Ερώτηση προς τον υπουργό Αμυνας
Associated Press |
Παραθέτουμε την Ερώτηση:
«Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε υπογραμμίσει και αποδεικνύεται στην πράξη ότι η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας υπαγορεύτηκε από ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των προσφύγων και των μεταναστών, γι' αυτό και σήμερα οδηγούν σε νέο μεγαλύτερο αδιέξοδο.
Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στις 20 Γενάρη 2020 διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα "Ενάντια στην πολιτική εγκλωβισμού και καταστολής της ΕΕ: Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες".
Το ΚΚΕ και σε αυτήν την εκδήλωση κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες και ορισμένες από αυτές είναι:
-- Να κλείσουν όλα τα hot spots και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο - φυλακή.
-- Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους.
-- Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε πλήρως στελεχωμένες, με υποδομές και προσωπικό, κρατικές υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών, χωρίς καμία ανάμειξη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και ιδιωτών.
Με πρόσφατο έγγραφό της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) επαναφέρει το αίτημά της για την πλήρη απεμπλοκή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τα Κέντρα Υποδοχής - Ταυτοποίησης. Ταυτόχρονα εκφράζει τις εύλογες ανησυχίες της, ειδικότερα μετά την έξαρση του κορονοϊού το τελευταίο διάστημα, καθόσον στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πολύ πιθανόν να έρχονται σε επαφή με πιθανούς φορείς του ιού.
Επίσης, επισημαίνουν τον κίνδυνο το εν λόγω προσωπικό να έρχεται σε επαφή με στελέχη των τοπικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Μετά μάλιστα και τα επίσημα θετικά κρούσματα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε Ριτσώνα και Μαλακάσα, είναι πολύ πιθανόν κρούσματα να εκδηλωθούν και στα υπόλοιπα hot spots σε όλη τη χώρα.
Ακόμη, η ΠΟΕΣ στο έγγραφό της ζητάει την άμεση διακοπή διαθέσεων και αποσπάσεων συνολικά του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στα hot spots. Τονίζει, μάλιστα, μέχρι να υλοποιηθεί το μέτρο αυτό, η κυβέρνηση να καθιερώσει διαδικασίες προληπτικής καραντίνας στα στελέχη που απασχολούνται σε αυτά, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη προστασία όλων αυτών των περιοχών και των Ενόπλων Δυνάμεων».
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
Κρούσμα σε υπάλληλο του ΕΟΠΥΥ εντοπίστηκε την περασμένη Τρίτη στην κεντρική υπηρεσία, που στεγάζεται σε πενταώροφο κτίριο στο Μαρούσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εντοπισμός του κρούσματος έγινε με τεστ σε ιδιώτη που πλήρωσε από την τσέπη της η υπάλληλος, γιατί ο ΕΟΔΥ απέρριπτε το αίτημά της να κάνει τεστ. Μετά τη διαπίστωση του κρούσματος, η αντίδραση της διοίκησης ήταν να κλείσει το κτίριο μόλις για μια μέρα για απολύμανση. Από την Πέμπτη 2 Απρίλη το κτίριο άνοιξε και οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στη δουλειά τους, χωρίς να γίνουν τεστ για να διαπιστωθεί εάν έχει μεταδοθεί και σε άλλους ο κορονοϊός. Η γενική οδηγία που πήραν είναι μόνο να θερμομετρούνται οι ίδιοι! Η δικαιολογία για την οδηγία αυτή είναι ότι δεν ήρθαν σε στενή επαφή για δύο ώρες με την υπάλληλο που ασθένησε!
Σε 1.610 ανήλθαν τα πρόστιμα για τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ενώ έχουν γίνει και 5 συλλήψεις (αφορούν απαγορεύσεις για τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.), σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., μέχρι την περασμένη Δευτέρα σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα, τα πρόστιμα κόπηκαν στις εξής περιοχές: 552 στην Αττική, 221 στη Θεσσαλονίκη και 134 στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία, 126 στη Δυτική Ελλάδα, 118 στα Ιόνια Νησιά, 115 στην Κρήτη, 73 στην Πελοπόννησο, 66 στη Θεσσαλία, 54 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 44 στο Νότιο Αιγαίο, 43 στη Στερεά Ελλάδα, 42 στην Ηπειρο, 16 στη Δυτική Μακεδονία και 6 στο Βόρειο Αιγαίο. Από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23/3, έχουν βεβαιωθεί 22.918 πρόστιμα των 150 ευρώ.