ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2020
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Τελευταίο Σημείωμα» στην τηλεόραση

Η τελευταία ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Τελευταίο Σημείωμα» σε σενάριο του ίδιου και της Ιωάννας Καρυστιάνη θα προβληθεί από την ΕΡΤ2 το Σάββατο 9 Μάη στις 21.00.

Η ταινία πραγματεύεται την ανυπέρβλητη θυσία των 200 κομμουνιστών, κρατούμενων στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, που εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές την 1η Μάη του 1944 στην Καισαριανή. Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι ο Ναπολέων Σουκατζίδης, κρατούμενος στο Χαϊδάρι, που εκτελούσε και χρέη διερμηνέα του Γερμανού διοικητή, Κ. Φίσερ.

Μια ταινία που, ενώ δεν φιλοδοξεί να διδάξει Ιστορία, σέβεται την ιστορική αλήθεια και μπορεί να αποτελέσει αφορμή ώστε νέοι άνθρωποι να ψάξουν παραπάνω. Για τους κομμουνιστές, τα μέλη του ΚΚΕ που κρατούνταν κοντά μια δεκαετία από τη δικτατορία του Μεταξά στην Ακροναυπλία και σε άλλα ξερονήσια. Να μάθουν για την άρνηση του Μεταξά να τους απελευθερώσει, όταν το ζήτησαν για να πολεμήσουν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά αντίθετα τους παρέδωσε στους ναζί. Να συγκινηθούν και να εμπνευστούν από την ανιδιοτελή στάση των κομμουνιστών, το ηθικό τους μεγαλείο, την αντοχή, τη συντροφικότητα και τον ηρωισμό που επέδειξαν ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες του εγκλεισμού, των βασανιστηρίων, στο θάλαμο των μελλοθανάτων, τις υψωμένες γροθιές τους μπροστά στον τοίχο της εκτέλεσης...

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντρέ Χένικε, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μιχάλης Αεράκης, Μέλια Κρέλινγκ, Τάσος Δήμας, Αινείας Τσαμάτης κ.ά.

Προσφορές στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αταλάντευτου κομμουνιστή σ. ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ, στελέχους του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και ιστορικού προέδρου των Λογιστών, προσφέρω 100 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Γεωργομανώλης Νίκος

***

Ο Θωμάς και η Ελευθερία Βασιλείου προσφέρουν 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

***

Η οικογένεια Α. Γκούμα προσφέρει 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

***

Η Μουτζούρη Ειρήνη προσφέρει 200 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή» στη μνήμη των γονιών της.

ΟΔΗΓΟΙ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, αύριο Πέμπτη, στις 11 π.μ., προχωρούν οι οδηγοί σε σχολικά λεωφορεία Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων και δομών Προσχολικής Αγωγής (Ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί και Νηπιαγωγεία). Οι οδηγοί δηλώνουν για την επαναλειτουργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών ότι «θα αντιμετωπίσουμε τη νέα φάση μετά και το πέρας της αναστολής λειτουργίας των μονάδων, απαιτώντας να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας για μαθητές, οδηγούς και συνοδούς» και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, που καταπατούνται από την εργοδοσία, με την ανοχή και τη στήριξη των κυβερνήσεων εδώ και χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ