ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΚΟ
Αντεργατικό σχέδιο για «τσεκούρι» σε μισθούς, Δώρα, επιδόματα και συνταξιούχους

Οριζόντιο «τσεκούρωμα» μισθών, κατάργηση Δώρων και επιδομάτων και παραπομπή των αποζημιώσεων των συνταξιοδοτούμενων στις ελληνικές καλένδες της λίστας πιστωτών περιλαμβάνει το σχέδιο του ειδικού εκκαθαριστή για τη ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με ενημέρωση που ο ίδιος έκανε στους εκπροσώπους των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων Εργαζομένων της εταιρείας.

Καθώς η κυβέρνηση «τρέχει» και εν μέσω πανδημίας τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της που οδηγούν στη διάλυση της ΛΑΡΚΟ, ο ειδικός εκκαθαριστής παρουσίασε στα σωματεία την εξειδίκευση αυτού του αντεργατικού σχεδίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει την κατάργηση των Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων (ενδέχεται αντί Δώρου Πάσχα να δοθούν τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους εργαζόμενους από Δεκέμβρη μέχρι Φλεβάρη), κατάργηση του επιδόματος αδείας και του πριμ παραγωγής στο σύνολο των εργαζομένων, καθώς και κάθε άλλου είδους παροχής, όπως το συνταξιοδοτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο με ιδιωτική εταιρεία ασφάλισης.

Παράλληλα, προβλέπεται ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με τον βασικό μισθό και την ειδικότητα. Σε καθεμιά από τις τέσσερις κατηγορίες θα επιβληθεί ποσοστιαία μείωση αποδοχών. Ο ειδικός εκκαθαριστής δεν προσδιόρισε τα ποσοστά ανά κατηγορία, επισήμανε ωστόσο ότι η μείωση θα αφορά την πλειοψηφία των εργαζομένων και ότι από αυτήν θα εξαιρεθούν μόνο εργαζόμενοι που ήδη αμείβονται με μόλις 700 ευρώ το μήνα.

Από το «τσεκούρι» δεν γλιτώνουν ούτε οι εργαζόμενοι που είτε έχουν βγει στη σύνταξη είτε θα συνταξιοδοτηθούν το επόμενο διάστημα και οι οποίοι θα χάσουν ουσιαστικά τις αποζημιώσεις τους (ένα είδος εφάπαξ), χρήματα δηλαδή τα οποία έχουν παρακρατηθεί από το μισθό τους.

Συγκεκριμένα, όσοι εργαζόμενοι βγήκαν στη σύνταξη πριν από τις 27/2, που η ΛΑΡΚΟ σε τέθηκε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, και δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις, θα μπουν στη λίστα πιστωτών μαζί με το Δημόσιο, τη ΔΕΗ, τις τράπεζες και τους προμηθευτές της εταιρείας, που διεκδικούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Στη λίστα πιστωτών θα μπουν και οι εργαζόμενοι που θα βγουν στη σύνταξη μετά την ένταξη της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, με τη διαφορά ότι για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους η αποζημίωση θα υπολογιστεί με βάση το νέο μισθολόγιο και τις περικοπές που θα επιβληθούν.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα προχωρήσουν σε συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων - το Σωματείο της Λάρυμνας συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή - προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση τους και την απάντησή τους στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΟΧΙ στην καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ»

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας

MotionTeam

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
«Οχι» στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων και να σταματήσει η διαδικασία αδειοδότησης της τσιμεντοβιομηχανίας «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία, που μεθοδεύει εν καιρώ πανδημίας η κυβέρνηση, απαίτησαν οι εκπρόσωποι των περίπου 100 φορέων της Θεσσαλονίκης, που συγκροτούν την πρωτοβουλία ενάντια στην καύση και χτες το μεσημέρι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Με μια συμβολική κινητοποίηση, με πράσινες μάσκες, γιλέκα και κορδέλες, ανέδειξαν ξεκάθαρα την αντίθεση του λαού της περιοχής στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου. Απλωσαν ένα πανό στα κάγκελα του ΥΜΑΘ, «δέθηκαν» σε έναν μεγάλο κύκλο και φώναξαν συνθήματα. Κατήγγειλαν την υποκρισία της κυβέρνησης, αφού, όπως είπαν, την ώρα που έχει θέσει το λαό σε καραντίνα επικαλούμενη την ανάγκη προστασίας της υγείας του, την ίδια ώρα φέρνει στο λαό της Δυτικής Θεσσαλονίκης την καρκινογόνα καύση αδειοδοτώντας το εργοστάσιο της «ΤΙΤΑΝ» να καίει τα απορριμματογενή καύσιμα RDF/SRF. Με το κείμενο που θυροκόλλησαν, προειδοποίησαν ότι ο «ιός της καύσης απορριμμάτων» έρχεται να μείνει για πάντα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία του λαού και το περιβάλλον, αφού φουράνια και διοξίνες θα κατακλύσουν τον αέρα της Θεσσαλονίκης. Και δήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να σταματήσουν αυτούς τους σχεδιασμούς και να βγει ο λαός νικητής.

Απέδειξαν ότι ο λαός μένει στο σπίτι, αλλά δεν μένει σιωπηλός, έχει φωνή και διεκδικεί τα δικαιώματά του. Συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τη ζωή του για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής ανέδειξαν και μέσα από τις δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας Θ. Κοκονάς, η Αθηνά Μπέλλου, από τον Σύλλογο Γυναικών Πολίχνης (μέλος της ΟΓΕ), ο Μιχάλης Σπάσος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων 1ου Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας, και ο Στράτος Φουρλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του δάσους».

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η διαδικτυακή προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών, ενώ ήδη περισσότεροι από 3.500 κάτοικοι της περιοχής έχουν υπογράψει το κείμενο των φορέων.

Στο πλευρό των φορέων βρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Παύλου Μελά της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μάριος Παλάντζας, ο οποίος δήλωσε τη στήριξη στα δίκαια αιτήματα των συλλόγων, των σωματείων, των φορέων. Και σχολιάζοντας τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, σημείωσε ότι «η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα σχεδιασμών ετών προσαρμοσμένων σε ευρωπαϊκές Οδηγίες και τη νομοθεσία που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».

Στο μεταξύ, την αναστολή όλων των διαδικασιών που αφορούν στην αδειοδότηση της τσιμεντοβιομηχανίας «ΤΙΤΑΝ» για καύση RDF-SRF ζητά με απόφαση που έλαβε χτες και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σταθερή «υπενθύμιση» των απαράδεκτων διεκδικήσεών της

Την «υπενθύμιση» όλων των απαράδεκτων διεκδικήσεών της από τη Λιβύη έως το Αιγαίο συνεχίζει η τουρκική αστική τάξη με την πλάτη «ζεσταμένη» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Κατά πληροφορίες, η Αγκυρα ενισχύει συνεχώς τις ναυτικές δυνάμεις της στο Λιβυκό Πέλαγος, εκεί ακριβώς όπου σχεδιάζεται να αναπτυχθεί η ευρωενωσιακη ναυτική επιχείρηση «Irene», μαζί και ελληνική φρεγάτα, με αντικείμενο επισήμως την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Οπως λέγεται, στην τουρκική αρμάδα που πλέει ανοιχτά των λιβυκών ακτών προστέθηκε μια ακόμη φρεγάτα, και πλέον είναι έξι τα πολεμικά τους πλοία στην περιοχή, πέντε φρεγάτες συν ένα πετρελαιοφόρο «Gungor», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ευρύτερη περιοχή έχει εντοπιστεί και τουρκικό υποβρύχιο.

Εξελίξεις καταγράφονται και στο Αιγαίο, αρχής γενομένης από το επεισόδιο της 2ας Απρίλη, με τουρκικό δεξαμενόπλοιο που θεωρήθηκε ύποπτο και μετά από «κυνηγητό» άλλοτε σε διεθνή και άλλοτε στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων, με δυνάμεις του Λιμενικού στην περιοχή της Σάμου και της Ικαρίας, υποχρεώθηκε να επιστρέψει σε τουρκικό λιμάνι.

Εκτιμήσεις μάλιστα στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας εντάσσουν το περιστατικό στη νέα τακτική της Τουρκίας να αξιοποιεί παροπλισμένα μικρά φορτηγά για τη μεταφορά όπλων στη Λιβύη αλλά και τη διακίνηση μεταναστών προς την Ιταλία και τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας ή νησιά του δυτικού Αιγαίου, όπως με το περιστατικό προσάραξης τέτοιου πλοίου με μετανάστες στην Κέα προ βδομάδων.

Η Τουρκία, άλλωστε, με την πλάτη «ζεσταμένη» από τους Ευρωατλαντικούς, σε Navtex της στις 3 Απρίλη (20051/20), ισχυριζόταν ότι το τουρκικό πλοίο στο περιστατικό της 2ας Απρίλη δέχθηκε πυρά από την Ελληνική Ακτοφυλακή και καλούσε όλα τα πλοία να είναι σε επαφή με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και την Ακτοφυλακή, διεκδικώντας ρόλο «παρόχου ασφαλείας» στην περιοχή, ως στοιχείο και αυτό του «γκριζαρίσματος» που επιδιώκει στην περιοχή.

Υγειονομικές βόμβες τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ

Υγειονομικές βόμβες εξακολουθούν να παραμένουν τα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης, παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες της Διοίκησης του ΟΑΣΘ να πείσει ότι λαμβάνει μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού.

Ο ΟΑΣΘ μπήκε στην καραντίνα ήδη με μειωμένο το στόλο των οχημάτων του. Εξαιτίας της έλλειψης λεωφορείων, τα δρομολόγια εκτελούνταν με μόλις 200 οχήματα αντί για 450-500 που θα έπρεπε να κυκλοφορούν, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να κυκλοφορούν κυριολεκτικά παστωμένοι σαν σαρδέλες, όταν και αν κατάφερναν να επιβιβαστούν.

Τις προηγούμενες μέρες, στο πλαίσιο των κυβερνητικών οδηγιών ανακοινώθηκε η μείωση του επιτρεπόμενου αριθμού των επιβατών στο 50% των προβλεπόμενων θέσεων (καθήμενων και όρθιων), μειώθηκε ακόμη πιο δραματικά, στο 50%, ο αριθμός των λεωφορείων που εκτελούν δρομολόγια, ενώ κατά τις ώρες 10.00-14.00 και 18.00-24.00 τα δρομολόγια εκτελούνται με προσωπικό ασφαλείας.

Η παραπέρα μείωση του έτσι κι αλλιώς ελάχιστου αριθμού των λεωφορείων είχε αποτέλεσμα το ανάποδο από το υποτίθεται επιδιωκόμενο, αφού τελικά κατά δεκάδες οι επιβάτες συνέχισαν να συνωστίζονται στα λεωφορεία, όχι μόνο τις ώρες αιχμής, αλλά σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της μέρας.

Την Τετάρτη όμως, 8/4, η Διοίκηση του ΟΑΣΘ, με εγκύκλιό της, ενημέρωσε το προσωπικό κίνησης ότι «σε όλα τα κυκλοφορούντα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα επιτρέπεται η επιβίβαση και μεταφορά επιβατών, μέχρι πλήρωσης ποσοστού 100% των θέσεων καθημένων του οχήματος». Με αυτό το μέτρο, οδηγεί σε αποκλεισμό των εργαζομένων από τη χρήση των αστικών λεωφορείων, αφού οι θέσεις καθημένων στα λεωφορεία αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των προβλεπομένων. Παράλληλα, διατηρεί τον συνωστισμό των επιβατών, αφού οι αποστάσεις μεταξύ των καθισμάτων είναι μικρότερες των όσων συστήνει ο ΕΟΔΥ.

Ετσι, οι εργαζόμενοι είτε θα αποκλείονται από τη χρήση των λεωφορείων, είτε θα συνεχίσουν να συνωστίζονται σε αυτά και να μαλώνουν με τους οδηγούς που έχουν οδηγίες να καλούν την αστυνομία σε περίπτωση συνωστισμού.

Αποδεικνύεται περίτρανα για άλλη μια φορά ότι κυβέρνηση και Διοίκηση του ΟΑΣΘ εμπαίζουν το λαό της πόλης και εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, ενώ θα έπρεπε να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υπάρχει πύκνωση των δρομολογίων με επάρκεια σε όλες τις γραμμές των αστικών συγκοινωνιών της πόλης, με τήρηση των μέτρων προφύλαξης από την επιδημία (απόσταση 2 μέτρων) για τους επιβάτες και το προσωπικό του ΟΑΣΘ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διαδικτυακή βιβλιοπαρουσίαση την Κυριακή 12 Απρίλη

Διαδικτυακή βιβλιοπαρουσίαση με θέμα «Ο Λένιν και η εποχή του μέσα από τις εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής"» διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Τηλεπικοινωνιών Αττικής του ΚΚΕ την Κυριακή 12 Απρίλη.

«Τίποτα δεν σταματά την ανάγκη μας για γνώση. Την Κυριακή 12 Απρίλη μετατρέπουμε τα μέσα της δουλειάς μας σε μέσα συλλογικής επικοινωνίας και προσέγγισης της επαναστατικής μας θεωρίας και πρακτικής. Συζητάμε οργανωμένα για τον Λένιν και την εποχή του μέσα από τις εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής"», αναφέρει στο κάλεσμά της η Οργάνωση του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ