ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στον «πάγο» τα κυριαρχικά δικαιώματα για να «τρέξουν» τα ευρωατλαντικά σχέδια

«Η Τουρκία μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις» λέει ο Τσαβούσογλου

Από παλιότερη στρατιωτική άσκηση «Καταιγίς»

ΓΕΝ

Από παλιότερη στρατιωτική άσκηση «Καταιγίς»
Στη μέγγενη των ευρωατλαντικών σχεδιασμών βάζει η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης τα κυριαρχικά δικαιώματα, προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτοί οι «δίαυλοι» των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών διευθετήσεων με την Τουρκία.

Τελευταία σχετική εξέλιξη, αργά το βράδυ του Σαββάτου, η γνωστοποίηση από πηγές του ΓΕΕΘΑ της «πρόσκαιρης αναστολής των δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης μεγάλης κλίμακας» για «το επόμενο τουλάχιστον δεκαπενθήμερο».

Η πρώτη συνέπεια της απόφασης αυτής ήταν η αναβολή της μεγάλης ετήσιας άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού, «Καταιγίδα» (προγραμματιζόταν για το διάστημα 11 έως 20 Μάη), όπου συμμετέχουν στοιχεία και από άλλους κλάδους. Σημειωτέον, μονάδες του Στόλου είχαν ήδη αναπτυχθεί σε διάφορα καίρια σημεία για τη διεξαγωγή των τριών διαδοχικών φάσεων της σύνθετης άσκησης, σε μία από τις οποίες, εστιάζοντας στον άξονα Κύθηρα - Κρήτη - Δωδεκάνησα - Ανατ. Μεσόγειος, σύμφωνα με πληροφορίες θα δοκιμαζόταν και η αντιμετώπιση αντίπαλων πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών τα οποία θα συνόδευαν ερευνητικό σκάφος σε θαλάσσιες ζώνες ελληνικής κυριαρχίας. Είχε ακόμα σενάρια ανακατάληψης βραχονησίδας αλλά και άρσης ναυτικού αποκλεισμού.

Επισήμως η αιτιολογία των κυβερνητικών πηγών ήταν ότι «το επόμενο 15ήμερο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο» λόγω κορονοϊού και ότι «η σχεδόν βέβαιη επιστροφή της υβριδικής απειλής της Τουρκίας στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα μας (...) επιβάλλει σύνεση προς διασφάλιση της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των ΕΔ (...) για να μείνουν αλώβητες έναντι της πανδημίας».

Αιτιολογία ελάχιστα πειστική, πολύ περισσότερο υπό το φως των δημοσιευμάτων των προηγούμενων ημερών, που δεν διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση και σύμφωνα με τα οποία στο περιθώριο της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, μέσα Απρίλη, σε τηλεφωνική επικοινωνία Ακάρ - Παναγιωτόπουλου είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο αναβολής της «Καταιγίδας» και της αντίστοιχης τουρκικής «Γαλάζιας Πατρίδας», με την κυβέρνηση να συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά... προβληματισμένη λόγω της κλιμάκωσης στη συνέχεια της τουρκικής προκλητικότητας, με τις συνεχείς υπερπτήσεις.

Θυμίζουμε ότι της αναβολής της άσκησης είχαν προηγηθεί και οι τηλεδιασκέψεις που είχε την περασμένη Πέμπτη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, με κορυφαία στελέχη του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, πτέραρχο Στιούαρτ Πιτς, στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στις 14/5, καθώς και με τον αναπληρωτή διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη (DSACEUR), στρατηγό Τιμ Ράντφορντ, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν «θέματα ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατ. Μεσογείου».

Την Παρασκευή έσπευσε στο ΥΠΕΞ για συνάντηση με τον Ν. Δένδια ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, δηλώνοντας κατόπιν «ευγνώμων» για τον «συντονισμό» με τον υπουργό «στο πλήρες φάσμα των κοινών μας συμφερόντων γύρω από τη Λιβύη, τη Συρία, τα Βαλκάνια, τα επόμενα βήματα στον Στρατηγικό Διάλογο και τη συλλογική απάντηση στον κορονοϊό», τονίζοντας ότι Ελλάδα και ΗΠΑ είναι «στενοί σύμμαχοι».

Να καταγραφεί επίσης ότι χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα στην Τουρκία το οποίο κατηγορεί μια σειρά από πρόσωπα, μεταξύ τους και τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, ότι βοήθησαν τον Φεντουλάχ Γκιουλέν στο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, απάντησε: «Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα σε αυτά τα ΜΜΕ, ούτε θέλουμε να μπούμε στα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας. Φυσικά, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς πρόσωπα όπως του πατριάρχη».

«Κοινά συμφέροντα σε ευρείες ζώνες»

Στο μεταξύ, το ιμπεριαλιστικό παζάρι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και με την ΕΕ επιβεβαιώνεται από το μήνυμα του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τις Βρυξέλλες, με αφορμή την - προκλητικά καθιερωμένη ανήμερα της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης - «Μέρα της Ευρώπης».

«Αυτές τις μέρες το διεθνές σύστημα διανύει μια φάση πλήρους μετασχηματισμού, γεμάτη αβεβαιότητες και συγκρούσεις, η ΕΕ χρειάζεται να διαμορφώσει νέες συνεργασίες, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία και την αλληλεγγύη με τους συμμάχους και να δυναμώσει», αναφέρει η επιστολή. «Την προσεχή περίοδο, τόσο τα κράτη - μέλη όσο και η διεθνής κοινότητα θα χρειαστούν μια πιο ισχυρή ΕΕ, χωρίς αποκλεισμούς», συνεχίζει και επισημαίνει: «Με την ένταξή της, η υποψήφια Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει με κάθε τρόπο ώστε η ΕΕ να γίνει ένας σταθερός, υπεύθυνος και με αρχές παγκόσμιος παίκτης. Η Τουρκία αποτελεί μια από τις βασικότερες χώρες που μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στην Ενωση για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις (...) Σε αυτές τις δύσκολες μέρες, αν η Τουρκία ήταν μέλος της ΕΕ, η Ενωση θα ήταν πιο δυνατή και θα αντιμετώπιζε όχι μόνο τον κορονοϊό αλλά και οποιαδήποτε άλλη απειλή πολύ καλύτερα».

Καταλήγει δε ότι «Τουρκία και ΕΕ μοιράζονται κοινά συμφέροντα σε ευρείες ζώνες, από τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής μέχρι τις οικονομικές και τις εμπορικές σχέσεις, από την ασφάλεια μέχρι την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη διαχείριση των συνόρων» και εκφράζει την ελπίδα πως η ΕΕ «θα υιοθετήσει μια πιο ορθολογική πολιτική, που θα ξεπερνά τις στενά εθνικές οπτικές των κρατών - μελών και θα αντανακλά τις παγκόσμιες ευθύνες της ΕΕ, όπως και το σύνθημα της ΕΕ για "ενότητα στη διαφορετικότητα". Η Τουρκία είναι ανοιχτή σε κάθε ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία για το κοινό μας μέλλον».

Επαφές για τους υδρογονάνθρακες

Στο μεταξύ, με φόντο και την ανακοίνωση των «Eni» - «Total» ότι αναστέλλουν τις προγραμματιζόμενες γεωτρήσεις τους στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι την άνοιξη του 2021 (επικαλούνται τις επιπτώσεις της πανδημίας), σειρά επαφών αναδεικνύουν την κινητικότητα που δυναμώνει γύρω από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων όλης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και η αντιμετώπιση της πανδημίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Γαλλίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, συζήτησαν ευρύτερα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων της Λιβύης και των θεμάτων της ΕΕ.

Τέλος, ενδιαφέρον είχε η συνέντευξη που έδωσε ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι, ο οποίος σημείωσε ότι «η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί έναν από τους παράγοντες της περιφερειακής, αλλά και της δικής μας εθνικής ασφάλειας. Η όξυνση της κατάστασης γύρω από την ΑΟΖ της Κύπρου είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Καλούμε να επιδειχθούν αυτοσυγκράτηση, λογική, πολιτική σοφία και επίλυση των αμφιλεγόμενων ζητημάτων που προκύπτουν μέσω ενός διαλόγου και επίτευξης αμοιβαίων αποδεκτών αποφάσεων εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου».

Ο Οσάτσι τάχθηκε «υπέρ της επίτευξης μίας μόνιμης, βιώσιμης και δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος, η οποία να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των ιδίων των Κυπρίων, όπως επίσης στο στόχο της διασφάλισης της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» και χαρακτήρισε εμφανή την ανάγκη «ταχείας επανεκκίνησης» των συνομιλιών, επαναλαμβάνοντας τη διάθεση της Μόσχας να συμβάλει. Μάλιστα ο Ρώσος διπλωμάτης επισήμανε πως πριν από την εκδήλωση της πανδημίας «εξετάστηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης ανεπίσημης συνάντησης μέσα στο πλαίσιο της ούτω καλούμενης μορφής "5+1"» (ο λόγος για τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) και επέμεινε ότι η πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης θα ήταν χρήσιμη, ζητώντας «εποικοδομητική προσέγγιση, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα» για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Διευρυμένη πενταμερής για τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Σε τηλεδιάσκεψη και κοινό ανακοινωθέν «για τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και μια σειρά περιφερειακές κρίσεις που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» προχώρησαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους κατόπιν, μιλάνε για τη «στρατηγική σημασία της ενίσχυσης και της εντατικοποίησης των πολιτικών τους διαβουλεύσεων» με στόχο «την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Καταγγέλλουν τις «συνεχιζόμενες τουρκικές παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ και στα χωρικά της ύδατα, καθώς αποτελούν σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Καταδικάζουν επίσης «την κλιμάκωση των παραβιάσεων της Τουρκίας στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων άνωθεν κατοικημένων περιοχών και χωρικών υδάτων κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου», όπως και «την εργαλειοποίηση πολιτών από την Τουρκία σε μια προσπάθεια παράνομης διέλευσης των ελληνικών χερσαίων συνόρων, καθώς και τη συνεχιζόμενη υποστήριξή της για παράνομες διαβάσεις ελληνικών θαλάσσιων συνόρων» και καλούν την Τουρκία «να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επαναλαμβάνουν ότι τα τουρκο-λιβυκά μνημόνια αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο και το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη και υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα. Επίσης ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση ΑΟΖ στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.

Τέλος, «καταδίκασαν έντονα τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη και προέτρεψαν την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να σταματήσει την εισροή ξένων μαχητών από τη Συρία στη Λιβύη. Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα των γειτόνων της Λιβύης τόσο στην Αφρική όσο και στην Ευρώπη», επισημαίνουν.

Απαντώντας στην κοινή διακήρυξη των υπουργών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ην. Αραβικών Εμιράτων, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας στην Ανατ. Μεσόγειο, στο Αιγαίο και την Κύπρο. Δεν θα αφήσουμε το πεδίο ούτε στο PKK, ούτε στο FETO, αλλά ούτε στα αρμενικά και ελληνικά λόμπι. Ούτε στις εχθρικές δυνάμεις όπως και στις δυνάμεις του κακού που πηγάζουν από χώρες του Κόλπου».

Παραβιάσεις και εμπλοκές

Και χτες 6 τουρκικά «F-16» (τα 4 οπλισμένα) και ένα κατασκοπευτικό «CN-235» προχώρησαν σε 34 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν και 3 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας της ΕΕ προγραμματίζεται για σήμερα. Στα κυριότερα σημεία της ημερήσιας διάταξης, θα προβούν σε «απολογισμό των στρατηγικών συνεπειών της πανδημίας του Covid-19 στην ασφάλεια και την άμυνα» και σε ό,τι αφορά την ειδική ομάδα που συστάθηκε για τη «διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με την εθνική στρατιωτική βοήθεια προς τις μη στρατιωτικές αρχές για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Θα ενημερωθούν επίσης για τις αποστολές και επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ), για τις οποίες σημειώνουν πως η πανδημία «είχε επιπτώσεις σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αλληλεγγύης, της ικανότητας ανταπόκρισης, της ετοιμότητας, των δυνατοτήτων και των εταιρικών σχέσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ