ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υποβάθμιση των τουρκικών αμφισβητήσεων, αποσιώπηση των κινδύνων από την πολιτική εμπλοκής

Συνεδρίασε χτες για τις εξελίξεις στον Εβρο και τα Ελληνοτουρκικά η Διαρκής Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής

Eurokinissi

Με αντικείμενο τις εξελίξεις στον Εβρο και γενικότερα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεδρίασε χτες στο υπουργείο Αμυνας η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με την κυβέρνηση και τις υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις να συνεχίζουν στη λογική του επικίνδυνου εφησυχασμού και της προσπάθειας να καλύψουν τις πολύ μεγάλες ευθύνες για την πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που δίνει «αέρα στα πανιά» της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης.

Σε αυτό το πνεύμα, στην εισήγησή του ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας έκανε λόγο για «συνεχιζόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας έναντι της Ελλάδας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και γενικά στην ευρύτερη περιοχή», και πρόσθεσε πως στους τέσσερις και πλέον μήνες από την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής σημειώθηκαν «έξαρση, ποιοτική και ποσοτική, της τουρκικής παραβατικότητας», αλλά και «έντονη διπλωματική δραστηριοποίηση της χώρας μας προς κάθε κατεύθυνση», με βασική βέβαια κατεύθυνση αυτή της διασφάλισης των συμφερόντων της αστικής τάξης, μέσα από την υλοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού που περιλαμβάνει και τους «διαύλους» με την Τουρκία για την παραμονή της στο «δυτικό» στρατόπεδο.

Χωρίς καμία αναφορά στην πολιτική της εμπλοκής, που υπονομεύει επί της ουσίας τα κυριαρχικά δικαιώματα και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους ακόμα και για αλλαγές συνόρων στην περιοχή, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο και ο υπουργός Αμυνας στις εισαγωγικές τοποθετήσεις τους επέλεξαν να εστιάσουν στη βολική «κριτική» των υπόλοιπων αστικών κομμάτων τις προηγούμενες μέρες σχετικά με το σημείο της παρουσίας των Τούρκων στρατιωτικών στην περιοχή, λέγοντας επανειλημμένως ότι «αναφορές σε δήθεν "κατάληψη" (...) εθνικού εδάφους (...) είναι ψευδείς ειδήσεις οι οποίες δεν πρέπει να αναπαράγονται» και ότι «τα εθνικά ζητήματα δεν θα πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης, και ιδίως κομματικής ή, ακόμη χειρότερα, μικροκομματικής εκμετάλλευσης».

Σημειωτέον, ο Ν. Δένδιας σε συνέντευξή του χτες στην «Καθημερινή» έλεγε ότι τα σύνορα στον Εβρο καθορίζονται με τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923 και το σχετικό Πρωτόκολλο του 1926 και «είναι δεδομένα. Δεν αλλάζουν και δεν μπορούν να αλλάξουν», υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει ζήτημα αμφισβήτησης των συνόρων»! Αυτά ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του το Σαββατοκύριακο αμφισβήτησε ευθέως τη Συνθήκη της Λοζάνης, ισχυριζόμενο πως «η κοίτη του ποταμού που οριοθετεί το τουρκοελληνικό χερσαίο σύνορο το 1926 έχει αλλάξει σημαντικά λόγω φυσικών και τεχνητών παραγόντων και επομένως δεν υπάρχουν κοινά συμπεφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες στη συγκεκριμένη περιοχή του συνόρου που να είναι συμβατές με τη Συμφωνία (Πρωτόκολλο) του 1926» και πως η Τουρκία δεν θα δεχτεί «τετελεσμένα» στα σύνορά της.

Προσπερνώντας αυτήν την πραγματικότητα, και ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος στη χτεσινή συνεδρίαση έσπευσε να υποβαθμίσει την υπόθεση, την οποία χαρακτήρισε «θέμα όχι ανάξιο λόγου, αλλά ασφαλώς ανάξιο αυτής της έντασης που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της χώρας». Τόνισε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι σαφώς οριοθετημένα και απαράλλακτα», ότι «η Ελλάδα ασφαλίζει και προστατεύει τα σύνορά της» και ότι είναι ψευδές πως δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος. Στάθηκε βέβαια στη «φυσιολογία του εδάφους του Εβρου σε συνάρτηση με την ακριβή οριοθέτηση των συνόρων», μιλώντας για «δυσκολία της επακριβούς σημάνσεως» του ποταμού λόγω πλημμυρών, πρόσθεσε όμως ότι πρόκειται για «ένα τεχνικό ζήτημα και τίποτα παραπάνω, ασφαλώς όχι συνοριακή διαφορά». Επέμεινε δε ότι προχωρά η κατασκευή του φράχτη, «διαδικασία που θα πάρει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μήκος 26 περίπου χιλιομέτρων, με πολλές προπαρασκευαστικές εργασίες αποτύπωσης και σήμανσης εδάφους».

Στη δική του τοποθέτηση ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας το πώς η τουρκική αστική τάξη, αποθρασυμένη από το ιμπεριαλιστικό παζάρι με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και επί του πεδίου σε όλα τα μέτωπα, είπε ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν γείτονα που προκαλεί συνεχώς και κατά κόρον: Παραβαίνει κανόνες εναέριας κυκλοφορίας σεβαστούς παγκοσμίως. Παραβιάζει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και εκτελεί υπέρπτηση άνωθεν εθνικού εδάφους. Προβαίνει σε μη αβλαβείς διελεύσεις στα χωρικά μας ύδατα. Εκτελεί παράνομες θαλάσσιες έρευνες και παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Παραβιάζει το επιβληθέν από τον ΟΗΕ εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, ενώ δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο και τις ελπίδες ταλαιπωρημένων ανθρώπων πολλές φορές - στους μετανάστες αναφέρομαι - για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ και ταυτόχρονα να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας».

Σημείωσε ότι από το Δεκέμβρη του 2019 και έπειτα, «αμέσως μετά την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, η αεροπορική παραβατικότητα της γείτονος έχει αυξηθεί κατακόρυφα», ενώ, δείχνοντας ότι η πολιτική της εμπλοκής δρομολογεί πολύ επικίνδυνες εξελίξεις, έκανε λόγο για συνεχή προετοιμασία των ΕΔ για αντιμετώπιση οποιουδήποτε επεισοδίου, ξεκάθαρα «σημειακής ή και ολοκληρωτικής συρράξεως».

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, σπεύδοντας να βάλει πλάτη στην «εθνική» γραμμή της εμπλοκής για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, είπε μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται «συζήτηση που θα ρίξει φως σε γεγονότα που έγιναν το τελευταίο διάστημα αλλά και θα βοηθήσει να διαμορφώσουμε ένα εθνικό μέτωπο απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, και γενικά θα προωθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα». Επέμεινε ότι «απέναντι σε αυτήν την προκλητικότητα εμείς πρέπει να στέλνουμε μηνύματα αποφασιστικότητας (...) ακριβώς για να έχουμε το αναγκαίο εθνικό μέτωπο ώστε ενωμένοι να ματαιώσουμε τις απειλές αυτές».

«Βραχνάς» η εμπλοκή στα παζάρια ΕΕ - Τουρκίας

Στις χτεσινές τους τοποθετήσεις οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας δεν παρέλειψαν να παρουσιάσουν και την προστασία των «συνόρων της ΕΕ» - μεταξύ άλλων και με την κατασκευή του φράχτη στην περιοχή - ως παράγοντα προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων, την ώρα που οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως στο πλαίσιο των παζαριών Τουρκίας - ΕΕ υπονομεύονται παραπέρα τα κυριαρχικά δικαιώματα και μεγαλώνουν οι κίνδυνοι.

Αλλωστε, την ίδια στιγμή που τα κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν ξανά περί «υβριδικής απειλής» και ξεσπάθωναν κατά της «εργαλειοποίησης» του Μεταναστευτικού από την Τουρκία, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» επανέφερε τη διαθεσιμότητα της κυβέρνησης να «παζαρέψει» μια νέα συμφωνία εγκλωβισμού των ξεριζωμένων.

Υπεραπιζόμενος την άθλια Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που εγκλωβίζει στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους καθιστά πρόσθετο «χαρτί» στα χέρια των ιμπεριαλιστικών παζαριών, ο πρωθυπουργός είπε ότι «πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο προσφυγικό ζήτημα. Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και δικαιούται να λάβει βοήθεια από την Ευρώπη (...) αλλά είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμού. Ας κάνουμε, λοιπόν, μια ειλικρινή συζήτηση για το πώς μπορεί η Ευρώπη να βοηθήσει την Τουρκία». Υπερασπίστηκε την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, «η οποία λειτούργησε σχετικά καλά και μπορούμε να τη βελτιώσουμε», και έστειλε μήνυμα η Τουρκία να αφήσει κατά μέρος «τις απειλές και τις κινήσεις που ενθαρρύνουν απεγνωσμένους ανθρώπους να επιχειρήσουν να διασχίσουν τα σύνορα παρόλο που ξέρουν ότι θα αποτύχουν. Ας συζητήσουμε ειλικρινά με την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα, και είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανησυχητικές οι εξελίξεις στην περιοχή, εκτός πραγματικότητας ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος, Θ. Παφίλης και Ν. Παπαναστάσης έκαναν την ακόλουθη δήλωση μετά το τέλος της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής:

«Οι εξελίξεις στον Εβρο, γενικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην ευρύτερη περιοχή, είναι ανησυχητικές και περικλείουν σοβαρούς κινδύνους. Ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτό ισχύει και για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, που σε συνέντευξή του υποστήριξε πως "δεν συνέβη κάτι αξιοσημείωτο που να χρήζει τέτοιας συζήτησης".

Η παραπλανητική φραστική αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τα γεγονότα στον Εβρο υποβαθμίζει το βασικό ζήτημα, που είναι η τουρκική αμφισβήτηση του Πρωτοκόλλου του 1926 και της Συνθήκης της Λοζάνης που καθόρισε τα σύνορα.

Οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού που οδηγεί σε κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Αυτός, μεταξύ των άλλων, αφορά:

  • Τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Ακάρ για νομιμοποίηση και συνέχιση των υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο της λογικής των "γκρίζων ζωνών".
  • Τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου για την ένταση των προσφυγικών ροών στα νησιά και πιθανώς στον Εβρο, στα πλαίσια των παζαριών ΕΕ - Τουρκίας για την απαράδεκτη Συμφωνία για το Προσφυγικό.
  • Την αξιοποίηση της ανυπόστατης συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης και τη συμφωνία της Λιβύης με την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου, που φέρνει πιο κοντά τουρκικές έρευνες νότια της Κρήτης.

Η πραγματικότητα τονίζει ότι όσο βαθαίνει η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανοίγει η βεντάλια της συμμετοχής της Ελλάδας σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό και σε ενεργειακά - γεωστρατηγικά "παιχνίδια" με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και το Ισραήλ, τόσο θα διασταυρώνονται τα συμφέροντα των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας και θα οξύνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ένταση συνυπάρχει με σχέδια για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου και περιοχών της Ανατ. Μεσογείου.

Το ΝΑΤΟ παίζει βρώμικο και επικίνδυνο ρόλο. Προχθές ο γγ Στόλτενμπεργκ στήριξε τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και την κυβέρνηση Σάρατζ. Η Τουρκία με τις πλάτες του ΝΑΤΟ κάνει επίδειξη ισχύος.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνες, πανηγύριζε άσκοπα την προηγούμενη περίοδο, δεν έδωσε καθαρή εικόνα από την πρώτη στιγμή για τις εξελίξεις στον Εβρο και υποβάθμισε την ουσία της τουρκικής παρέμβασης.

Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι οι γεωστρατηγικές επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης είναι βαθύτερες, αφορούν την ευρύτερη περιοχή και είναι αβάσιμες αναλύσεις που αποδίδουν απλοϊκά επιθετικές ενέργειες στη "μνησικακία" του Ερντογάν ή παρουσιάζουν την Ελλάδα ως "πάροχο ασφάλειας".

Επί της ουσίας οι σημερινές εξελίξεις αποδεικνύουν τη χρεοκοπία της πολιτικής της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το ΚΚΕ επιμένει στις θέσεις του, που εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα και δίνουν ώθηση στην πάλη του λαού μας και στην κοινή πάλη των λαών.

- Καμία αλλαγή των συνόρων και καμία συμμετοχή σε παζάρια για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου.

- Κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων.

- Ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες.

- Καταπολέμηση κάθε είδους εθνικιστικών κραυγών και πολεμικών τυχοδιωκτισμών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ