ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Τίποτα δεδομένο, τίποτα «αυτονόητο» για τους εργαζόμενους που επιστρέφουν

Ακόμα και η εξασφάλιση στοιχειωδών μέτρων προστασίας της υγείας είναι ζήτημα συλλογικής διεκδίκησης και αγώνα

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Παρέμβαση στην εργοδοσία έκανε το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone» - «360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, διεκδικώντας μια σειρά από αιτήματα για την προστασία της υγείας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, κατά την επιστροφή στους χώρους δουλειάς.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, «η εργοδοσία ανέφερε πως τα κτίρια που δουλεύουμε είναι μια χαρά» ενώ οι εργαζόμενοι δούλευαν σε αυτά «ο ένας πάνω στον άλλον» και σε ορισμένες περιπτώσεις με κοινόχρηστα ακουστικά. Επιπλέον, με βάση την εργοδοσία, «δεν χρειάζεται κάθε κτίριο να έχει γιατρό ή νοσηλεύτρια», όπως δεν είχαν και πριν από την επιδημία του κορονοϊού, ενώ χωρίς κανένα γιατρό Εργασίας θα δουλεύουν όλες οι απογευματινές βάρδιες και για οποιοδήποτε πρόβλημα θα γίνεται «τηλεφωνική επικοινωνία».

Οσον αφορά τα φαινόμενα χορήγησης αναγκαστικής άδειας στους εργαζόμενους, οι εκπρόσωποι της εταιρείας αρκέστηκαν να δηλώσουν πως όλα γίνονται «βάσει των νόμων», τη στιγμή που το Σωματείο δέχεται πλήθος καταγγελιών από τμήματα στου Ρέντη και στο Φάληρο για αναγκαστικές άδειες.

Τέλος, το Σωματείο απαίτησε να μπει τέρμα στην εντατικοποίηση της δουλειάς και το ξεχείλωμα του ωραρίου των εργαζομένων που δουλεύουν με καθεστώς τηλεργασίας. Στο ζήτημα αυτό, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας ήταν τόσο προκλητικοί, που ισχυρίστηκαν ότι «οι οχλήσεις εκτός ωραρίου από προϊσταμένους και από μάνατζερ για να βγει η δουλειά είναι γιατί έχουν... "πάθος" με το αντικείμενό τους!».

«Η ευθύνη της ασφαλούς επιστροφής μας στον εργασιακό χώρο βαραίνει αποκλειστικά την εργοδοσία και το κράτος», υπογραμμίζει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την οργάνωσή τους στις γραμμές του.

Σχέδια παγίωσης της τηλεργασίας

Να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά, με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, και να μπει τέρμα στο καθεστώς της τηλεργασίας διεκδικεί το Σωματείο Εργαζομένων στην «Cosmote e-value» Αττικής.

«Ο επίσημος σχεδιασμός περί επιστροφής στον χώρο δουλειάς δεν περιλαμβάνει καμία διόρθωση στα κλιματιστικά, στον εξαερισμό, στα τηλεφωνικά κέντρα που στοιβαζόμαστε κατά δεκάδες ανά όροφο, σε γιατρούς Εργασίας, σε ατομικό εξοπλισμό και ατομικές θέσεις εργασίας, καμία αξιοποίηση κτιρίων που διαθέτει ο όμιλος ΟΤΕ και είναι άδεια», καταγγέλλει το Σωματείο και προσθέτει πως η τηλεργασία αξιοποιείται ως εργαλείο «για να μην παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς», για να μειώνεται το «λειτουργικό κόστος» για την εταιρεία, για να αυξάνονται η εντατικοποίηση και η ελαστικοποίηση του ωραρίου.

Το Συνδικάτο πριν από την πανδημία είχε διαμορφώσει αιτήματα που αφορούσαν την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, όπως επίσης και σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που περιλαμβάνει και τέτοιες πτυχές. Αυτά τα αιτήματα καλεί τους εργαζόμενους σήμερα να διεκδικήσουν.

«Η πανδημία δεν σημαίνει απομόνωση, δεν σημαίνει αποδοχή μέτρων και καταστάσεων που εξυπηρετούν τα κέρδη του εργοδότη. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας επειδή οι εργοδότες θεωρούν κόστος την προστασία της υγείας μας και της ασφάλειάς μας», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους να ...κόψουν την όρεξη της εργοδοσίας που σκόπιμα αφήνει να διαχέονται «ανεπίσημα» φήμες για μονιμοποίηση της τηλεργασίας, εφαρμογή της διάκρισης του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό», προώθηση «σπαστού» ωραρίου, ακόμη και τροποποίηση των όρων της σύμβασης.

Φταίνε ...οι εργαζόμενοι!

Παρέμβαση στην εργοδοσία του πολυκαταστήματος «Αttica» για τα δικαιώματα και την προστασία της υγείας των εργαζομένων πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Μπροστά στην έναρξη της λειτουργίας του πολυκαταστήματος, το Σάββατο 16/5, ο Σύλλογος δέχθηκε καταγγελίες εργαζομένων που δεν είχαν ενημερωθεί μέχρι την προηγούμενη μέρα αν θα εργαστούν ή αν η αναστολή των συμβάσεών τους συνεχίζεται, καθώς και εργαζομένων που κλήθηκαν να εργαστούν από τις 11/5 για την προετοιμασία του καταστήματος, επίσης χωρίς να γνωρίζουν αν έχει γίνει άρση της αναστολής της σύμβασής τους.

Στην παρέμβαση του Συλλόγου, η διοίκηση ισχυρίστηκε προκλητικά ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν ενημερωθεί γιατί δεν έχουν δώσει στην εταιρεία στοιχεία επικοινωνίας, ενώ έφτασε στο σημείο να τους εγκαλέσει ότι ψεύδονται.

Με ανάλογο τρόπο η εργοδοσία αντιμετώπισε την ανησυχία για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας του προσωπικού. Η ...μέριμνά της εξάλλου αποτυπώθηκε κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας του πολυκαταστήματος, με τους εργαζόμενους να είναι αναγκασμένοι να κάνουν διάλειμμα στο πεζοδρόμιο, τα ταμεία να λειτουργούν χωρίς προστατευτικό τζάμι και την τήρηση των μέτρων να επαφίεται κυρίως στην ευθύνη κάθε εργαζόμενου.

Με βάση τα παραπάνω, ο Σύλλογος απαιτεί από τους αρμόδιους φορείς και ελεγκτικές υπηρεσίες να κάνουν άμεσα ελέγχους για την εξασφάλιση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, καθώς και των εργασιακών δικαιωμάτων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Διαμαρτυρία σήμερα στο δήμο Αθήνας

Παρέμβαση σε φαρμακαποθήκη το Σάββατο
Παρέμβαση σε φαρμακαποθήκη το Σάββατο
Σε διαμαρτυρία σήμερα Τρίτη στις 5.30 μ.μ. στο δημαρχείο Αθήνας (πλατεία Εθνικής Αντίστασης) προχωρά το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής, Πειραιά και Νήσων, καταγγέλλοντας την απόφαση της δημοτικής αρχής να δώσει το «πράσινο φως» για τη λειτουργία των φαρμακαποθηκών και τα Σάββατα.

Η απόφαση, που πάρθηκε με την υπογραφή του αντιδημάρχου, «έρχεται να ανατρέψει το ωράριο, το πενθήμερο, τις εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις, την ίδια τη ζωή των εργαζομένων», υπογραμμίζει το Συνδικάτο. Υπενθυμίζει ότι πρόκειται για τους ίδιους εργαζόμενους που «μέσα στην πανδημία δούλευαν εντατικά για να μη διαταραχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα, να μη μείνει κανείς ασθενής χωρίς το φάρμακό του» και τώρα «επιβραβεύονται» από την εργοδοσία και τη δημοτική αρχή με δουλειά και τα Σάββατα.

Το Συνδικάτο απαντά με την ανακοίνωσή του και στην προσπάθεια του δήμου να δικαιολογήσει την απαράδεκτη απόφαση με πρόσχημα την «εξυπηρέτηση των πολιτών» και την προοπτική της δημιουργίας «νέων θέσεων εργασίας».

Για τις ελλείψεις που κατά καιρούς εμφανίζονται στα φάρμακα δεν ευθύνεται το πενθήμερο των εργαζομένων αλλά «η επιχειρηματική δραστηριότητα, ο τρόπος παραγωγής και διάθεσης του φαρμάκου», επισημαίνει, ενώ προσθέτει πως η εξαήμερη εργασία δεν θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας αλλά σε παραπέρα εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων.

«Το μέτρο αυτό έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα ορισμένων μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου, που χρόνια τώρα πίεζαν προς αυτήν την κατεύθυνση», σημειώνει το Συνδικάτο και ξεκαθαρίζει ότι η μάχη για την υπεράσπιση του ωραρίου, του πενθημέρου, της κλαδικής σύμβασης θα συνεχιστεί.

Ηδη το πρωί του Σαββάτου το Συνδικάτο έκανε παρέμβαση σε φαρμακαποθήκη στον Κολωνό, καλώντας τους εργαζόμενους να οργανώσουν την απάντησή τους.

Στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας καλούν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ σε Εξάρχεια - Νεάπολη, Πετράλωνα, Σεπόλια - Κολωνό, Πατήσια - Ριζούπολη, 2ο και 7ο Διαμέρισμα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης Κολωνού και ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Σεπολίων «Η Αναγέννηση».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συσκέψεις και συνελεύσεις με μετανάστες εργάτες γης

Από τη συζήτηση με μετανάστες στην περιοχή Κάτω Σούλι
Από τη συζήτηση με μετανάστες στην περιοχή Κάτω Σούλι
Στην τελική ευθεία για τις αρχαιρεσίες του βρίσκεται το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής. Η εκλογοαπολογιστική Συνέλευση θα γίνει την Κυριακή 31/5, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. «Δυναμώνουμε το Συνδικάτο μας. Βάζουμε φρένο στα σχέδια εργοδοσίας - κυβέρνησης. Απαιτούμε να μην πληρώσουν πάλι οι εργάτες την κρίση», είναι το κάλεσμα που απευθύνει στους εργαζόμενους.

Η οργάνωση μεταναστών εργατών στις γραμμές του και η ανάπτυξη δράσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, συνδυάζονται με την προετοιμασία της εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης. Στην κατεύθυνση αυτή, το απόγευμα του Σαββάτου αντιπροσωπεία του Συνδικάτου βρέθηκε στην περιοχή Κάτω Σούλι Μαραθώνα, όπου πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη με μετανάστες εργάτες γης.

Το κάλεσμα να οργανωθεί μαζική Γενική Συνέλευση των εργατών γης, η οποία να καταλήξει στην εκλογή επιτροπής μεταναστών του Συνδικάτου, που δουλεύουν στα φυτώρια της περιοχής, βρήκε θετική ανταπόκριση από τους εργαζόμενους, που το επόμενο διάστημα σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε συνέλευση. Αντίστοιχη πρωτοβουλία έχει παρθεί στην περιοχή των Μεγάρων, όπου έχει προγραμματιστεί Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 29/5, με μετανάστες που δουλεύουν σε φυτώρια, εκκολαπτήρια και πτηνοτροφεία.

Στις παραπάνω περιοχές ζουν και δουλεύουν μετανάστες προερχόμενοι κυρίως από το Πακιστάν και την Ινδία. Τα ήδη χαμηλά μεροκάματα «ροκανίζονται» με διάφορους τρόπους από τους εργοδότες, ασφαλίζονται με εργόσημο, ή είναι εντελώς ανασφάλιστοι. Διαβιούν σε άσχημες συνθήκες, συχνά σε πρόχειρα και ακατάλληλα παραπήγματα στους χώρους δουλειάς. Οι δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντούν στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν άδειες παραμονής και εργασίας, τους καθιστούν ευάλωτους στους εκβιασμούς και την ασυδοσία των εργοδοτών.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, το Συνδικάτο απευθύνεται στους εργαζόμενους με ανακοίνωση γραμμένη στη γλώσσα των χωρών καταγωγής τους, συζητά για τα αιτήματα και το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτει, από τις Συλλογικές Συμβάσεις μέχρι την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, καλεί τους μετανάστες να δημιουργήσουν σωματειακές Επιτροπές και να παλέψουν συλλογικά για τα δικαιώματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ