση στην πλατφόρμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ