Copyright 2020 The Associated |
Στην καθιερωμένη προ των συνόδων προσκλητήρια επιστολή του προς τους αρχηγούς των κρατών - μελών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, επισημαίνει ότι το πακέτο μέτρων ύψους 540 δισ. ευρώ που αποφάσισε το Γιούρογκρουπ στις 9 Απρίλη θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία έως την 1η Ιούνη. Προσθέτει ότι «η συνολική οικονομική απάντηση στην κρίση περιλαμβάνει και ένα τέταρτο στοιχείο που συζητήθηκε από το Γιούρογκρουπ, αλλά δεν αποφασίστηκε ακόμα και αυτό είναι η ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης».
Τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης διαφωνούν πάντως και ως προς τους πόρους που θα πρέπει να διαθέτει το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης», αλλά κυρίως ως προς τον τρόπο χρηματοδότησής του, ενώ δεδομένο θεωρείται πως αυτό θα έχει «προσωρινό» χαρακτήρα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να προτείνει τη σύνδεσή του με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), τον προϋπολογισμό της ΕΕ, γύρω από τον οποίο εκδηλώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι αντιθέσεις των καπιταλιστικών κρατών. Σημειώνει: «Θα πρέπει να είναι επαρκούς μεγέθους, να απευθύνεται στους τομείς και τα γεωγραφικά μέρη της Ευρώπης που πλήττονται περισσότερο και να αποσκοπεί ειδικά στην αντιμετώπιση αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης. Για το σκοπό αυτό προτείνω να αναθέσουμε στην Επιτροπή να αναλύσει τις ακριβείς ανάγκες και να υποβάλει πρόταση ανάλογη με την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Η πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να αποσαφηνίζει τη σχέση με το ΠΔΠ, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεισφοράς της ΕΕ για την ανάκαμψη και θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να αντιμετωπίσει την παρούσα κρίση και τις συνέπειές της». Αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις στη σημερινή τηλεδιάσκεψη.
Οι 9 χώρες της Ευρωζώνης που είχαν στείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης» θα πρέπει να χρηματοδοτείται με «αμοιβαιοποίηση» του χρέους, μέσω έκδοσης - μιας μορφής - κορονο-ομολόγων. Πρόταση που απορρίπτει η Γερμανία, παραπέμποντας στο νέο μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και εξηγώντας ότι θα είναι «πολύ διαφορετικός» από αυτόν που σχεδιαζόταν προ πανδημίας. Στην τηλεδιάσκεψη θα πάρουν μέρος η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κρ. Λαγκάρντ, και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο.
Στο μεταξύ, στο 4% θα κινηθεί η ύφεση φέτος, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδας, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος χαρακτήρισε «υπερβολική» την πρόβλεψη για ύφεση της οικονομίας κατά 10%, ενώ κατά τις εκτιμήσεις του το ΑΕΠ θα μειωθεί στη χειρότερη περίπτωση κατά 8%. Πάντως, το «θετικό» σενάριο για μείωση 4% λαμβάνει ως προϋπόθεση ότι η καραντίνα θα διαρκέσει 1,5 μήνα.
Αναφορικά με τον τουρισμό και τους τομείς της οικονομίας που επηρεάζονται άμεσα από αυτόν και καταγράφονται στα στατιστικά της ΤτΕ, όπως η μεταποίηση τροφίμων, η εστίαση, η διαμονή κ.ά. είπε ότι αθροιστικά αντιπροσωπεύουν το 10% του ΑΕΠ, δίχως να προχωρήσει σε πιο συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το μέγεθος του πλήγματος που μπορεί να δεχτούν. Σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είπε ότι το μέγεθός τους θα εμφανιστεί το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς ή και του χρόνου, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες που θα αποκαλύψουν γρήγορα το μέγεθός τους «θα είναι οι πιο ελκυστικές» όταν οι «επενδυτές θα κυνηγούν ευκαιρίες» για αγορά «κόκκινων» δανείων σε όλες τις χώρες.
Στο μεταξύ, υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις του προς την κυβέρνηση κατέθεσε χτες ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), το οποίο περιλαμβάνει 8 δέσμες προτάσεων «για την έμπρακτη στήριξη των μεταποιητικών επιχειρήσεων» στην επόμενη μέρα της πανδημίας, για την εξασφάλιση και πρόσθετων χρηματοδοτήσεων, επιδοτήσεων αλλά και παραπέρα προσαρμογή των συμβάσεων εργασίας στα μέτρα των βιομηχάνων.
Αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων και τον διαγκωνισμό μερίδων του κεφαλαίου για την εξασφάλιση της μερίδας του λέοντος στα πακέτα κρατικών ενισχύσεων, ο ΣΒΕ υποστηρίζει πως η επερχόμενη κρίση μπορεί να αποτελέσει «ευκαιρία για τεθεί ο τομέας της μεταποίησης στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης», σε αντίθεση με άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός.
Ακόμα, αποδίδει εύσημα στην κυβέρνηση για τα «ισχυρά της αντανακλαστικά» στο πεδίο προστασίας της δημόσιας υγείας, πράγμα που εξασφάλισε «την κοινωνική ειρήνη σε εποχή πρωτοφανούς κρίσης», και στη συνέχεια στο πεδίο της οικονομίας και της υποστήριξης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, καλώντας την να συνεχίσει με «αμείωτους ρυθμούς» στην κατεύθυνση «επίλυσης των προβλημάτων των επιχειρήσεων».
Στη βάση αυτή, ο ΣΒΕ ζητάει στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης να ενταχθούν άμεσα οι μεγάλες επιχειρήσεις, με άμεσα μέτρα παροχής ρευστότητας, όπως και λειτουργία «μηχανισμών» για τον ίδιο σκοπό. Επίσης, ζητά από την κυβέρνηση την κρατική επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, χαρακτηρίζοντας «δυσβάσταχτες» τις υπάρχουσες ασφαλιστικές εισφορές και επικαλούμενος τη θετική για τα συμφέροντα των βιομηχάνων πείρα από το αντίστοιχο πρόγραμμα του 2011.
Δείχνοντας άλλωστε πως τα αντεργατικά μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία ήρθαν για να μείνουν και να θωρακίσουν παραπέρα την καπιταλιστική κερδοφορία, ο ΣΒΕ ζητά από την κυβέρνηση μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του μέτρου της «αναστολής σύμβασης εργασίας», ώστε να προσαρμοστεί καλύτερα στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ προτείνει επίσης να συμπληρωθεί «για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η κρίση από την πανδημία, με τη δυνατότητα ευέλικτης απασχόλησης των εργαζομένων», ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να απασχολούν τους εργαζόμενους κατ' επιλογήν «είτε με 4ωρη, είτε με 6ωρη απασχόληση». «Προς αυτή την κατεύθυνση», συμπληρώνει το υπόμνημα, «μπορεί να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα "SURE" της ΕΕ».
Επίσης, προτείνει τη θεσμοθέτηση «ευκολιών» στις πληρωμές των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το κράτος, ειδική μέριμνα για την αναλογική στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και την «επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω επενδύσεων», η οποία περιέχει την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση των «στρατηγικών ιδιωτικών επενδύσεων», την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων κ.ά.
Ακόμη, επαναφέροντας και τις υπόλοιπες πάγιες απαιτήσεις των βιομηχάνων, τονίζει πως η πανδημία μπορεί να αποτελέσει «ευκαιρία επίλυσης χρόνιων προβλημάτων της βιομηχανίας», όπως μεταξύ άλλων το «υψηλό κόστος Ενέργειας».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραχωρήσει συνέντευξη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του «Star Κεντρικής Ελλάδας» και την δημοσιογράφο Λ. Παρασκευά, σήμερα Πέμπτη στις 8.30 μ.μ.