ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 2020
Σελ. /20
ΗΠΑ
Ανησυχία Τραμπ για την οικονομία ενώ αυξάνονται οι νεκροί

Συνεχίζουν να πεθαίνουν μαζικά στις ΗΠΑ
Συνεχίζουν να πεθαίνουν μαζικά στις ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εν μέσω απανωτών κυμάτων μαζικών απολύσεων, εκτόξευσης της ανεργίας στα επίπεδα της Μεγάλης Υφεσης της δεκαετίας του '30 και πιέσεων ισχυρών μονοπωλίων που απαιτούν κρατική ενίσχυση (βλέπε χρήματα από το ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων), ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πασχίζει να δείξει πως όχι μόνο «ελέγχει την κατάσταση» αλλά και πως έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για επαναφορά της χώρας στην «ανάκαμψη» και την «ομαλότητα». Σ' αυτό το πλαίσιο, αργά το βράδυ της Τρίτης προανήγγειλε τη διάλυση μέσα στις επόμενες βδομάδες της ειδικής ομάδας επιστημόνων που είχε συγκροτήσει στον Λευκό Οίκο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Η ομάδα «οδεύει στην ολοκλήρωση της αποστολής της», εκτίμησε, παρότι η πανδημία «θερίζει», έχοντας κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 70.000 Αμερικανούς, περισσότερους από 2.300 απ' αυτούς μέσα στο τελευταίο 24ωρο.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η έρευνα που γίνεται στην κομητεία Κουκ της πολιτείας Ιλινόις, όπου ανήκει και το Σικάγο, για ενδείξεις ότι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή ή πνευμονία τον περασμένο Νοέμβρη πιθανόν οφείλονταν στον κορονοϊό. Επισήμως ο πρώτος θάνατος από τη νόσο καταγράφηκε στο Σικάγο στις 16 Μάρτη, όμως το γραφείο του ιατροδικαστή της κομητείας Κουκ σκοπεύει να εξετάσει τα αρχεία των θανάτων που σημειώθηκαν πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Πάντως ο Τραμπ, μιλώντας σε εργοστάσιο της εταιρείας «Honeywell» (ένα από τα μεγαλύτερα μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ) στην Αριζόνα, που αυτήν την περίοδο κατασκευάζει μάσκες αντί για όπλα, έδωσε εύσημα στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και την ομάδα του, εκτιμώντας πως έκαναν «σπουδαία δουλειά». «Τώρα όμως το πρόβλημα προσλαμβάνει λίγο διαφορετική μορφή: Είναι η ασφάλεια και το άνοιγμα της οικονομίας, και θα συστήσουμε μάλλον μια διαφορετική ομάδα για αυτό».

Η οικονομία λοιπόν είναι για την κυβέρνηση Τραμπ το μείζον πρόβλημα, καθώς οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας δημιουργούν προβλήματα στην κερδοφορία επιχειρήσεων και μεγάλες πληγές στα λαϊκά στρώματα, τα οποία επιχειρεί να χειραγωγήσει ο δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος, ενόψει και των εκλογών του Νοέμβρη.

Αύριο Παρασκευή ανακοινώνεται το επίσημο ποσοστό ανεργίας τον Απρίλη, που λέγεται πως θα φτάσει τουλάχιστον το 20%, δεδομένου ότι μέσα σε περίπου έξι βδομάδες έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας πάνω από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί. Η κατάσταση αυτή προκαλεί εμφανείς δυσκολίες στα σχέδια επανεκλογής του Τραμπ, γι' αυτό και προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να δείξει πως «κάτι έχει αρχίσει να γίνεται» και πως «η οικονομία ανασταίνεται», καλλιεργώντας αυταπάτες ότι όλοι μαζί, κεφάλαιο και εργαζόμενοι, θα βγουν από το τούνελ... Ετσι, στο πλαίσιο της κοκορομαχίας με τον άλλο βασικό πυλώνα του αστικού πολιτικού συστήματος, τους Δημοκρατικούς, τους κατηγόρησε χτες ότι επιχειρούν να επωφεληθούν από την κατάσταση της πανδημίας μιλώντας για εσφαλμένους χειρισμούς της κυβέρνησής του. Οι Ρεπουμπλικάνοι προτάσσουν τις «συνταγές» μείωσης των φόρων και προστασίας των επιχειρήσεων από τα χρέη, υποτίθεται για να σωθούν θέσεις εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα καπιταλιστική κρίση που ξεδιπλώνεται και την οποία επέσπευσε η πανδημία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι βαθύτερη από εκείνη του 2009. Προς το παρόν η κυβέρνηση Τραμπ την αντιμετωπίζει μοιράζοντας κυρίως σε μεγάλα μονοπώλια γενναιόδωρα πακέτα ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που βέβαια θα χρεωθούν τελικά στα λαϊκά στρώματα.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι αεροπορικές εταιρείες, που διαπιστώνουν απώλειες εκατοντάδων δισ. δολαρίων, ζητούν ενισχύσεις και ανακοινώνουν μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Το ίδιο πράττουν και οι αλυσίδες ξενοδοχείων, χώρων ψυχαγωγίας και τζόγου, που δηλώνουν μεγάλες απώλειες.

Συνεχίζεται η αμερικανοκινεζική αντιπαράθεση

Στο μεταξύ συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας, με το κινεζικό ΥΠΕΞ μέσω της εκπροσώπου του Χουά Σουνγίνγκ να απαντά ξανά στις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, ότι ο ιός ξέφυγε από κινεζικό εργαστήριο. Είπε χαρακτηριστικά η Κινέζα αξιωματούχος:

«Ο κ. Πομπέο μίλησε επανειλημμένα, όμως δεν μπορεί να παρουσιάσει αποδείξεις. Γιατί; Διότι δεν έχει καμία». Πρόσθεσε δε ότι το ζήτημα της προέλευσης της επιδημίας θα πρέπει να αφεθεί στους επιστημονικούς εμπειρογνώμονες «και όχι σε πολιτικούς που ψεύδονται για τις ανάγκες της εσωτερικής πολιτικής τους».

ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ
Πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας

Μέσα στην «καρδιά» της Ευρώπης και της ΕΕ...

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εξακολουθούν να αυξάνουν οι νεκροί και τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ολλανδία, μια από τις περισσότερο πληγείσες χώρες από την πανδημία, εξαιτίας των περικοπών στο σύστημα Υγείας και τη λειτουργία των υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά και εξαιτίας των ανεπαρκών μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης, ιδιαίτερα σε γηροκομεία, νοσοκομεία κ.λπ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τρίτης, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 317, φτάνοντας στα 41.087, ενώ καταγράφηκαν και 86 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 5.168, σε μια χώρα με περίπου 17 εκατ. πληθυσμό. Ενδεικτικά στην Ολλανδία καταγράφονται 302 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκους, αναλογία πολύ υψηλή (π.χ. στις ΗΠΑ είναι 218, στη Γαλλία 391).

Κι όλα αυτά τη στιγμή που γίνονται ελάχιστα τεστ, κυρίως στους υγειονομικούς και τους νοσηλευόμενους. Το ίδιο το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM) παραδέχεται ότι αναφέρει μόνο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων θα είναι υψηλότερος.

Σύμφωνα με τον ολλανδικό Τύπο, νέα στοιχεία δείχνουν ότι το τρέχον ποσοστό θνησιμότητας στην Ολλανδία (Μάρτη - Απρίλη) είναι πολύ υψηλότερο από το αναμενόμενο και συγκεκριμένα έχουν πεθάνει μεταξύ 1.100 και 1.405 περισσότεροι άνθρωποι (κυρίως άνω των 65 ετών) από ό,τι την ίδια περίοδο άλλες χρονιές, δήλωσε το RIVM. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν σε νοσοκομεία και γηροκομεία αρχίζει να μειώνεται. Δημοσίευμα των «Financial Times» την περασμένη βδομάδα ανέφερε ότι ο πραγματικός αριθμός θανάτων από κορονοϊό στην Ολλανδία ενδέχεται να είναι περίπου 40% υψηλότερος από τις επίσημες ανακοινώσεις.

Στο μεταξύ, το Βέλγιο, με πληθυσμό 11,5 εκατ. κατοίκους και πάνω από 8.300 επίσημα ανακοινωμένους νεκρούς από κορονοϊό (720 ανά 1 εκατ.), ξεκίνησε τη Δευτέρα το «άνοιγμα» της οικονομίας και αναμένεται να επιστρέψουν στις δουλειές τους περίπου 300.000 άνθρωποι, σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονταν μέχρι χτες σε 50.781.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σταδιακή «χαλάρωση» ανάλογα με τον αριθμό νέων κρουσμάτων

Την ευθύνη για τυχόν επιτάχυνση της επιδημίας θα αναλάβουν τα κρατίδια που έσπευσαν να «ανοίξουν» την οικονομία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ολα τα εμπορικά καταστήματα, τα σχολεία και οι υπαίθριοι αθλητικοί χώροι θα ανοίξουν σταδιακά μέσα στον Μάη στη Γερμανία, σύμφωνα με προσχέδιο της χτεσινής συμφωνίας κυβέρνησης και κρατιδίων.

Στο μεταξύ, ήδη πριν από τη διάσκεψη ορισμένα κρατίδια είχαν προχωρήσει σε μέτρα χαλάρωσης, υπό την «πίεση» και των οικονομικών επιπτώσεων. Χτες αποφασίστηκε ότι οι κυβερνήσεις των κρατιδίων θα αναλάβουν την ευθύνη για τυχόν επιπτώσεις στην εξέλιξη της πανδημίας και θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι σε επίπεδο νομών ή πόλεων τα νέα κρούσματα δεν ξεπερνούν τα 50 ανά 100.000 κατοίκους. Διαφορετικά θα επιβάλλονται αμέσως περιοριστικά μέτρα.

Μετά τα πρώτα στάδια της χαλάρωσης (από 20 Απρίλη) «ο αριθμός των νέων κρουσμάτων» κορονοϊού «παρέμεινε μικρός» και δεν παρατηρείται μέχρι στιγμής «ένα δεύτερο κύμα» της επιδημίας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» (RKI), ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού έχει πέσει στο 0,71. Πάντως χτες ανακοινώθηκε ότι ακόμη 165 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το περασμένο 24ωρο (αύξηση για δεύτερη συνεχόμενη μέρα), ενώ καταγράφηκαν και σχεδόν 1.000 (947) νέα κρούσματα.

Χαρακτηριστικό των προτεραιοτήτων της καπιταλιστικής οικονομίας είναι πως προβλέπεται να ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (ενδεχομένως στις 21 Μάη), προκειμένου να «περιοριστεί η οικονομική ζημιά» που έχει προκληθεί.

Σύσκεψη με την αυτοκινητοβιομηχανία

Χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά με δεδομένη την τεράστια στήριξη από το γερμανικό κράτος, ολοκληρώθηκε προχτές αργά το βράδυ η τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου με επικεφαλής ομίλων της αυτοκινητοβιομηχανίας και συνδικαλιστές του κλάδου.

Πάντως, λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, εμφανίστηκε αρνητικός στην πρόταση των αυτοκινητοβιομηχάνων για κρατικά κίνητρα και επιδοτήσεις στην αγορά αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοκίνητων και βενζινοκίνητων: «Πολλές από τις προτάσεις δεν τις έχω καταλάβει. Για παράδειγμα, θέλουμε πραγματικά πολύ μοντέρνα πράγματα ή ξεπούλημα του στοκ;». Αναφερόμενος στο αίτημα για διάθεση μερισμάτων από τις εταιρείες, δήλωσε ότι η καταβολή κρατικών ενισχύσεων, με ταυτόχρονη πληρωμή μερισμάτων και μπόνους, «είναι πολύπλοκη ιδέα, για να το πούμε ευγενικά».

Στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης, που είναι ζωτικής σημασίας για τη Γερμανία στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, φαίνεται να προσανατολίζεται η καγκελαρία. Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επίπεδο ομάδων εργασίας, για δέσμη «μέτρων ανάκαμψης» έως τις αρχές Ιούνη, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του κλάδου με καινοτόμες τεχνολογίες (ηλεκτροκίνηση, αυτόνομη οδήγηση κ.λπ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ