ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Οι ΗΠΑ «ζεσταίνουν την πλάτη» της Τουρκίας

Ως «περιοχή που η Κύπρος διεκδικεί ως ΑΟΖ» περιγράφουν ξανά την περιοχή όπου η Αγκυρα στέλνει το «Γιαβούζ» ζητώντας «προαγωγή της συνεργασίας»

Το γεγονός ότι ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός στην περιοχή δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής αστικής τάξης και των απαράδεκτων διεκδικήσεών της στην περιοχή επιβεβαίωσε η απάντηση που έδωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία χτες, απαντώντας σε ερώτηση για την εμφάνιση του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οχι απλά περιέγραψε για άλλη μια φορά τα κυπριακά ύδατα ως «περιοχή που η Κύπρος διεκδικεί ως Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη», αφήνοντας διάπλατες τις πόρτες στο «γκριζάρισμα» των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της Κύπρου, αλλά και προέτρεψε «όλα τα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», δίνοντας σήμα όχι μόνο προς την Τουρκία αλλά και προς όλες τις άλλες πλευρές (όπως και η Ελλάδα) για την «προαγωγή της συνεργασίας», των κάθε λογής δηλαδή σχεδίων συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης, με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα.

Οπως άλλωστε επισήμανε, «η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή», με βάση πάντα τον ευρωατλαντικό ενεργειακό σχεδιασμό απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Από αυτήν τη σκοπιά, ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ «για τις πρόσφατες αναφορές σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας για γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου», σπεύδοντας βέβαια να συμπληρώσει ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως όλοι οι πόροι της, πρέπει να μοιραστούν «ακριβοδίκαια» μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ζητώντας από «τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», επειδή «αυτή η προκλητική ενέργεια αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ περιέγραψε ξανά την ανησυχία που προκαλεί στην Ουάσιγκτον η επιλογή της Αγκυρας να προμηθευτεί και να χρησιμοποιήσει τους ρωσικούς πυραύλους «S-400» και τόνισε πως αυτό αποτελεί «αντικείμενο συνεχιζόμενων συζητήσεων που αφορούν την επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) και παραμένει σημαντικό εμπόδιο στη διμερή σχέση (Τουρκίας - ΗΠΑ) και στο ΝΑΤΟ».

«Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας» λέει η Αγκυρα

Στο μεταξύ, η Αγκυρα επιμένει ότι οι ενέργειές της δεν συνιστούν παρά «υπεράσπιση των δικαιωμάτων της», όπως σημείωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «η Τουρκία προστατεύει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο και ασκεί τα νόμιμα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Στο ίδιο πλαίσιο, για την «υπεράσπιση» των απαράδεκτων διεκδικήσεών της η Αγκυρα ξεκίνησε νέα μεγάλη στρατιωτική άσκηση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τον κωδικό «Mavi Vatan», σε περιοχές επιλεγμένες πολύ προσεκτικά. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, η πρώτη αφορά περιοχή νότια της Κρήτης, που περιλαμβάνεται στο παράνομο σύμφωνο Ερντογάν - Σάρατζ, ενώ η δεύτερη αφορά περιοχή ανατολικά της Ρόδου και δυτικά της Κύπρου. Η άσκηση ξεκίνησε προχτές 22 Απρίλη και θα ολοκληρωθεί στις 3 Μάη.

Ανάμεσα σε άλλα, ας καταγραφεί και η απάντηση που έδωσε η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) για τις τουρκικές ενέργειες, καλώντας σε αποφυγή «ενεργειών που μπορούν να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση και αύξηση της πιθανότητας κρίσεων στην περιοχή» και σε επιδίωξη «της επίλυσης των διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικό τρόπο, μέσω της ανάπτυξης ενός διαλόγου και της επεξεργασίας μέτρων εμπιστοσύνης». Πρόσθεσε δε ότι επιβεβαιώνεται η «αναγκαιότητα της επίτευξης μιας μόνιμης, βιώσιμης και δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού», που θα αντανακλά το στόχο «διασφάλισης της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», και επανέλαβε την ετοιμότητα της Μόσχας να προσφέρει «την αναγκαία συμβολή».

ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ - «ATLANTIC COUNCIL»
«Συνεχόμενη και δύσκολη» μάχη για την «επιρροή» στα Βαλκάνια

Διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Ετοιμα προς αρπαγή; Η Διπλωματία των Καταστροφών και άλλα εργαλεία επιρροής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην εποχή του COVID-19» πραγματοποίησε χτες το απόγευμα το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συνεργασία με τη δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council», στην οποία μίλησαν ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, ΥΠΕΞ της Β. Μακεδονίας, ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, ο Μάθιου Πάλμερ, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις ευρασιατικές υποθέσεις και τα Δυτικά Βαλκάνια, και ο αντιπρόεδρος του «Atlantic Council», Ντέιμον Ουίλσον.

Στο επίκεντρο των ομιλιών τέθηκε το ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τα ευρωατλαντικά επιτελεία το τελευταίο διάστημα, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται οι συσχετισμοί δυνάμεων με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως κυρίως η Ρωσία και η Κίνα, από τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του ο Ντ. Ουίλσον, «η κρίση αυτή είναι πέρα από κρίση της δημόσιας υγείας, οικονομική αλλά και πολιτική, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε κρίση ασφάλειας», εκτιμώντας ωστόσο πως δεν είναι πιθανό αυτό το ενδεχόμενο για τη ΝΑ Ευρώπη.

Ο Αλ. Διακόπουλος τόνισε πως η κρίση που προκάλεσε η πανδημία έχει διαμορφώσει «ερωτήματα ασφάλειας» για τα κράτη, καθώς έχουν διαμορφωθεί δύο τάσεις. Μια που τα ωθεί πίσω στο παραδοσιακό μοντέλο του έθνους - κράτους σε αντίθεση με την άλλη, στην οποία αναδεικνύεται η ανάγκη για περισσότερη διεθνή συνεργασία. «Πρέπει να συνεχίσουμε με τη δεύτερη τάση», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως «τα κράτη της ΝΑ Ευρώπης πρέπει να συνεργαστούν περισσότερο με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, πάντα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι οποίες θα πρέπει να αναλάβουν να κατευθύνουν αυτήν τη συνεργασία», υπογραμμίζοντας πως «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να φύγουν από την Ευρώπη», ενώ προσπάθησε να θέσει και την Τουρκία στο κάδρο των κρατών που αξιοποιούν τη «διπλωματία των καταστροφών».

Ο Μ. Πάλμερ αναφέρθηκε στον «ηγετικό ρόλο», όπως ισχυρίστηκε, που ανέλαβε η κυβέρνηση και η αστική τάξη των ΗΠΑ στην παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας, υπενθυμίζοντας στους ακροατές του πως οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης και υποστηρικτής όλων των διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, απαντώντας έτσι στην κριτική που ασκήθηκε στην αμερικανική κυβέρνηση για την απόσυρση της χρηματοδότησής της στον ΠΟΥ.

Ακόμα, αναφέρθηκε στις δωρεές ύψους 3 δισ. των αμερικανικών πολυεθνικών όπως η «Coca-Cola», η «IBM» και η «Microsoft» για την αντιμετώπιση της πανδημίας ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, ενώ ξεχώρισε και το ρόλο της «Google», η οποία συνεργάστηκε με την κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας στην «αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης».

Στο τελευταίο στάθηκε ιδιαίτερα, αναφερόμενος στους στόχους των ανταγωνιστών των ΗΠΑ, οι οποίοι «με τις εκστρατείες παραπληροφόρησης» που εξαπολύουν, «θέλουν να παρουσιάσουν τη Δύση ως διχασμένη και ανίκανη να διαχειριστεί την κρίση», σχολιάζοντας πως «μόνο φαινομενικά η Κίνα κερδίζει τη διπλωματία του κορονοϊού», με τον Ντ. Ουίλσον να προσθέτει πως «οδηγούμαστε σε έναν πόλεμο προπαγάνδας, μια μάχη για τις καρδιές και τον νου των πολιτών».

Το παραπάνω επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο Μ. Πάλμερ, κάνοντας λόγο για μια «συνεχόμενη και δύσκολη μάχη», ειδικά στα Δυτικά Βαλκάνια, για την αντιμετώπιση των «αφηγημάτων της παραπληροφόρησης», τονίζοντας πως «αυτοί που είναι πίσω από αυτά τα μηνύματα, προσαρμόζονται στις περιστάσεις πολύ καλά». Ο Αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή να βρίσκονται σε εγρήγορση και να συμβάλουν ενεργά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της αντίπαλης προπαγάνδας με το δικό τους «αντι-αφήγημα».

Στην τοποθέτησή του, ο Ν. Ντιμιτρόφ δεν έχασε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τους μηχανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την υποστήριξή τους στην αστική τάξη της Β. Μακεδονίας. «Αν και σχετικά αργή, η αντίδραση και η αλληλεγγύη της ΕΕ είναι εξαιρετικά θεατή πλέον», είπε αναφέροντας τη χρηματοδότηση που έλαβε η χώρα του από την ΕΕ, προσθέτοντας πως ήταν πολύ σημαντικό που η Β. Μακεδονία εξαιρέθηκε από τους περιορισμούς στις εξαγωγές υγειονομικού υλικού που επέβαλε η ΕΕ. Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ρόλο της Ελλάδας και των ΗΠΑ στην προώθηση των σχεδιασμών ενσωμάτωσης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Κάθε μέρα υπερπτήσεις

Σε άλλες 9 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο (Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Οινούσσες, Χίο, Λήμνο, Μεγίστη, Ρόδο - μόλις στα 1.500 μέτρα από το έδαφος! - και Σύμη) προχώρησε χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Συνολικά χτες καταγράφηκαν 31 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν και 3 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτηση.

Ολα αυτά υπό τα βλέμματα των ΝΑΤΟικών. Αλλωστε την Τετάρτη, μέρα που επίσης γίνονταν υπερπτήσεις, σύμφωνα με το ΓΕΝ, διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» με μονάδες της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ