ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 2020
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να καθοριστούν άμεσα οι όροι διεξαγωγής της εξεταστικής

Σχόλιο της Εκτελεστικής Γραμματείας για την πραγματοποίηση της εξεταστικής

Να ξεκαθαριστούν οι όροι και ο χρόνος πραγματοποίησης της εξεταστικής ζητά η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, μεταφέροντας την αγωνία των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Με αφορμή και πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Βασ. Διγαλάκη σε τηλεοπτική εκπομπή για την πραγματοποίηση της εξεταστικής χωρίς να αναφέρεται ο χρόνος πραγματοποίησής της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ τονίζει: «Κυβέρνηση και υπουργείο παρατείνουν την αγωνία από μέρα σε μέρα, την ώρα που γινόμαστε "μπαλάκι" από τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων χωρίς να παίρνουμε απαντήσεις.

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να καθοριστούν οι όροι διεξαγωγής της εξεταστικής άμεσα, να ληφθούν τώρα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μπορέσουν οι οικογένειές μας, όσοι από εμάς μένουν σε άλλη πόλη, είναι εργαζόμενοι, να προγραμματίσουν τα έξοδά τους αλλά και τη μελέτη τους. Να παρθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί η μετακίνηση των φοιτητών που έφυγαν από τον τόπο σπουδών τους, αλλά και εξοπλισμός για να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως όλοι. Να προχωρήσει η διανομή των συγγραμμάτων για όλους, στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι φοιτητές.

Το ΜΑΣ καλεί τους Συλλόγους, τις Επιτροπές Ετών, τα Διοικητικά Συμβούλια να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας της υγείας και των σπουδών, με παρεμβάσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, απαιτώντας κυβέρνηση, υπουργείο και διοικήσεις των Ιδρυμάτων να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Διεκδικεί:

-- Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αναβάθμιση των υποδομών σε όλα τα Ιδρύματα, ώστε να παρθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας φοιτητών και εργαζομένων σε σχολές και εστίες.

-- Να γίνουν προσλήψεις σε διδάσκοντες και διοικητικούς με πλήρη δικαιώματα και να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές των Ιδρυμάτων, να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι χώροι ώστε να εξασφαλιστεί αποσυγχρωτισμός.

-- Να πραγματοποιηθεί η εαρινή εξεταστική για όλους, να ανακοινωθεί τώρα ο χρόνος και ο τρόπος διεξαγωγής της, να μη χαθεί κανένα μάθημα, εργαστήριο ή πρακτική άσκηση. Για όλα τα μαθήματα που δεν διδάχτηκαν ή δεν ολοκληρώθηκαν να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης της ύλης, χωρίς παράταση του χρόνου σπουδών που θα ανατρέψει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό ή θα επιβαρύνει οικονομικά.

-- Να γίνει διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη, για να μπορέσουν μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι φοιτητές να στηριχτούν για να επιτύχουν στα μαθήματά τους, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

-- Να μετακινηθούν δωρεάν οι φοιτητές για να επιστρέψουν στον τόπο σπουδών τους.

-- Για την εξέταση τηλεματικά να δοθεί με ευθύνη των Ιδρυμάτων σε όλους ο κατάλληλος εξοπλισμός και πρόσβαση σε γρήγορο δίκτυο, να υπάρξει διαφορετική πρόβλεψη για όσους δεν μπορέσουν να εξεταστούν.

Παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη

Σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Ιδρύματος αποφάσισαν να προχωρήσουν την Παρασκευή 8 Μάη οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ, στις 11 π.μ., διεκδικώντας να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη χαθεί το εξάμηνο, κανένα μάθημα, εργαστήριο ή πρακτική για κανέναν φοιτητή, όπως και να γίνει η εαρινή εξεταστική και διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη για όλους τους φοιτητές.

Απόφαση μέχρι στιγμής έχουν λάβει οι σύλλογοι φοιτητών Νομικής, ΜΜΕ, Πολιτικών Επιστημών, Γεωλογικού, Βιολογικού, Κτηνιατρικής, ΤΕΦΑΑ και Ψυχολογικού.

Παράλληλα στη Θεσσαλονίκη, συνδικαλιστές του ΜΑΣ συνεχίζουν με κάθε τρόπο την πλατιά ενημέρωση των φοιτητών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ και τη διεκδίκηση ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες. Σε κεντρικά σημεία γύρω από τα πανεπιστήμια έχουν αναρτηθεί πανό με αιτήματα που στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα σε κυβέρνηση, υπουργείο και διοικήσεις πως οι φοιτητές δεν σιωπούν, αλλά απαιτούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις σπουδές τους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Κινητοποιήσεις για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Παιδείας. Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις που είχαν αιχμή τους όρους με τους οποίους θα μπορέσουν τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια για μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, προχώρησαν χτες εκπαιδευτικά σωματεία σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, στην οποία συμμετείχαν η ΕΛΜΕ Πειραιά και εκπαιδευτικοί από άλλες ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου. Οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι όροι, αναδεικνύοντας πλευρές της πραγματικής κατάστασης που υπάρχει στα σχολεία και ζητήματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς. Αναδείχτηκαν παράλληλα οι ευθύνες της ΟΛΜΕ, η οποία κήρυξε μεν για χτες στάση εργασίας, χωρίς ωστόσο να καλέσει σε καμία παρέμβαση διεκδίκησης, ενώ για σήμερα και αύριο ουσιαστικά καλεί τους εκπαιδευτικούς να κάνουν χρήση άδειας! Οι εκπαιδευτικοί για μια ακόμα φορά κατήγγειλαν τα μέτρα που επιχειρεί η κυβέρνηση να φέρει στην Εκπαίδευση μέσα από το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ζητώντας να μην κατατεθεί και καλώντας πρωτοβάθμια σωματεία, συλλόγους γονέων, μαθητικά συμβούλια να αγωνιστούν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Νέα κινητοποίηση ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία αλλά και διεκδίκησης μέτρων ουσιαστικής υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, στη Θεσσαλονίκη, εκπαιδευτικοί και γονείς. Τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας κήρυξαν η Α' και η Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, συμπληρωματικά στη στάση που είχε προκηρύξει η ΟΛΜΕ.

Εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και απαίτησαν μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. Επίσης, επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων, σύγχρονα ασφαλή κτίρια και υποδομές για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Απαίτησαν με ευθύνη του υπουργείου να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία χωρίς να μετακυλίονται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και δήμους.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Σήμερα Πέμπτη:

Οι γυμνασιακές ΟΒ Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν escape room με περιεχόμενο την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, στις 5 μ.μ. στο πάρκο της ΕΡΤ3.

Οι μαθητικές και οι εδαφικές ΟΒ Ανατολικής Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν περιοδείες για την 9η Μάη, στις 7 μ.μ. στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς.

  • Αύριο Παρασκευή:

Οι Τομεακές Οργανώσεις ΦΜΣ και Φιλοσοφικής Αθήνας διοργανώνουν προβολή ταινίας, στις 7 μ.μ., στις Φοιτητικές Εστίες του ΕΚΠ. Επίσης, διοργανώνουν διήμερη έκθεση φωτογραφίας για την Αντιφασιστική Νίκη στην Πανεπιστημιούπολη (πλησίον της Σχολής ΙΘΕ).

Η Τομεακή Οργάνωση ΕΜΠ αρχίζει διήμερο εκδηλώσεων στις Νέες Φοιτητικές Εστίες του ΕΜΠ, το οποίο περιλαμβάνει έκθεση για την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης και προβολή ντοκιμαντέρ.

Οι μαθητικές ΟΒ Δυτικής Θεσσαλονίκης οργανώνουν ιστορικό περίπατο στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, στις 11 π.μ., με θέμα «Είναι ανίκητος ο φασισμός; 75 χρόνια μετά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, Μαθαίνουμε - Διδασκόμαστε - Συνεχίζουμε».

Η εδαφική ΟΒ Κατερίνης οργανώνει διαδικτυακή σύσκεψη, στις 6 μ.μ., με θέμα «Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από ό,τι μπορεί ποτέ να πληρώσει. Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα: Επίκαιρο όσο ποτέ» και ομιλήτρια την Κέλυ Λιαράτσικα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ. Το link της εκδήλωσης: https://us02web.zoom.us/j/84748033509

ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αντιδρούν 15μελή σχολείων της Καρδίτσας

Την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο που έδωσε σε διαβούλευση το υπουργείο Παιδείας, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους τα 15μελή συμβούλια των μαθητών του 1ου ΓΕΛ και 1ου Γυμνασίου Καρδίτσας. Στην ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, σημειώνουν πως «μας έχει κάνει ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση η απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να φέρει νομοσχέδιο για την Παιδεία εν μέσω πανδημίας και κλειστών σχολείων. Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει ήδη απορριφθεί από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Από τους μαθητές, από τους γονείς και τους καθηγητές μας. Κάναμε όλη τη χρονιά κινητοποιήσεις και πορείες ενάντια σε αυτό».

Αφού αναδεικνύουν ότι με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, το σχολείο τους μετατρέπεται σε «εξεταστική αρένα», δηλώνουν πως βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και στέλνουν το μήνυμα στην κυβέρνηση πως θα τους βρει απέναντί της. Ταυτόχρονα, ζητάνε από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε με το άνοιγμα των σχολείων να υπάρχει προστασία της υγείας όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Απέσπασαν δεσμεύσεις ότι θα λάβουν το επίδομα οι πρακτικάριοι

Ο αγώνας του Συλλόγου Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) όλο αυτό το διάστημα, με αιχμή την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ στους σπουδαστές που δουλεύουν κάνοντας την πρακτική τους, απέφερε αποτέλεσμα και δεσμεύσεις από την κυβέρνηση. Το υπουργείο Εργασίας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Κώστα Ευθύμερο, ενημέρωσε για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ αναδρομικά, δηλαδή όλο το ποσό, μέχρι την επόμενη βδομάδα. Ακόμη, ότι δεν θα πρέπει οι εργαζόμενοι σπουδαστές να κάνουν κάποια κίνηση ή εκ νέου αίτηση αλλά το ποσό θα πιστωθεί στο λογαριασμό στους εργαζόμενους σπουδαστές στους οποίους είχε ανασταλεί η σύμβαση εργασίας (αλλά η πρακτική τους εμφανιζόταν ενεργή με αποτέλεσμα να μην παίρνουν το επίδομα).

«Ο δρόμος της συλλογικής δράσης και διεκδίκησης μας δείχνει ότι τίποτα δεν χαρίζεται, με τους αγώνες μας μπορούμε να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας!», σημειώνει σχετικά ο ΣΥΣΔΙΕΚ και τονίζει ακόμα: «Μαζί είμαστε πιο δυνατοί! Δυναμώνουμε το Σύλλογό μας! Κανένας δεν είναι μόνος - καμία δεν είναι μόνη! Συνεχίζουμε τη διεκδίκηση για να καταβληθεί το επίδομα σε όλους τους πρακτικάριους σπουδαστές!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ