ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 2020
Σελ. /20
Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Να αποσυρθούν τα αντεργατικά μέτρα

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, κατά τη χτεσινή συζήτηση παρέθεσε συνοπτικά τα αντεργατικά μέτρα που περιλαμβάνοντα στην ΠΝΠ, όπως: Το άθλιο αντεργατικό μέτρο που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν το 50% του προσωπικού τους για δύο βδομάδες το μήνα, με το 50% του μισθού. Την υποτιθέμενη «ρήτρα απαγόρευσης των απολύσεων», που όμως όχι μόνο δεν απαγορεύει τις απολύσεις που έγιναν μέχρι τις 18 Μάρτη, αλλά δεν αφορά και τις «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, δηλαδή τις εκβιαστικές παραιτήσεις, τις συμβάσεις που δεν ανανεώνονται, τους εποχικούς εργαζόμενους κ.ά. Την ενδοομιλική μεταφορά εργαζομένων χωρίς την προστασία των δικαιωμάτων τους. Την αναστολή των συμβάσεων μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους. Το ξεχαρβάλωμα του ωραρίου με την αύξηση των υπερωριών και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για κλάδους εργαζομένων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε την απόσυρση του άρθρου 12, που περιέχει την κατάπτυστη διάταξη για την αναστολή της απαγόρευσης της πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια της απεργίας και την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, όταν την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν κάνει καμία αναφορά για τον συνωστισμό και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, όπως και του άρθρου 13 για την κατάργηση του γιατρού εργασίας κατ' απαίτηση του ΣΕΒ. Κατήγγειλε επίσης το άρθρο 62, που προβλέπει «δωράκι» 11 εκατ. ευρώ στους καναλάρχες για τα σήματα που μεταδίδουν για την πανδημία.

Οσο για τις κινητές μονάδες Υγείας που προβλέπεται να στελεχωθούν με συμβασιούχους, τη μεταφορά προσωπικού από Κέντρα Υγείας σε νοσοκομεία και αντίστροφα προκειμένου να «μπαλωθούν» κενά, σημείωσε ότι πρόκειται για μέτρα που όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.


ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
«Πλειοδοσία» αντιλαϊκών προτάσεων

«Πλειοδοσία» σε μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου έκαναν ξανά χτες τα αστικά κόμματα κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις ΠΝΠ.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Χρυσομάλλης, για να καλύψει το ξεχαρβάλωμα του δημόσιου συστήματος Υγείας από την αντιλαϊκή πολιτική εμπορευματοποίησης της ΕΕ και όλων των μέχρι τώρα αστικών κυβερνήσεων, αποφάνθηκε ότι «δεν υπήρχε περίπτωση κανένα σύστημα Υγείας να ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει τη μεταδοτικότητα και τη φονικότητα της πανδημίας». Παράλληλα, απαντώντας στις παροτρύνσεις των άλλων αστικών κομμάτων για περισσότερα μέτρα για τις επιχειρήσεις, ανέφερε ότι τα συνολικά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση «φτάνουν τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ». «Επομένως, συνέχισε, δεν είναι απαραίτητη η πλειοδοσία μέτρων που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα», πάντως σημείωσε ότι είναι «ευπρόσδεκτη η εποικοδομητική κριτική»...

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κατά κυρίως για λόγους εντυπώσεων. Ο εισηγητής του, Γ. Τσίπρας, αν και βρήκε ότι συνολικά στο νομοσχέδιο «υπάρχουν μέτρα τα οποία είναι στη σωστή κατεύθυνση», εστίασε την κριτική του στα άτολμα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την οικονομία αντί για μέτρα - «μπαζούκας», όπως χαρακτηριστικά είπε, όπως είναι η γενναία χρηματοδότηση με κρατική ενίσχυση των επιχειρήσεων ανάλογα με τα μέτρα που λήφθηκαν π.χ. στη Γερμανία που πρόσφερε πάνω από το 30% του ΑΕΠ κ.ά. «Το θέμα είναι να αισθανθούν όλες οι επιχειρήσεις και η οικονομία την εμπιστοσύνη ότι υπάρχουν πιστωτικές γραμμές και χρηματοροές από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κρατικές αρχές, τέτοιες που να κρατηθούν ζωντανές όλες οι επιχειρήσεις για την επόμενη μέρα», και όλα αυτά με το πρόσχημα να μη γίνουν απολύσεις.

Μέτρα για την εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητα στις επιχειρήσεις, όπως ευνοϊκές δανειοδοτήσεις και άλλα εργαλεία, πρότεινε και ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Γ. Μουλκιώτης. Στα μέτρα του κεφαλαίου ήταν και οι προτάσεις του πρόεδρου της Ελ. Λύσης Κ. Βελόπουλου, όπως φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων κ.ο.κ., τις οποίες συνόδευσε με τα γνωστά εθνικιστικά παραληρήματα.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, κάλεσε την κυβέρνηση «να μην κάνετε ακολουθία χλιαρών μέτρων», αλλά να «δώσει ένα οικονομικό σοκ» με τολμηρά μέτρα, γιατί «ένας ξενοδόχος δεν βοηθιέται με την αναστολή των φόρων. Θα κλείσει αν δεν του κάνετε κούρεμα» κ.ο.κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ