ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Απρίλη 2020 - Κυριακή 19 Απρίλη 2020
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ
Με καθημερινές αγωνιστικές παρεμβάσεις δίνουν απάντηση στα αντεργατικά μέτρα

Στο υπουργείο Εργασίας οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων
Στο υπουργείο Εργασίας οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων
Κλιμακώνεται η αγωνιστική δραστηριότητα από εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες, Επιτροπές Αγώνα, που με παρεμβάσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες κινητοποιήσεις σε υπουργεία, κρατικές υπηρεσίες και τόπους δουλειάς διεκδικούν μέτρα ανακούφισης από οξυμένα προβλήματα. Κάθε αγωνιστική παρέμβαση είναι και ένα ακόμα βήμα καταγγελίας του ξεσαλώματος της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, αλλά και παρακαταθήκη για ακόμα πιο μαζική δράση την «επόμενη μέρα», για να παρθούν πίσω όλα τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι ο λαός την κρίση που είναι προ των πυλών.

Από τα Συνδικάτα των οικοδόμων

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την περασμένη Τρίτη, ζητώντας την οικονομική στήριξη των οικοδόμων, των δασεργατών και των ανέργων, με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών να τους απαντά ότι η κυβέρνηση εξετάζει τα αιτήματά τους. Παρεμβάσεις - παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησε και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, αρχικά στον υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης και στη συνέχεια στην Τεχνική Επιθεώρηση του ΣΕΠΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, με περιοδεία στα εργοτάξια της πόλης, όπως και το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας με διαμαρτυρία έξω από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και το Ναυπηγείο Ελευσίνας

Το Συνδικάτο Οικοδόμων στο υπουργείο Οικονομικών
Το Συνδικάτο Οικοδόμων στο υπουργείο Οικονομικών
Τη λήψη μέτρων προστασίας των μεταλλεργατών απαίτησαν οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, με κινητοποίηση που πραγματοποίησε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, μπροστά στην πύλη της Ζώνης. Συμβολική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε από το Συνδικάτο και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας το πρωί της Τετάρτης, όπου οι εργαζόμενοι είναι στον «αέρα» εδώ και 15 μέρες, αφού έχει λήξει η σύμβαση του εργοστασίου με το Πολεμικό Ναυτικό.

Στο «πόδι» οι εκπαιδευτικοί

«Να μην κατατεθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο» απαίτησαν Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ, με παραστάσεις διαμαρτυρίας την Πέμπτη στην Αθήνα και πολλές άλλες πόλεις. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στη Διεύθυνση Γ' Αθήνας και στη Διεύθυνση στον Πειραιά, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αλλά και σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε Ηράκλειο Κρήτης, Γιάννενα, Λάρισα, Κοζάνη, Ξάνθη, Ναύπλιο, Πύργο, Κεφαλονιά και αλλού.

Νέα κινητοποίηση από τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες

Μία ακόμα κινητοποίηση πραγματοποίησαν στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας άμεσα μέτρα στήριξης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων με «μπλοκάκι» για όσο διαρκεί η κρίση, οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, Δικηγόρων και Οικονομολόγων, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να αρνείται και αυτήν τη φορά να τους συναντήσει. Οι Επιτροπές Αγώνα απαιτούν ανάμεσα σε άλλα από την κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό με τα voucher των 600 ευρώ και να δοθεί σε όλους το επίδομα των 800 ευρώ.

Στο υπουργείο Πολιτισμού τα σωματεία καλλιτεχνών

Χανιά: Κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ από το Σωματείο Επισιτισμού
Χανιά: Κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ από το Σωματείο Επισιτισμού
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού, με σύνθημα «Καθολική εφαρμογή μέτρων επιβίωσης για όλους. Κανένας μόνος του. Μαζί δυνατοί», πραγματοποίησαν τα προεδρεία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα και του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού. Ανέδειξαν χαρακτηριστικά ότι αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων παραμένει εκτός ακόμα και από τα ανεπαρκή μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, έχοντας χαμένη αυτή αλλά πιθανόν και την επόμενη σεζόν. Τα σωματεία θυροκόλλησαν τις περίπου 2.500 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής από εργαζόμενους στο χώρο, με το πλαίσιο αιτημάτων που διεκδικούν.

Εξορμήσεις - παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς

Παρέμβαση στην εταιρεία «Pharmathen» στην Παλλήνη, ενάντια στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας που επιδιώκει να χορηγήσει υποχρεωτικά μέρες από την κανονική άδεια των εργαζομένων, έκαναν η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής.

Εξόρμηση στους εργαζομένους της επιχείρησης «Vitis Grapes SA» (πρώην οινοποιείο ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ) έκανε το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, καταγγέλλοντας ότι η εργοδοσία εξαπολύει επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση, αξιοποιώντας μέτρα που λαμβάνονται στο όνομα της πανδημίας.

Στην πύλη του Ναυπηγείου Ελευσίνας
Στην πύλη του Ναυπηγείου Ελευσίνας
Επίσης, εξόρμηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13/4 και στο εργοστάσιο της «BIC» στον Αγιο Στέφανο από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεών του, ζητώντας από την εργοδοσία να πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Στο υπουργείο Παιδείας
Στο υπουργείο Παιδείας
Κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη
Αγωνιστική παρέμβαση στο εργοστάσιο της «Pharmathen»
Αγωνιστική παρέμβαση στο εργοστάσιο της «Pharmathen»
Μέτρα στήριξης για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους

Από τη διαμαρτυρία στη Λαμία
Από τη διαμαρτυρία στη Λαμία
Αμεσα μέτρα στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων για όσο διαρκεί η πανδημία απαιτούν αγροτικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες με παρεμβάσεις τους. Την περασμένη βδομάδα παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία των Περιφερειών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας, ενώ στην Κρήτη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε έξω από την Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

-- Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 22/4, στις 4.30 μ.μ., καλούν οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στο Φάρμακο και σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, μαζί με τα αντίστοιχα κλαδικά σωματεία της Αττικής.

-- Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιεί την Πέμπτη 23/4, στις 12 μ., το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

Μέρα δράσης στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Σε μέρα δράσης για τους εποχικούς, τους ελαστικά απασχολούμενους και τους διανομείς του κλάδου για την Τρίτη 28η Απρίλη καλεί το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Για την προκήρυξη της Μέρας Δράσης πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με 10 επιχειρησιακά σωματεία και εκλεγμένους τεσσάρων ακόμα επιχειρησιακών σωματείων, στην οποία συμφωνήθηκε η συμμετοχή τους, ενώ αποφασίστηκε και 24ωρη απεργία για την Πρωτομαγιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ