ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούνη 2001
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
«Ριγγολέτο» στο Ηρώδειο

Ο «Ριγγολέτο», μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του Τζουζέπε Βέρντι ανοίγει τις εκδηλώσεις του «Ελληνικού Φεστιβάλ» στο Ηρώδειο, την Παρασκευή (8/6), στις 9 μ.μ. Αυτό το έργο επέλεξε να παρουσιάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή, συμμετέχοντας στο γιορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από το θάνατο του κορυφαίου μουσουργού. Οι παραστάσεις, στις οποίες συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες, όπως ο βαρύτονος Αλεξάντρου Αγκάκε, η υψίφωνος Ελιζαμπέτ Βιντάλ, ο τενόρος Πιέτρο Μπάλο, ο βαθύφωνος Γιώργος Παππάς, η μεσόφωνος Βικτόρια Μαϊφάτοβα, θα επαναληφθούν στις 10, 12 και 14 του Ιούνη.

Ο «Ριγγολέτο» γράφτηκε σε μια περίοδο κατά την οποία στο έργο του Βέρντι οι ρομαντικές τάσεις παραχωρούν τη θέση τους σ' ένα ρεαλισμό, που διακρίνεται από βαθιά ψυχολογική διείσδυση. Στο κέντρο της προσοχής του συνθέτη είναι οι τύχες των απλών ανθρώπων, η κοινωνική ανισότητα, οι προλήψεις των κοινωνικών στρωμάτων. Και σ' αυτή την όπερα ο συνθέτης αναφέρεται στη σχέση πατέρα - κόρης, όμως εδώ ο πατέρας δεν είναι ο μεγαλόθυμος και ισχυρός, αλλά ο προβληματικός, ανασφαλής και με πολλές κακίες καμπούρης γελωτοποιός του Δούκα της Μάντοβα. Παρακολουθεί τις ακολασίες του αφέντη του και δε χάνει ευκαιρία να εκθέτει και να γελοιοποιεί όλους τους αυλικούς, με συνέπεια να είναι αντιπαθής. Δείχνει να μη φοβάται κανένα. Το μόνο που τον τρομάζει είναι η κατάρα του Μοντερόνε, μουσική φράση που τον ακολουθεί σε όλες τις κακές στιγμές της εξέλιξης της ιστορίας: από τη στιγμή που οι αυλικοί απάγουν την κόρη του για να την οδηγήσουν στα διαμερίσματα του Δούκα, ως το τέλος που πιστεύει ότι έχει πάρει πλέον την εκδίκησή του.

Ως προς το ιστορικό της παρουσίασής του ο «Ριγγολέτο» είναι μια από τις πλέον «περιπετειώδεις» όπερες του Βέρντι. Το 1851, είχε έτοιμη την όπερά του «Κατάρα», ένα από τα πιο συναρπαστικά έργα του, αλλά πριν την παρουσίασή της επενέβη η αυστριακή λογοκρισία. Οι κατακτητές, που θεωρούσαν ότι ο Βέρντι ξεσήκωνε τους Ιταλούς εναντίον τους, δεν ανέχθηκαν να εμφανίζονται στη σκηνή συνωμοσίες εναντίον βασιλέων. Το θέμα της «Κατάρας», που βασίζεται στο θεατρικό του Ουγκό «Ο βασιλιάς διασκεδάζει», θεωρήθηκε σκανδαλώδες με συνέπεια να απαγορευτεί η παρουσίασή του. Ετσι, ο Πιάβε, λιμπρετίστας της όπερας μετέφερε τη δράση από τη Γαλλία στην Ιταλία, μεταμόρφωσε το βασιλιά σε ακόλαστο δούκα της Μάντοβα και άλλαξε τον τίτλο του έργου σε «Ριγγολέτο». Η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο «Λα Φενίτσε» της Βενετίας, το 1851, με εξαιρετική επιτυχία.

Ο «Ριγγολέτο» ανεβαίνει σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου και σκηνικά - κοστούμια Σπύρου Πάτσα. Συμμετέχουν η Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΛΣ. Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Φεστιβάλ (Σταδίου 4, 3221.459) και στο Ηρώδειο (3232.771).


Ατζέντα Κυριακής
Κυριακή (3/6)
  • «Ολοι άσπρα κι ένα πιάνο» από την ομάδα «Σπείρα Σπείρα»
    «Ολοι άσπρα κι ένα πιάνο» από την ομάδα «Σπείρα Σπείρα»
    «Επιστροφή στις ελληνικές ρίζες» είναι τα έργα του Πέτρου (Παπαβασιλείου), που εκτίθενται από χτες στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100). Τίτλος της έκθεσης «Ανάβασις».
  • Η Σαββίνα Γιαννάτου θα δώσει συναυλία, στις 8.30μμ, στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Ρέντη (Νάξου και Σταυράκη). Είσοδος ελεύθερη.
  • Τελευταία βδομάδα (θα διαρκέσει έως 9/6), της έκθεσης γλυπτικής του Στέλιου Γαβαλά στην «έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α). Εκτίθενται 30 γλυπτά των τελευταίων δύο χρόνων με θέμα το τοπίο της θάλασσας.
Δευτέρα (4/6)
  • Τις «Βάκχες» του Ευριπίδη παρουσιάζει (και αύριο, 9.15μμ), στο θέατρο «Επίκεντρο» ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, η ομάδα «Θεατρικός Αλγόριθμος», που ανήκει στο θεατρικό τμήμα των Πολιτιστικών Ομάδων του Πανεπιστημίου Πατρών και δημιουργήθηκε φέτος από φοιτητές του τμήματος Θεατρικών Σπουδών και φοιτητές του Πανεπιστημίου. Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς. Σκηνοθεσία: Βασιλική Χελά. Σκηνικά - κοστούμια των: Ελενας Καραθανάση, Μαρίας Βαλακώστα - Κρυσταλίας Βενιανάκη.
  • Στο θέατρο «Δόρα Στράτου» (Φιλοπάππου), στις 9.30μμ, θα δώσει συναυλία το ιταλικό σύνολο «I Cameristi Triestini», με έργα Βιβάλντι, Μαρτσέλο, Κάλμαν, Λέχαρ κ.ά.
Τρίτη (5/6)
  • Εργο του Στέλιου Γαβαλά
    Εργο του Στέλιου Γαβαλά
    Εγκαινιάζεται (8μμ) στην γκαλερί «Αδάμ» (Νεοφύτου Βάμβα 5), έκθεση του Ζαχαρία Αρβανίτη με έργα που βασίζονται στην τεχνική της χαρακτικής. Απόφοιτος της ΑΣΚΤ Αθήνας με δασκάλους τους: Γ. Μόραλη (ζωγραφική), Β. Βασιλειάδη (σκηνογραφία), παρουσιάζει στη δεύτερη ατομική του έκθεση έργα, που έχοντας σαν αφετηρία τις τεχνικές της χαρακτικής, αποφεύγουν την πολλαπλή ανατύπωση των χαρακτικών και παραμένουν μοναδικά.
  • Γαλλική μουσική των αρχών του 20ού αιώνα θα ερμηνεύσει η Ορχήστρα των Χρωμάτων, στην αίθουσα «Δ. Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής. Διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ. Σολίστ οι: Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Μαριλένα Δωρή, Ελένη Σαββανή, Σπύρος Μουρίκης, Σπύρος Καζιάνης.
Τετάρτη (6/6)
  • Ο Δήμος Καισαριανής πραγματοποιεί στις 9μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου (Βρυούλων και Κλαζομενών), εκδήλωση προς τιμή του Καισαριανιώτη ποιητή Γιώργου Κακουλίδη. Θα προλογίσει ο ιστορικός Βάσιας Τσοκόπουλος.
  • Αφιερωμένη στον Πειραιά είναι η έκθεση «Πειραιάς Θάλασσα», που εγκαινιάζεται (8μμ) στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - Πειραιά» (Ανδρούτσου 140). Εως τις 22 Ιούνη εκτίθενται έργα των: Μιχάλη Γεωργά, Γιώργου Γκολφίνου, Δημοσθένη Κοκκινίδη, Γιώργου Μανουσάκη, Δημήτρη Μυταρά, Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη, Πάρι Πρέκα, Νίκου Στεφάνου, Μανώλη Χάρου και Αλέκου Φασιανού.
  • Ατομική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και κατασκευών της Ελένης Σιδηροπούλου εγκαινιάζεται (8μμ) στην γκαλερί «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη). Η έκθεση τιτλοφορείται «Αφηγήματα».
Πέμπτη (7/6)
  • Ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζει (έως 13/6), στο Μουσείο Ιστορίας στην Πλάκα (Θόλου 5, Πλάκα), το έργο του Σαίξπηρ, «Τέλος καλό όλα καλά». Μετάφραση: Βασίλη Ρώτα, Βούλας Δαμιανάκου. Σκηνοθεσία: Πολύκαρπος Πολυκάρπου. Η μουσική, τα σκηνικά, τα κοστούμια και το πρόγραμμα, υπογράφονται από τους φοιτητές του τμήματος.
Παρασκευή (8/6)
  • Δημιουργία του Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη
    Δημιουργία του Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη
    Ο Αλβιν Λη, πρώην αρχηγός των «Τεν Γίαρς Αφτερ», ανηφορίζει στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», μαζί με την μπάντα του, συμμετέχοντας στο «Αθενς Μπλουζ Φεστιβάλ». Εμφανίζονται επίσης οι «Nine Below Zero».
  • «Ολοι άσπρα κι ένα πιάνο» από σήμερα (9.30), μέχρι τις 14/6, στην «Αίγλη» Ζαππείου. Η ομάδα «Σπείρα Σπείρα» του Σταμάτη Κραουνάκη, στα λευκά ντυμένη, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα - αναφορά στον Μάνο Χατζιδάκι και επιλογές από τις παραστάσεις της.
Σάββατο (9/6)
  • Στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» η βραδιά ανήκει στον Μπάντι Γκάι, το θρύλο των Σικάγο μπλουζ και στους «Blues Wire».
  • Τα «καλύτερα έργα» των καλλιτεχνών που παρουσιάστηκαν την περίοδο 2000-2001, φιλοξενούνται στην αίθουσα τέχνης «Μέδουσα» (Ξενοκράτους 7). Πρόκειται για μια συλλογική έκθεση με τη δουλιά του Γιώργου Ρόρρη, τα γλυπτά της Αννίτας Ξάνθου, τις δημιουργίες του Γιάννη Τζερμιά και του Στέργιου Στάμου, καθώς και πολλών άλλων Ελλήνων καλλιτεχνών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ