ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Ιστορική πτώση στην τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου

Τεράστια παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ μένει χωρίς ζήτηση

Copyright 2017 The Associated

Τεράστια παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ μένει χωρίς ζήτηση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΙΑΝΤ - ΜΟΣΧΑ.--

Η πρωτοφανής μείωση της τιμής του αμερικανικού αργού πετρελαίου στα 56 σεντς ανά βαρέλι για τα μελλοντικά συμβόλαια του Μάη, την περασμένη Δευτέρα, προκάλεσε «αναταράξεις» και πτώση αρκετών μετοχών σε διεθνή χρηματιστήρια. Σήμανε επίσης νέο αναβρασμό στο επιτελείο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που ανέθεσε στα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών να καταρτίσουν σχέδιο διάσωσης των αμερικανικών μονοπωλίων πετρελαίου και φυσικού αερίου έναντι ανταγωνιστών τους, στη ρευστή διεθνή συγκυρία σημαντικών αλλαγών που προκαλεί, με φόντο τη συνεχιζόμενη όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, και η πανδημία Covid-19. Ο Τραμπ έδωσε την εντολή για την εξασφάλιση νέων κεφαλαίων ενίσχυσης των αμερικανικών μονοπωλίων, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα «τη διάσωση αμερικανικών θέσεων εργασίας για πολύ καιρό στο μέλλον».

Αφορμή έδωσε η τιμή μελλοντικής πώλησης του τεξανού βαρελιού πετρελαίου, West Texas Intermediate (WTI), που είναι προς παράδοση το Μάη, στα 56 σεντς. Στο ίδιο είδος αργού είχε εμφανιστεί και ενδιάμεση τιμή -37,36 δολάρια το βαρέλι (δηλαδή οι αγοραστές του θα ...πληρώνονταν). Στο λεγόμενο πετρέλαιο μπρεντ, η τιμή επίσης κατρακύλισε στα 22 δολάρια το βαρέλι. Αυτή η κατάσταση, αποτέλεσμα της κατάρρευσης της ζήτησης σε καύσιμα λόγω της καραντίνας και της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής, οδήγησε την αμερικανική κυβέρνηση να ανακοινώσει αύξηση των στρατηγικών πετρελαϊκών αποθεμάτων κατά 75.000.000 βαρέλια, δίνοντας και εναλλακτική αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ταυτόχρονα ανησυχία σε ανταγωνιστές των ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, που εμφανίστηκαν ανοιχτές σε νέα συμφωνία για περαιτέρω μείωση της παραγωγής «μαύρου χρυσού», πέραν εκείνης που ανακοίνωσαν στις 12 Απρίλη στο πλαίσιο του σχήματος ΟΠΕΚ+, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται χώρες μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ. Η Σαουδική Αραβία διαβεβαίωσε ότι «παρακολουθεί από κοντά τις αγορές πετρελαίου» και ότι είναι έτοιμη να λάβει «κάθε επιπρόσθετο μέτρο». Στη δε Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε «κερδοσκοπικό εμπόριο» την προχτεσινή πτώση της τιμής του πετρελαίου στα συμβόλαια του Μάη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επαφές, εφόσον χρειαστεί, με τον ΟΠΕΚ+.

Αργότερα χτες το βράδυ αποφασίστηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη αξιωματούχων από χώρες του ΟΠΕΚ+, προκειμένου να εξετάσουν τα νέα δεδομένα που προκαλεί το ιστορικό χαμηλό πώλησης του αμερικανικού αργού πετρελαίου.

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Η Κίνα διευρύνει τις διεκδικήσεις της και οι ΗΠΑ ενισχύουν «περιπολίες»

Τετελεσμένα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα διεκδικεί η Κίνα, που το περασμένο Σάββατο ανακοίνωσε ότι καθορίζει νέες διοικητικές περιφέρειες για τμήματα της επικράτειάς της στην περιοχή, στις οποίες περιλαμβάνει και νησιωτικά συμπλέγματα για τα οποία διαφιλονικεί εδώ και χρόνια. Συγκεκριμένα, οι ανακοινώσεις της (που έκαναν από κοινού τα υπουργεία Φυσικών Πόρων και Αστικών Υποθέσεων) αφορούσαν τα συμπλέγματα Σπράτλι και Παρασέλ, των οποίων την κυριότητα διεκδικούν και Βιετνάμ, Μαλαισία κ.ά. Διάφορα δημοσιεύματα υποστήριξαν ότι στους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεκίνο, οι διεκδικήσεις του είναι ακόμα πιο διευρυμένες.

Χτες, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει την κυριαρχία, τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της στην περιοχή, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επίσημη διαμαρτυρία που κατέθεσε το Βιετνάμ στα Ηνωμένα Εθνη. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση του Βιετνάμ έχει στείλει σειρά διπλωματικών σημειωμάτων στον ΟΗΕ από τα τέλη Μάρτη και ο Γκενγκ σημείωσε ότι η χώρα του έχει ήδη «διαμαρτυρηθεί επίσημα στην αντιπροσωπεία του Βιετνάμ στη χώρα». Μάλιστα, στις 17 Απρίλη η κινεζική πλευρά έστειλε νέα επιστολή και στον ΟΗΕ, στην οποία αντικρούει τις διεκδικήσεις του Βιετνάμ. Ο Γκενγκ κατέληξε ότι «οποιαδήποτε χώρα επιδιώξει με οποιονδήποτε τρόπο να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα συμφέροντα της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και ενισχύσει τις παράνομες διεκδικήσεις της, είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Οι κινήσεις της Κίνας προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ, που στο όνομα της «υπεράσπισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» διεξάγουν «περιπολίες» πολεμικών πλοίων στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, στάλθηκαν στην περιοχή τα πλοία «USS America» και «USS Bunker Hill», που μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα προσέγγισαν το ερευνητικό κρατικό κινεζικό πλοίο «Haiyang Dizhi 8», αφού αυτό - σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα - βρέθηκε κοντά σε πλατφόρμα γεωτρήσεων της μαλαισιανής εταιρείας «Petronas». Η εκπρόσωπος του τμήματος Ινδικού - Ειρηνικού Ωκεανού του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Nicole Schwegman δήλωσε ότι «εργαζόμαστε για την προώθηση της ελευθερίας της κίνησης στη θάλασσα και στον αέρα». Ακόμα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ συμβούλεψε την Κίνα να σταματήσει την «εκφοβιστική της συμπεριφορά» σε διαφιλονικούμενα νερά και υποστήριξε ότι το Πεκίνο εκμεταλλεύεται το ότι η περιφέρεια επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της πανδημίας, για να «εξαναγκάσει τους γείτονές της» προς την κατεύθυνση που την ενδιαφέρει.

Θυμίζουμε ότι η Νότια Κινεζική Θάλασσα, εκτός από μεγάλο φυσικό πλούτο, έχει γεωστρατηγική θέση μεγάλης αξίας, συνδέοντας Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό, ακριβώς δίπλα σε μία από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη (Νοτιοανατολική Ασία) και στην αυλή μεγάλων δυνάμεων, όπως η Κίνα, αλλά και η Ινδία κ.τ.λ.

ΙΣΡΑΗΛ
Νέα κυβέρνηση με συμφωνία Νετανιάχου - Γκαντς

Διαδήλωση κατά του Νετανιάχου την Κυριακή, με τήρηση των μέτρων ασφαλείας λόγω της πανδημίας κορονοϊού
Διαδήλωση κατά του Νετανιάχου την Κυριακή, με τήρηση των μέτρων ασφαλείας λόγω της πανδημίας κορονοϊού
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε συμφωνία συγκυβέρνησης μετά από μαραθώνια παζάρια, παρά τις ελάχιστες μεταξύ τους πολιτικές διαφορές, κατέληξαν το βράδυ της Δευτέρας ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και αρχηγός του δεξιού κόμματος «Λικούντ», Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και ο επικεφαλής του (διαλυθέντος εδώ και λίγες βδομάδες) κεντροδεξιού «Μπλε και Λευκού», Μπένι Γκαντς.

Η συμφωνία προβλέπει να μοιραστούν την πρωθυπουργία, δύο χρόνια ο καθένας. Την αρχή θα κάνει ο Μπ. Νετανιάχου που θα παραμείνει στο πόστο κατά το διάστημα της επικείμενης δίκης του για έξι υποθέσεις διαφθοράς. Τη σκυτάλη θα παραδώσει τον Οκτώβρη του 2021 στον Μπένι Γκαντς. Η συμφωνία τους προβλέπει μοίρασμα των 36 υπουργείων και προσάρτηση νέων κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών της Δυτικής Οχθης από τον ερχόμενο Ιούλη (οπότε αναμένεται να έχουν ετοιμαστεί οι σχετικοί χάρτες).

Το μπλοκ κομμάτων με επικεφαλής το «Λικούντ» θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας, Εσωτερικής Ασφάλειας, Υποδομών, Μεταφορών και Παιδείας. Το μπλοκ κομμάτων υπό τον Μπ. Γκαντς θα αναλάβει τα υπουργεία Αμυνας, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Τηλεπικοινωνιών και Πολιτισμού.

Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ

Ενα 24ωρο πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας (βράδυ Κυριακής Πάσχα) πραγματοποίησαν διαδήλωση περίπου 3.000 Ισραηλινοί που κατηγορούν τον Νετανιάχου για διαφθορά και για προσπάθεια υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα. Οι διαδηλωτές τήρησαν τη λεγόμενη «κοινωνική απόσταση» ο ένας από τον άλλον, φορούσαν μάσκες, γάντια και κρατούσαν στο χέρι ισραηλινές και μαύρες σημαίες. Στην κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη πλατεία Ράμπιν του Τελ Αβίβ, συμμετείχε με ομιλία του και ο αρχηγός της αραβικής «Ενιαίας Λίστας», Αϊμαν Οντεχ, που κάλεσε αντιπολιτευόμενα κόμματα να εντείνουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός «δημοκρατικού, ευρέος αραβο-εβραϊκού μετώπου για ειρήνη και δημοκρατία».

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
ΦΩΤΟ

Η Ελλάς Μαχαιροπούλου προσφέρει 200 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή», στη μνήμη του συζύγου της ΗΛΙΑ ΜΑΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνιστή του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, που φιλοξενήθηκε μέχρι το τέλος της ζωής του στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

***

ΦΩΤΟ

Για το Μνημείο στη Μακρόνησο προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, στη μνήμη του συμπεθέρου μου ΚΩΣΤΑ ΓΚΙΩΝΗ, των συμπατριωτών μου Μεγαριτών που εκτελέστηκαν την εποχή του '40 και στον Εμφύλιο, των κυνηγημένων, εξορισμένων, βασανισμένων και επί χούντας, καθώς και στη μνήμη του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ και του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ.

Στέφανος Πάνος

ΗΛΙΑΣ ΜΑΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΗΛΙΑΣ ΜΑΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
Δημοσιεύματα για την υγεία του Βορειοκορεάτη ηγέτη

ΣΕΟΥΛ.--

Νοτιοκορεατικά ΜΜΕ όπως η «Daily NK» μετέδωσαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο 36χρονος ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν υποβλήθηκε σε καρδιοχειρουργική επέμβαση και αναρρώνει αλλά βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη Σεούλ, το νοτιοκορεατικό προεδρικό μέγαρο ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ασυνήθιστες ενδείξεις που να προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα. Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ είπε ότι το Πεκίνο είναι ενήμερο για τα ρεπορτάζ σχετικά με την υγεία του Κιμ, αλλά ότι δεν γνωρίζει την πηγή τους, χωρίς να αναφέρει αν η ίδια η κινεζική κυβέρνηση διαθέτει σχετικές πληροφορίες.

«Τις πληροφορίες παρακολουθεί» και η Ουάσιγκτον, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN, ενώ το «Bloomberg» μετέδωσε ανώνυμες δηλώσεις περί «επιδείνωσης» της υγείας του Κιμ μετά το χειρουργείο.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Ανεξιχνίαστο μακελειό με 19 θύματα

ΟΤΤΑΒΑ.--

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τα κίνητρα 51χρονου ένοπλου οδοντίατρου ο οποίος το περασμένο Σάββατο σκότωσε 19 άτομα σε 16 περιοχές της Νέας Σκοτίας στον Καναδά, προτού σκοτωθεί και ο ίδιος από αστυνομικά πυρά μετά από πολύωρη καταδίωξη.

Μέχρι χτες δεν είχε γίνει γνωστό για ποιο λόγο ο 51χρονος Γκάμπριελ Βόρτμαν έκανε τις επιθέσεις, στη διάρκεια των οποίων πυρπόλησε αρκετά κτίρια. Ο ίδιος έκανε το μακελειό με αμφίεση αστυνομικού, σε όχημα που είχε τροποποιήσει κατάλληλα ώστε να μοιάζει με περιπολικό της αστυνομίας.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ζήτησε από τα Μέσα Ενημέρωσης να μη δημοσιεύουν το όνομα ή φωτογραφίες του δράστη, ώστε να πέσει μεγαλύτερη βαρύτητα στα 19 θύματά του. Από την άλλη, εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων του μακελειού τις επόμενες μέρες, καθώς οι αστυνομικές έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί σε όλες τις περιοχές της Νέας Σκοτίας, όπου έδρασε ο 51χρονος.

Μακελειά τέτοιου είδους σπανίζουν στον Καναδά. Το προηγούμενο είχε καταγραφεί το 1989 σε Πολυτεχνείο του Μόντρεαλ, με αποτέλεσμα το θάνατο 14 φοιτητριών από έναν ένοπλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ