ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κωμωδία οι διαμαρτυρίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την αποκοπή αστικών κέντρων από το φυσικό αέριο

«Κωμωδία» σε βάρος των εργαζομένων και του λαού της περιοχής χαρακτηρίζει η ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ τις διαμαρτυρίες βουλευτών και εκλεγμένων στην Τοπική Διοίκηση από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, για την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να αφαιρέσει από το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου τα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου.

Τονίζει πως όσοι διαμαρτύρονται, ήταν αυτοί που «ενώ έστησαν προεκλογικές φιέστες, ανήγγειλαν πολλές φορές ότι τα "έργα ξεκινούν άμεσα", ότι θα έρθει το φθηνό φυσικό αέριο για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του λαού της περιοχής, γνώριζαν πολύ καλά από την αρχή ότι δεν υπήρχε σχεδιασμός για σύνδεση των αστικών κέντρων της Πελοποννήσου στο δίκτυο φυσικού αερίου».

Οπως σημειώνει άλλωστε, «αυτό επιβεβαιώνεται περίτρανα από το γεγονός πως παρότι ο αγωγός φυσικού αερίου για τη Μεγαλόπολη περνάει από Κόρινθο, δίπλα στο Αργος, μέσα από τη ΒΙΠΕ της Τρίπολης, δεν είχε καμιά πρόβλεψη για τη σύνδεση αυτών των πόλεων».

Η Οργάνωση του ΚΚΕ εξηγεί ότι «η κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου είτε από τους ιδιώτες είτε από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ AE) γίνεται με κριτήριο την κερδοφορία των εταιρειών διανομής, και επομένως έχουν προτεραιότητα οι περιοχές που διασφαλίζουν μεγάλη κατανάλωση (μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.) και δευτερευόντως για κάλυψη οικιακών αναγκών.

Είναι αμείλικτα τα πραγματικά στοιχεία της χρήσης του φυσικού αερίου που επιβεβαιώνουν την προτεραιότητα:

  • 70% χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρισμού.
  • 20% για βιομηχανική χρήση.
  • 10% για οικιακή χρήση».

Επομένως, λέει η Επιτροπή Περιοχής του Κόμματος, «πούλαγαν παραμύθια στο λαό ενώ την ίδια στιγμή στήριζαν την πολιτική της "απελευθέρωσης" της αγοράς Ενέργειας. Στήριζαν και στηρίζουν την πολιτική που θέλει την Ενέργεια κερδοφόρο εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό.

Μπορεί να γέμισαν τα βουνά με ανεμογεννήτριες, οι πλαγιές με φωτοβολταϊκά, να σχεδιάζονται δίκτυα και αγωγοί μεταφοράς Ενέργειας που διασχίζουν την περιοχή απ' άκρη σ' άκρη, όμως τα τιμολόγια για τη λαϊκή κατανάλωση καμία μείωση δεν είδαν.

Αποδείχτηκε ότι αυτή η ανάπτυξη δεν εξασφαλίζει την πρόσβαση σε φτηνή Ενέργεια για όλο το λαό. Αντιθέτως, τα τιμολόγια αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι ελάχιστες και η εργασία σε αυτές εντατικοποιημένη και κακοπληρωμένη. Και το φυσικό αέριο, όπως και όλες τις μορφές Ενέργειας, οι καπιταλιστές το διαχειρίζονται ως πανάκριβο εμπόρευμα.

Παράλληλα, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μπλέκουν το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους με αφορμή την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου από τους μονοπωλιακούς ομίλους, αφού η χώρα μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι της μεταφοράς πετρελαίου, φυσικού αερίου και Ενέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται εις βάρος των λαών της περιοχής και τα οποία οδηγούν μέχρι και σε πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ των αστικών τάξεων».

Η ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «για να υπηρετήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός τη λαϊκή ευημερία πρέπει να απαλλαγεί απ' τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους. Μόνο μέσα στο πλαίσιο της κεντρικά σχεδιασμένης παραγωγής, με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όπου οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της Ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένας ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας, ως μηχανισμός της εργατικής εξουσίας».

Η Επιτροπή Περιοχής καλεί το λαό να δυναμώσει τη διεκδίκηση για φθηνή Ενέργεια για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, για κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και για να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Πλατιά εξόρμηση είναι σε εξέλιξη από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ, με την ανακοίνωση - κάλεσμα του Κόμματος, με τίτλο «Μένουμε δυνατοί, για να μην πληρώσουμε την κρίση τους».

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 9.30 π.μ., στη λαϊκή αγορά της Ραιδεστού θα περιοδεύσει ο Θ. Ιγνατιάδης, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στις 3 μ.μ., στη βιοτεχνία ιματισμού «Ηλιος», στο Πλαγιάρι, θα περιοδεύσει η Χ. Αγγέλου, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, στις 10 π.μ., θα περιοδεύσει ο Σπύρος Καμπίτσης, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

-- Στη βιομηχανία μετάλλου «ΕΛΛΑΣΚΑΝ», στη 1.30 μ.μ., θα περιοδεύσει ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

-- Στην Κοζάνη: Στις 9 π.μ. και στις 11 π.μ., θα επισκεφτούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Αστυνομικό Τμήμα Κοζάνης ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας, και ο Γιώργος Στραβού, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας. Στις 10 π.μ., θα περιοδεύσει και θα μιλήσει με εργαζόμενους στον ΑΗΣ Μελίτης ο Κώστας Χατζηδαμιανός, μέλος της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας και Γραμματέας της ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου.

Αύριο, Πέμπτη:

-- Στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ» στην Πάτρα, στις 10 π.μ., θα περιοδεύσει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας.

-- Στο πολυκατάστημα «ΚΑΠΑΡΕΛΗΣ» στη Ζάκυνθο, στις 10 π.μ., θα περιοδεύσει ο Αλέξανδρος Τάσης, μέλος της ΤΕ Ζακύνθου.

Την Παρασκευή 29/5:

Στη Θεσσαλονίκη: Στις 12.30 μ.μ., στο εργοστάσιο ανακύκλωσης ΚΔΑΥ θα περιοδεύσει ο Θ. Ιγνατιάδης. Στις 9.30 π.μ., στη λαϊκή αγορά των Βασιλικών θα περιοδεύσει η Χαρά Μακρή, μέλος της ΤΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Στις 6.30 μ.μ., στον Τρίλοφο θα περιοδεύσει ο Μ. Αγγέλου, μέλος της ΤΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία του Τρίλοφου σε σύσκεψη θα μιλήσει ο Φ. Καρκατζούνης, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στην Κεφαλονιά, στο εργοτάξιο του «ΚΑΛΑΦΑΤΗ», στις 10 π.μ., θα περιοδεύσει ο Σπύρος Καμπίτσης.

Το Σάββατο 30/5:

Στη Θεσσαλονίκη: Στις 10 π.μ., στο Πλαγιάρι θα περιοδεύσει ο Αρ. Θάνος, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 31/5, στις 7.30 μ.μ., σε σύσκεψη στο προαύλιο του κοινοτικού καταστήματος Χορτιάτη θα μιλήσει ο Ο. Μαάιτα, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 1 Ιούνη, στις 10 π.μ. στην Κοζάνη, στο ορυχείο Νότιου Πεδίου θα περιοδεύσει ο Πέτρος Ταταρίδης, μέλος της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας.

Την Τρίτη 2/6, στις 10 π.μ. στην Κοζάνη θα περιοδεύσει στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5 ο Κώστας Χατζηδαμιανός.

Την Τετάρτη 3/6, στις 7.30 μ.μ., σε σύσκεψη στο μπαλκόνι των γραφείων της ΚΟΒ Θέρμης Θεσσαλονίκης θα μιλήσει ο Αρ. Θάνος.

Περιοδείες σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Σταθμούς

Περιοδείες σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Πυροσβεστικούς Σταθμούς προγραμματίζει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα των περιοδειών έχει ως εξής:

-- Σήμερα, Τετάρτη 27 Μάη, στις 9 π.μ., στον 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό στην οδό Μοναστηρίου, με τον Θανάση Κοκονά, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

-- Την Παρασκευή 29 Μάη, στις 9 π.μ., στην Περιφερειακή Διοίκηση στον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό στην οδό 25ης Μαρτίου με τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο.

Στη Θεσσαλία

Κλιμάκιο της ΤΕ Μαγνησίας, με τους Απόστολο Νάνο, περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας, και Αποστόλη Ριζόπουλο, δημοτικό σύμβουλο Βόλου, θα περιοδεύσει σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της περιοχής:

-- Σήμερα, Τετάρτη 27/5, στις 10.30 π.μ. στην ΠΥ Β' ΒΙΠΕ.

-- Αύριο Πέμπτη 28/5, στις 12 μ. στην ΠΥ Βόλου.

Επίσης στην Καρδίτσα:

-- Σήμερα, Τετάρτη 27/5 στις 10.30 π.μ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας με επικεφαλής τον Αστέρη Χαλάτση, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

-- Αύριο Πέμπτη 28/5, στις 10 π.μ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μουζακίου με επικεφαλής τον Αστέρη Χαλάτση.

Στις 12 το μεσημέρι στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σοφάδων με επικεφαλής τον Ηλία Στουρνάρα, μέλος της ΤΕ Καρδίτσας και δημοτικό σύμβουλο Δήμου Σοφάδων.

Στη Στερεά

Περιοδείες στις πυροσβεστικές υπηρεσίες, με επικεφαλής τον Κ. Μπασδέκη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» θα πραγματοποιήσουν:

-- Σήμερα, 27/5 στις 9.30 π.μ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαμίας, κλιμάκιο της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

-- Αύριο, 28/5, στις 9.30 π.μ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιβαδειάς, κλιμάκιο της ΤΕ Λιβαδειάς του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ