ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Απρίλη 2020 - Κυριακή 19 Απρίλη 2020
Σελ. /32
Στη μάχη τα διαδικτυακά μέσα του ΠΑΜΕ

Στους ρυθμούς της μέρας δράσης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ κινήθηκαν όλα τα διαδικτυακά μέσα του ΠΑΜΕ. Στηρίζοντας τους εργαζόμενους και τα σωματεία, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο μετέφερε με κάθε τρόπο τη φωνή και τα αιτήματά τους.

Στην κατεύθυνση αυτή, το webradio, σε μια «μαραθώνια» εκπομπή διάρκειας 6,5 ωρών, μετέδωσε αλλεπάλληλες ανταποκρίσεις από τις παρεμβάσεις που έγιναν σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας το λόγο στους «πρωταγωνιστές» της μέρας.

Στο λογαριασμό του ΠΑΜΕ στο Twitter διαρκής ήταν η ροή φωτογραφιών και σύντομων αναφορών που συνόψιζαν το στίγμα των πρωτοβουλιών από τη μια άκρη της χώρας έως την άλλη, μέσα και έξω από τα καταστήματα και τις αποθήκες.

Στο λογαριασμό του ΠΑΜΕ στο Flickr δημιουργήθηκε φωτογραφικό άλμπουμ με στιγμιότυπα από τις παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα (oι φωτογραφίες βρίσκονται αναρτημένες στη διεύθυνση href="http://www.flickr.com/photos/141955787@N05/albums/72157713894783111"www.flickr.com/photos/141955787@N05/albums/72157713894783111" target="_blank">target="_blank">www.flickr.com/photos/141955787@N05/albums/72157713894783111).

Τέλος, μετά την ολοκλήρωση της μέρας δράσης, το ΠΑΜΕ δημιούργησε ένα σύντομο βίντεο με χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της πρωτοβουλίας, προκειμένου το περιεχόμενό της και η απήχηση που συνάντησε να φτάσουν ακόμα πιο μακριά (το βίντεο είναι αναρτημένο στο κανάλι του ΠΑΜΕ στο YouTube).



4
4
«Στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι! Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας. Δυναμώνουμε τη φωνή μας. Υψώνουμε γροθιά για τα δικαιώματά μας!»: Με επίκεντρο το σύνθημα της μέρας δράσης, δεκάδες πρωτοβουλίες οργανώθηκαν την Τετάρτη σε καταστήματα και αποθήκες αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα.

Πάνω από πενήντα σωματεία εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων απ' όλη τη χώρα, επιχειρησιακά σωματεία του Εμπορίου, Επιτροπές Αγώνα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και πήραν σχετικές πρωτοβουλίες. Από νωρίς το πρωί βρέθηκαν έξω από τους χώρους δουλειάς με τα πανό, τις αφίσες και τις ανακοινώσεις τους. Υποδέχθηκαν τους εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας και στη συνέχεια πραγματοποίησαν εξορμήσεις μέσα στα καταστήματα, συζητώντας με εκατοντάδες εργαζόμενους μέχρι το απόγευμα.

***

Η μέρα δράσης έγινε αφορμή για να έρθουν στο προσκήνιο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ. Στις εισόδους των καταστημάτων αλλά και στους διαδρόμους τους, στα ράφια και τα ψυγεία, στα ταμεία και τις αποθήκες, κράτησαν τις πικέτες, τις αφίσες και τα πανό της μέρας δράσης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων να δυναμώσουν τη φωνή τους, να υψώσουν το ανάστημα και τη γροθιά τους, να παλέψουν για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες συνάδελφοί τους συζήτησαν μέσα και έξω από τα καταστήματα και τις αποθήκες με τους εκπροσώπους των κλαδικών συνδικάτων, εξέφραζαν τη συμφωνία τους με την πρωτοβουλία, πήραν κουράγιο για τη συνέχεια.

***

3
3
Το κάλεσμα για αλληλεγγύη στους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ και υποστήριξη στα δίκαια αιτήματά τους έφτασε και σε χιλιάδες καταναλωτές που βρέθηκαν την Τετάρτη στα καταστήματα για να ψωνίσουν. Χιλιάδες ανακοινώσεις μοιράστηκαν από τα σωματεία απευθυνόμενες ειδικά σε αυτούς, πολλοί ήταν αυτοί που κοντοστάθηκαν παίρνοντάς τες στο χέρι τους, σχολίασαν θετικά την πρωτοβουλία, ανέφεραν παραδείγματα και από τη δική τους πείρα ως εργαζόμενοι, αναγνώρισαν πως ο αγώνας για μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς αφορά τους πάντες.

***

Δίπλα στα σωματεία του κλάδου βρέθηκαν συνδικαλιστικές οργανώσεις από άλλους κλάδους, Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ και άλλοι μαζικοί φορείς, ενώνοντας τη φωνή τους με τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ. Το «παρών» στη μέρα δράσης έδωσαν και οι υγειονομικοί, λίγες μέρες μετά την πετυχημένη αντίστοιχη μέρα δράσης για την Υγεία. Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) στήριξε με απόφασή της την πρωτοβουλία, ενώ εκπρόσωποί της βρέθηκαν μαζί με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε αποθήκες μεγάλων αλυσίδων. Η υποστήριξη εκφράστηκε και με μια σειρά συμβολικούς και ευρηματικούς τρόπους: Εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, σωματεία άλλων κλάδων, ακόμα και εργαζόμενοι που δουλεύουν με το καθεστώς της τηλεργασίας, φωτογραφήθηκαν κρατώντας τα συνθήματα και τα αιτήματα της μέρας δράσης, στέλνοντας μήνυμα στήριξης.


1
1

3
3

2
2

2
2

1
1

2
2

2
2

4
4

2
2


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ