ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Δεν σωπαίνουμε! Συνεχίζουμε τον αγώνα!

Στην Αθήνα στις 12 μ. στη Βουλή, στη Θεσσαλονίκη στις 7.30 μ.μ. στο ΚΘΒΕ και σε άλλες πόλεις

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, έξω από τη Βουλή οι καλλιτέχνες, οι εργαζόμενοι στο Θέαμα - Ακρόαμα, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, κλιμακώνουν τις δράσεις τους, απαιτώντας από την κυβέρνηση καθολική στήριξη των εργαζομένων στον Πολιτισμό, που πλήττονται με ιδιαίτερη ένταση σε αυτές τις συνθήκες.

Κάτω από την πίεση των σωματείων και άλλων καλλιτεχνών, ο Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε χτες νέα μέτρα για τον κλάδο, τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα από την υπουργό Πολιτισμού. Προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία επισήμως συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, «η ένταξη στην περίμετρο των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, επιμέρους κατηγοριών εργαζομένων καθώς και η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη του κλάδου του Πολιτισμού».

Παραπέμποντας σε σημερινές ανακοινώσεις, η κυβέρνηση επιμένει ότι θα υπάρχουν και εξειδικευμένες δράσεις, που «θα συμπληρώσουν τις πρωτοβουλίες», όπως η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε εργαζόμενους που είχαν ενεργές συμβάσεις ή ανήκαν σε ειδικές κατηγορίες πριν από τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, όπως οι ωρομίσθιοι, ή τα προγράμματα για τους άνεργους και μακροχρόνια άνεργους καλλιτέχνες.

Ολα αυτά όμως δεν απαντούν στην αγωνία και κυρίως στις οξυμένες ανάγκες των εργαζομένων του χώρου, κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη τη συσπείρωση στα σωματεία τους και την κλιμάκωση των διεκδικήσεων.

Δίνουν μάχη επιβίωσης

Σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, με κοινό δελτίο Τύπου, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τα σωματεία στιχουργών - συνθετών ΑΣΜΑ, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ, ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου, ο Φοιτητικός Σύλλογος ΑΣΚΤ, η Τμηματική Επιτροπή Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ και η Τμηματική Επιτροπή Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ καλούν τους σημερινούς και τους αυριανούς καλλιτέχνες, τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό να δώσουν το «παρών» στη σημερινή κινητοποίηση:

«"...Μα δε θα λένε: Ητανε σκοτεινοί καιροί.

Θα λένε: Γιατί σωπαίναν οι ποιητές τους;"

Θα λένε, σωπαίναν γιατί δεν μπορούσαν να ζήσουν. Γιατί η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο στήριξης για την επιβίωση των καλλιτεχνών...

Και δεν είμαστε μόνο εμείς και οι οικογένειές μας που πρέπει να επιβιώσουμε. Είναι και τα έργα τέχνης του χτες, του σήμερα και του αύριο.

Γιατί χωρίς εμάς, ο Αμλετ δεν θα αναρωτηθεί "Να ζει κανείς ή να μη ζει" και η Κάρμεν δεν θα τραγουδήσει "L' amour est un oiseau rebelle", τα παιδιά δεν θα δουν ποτέ σε ντοκιμαντέρ το "τώρα", τα χρώματα που θα γινόντουσαν ουρανός θα στεγνώνουν πάνω στα πινέλα, ο πόνος και η χαρά δεν θα γίνουν στίχοι, η Αντιγόνη δεν θα σταθεί ποτέ μπροστά στον Κρέοντα, δεν θα πλανέψουν ακρογιαλιές δειλινά το κορίτσι το ξένο, οι κύκνοι δεν θα χορέψουν στη λίμνη τους, ο Μότσαρτ θα κρυφτεί σε μια άπαιχτη παρτιτούρα και τα μουσεία του μέλλοντος δεν θα έχουν κανέναν πίνακα με τη χρονολογία 2020.

Οχι. Δε σωπαίνουμε λοιπόν.

Στην κινητοποίηση την Πέμπτη στις 12 μ. στη Βουλή δεν θα είμαστε μόνο εμείς. Ανάμεσά μας, στα κενά που θα αφήσουμε κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας, θα γράψουμε τα ονόματα των καλλιτεχνών της παγκόσμιας Ιστορίας που "ζουν" μέσα από μας, μαζί με μας, μαζί με όλο τον κόσμο. Αυτοί κι εμείς θα παίξουμε μαζί σε μια μοναδική παράσταση. Σε μια παράσταση που αφορά την επιβίωσή μας και την επιβίωσή τους.

Πράξη πρώτη

Σκηνή πρώτη

(Αλλά όχι και τελευταία)

(Ανοιξη. Πλήθος κόσμου καταφθάνει στην πλατεία Συντάγματος. Το σκηνικό είναι άδειο. Σιγά σιγά κάποιοι ταξιθέτες τοποθετούν τον κόσμο στη θέση του, ενώ τα μεγάφωνα παίζουν μουσική. Ακούγεται ένας ψίθυρος "εσύ είσαι κρίκος στην αλυσίδα").

Διατηρούμε όλες τις προφυλάξεις για την υγεία μας, έχουμε μαζί μας μάσκα και γάντια. Οπου αυτό δεν είναι δυνατό, επικοινωνούμε με τα σωματεία μας για την εξασφάλισή τους».

  • Το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου καλεί σε κινητοποίηση σήμερα στις 7.30 μ.μ. στο ΚΘΒΕ.
  • Το Σωματείο Μουσικών Ιωαννίνων «Η Αλληλοβοήθεια» καλεί σήμερα στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.
  • Ο Πανελλήνιος Μουσικό Σύλλογος παράρτημα Κρήτης καλεί σε κινητοποίηση στο Ηράκλειο στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Ελευθερίας και στα Χανιά στις 6 μ.μ στην Αγορά.
Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης

Την υποστήριξή τους στον αγώνα και τα αιτήματα των καλλιτεχνών, των εργαζομένων, των εργατών του Πολιτισμού και της Τέχνης εκφράζουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στηρίζουν τις κινητοποιήσεις του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα, του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών και του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που μαζί με τα σωματεία συνθετών - στιχουργών ΑΣΜΑ - ΜΕΤΡΟΝ - ΣΩΜΣΕ καλούν στη Βουλή σήμερα στις 12 μ.

Συγκεκριμένα, τη στήριξή τους έχουν δηλώσει: Τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Σάμου, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Αγρινίου, Ζακύνθου, Αρτας, Λευκάδας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Νάουσας, Ιωαννίνων, Λέσβου, Αμαλιάδας. Οι Ομοσπονδίες Ηλεκτρολόγων Ελλάδας, Λογιστών, Μισθωτών Τύπου και Χάρτου, Φαρμάκου, ΠΟΣΠΕΡΤ, Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, Οικοδόμων, Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Ακόμα στηρίζουν τα σωματεία: Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Ν. Καρδίτσας, Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες, τα καταστήματα και ΑΕΝ Αρκαδίας, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, Σύνδεσμος υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων Πειραιά, Συνδικάτο Καθαριστριών Ν. Αττικής, Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, Επιτροπή Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας, Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Πρωτευούσης, Σύλλογος Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, Κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας, Σωματείο Εργαζομένων Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Σύλλογος δικαστικών υπαλλήλων της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Βόλου, Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Λήμνου, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ, Σύλλογος Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας Ν. Αττικής, Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΕ Κεφαλληνίας και Ιθάκης της Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων «ΝΙΚΟΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ», Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Σωματείο Οικοδόμων Καβάλας, Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ρεθύμνου, Παναρκαδικό Συνδικάτο Τεχνεργατών Οικοδόμων, Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων Αθήνας, Σωματείο εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού στο Νομό Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων στη «First Data», ΕΝΕΔΕΠ, Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Παράρτημα Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Κρήτης, Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου και Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συγχωνευθέντων Ασφαλιστικών Ταμείων Ν. Λάρισας, Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών, Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Στέκεται στο πλευρό των καλλιτεχνών

Τη στήριξη και τη συμπαράστασή του στον αγώνα, στη σημερινή κινητοποίηση και στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού εκφράζει ο δήμος Πατρέων.

Συγκεκριμένα, σε κείμενο που υπογράφουν οι Πέτρος Βάης, πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, και Ηρα Κουρή, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας», σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Η πανδημία χτύπησε το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού αρκετά πριν από τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού που επέβαλε η κυβέρνηση. Εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του Καρναβαλιού, ιστορικών επετείων, μουσικών παραστάσεων και θεατρικών παραγωγών του ΔΗΠΕΘΕ, ματαιώθηκαν, αφήνοντας μετέωρους εργαζόμενους και καλλιτέχνες. Παρ' όλα αυτά, από την πρώτη στιγμή καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου συνέβαλαν με την Τέχνη τους και με όλες τους τις δυνάμεις για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας.

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις συνθήκες εργασίας των καλλιτεχνών και τεχνικών στον κλάδο του Θεάματος - Ακροάματος, καθώς στους Οργανισμούς μας, εκτός από το μόνιμο προσωπικό, εργάζονται αρκετοί με σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, όπως μουσικοί, εικαστικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, και συνεργαζόμαστε με δεκάδες επαγγελματίες του χώρου στο πλαίσιο των εκδηλώσεών μας».

Αναφέρεται επίσης ότι ο δήμος Πατρέων, με επιστολή του από τις 9 Απρίλη προς το υπουργείο Εσωτερικών, επισήμανε την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την ενίσχυση του Πολιτισμού και των καλλιτεχνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ