ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει τη βέβηλη πράξη απομάκρυνσης του αγάλματος του Κόνιεφ στην Πράγα

Συμβολική διαμαρτυρία από κομμουνιστές στην Πράγα ενάντια στην απομάκρυνση του μνημείου του Σοβιετικού στρατάρχη
Συμβολική διαμαρτυρία από κομμουνιστές στην Πράγα ενάντια στην απομάκρυνση του μνημείου του Σοβιετικού στρατάρχη
Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) καταγγέλλει με αγανάκτηση τη βέβηλη πράξη του δήμου της Πράγας να απομακρύνει το Μνημείο του Σοβιετικού στρατάρχη - απελευθερωτή της πόλης, Ιβάν Κόνιεφ, με την ανοχή και την έγκριση του καθεστώτος της Τσεχίας.

Σε αυτή σημειώνει: «Οι αρχές της Πράγας, τυφλωμένες από αντικομμουνισμό και δρώντας στο σκοτάδι, ξημερώματα της Παρασκευής 3.4.2020, φοβούμενες τη λαϊκή κατακραυγή, εκμεταλλεύτηκαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού και προχώρησαν στην αποτρόπαιη πράξη τους, υλοποιώντας προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για απομάκρυνση του αγάλματος του Κόνιεφ. Εως τώρα δεν το είχαν καταφέρει γιατί ο λαός της περιοχής περιφρουρούσε το Μνημείο.

Ο Σοβιετικός στρατάρχης Ιβάν Στεπάνοβιτς Κόνιεφ ήταν επικεφαλής της 3ης ουκρανικής στρατιάς που απελευθέρωσε την Πράγα και μεγάλο τμήμα της Τσεχοσλοβακίας από τους ναζί κατακτητές. Το άγαλμα του στρατάρχη Κόνιεφ είχε ανεγερθεί στην Πράγα το 1980 σε ένδειξη τιμής και μνήμης για τους 140.000 Σοβιετικούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις αυτές».

Προσθέτει ανάμεσα σε άλλα: «Η πράξη της απομάκρυνσης του μνημείου από τις αρχές της Πράγας έρχεται σε αντίθεση με τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού της Τσεχίας. Και με τον τρόπο που έγινε, μάλιστα, είναι πράξη δειλίας και μεγάλη πρόκληση, που βεβηλώνει τη μνήμη των νεκρών μαχητών του απελευθερωτικού αγώνα κατά των ναζιστών κατακτητών, όλους τους ηρωικούς λαούς, με πρωταγωνιστή τον σοβιετικό λαό και τον Κόκκινο Στρατό, αλλά και τα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης και των ολοκαυτωμάτων του φασισμού - ναζισμού. Πολύ περισσότερο που η βέβηλη αυτή ενέργεια γίνεται τη χρονιά που τιμώνται τα 75 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών».

Ταυτόχρονα στηλιτεύονται η αντικομμουνιστική υστερία της ΕΕ και η προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας. Η ανακοίνωση καταλήγει:

«Οι ευθύνες της ΕΕ είναι τεράστιες καθώς επιχειρεί να παραχαράξει και αναθεωρήσει την Ιστορία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, πασχίζοντας να σβήσει την ιστορική μνήμη ώστε να μη μαθαίνουν, ιδιαίτερα οι νέοι, ότι από τα σπλάχνα του ιμπεριαλισμού γεννιέται και ενδυναμώνεται ο ναζισμός, από τους ανταγωνισμούς των καπιταλιστών γεννιούνται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και πως ήταν ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός ο μοναδικός πραγματικός τους αντίπαλος, πως ο φασισμός νικήθηκε με την τεράστια συνεισφορά της ΕΣΣΔ, του Κόκκινου Στρατού, όπως και των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων όπου πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές και συνέβαλαν στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών».

Τέλος, «καλεί σε αγώνα για την υπεράσπιση της προσφοράς της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού που μαζί με τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, με οργανωτές τα Κομμουνιστικά Κόμματα, ήταν οι πρωταγωνιστές που έφεραν την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Είναι παρακαταθήκες για τον αγώνα σήμερα ενάντια στην εκμετάλλευση, για την οριστική απαλλαγή από τις αιτίες που γεννούν το φασισμό και τον πόλεμο».

Αντιδράσεις στην Τσεχία

Στην ίδια την Τσεχία το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας καταδίκασε την ενέργεια, προχώρησε σε συμβολική διαμαρτυρία στην πλατεία από όπου αφαιρέθηκε το μνημείο, με επικεφαλής την πρόεδρο της Οργάνωσης Πράγας, Μάρτα Σεμέλοβα (δασκάλα που είχε διωχθεί επειδή αντιτάχθηκε στην παραχάραξη της Ιστορίας) και απαίτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση. Επίσης, το ξήλωμα του μνημείου καταδίκασαν η Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων Τσεχίας (μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας) και άλλες οργανώσεις, όπως η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών - Αντιφασιστική Ενωση (FIR). Ακόμα την αντίθεσή του εξέφρασε ο Πρόεδρος της χώρας, Μίλος Ζέμαν, ενώ η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει και παλιότερα καταδικάσει την προσπάθεια ξαναγραψίματος της Ιστορίας.

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ ενάντια στη Βενεζουέλα!

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σε στιγμές που όλος ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την πανδημία του COVID-19 και που ο ίδιος ο λαός των ΗΠΑ πληρώνει με τη ζωή του τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος Υγείας και την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, η κυβέρνηση του Τραμπ δεν διστάζει να κλιμακώσει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ενάντια στο λαό της Βενεζουέλας και τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Στις 26 Μάρτη η κυβέρνηση των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες ενάντια στον Νικολάς Μαδούρο και 12 ακόμα νυν και πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, κατηγορώντας τους για εμπόριο ναρκωτικών και τρομοκρατία και πως σε συνεργασία με την ένοπλη οργάνωση των FARC στην Κολομβία, ετοιμάζονταν να μεταφέρουν παράνομα στις ΗΠΑ 15 τόνους κοκαΐνη για να πλήξουν έτσι τις ΗΠΑ. Πρόκειται για εξόφθαλμα γελοίες και προβοκατόρικες κατηγορίες με στόχο να δημιουργήσουν πρόσχημα για τους ιμπεριαλιστές ώστε να κλιμακώσουν την επίθεσή τους.

Στη συνέχεια το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε το νέο σχέδιό του για την ανατροπή της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, που ονομάζει "Δημοκρατικό Μεταβατικό Πλαίσιο".

Με πρόσχημα τις στημένες κατηγορίες που ανήγγειλε, η κυβέρνηση του Τραμπ ανακοίνωσε την 1η του Απρίλη πως ξεκινά μεγάλης έκτασης ναυτική και αεροπορική επιχείρηση "κατά των ναρκωτικών" στην Καραϊβική Θάλασσα. Τις τελευταίες ώρες μάλιστα γίνονται αναφορές για μεγάλης κλίμακας κινήσεις των δυνάμεων των ΗΠΑ πλησίον των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Βενεζουέλας.

Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας των ΗΠΑ ενάντια στη Βενεζουέλα. Απαιτεί να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε επιθετική ενέργεια ενάντια στο λαό της Βενεζουέλας και τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνησή του.

Το ΚΚΕ για μια φορά ακόμη εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Βενεζουέλας, που είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για τις εξελίξεις στην πατρίδα του, και δηλώνει πως θα σταθεί στο πλευρό του σε όλες τις συνθήκες, εκφράζει την αλληλεγγύη του και τη στήριξή του στο ΚΚ Βενεζουέλας και την ΚΝ Βενεζουέλας».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Με «υπευθυνότητα» για τα συμφέροντα των ομίλων

«Δαπανήστε. Δαπανήστε ένα μεγάλο ποσό για τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων...». Η παρότρυνση αυτή του Αλ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των κυβερνητικών μέτρων στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, συμπυκνώνει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για διεκδίκηση ακόμα πιο γενναίων παρεμβάσεων στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, όπως επιβεβαίωσε άλλωστε και η χτεσινή παρουσίαση της πρότασής τους για «να μείνει όρθια» η οικονομία από την επιδημία του κορονοϊού. Μια παρότρυνση που συνοδεύτηκε μάλιστα και από μία «επιβράβευση» του Κυρ. Μητσοτάκη, γιατί όπως του είπε ο τέως πρωθυπουργός «αυτή τη στιγμή έχετε πάρει τη σωστή πλευρά στην αντιπαράθεση» που υπάρχει στην ΕΕ, τασσόμενος με τη γραμμή της περαιτέρω δημοσιονομικής «χαλάρωσης» και της έκδοσης του περιβόητου ευρωομολόγου.

* * *

Στο πρώτο σημείο λοιπόν που ιεραρχούν όλες οι αστικές δυνάμεις, αυτό της στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας, για να αντιμετωπιστεί όσο περνάει από το χέρι τους η ύφεση, βγάζει μάτι η συναίνεση στη συνταγή της περιβόητης «χαλάρωσης».

Από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποθεώνουν την κρατική «κεϊνσιανού τύπου» παρέμβαση, με τον Αλ. Τσίπρα να τονίζει χαρακτηριστικά στη Βουλή ότι πρέπει να τονωθεί η «εγχώρια ζήτηση μέσω αύξησης επενδύσεων», με «χορήγηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις»... Και μαζί με αυτό να βγάζει όλα του τα άγχη για «το μέλλον της ΕΕ», για το αν θα καταφέρει να ξεπεράσει τις αντιθέσεις που εκφράζονται ακόμα πιο οξυμένες αυτές τις μέρες, με αφορμή την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Και ενώ ο λαός βλέπει να καταρρίπτονται με πάταγο μπροστά στα μάτια του οι μύθοι για την «ΕΕ της αλληλεγγύης και της ευημερίας», ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει για μία ακόμα φορά να την ξεπλύνει, ρίχνοντας το φταίξιμο στην «πειθαρχία που επιβάλλει η Γερμανία» και στην «ιδεοληψία» του «Βορρά» που τάχα πληρώνει ο «Νότος».

Στο όνομα μάλιστα αυτής της περιβόητης «χαλάρωσης» για τη στήριξη των μονοπωλίων, «τώρα πριν να είναι αργά», όπως είπε στη Βουλή, σημείωνε σε πρόσφατη συνέντευξη ότι χρειάζεται «ένα επιβλητικό πρόγραμμα σωτηρίας», «όχι μικρότερο από 30 δισ. ευρώ», για να διασφαλιστούν μισθοί και ασφαλιστικές εισφορές. Το πρόγραμμα αυτό παρουσίασε χτες ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η κυβέρνηση τον έχει ήδη προλάβει, με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που ανακοίνωσε και τα οποία κλιμακώνει... Και βέβαια, όταν έρθει η ώρα, ο λογαριασμός θα σταλεί ξανά στο λαό, αφού καμία από τις φορολογικές ή άλλες υποχρεώσεις του δεν διαγράφεται, αλλά μόνο αναστέλλεται η πληρωμή τους.

Τη «χαλάρωση» λοιπόν για την οποία υπερθεματίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, από κοντά και το ΚΙΝΑΛ, τη ζουν ήδη για τα καλά οι εργαζόμενοι, και δεν έχουν κάτι άλλο να περιμένουν πέρα από το μπούκωμα με ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο, που έχει ως προϋπόθεση το στράγγισμα του εισοδήματός τους και νέα μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης («ευελιξία», εκ περιτροπής εργασία, αναστολή συμβάσεων κ.ο.κ.).

* * *

Και αν τα καλέσματα για γενναία κρατική στήριξη στο κεφάλαιο είναι η μία όψη της «αντινεοφιλελευθερης» παντιέρας που κουνάει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μάλιστα συναντιέται και με τη ΝΔ, η άλλη της όψη είναι η «δικαίωση» που τάχα βρίσκει στις εικόνες των διαλυμένων συστημάτων Υγείας σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Την ίδια στιγμή, βέβαια, πνευμονολόγοι και νοσηλευτές από όλο τον κόσμο μαρτυρούν συγκλονισμένοι ότι αναγκάζονται να διαλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, και σε χώρες με νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και σε χώρες με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, είτε το μείγμα είναι «περιοριστικό» είτε «επεκτατικό».

Μήπως όμως δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ - που σήμερα κλαψουρίζει για το δημόσιο σύστημα Υγείας και διαπιστώνει περιχαρής ότι «ο κορονοϊός μαζί με χιλιάδες ανθρώπους σκότωσε και τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό» (!) - ο ίδιος που όταν κυβερνούσε εγκαινίαζε το πρώτο «νοσοκομείο ΑΕ» στη Σαντορίνη; Δεν ήταν η κυβέρνησή του που άφηνε τους ιδιώτες επιχειρηματίες της Υγείας να αλωνίζουν και να ξεζουμίζουν τους ασφαλισμένους πάνω στα συντρίμμια της υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων; Που διατήρησε και ενίσχυσε την υποστελέχωση και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ;

Αν κάτι χρεοκοπεί σήμερα είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας, του Φαρμάκου και της Ερευνας. Αυτό είναι που όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι και λαϊκοί άνθρωποι διαπιστώνουν από την ίδια τους την πείρα, και που πρέπει να μετατραπεί σε πάλη για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Ενα συμπέρασμα πολύτιμο για τη βαρβαρότητα αυτού του συστήματος, που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δηλητηριάσει, πετώντας πυροτεχνήματα για το «νεοφιλελεύθερο μοντέλο», την ίδια στιγμή που η στρατηγική του υπηρετεί ακριβώς τη λογική της Υγείας - εμπορεύματος, της «αρμονικής συνύπαρξης» του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αφού όπως έλεγε ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή «κανένας δεν είπε πως είναι κακό ό,τι είναι ιδιωτικό».

Στην ίδια λογική, μάλιστα, τα παράπονά του για τις νέες ΣΔΙΤ κυβέρνησης - κλινικαρχών, στο όνομα της αντιμετώπισης του κορονοϊού, περιορίστηκαν στο ύψος της «αποζημίωσης» των ιδιωτών για τα κρεβάτια ΜΕΘ, παρατηρώντας ότι τα μεγάλα κόστη δεν συνάδουν «ούτε με τους νόμους της αγοράς».

* * *

Η «υπεύθυνη αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ, η στήριξή του στα μέτρα της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που στους χώρους δουλειάς η εργοδοσία ξεσαλώνει, οι «ευχαριστίες» του Αλ. Τσίπρα «στους Ελληνες πολίτες οι οποίοι με μεγάλη υπευθυνότητα έχουν αντιμετωπίσει αυτή την κρίση και αυτοκαταστέλλουν τις δικές τους ελευθερίες», μπορούν να αποτελέσουν πηγή πολύτιμων συμπερασμάτων για το λαό. Η δική τους προκλητική ομοφωνία πρέπει να πάρει απάντηση από μία λαϊκή ομοψυχία απέναντι στην πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών της, που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων.


Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ