ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Πλειοδοσία σε μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων

Eurokinissi

Ως αφορμή για επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου της κυβέρνησης παρουσίασε χτες την πανδημία ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο «Star». Αναφερόμενος στα όσα έσπευσε να νομοθετήσει η κυβέρνηση προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, σημείωσε ότι «όλα αυτά ήταν δρομολογημένα, απλά πατήσαμε το κουμπί του επιταχυντή».

Παρουσίασε άλλωστε ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα την παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, στο πλαίσιο των μέτρων για να φορτωθεί η καπιταλιστική κρίση στο λαό, αφού όπως είπε «η επιβάρυνση της εργασίας είναι πολύ μεγάλη».

Προανήγγειλε ακόμη ένα «Νέο Σύστημα Υγείας», για το οποίο θα κάνει ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα, με τα γνωστά παλιά «υλικά» της εμπορευματοποίησης τα οποία οδήγησαν στα σημερινά τραγικά αποτελέσματα που ζει ο λαός, σημειώνοντας ότι στο πυρήνα του θα έχει ένα δημόσιο σύστημα «που θα μπολιάζεται με καλές πρακτικές από το ιδιωτικό σύστημα», ενισχύοντας τις ΣΔΙΤ.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, είπε ότι η Ελλάδα «διεκδικεί (σ.σ. από την ΕΕ) όχι δανεικά, αλλά απευθείας μεταβιβάσεις», το «μεγαλύτερο δυνατό ποσό», στη γραμμή που άνοιξαν Γαλλία και Γερμανία.

Εξάλλου, την ώρα που παραδεχόταν ότι η πραγματική εικόνα στην αγορά εργασίας περιλαμβάνει απολύσεις και δεν απέκλειε το ενδεχόμενο η ανεργία να ξεπεράσει το 20%, παρέπεμπε πάλι στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση υπέρ των επιχειρήσεων, με το προκλητικό πρόσχημα της «διασφάλισης» των θέσεων εργασίας, και ξεκαθάριζε πως «έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας (για να ανοίξουν επιχειρήσεις όπως εποχικά ξενοδοχεία), αλλά να μην καταφύγουμε σε μια πλειοδοσία παροχών ανέξοδων, να μην έχουμε ένα μπαράζ παροχών».

Ταυτόχρονα, ενώ καλούσε το λαό να συμβιβαστεί με την κατάσταση του πετσοκομμένου μισθού και των τσακισμένων εργασιακών δικαιωμάτων, την ανεργία και τη φτώχεια για να διασφαλιστεί ο πακτωλός χρημάτων και τα προνόμια στο κεφάλαιο, παρουσίαζε προκλητικά την πραγματικότητα αυτή ως τάχα «δίκαιο διαμοιρασμό» των βαρών, λέγοντας ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία «το κράτος θα πάρει ένα μεγάλο βάρος, ο επιχειρηματίας μετά, και ο εργαζόμενος ένα μικρό μερίδιο, με αυτή τη σειρά»!

Στο ίδιο πνεύμα, εξάλλου, την Κυριακή σε δήλωσή του στη «Real Νews» ο Κυρ. Μητσοτάκης επαναλάμβανε ότι «η δέσμη μέτρων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες ως το φθινόπωρο, έχει πρόταγμα να τονωθεί η κατανάλωση». Χαρακτήρισε «κλειδί» του κυβερνητικού προγράμματος το αντεργατικό σχέδιο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση», που δίνει τη δυνατότητα «στις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται, να αναδιατάσσουν το προσωπικό τους με βάση τις συνθήκες» και «το κράτος θα παρεμβαίνει, ώστε οι μισθοί να διατηρούνται σχεδόν ακέραιοι (...) με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό», παρέχοντας χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους για δουλειά - λάστιχο των εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «επιτρέπει στους εργοδότες να αξιοποιήσουν τη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ συνδυαστικά με τις ευεργετικές (!) ρυθμίσεις των συμβάσεων σε αναστολή», έχοντας «κάνει το καθήκον της» απέναντι στο κεφάλαιο.

ΣΥΡΙΖΑ: Εμπλουτισμένο πρόγραμμα για να ορθοποδήσει το κεφάλαιο

Στο μεταξύ, την αναβαθμισμένη έκδοση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, για να «Μείνουν όρθιοι» οι επιχειρηματικοί όμιλοι, παρουσίασε χτες από το Ζάππειο ο Αλ. Τσίπρας, σε μια πλειοδοσία με τη ΝΔ για μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου. Εσπευσε μάλιστα να ξεκαθαρίσει ότι «ρευστό στην αγορά» δεν σημαίνει και απουσία αντιλαϊκών μέτρων. Οπως είπε άλλωστε, «δε θέλουμε να χαϊδέψουμε τα αυτιά κανενός. Οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία θα είναι δύσκολες παντού. Και δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να πιστεύει ότι η ανάκαμψη είναι εύκολη ή απλή υπόθεση».

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του, και ξεκινώντας να μετράει τα πακέτα παροχών στους μονοπωλιακούς ομίλους, μίλησε καταρχάς για «δημοσιονομική επέκταση» 13,4 δισ. ευρώ, για τη στήριξη σε επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας, ώστε να καλύπτονται πλήρως από το κράτος το μισθολογικό και το ασφαλιστικό «κόστος» και να απαλλαγεί η εργοδοσία από περιττά βάρη. Ενώ για επιχειρήσεις που επανεκκινούν με απώλειες προβλέπει πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού και του 40% του μισθολογικού «κόστους» από το κράτος. Για τις υπόλοιπες το «μενού» περιέχει 40% κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού «κόστους» για τους επόμενους 4 μήνες.

Σαν δεύτερο άξονα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την αποφασιστική ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, με πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης, ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, με ισχυρό πακέτο εγγυήσεων από το κράτος, ώστε να διασφαλίζονται ευνοϊκοί όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις, με μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

Ξεχωρίζοντας τις ...ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου, που στα χρόνια της προηγούμενης κρίσης είδε εκτίναξη της κερδοφορίας του, ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε «επιπλέον ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού», ώστε να εξασφαλιστεί πελατεία στους ξενοδόχους, «με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος».

Από το φαγοπότι αυτό για το κεφάλαιο, ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβλεψε και ορισμένα ψίχουλα για τα θύματα της πιο ακραίας φτώχειας, εισηγούμενος «Εισόδημα Εκτακτης Ανάγκης»... 400 ευρώ μηνιαίως για κάθε πρώτο ενήλικο και άλλα 200 για το δεύτερο, κι αυτά για να τονωθούν η «ζήτηση» και ο τζίρος των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αφιερώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη στρατηγική «διάσωσης» επιχειρήσεων, φορτώνοντας στο λαό νέα βάρη για «εξαγορές» ζημιών που έχουν υποστεί. Οπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, «το κράτος είναι έτοιμο να παρέμβει» με «ανακεφαλαιοποίηση» όπως στις τράπεζες, με «επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο» και με «εθνικοποίηση με αποζημίωση των μετόχων».

Τέλος, το «Μένουμε όρθιοι» περιλαμβάνει δεσμεύσεις για «ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας», του ίδιου που η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε τα προηγούμενα χρόνια, βαθαίνοντας την απαξίωση και εμπορευματοποίησή του.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε αγώνα δρόμου εξυπηρέτησης του κεφαλαίου

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την τηλεοπτική συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη και την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Ζάππειο αναφέρει:

«Αποτελεί μεγάλη παγίδα, αλλά και πρόκληση, ο ισχυρισμός του κ. Μητσοτάκη ότι "όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη και να επιμεριστούν τη ζημιά". Στην πραγματικότητα, ο λαός, που ματώνει ήδη επί μία δεκαετία, θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο και της νέας κρίσης, για να στηριχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτόν το στόχο υπηρετούν τα μέτρα της κυβέρνησης, που από τη μια παρέχουν άφθονο κρατικό χρήμα και νέα εργαλεία στους μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ από την άλλη ισοπεδώνουν εργασιακές σχέσεις, Συλλογικές Συμβάσεις, το λαϊκό εισόδημα.

Απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορεί να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του, που πλειοδοτεί σε μέτρα ακόμη μεγαλύτερης επιδότησης των μεγάλων επιχειρήσεων, τα οποία αντικειμενικά θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, χρησιμοποιώντας ως προπέτασμα καπνού τη δήθεν στήριξη της "μεσαίας τάξης".

Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου εξυπηρέτησης των λίγων και εξαπάτησης των πολλών. Κοινός παρονομαστής τους είναι η φοροασυλία του κεφαλαίου και η διατήρηση όλων των μνημονιακών νόμων, που ενισχύουν την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, την επίθεση στο εισόδημα, τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτό το έδαφος "ήρθαν κι έδεσαν" οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το κοινό σύνθημα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων πως "εργαζόμενοι και επιχειρήσεις βρίσκονται στο ίδιο καράβι" είναι ο πολυδιαφημισμένος μύθος που επιστρατεύεται ξανά, με στόχο οι εργαζόμενοι να δεχτούν νέες θυσίες για χάρη μίας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια στιγμή, στο βωμό της επανεκκίνησης της οικονομίας και του τουρισμού, που όλες οι κυβερνήσεις αναγόρευσαν σε "βαριά βιομηχανία", παίζεται κορόνα - γράμματα ακόμη και η δημόσια υγεία.

Η αμφισβήτηση του σημερινού, χρεοκοπημένου δρόμου ανάπτυξης είναι όρος για να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων, το ξήλωμα των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, την εξασφάλιση ουσιαστικών μέτρων στήριξης του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, για να μην πληρώσει πάλι ο λαός την καπιταλιστική κρίση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ