ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Ναρκοπέδιο για όλη την περιοχή η κλιμάκωση στη Λιβύη

«Παρούσα» δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια που εκθέτουν σε μεγάλο κίνδυνο το λαό

Η πολεμική σύρραξη μαίνεται στη Λιβύη
Η πολεμική σύρραξη μαίνεται στη Λιβύη
Σε κεντρικό θέατρο των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα και περιφερειακές δυνάμεις, που διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύεται η Λιβύη, όπου η συνεχιζόμενη επέμβαση της Τουρκίας στο πλευρό του Σάρατζ, με τις πλάτες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, έχει ανεβάσει την ένταση στο «κόκκινο».

Και ενώ η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να παρουσιάζει την εμπλοκή της στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς ως «εγγύηση» τάχα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όταν η ανοιχτή στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας και η συμμετοχή της χώρας στο παζάρι για τις διευθετήσεις της «επόμενης μέρας», με κριτήριο τη ΝΑΤΟική συνοχή, επιβεβαιώνουν το ακριβώς αντίθετο.

Σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στην «Καθημερινή», «χάρη στην ενεργητικότητα της ελληνικής διπλωματίας, η Ελλάδα επεδίωξε και κατόρθωσε να καταστεί συνομιλητής με ρόλο στο ζήτημα της Λιβύης. Να είναι παρούσα εκεί όπου έλαμπε διά της απουσίας της».

Ο ίδιος σημειώνει ότι «η κατάσταση στη Λιβύη είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη και τα δεδομένα μπορούν να ανατραπούν», προσθέτοντας πως «η χώρα μας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και ασκεί την επιρροή της για την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος όπου κρίνει σκόπιμο, πάντοτε προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο». Προαναγγέλλει, τέλος, συνέχιση των επαφών με τον πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου.

Την ίδια ώρα, δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν νέο διάδρομο προσγειώσεων και απογειώσεων τουρκικών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών τύπου «Bayraktar TB2»« που έφτιαξαν οι Τούρκοι νότια του πρώην αεροδρομίου Μίτιγκα της Τρίπολης, ενώ δημοσίευμα του γερμανικού «Der Spiegel» σημειώνει ότι όσο ο κόσμος ασχολιόταν με την πανδημία, η Τουρκία «επιδίωκε να διευρύνει την επιρροή της στην Τρίπολη».

Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ερντογάν: Ο κρυφός κυβερνήτης της Λιβύης», το περιοδικό σημειώνει ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες ο στρατηγός Χάφταρ φαινόταν έτοιμος να καταλάβει την Τρίπολη, ώσπου όλα ανατράπηκαν μετά την υποστήριξη της Τουρκίας «με όπλα και ξένους μαχητές» στο πλευρό της κυβέρνησης Σάρατζ.

Κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας

Χτες, εξάλλου, ο Αμερικανός στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ, επικεφαλής της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRΙCOM), κατηγόρησε τη Ρωσία για άμεση εμπλοκή στις συγκρούσεις στη Λιβύη στο πλευρό του Χάφταρ, χωρίς να κρύψει βέβαια ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν πολύμορφα, και μέσω της Τουρκίας, την πλευρά του Σάρατζ.

Δίνοντας το στίγμα της αμερικανοΝΑΤΟικής πολιτικής στην περιοχή, είπε πως «η Ρωσία σαφώς προσπαθεί να αλλάξει τις εξελίξεις προς όφελός της στη Λιβύη (...) χρησιμοποιώντας υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση μισθοφορικές ομάδες, όπως η εταιρεία "Βάγκνερ" (...) Παρακολουθήσαμε, βήμα βήμα, τη Ρωσία να πετά μαχητικά τέταρτης γενιάς στη Λιβύη. Ούτε ο LNA (σ.σ. ο "Λιβυκός Εθνικός Στρατός", του Χάφταρ) ούτε ιδιωτικές μισθοφορικές εταιρείες μπορούν να εξοπλίσουν, να λειτουργήσουν και να διατηρήσουν αυτά τα μαχητικά χωρίς κρατική υποστήριξη που παίρνουν από τη Ρωσία».

Επικαλέστηκε επίσης τις πρόσφατες ανακοινώσεις του εκπροσώπου του LNA ότι επίκειται «η μεγαλύτερη αεροπορική επιχείρηση στην ιστορία της Λιβύης» έναντι των δυνάμεων του δοτού πρωθυπουργού και των τουρκικών δυνάμεων που τον στηρίζουν. Οπως είπε, γι' αυτήν την αποστολή έφτασαν την περασμένη βδομάδα στη Λιβύη ρωσικά τζετ τέταρτης γενιάς, που «τα πιλοτάρουν Ρώσοι μισθοφόροι».

Νωρίτερα ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Λιβύη «δοκιμασία για την αξιοπιστία της ΕΕ στο κατώφλι μας». Εδωσε δε εύσημα για την «εξαίρετη δουλειά της Γερμανίας στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου για τη Λιβύη», θεωρώντας πως έδειξε «ηγετική» διάθεση αλλά και «ευρωπαϊκό» τρόπο σκέψης συμπεριλαμβάνοντας «και άλλες χώρες - μέλη στη διαδικασία».

Θεώρησε μάλιστα ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα για το «πώς θα μπορούσε να φτιαχτεί η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την επέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας

Ερώτηση στον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ

Την επέμβαση των ΗΠΑ και την εμπλοκή της ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή της στον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Ερώτησή του αναφέρει συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Εχουν περάσει μερικές βδομάδες αφότου απέτυχε το σχέδιο παραστρατιωτικής, μισθοφορικής ομάδας να διεισδύσει στη Βενεζουέλα από την Κολομβία για την οργάνωση πραξικοπήματος κατά του εκλεγμένου Προέδρου της χώρας. Η επιχείρηση αυτή εναντίον της Βενεζουέλας είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ, όπως αποκαλύφθηκε από τους ίδιους τους συλληφθέντες παραστρατιωτικούς, σε συνεργασία με τον αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό που και η ΕΕ έχει αναγνωρίσει ως "μεταβατικό πρόεδρο" της χώρας.

Η κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ και Βενεζουέλας βρίσκεται ξανά σε όξυνση, με επίκεντρο 5 ιρανικά πετρελαιοφόρα πλοία με προορισμό τη Βενεζουέλα. Οι προθέσεις των ΗΠΑ αποτυπώνονται στις δηλώσεις των Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων που μιλούν για "ανησυχητική εξέλιξη" και "εξετάζουν μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν ως απάντηση στην αποστολή καυσίμων από το Ιράν στη Βενεζουέλα".

Πρόκειται για σχεδιασμούς που υπηρετούν την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου Νικολάς Μαδούρο και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για να στρωθεί το έδαφος στα ενεργειακά μονοπώλια ΗΠΑ - ΕΕ και των συμμάχων τους στην περιοχή να βάλουν στο χέρι τα πλούσια κοιτάσματα της χώρας. Ο συντονισμός της ΕΕ με τις ΗΠΑ, η επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας και η επιβολή κυρώσεων στρέφονται ενάντια στο λαό της χώρας, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να καθορίσει τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, χωρίς ξένες επεμβάσεις και απόπειρες πραξικοπήματος.

Πώς τοποθετείται ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ / αντιπρόεδρος της Επιτροπής

  • σε σχέση με την επέμβαση των ΗΠΑ και την εμπλοκή της ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, τις κλιμακούμενες αμερικανικές απειλές ενάντια στον εκλεγμένο Πρόεδρο και το λαό της Βενεζουέλας;
  • απέναντι στο σχέδιο δολοφονίας στελεχών της κυβέρνησης Μαδούρο από μισθοφορικές - παραστρατιωτικές ομάδες, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης της Κολομβίας και με τη συνεργασία των ΗΠΑ;».
Εισαγγελική έρευνα για το κόμμα Γκουαϊδό

Στο μεταξύ, παρέμβαση κατά του κόμματος του Χουάν Γκουαϊδό έκανε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Βενεζουέλας, Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ, ζητώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο (TJS) να κηρύξει «τρομοκρατική οργάνωση» τη «Λαϊκή Βούληση» (Voluntad Popular), που κατηγορείται ότι πρωτοστάτησε στην απόπειρα εισβολής μισθοφόρων στη χώρα στις αρχές Μάη.

Μεταξύ άλλων η «Λαϊκή Βούληση» κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε «χρήματα βενεζουελανών λογαριασμών στο εξωτερικό» και της «Citgo», της θυγατρικής της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου PdVSA στις ΗΠΑ, «με τη βοήθεια των ΗΠΑ», για να χρηματοδοτήσει «μια εισβολή μισθοφόρων στην επικράτειά μας». Στη Βενεζουέλα έφτασε και το 2ο από τα συνολικά 5 δεξαμενόπλοια που στέλνει το Ιράν στη χώρα, μεταφέροντας συνολικά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια βενζίνης.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Εκκληση για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης

Να αναγνωρίσει η Ελλάδα την Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967 πρότεινε χτες με σύντομο μήνυμά του ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, ενόψει των σχεδίων προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ.

«Γνωρίζετε τα σύνορα του Κράτους του Ισραήλ που έχετε αναγνωρίσει; Το Ισραήλ θα καταστήσει τα εδάφη του κατεχόμενου Κράτους της Παλαιστίνης που θα προσαρτηθούν παράνομα ως μέρος του Ισραήλ. Θα είναι αυτά τότε μέρος του Ισραήλ που αναγνωρίζετε; Η αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα προ του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά της θα διασώσει την ειρήνη και από αυτό θα καθοριστούν τα σύνορα της Παλαιστίνης και του Ισραήλ βάσει της διεθνούς επιλογής της αρχής της λύσης των δύο κρατών», αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης. Προσθέτει πως με την αναγνώριση της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 διασώζονται «οι δεσμεύσεις σε Διεθνές Δίκαιο, στις Συνθήκες της Γενεύης και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ» καθώς και οι «αξίες της αυτοδιάθεσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΙΡΑΚ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Προς αποκατάσταση σχέσεων

Η επίσκεψη του Ιρακινού υπουργού Οικονομίας, Αλί Αλάουι, στο τέλος της περασμένης βδομάδας, στη Σαουδική Αραβία, φαίνεται πως φέρνει σταδιακά αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Χτες η σαουδαραβική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφαση του βασιλιά Σαλμάν να διορίσει νέο πρέσβη στο Ιράκ μετά την αποχώρηση του Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαμάρι τον περασμένο Δεκέμβρη. Σαουδική Αραβία και Ιράκ συμφώνησαν ακόμη να συντονίσουν τη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής τους με την προσδοκία πως έτσι θα αυξηθούν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Αφετέρου ανακοίνωσαν πως θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις σαουδαραβικών εταιρειών στα ιρακινά κοιτάσματα φυσικού αερίου, «Οκάζ». Επιπλέον ο Σαουδάραβας υφυπουργός Αμυνας δήλωσε πως η χώρα του αδημονεί να δει το Ιράκ «να σηκώνεται από τις στάχτες του και να ανακτά τη θέση ενός εκ των ισχυρότερων πυλώνων του αραβικού κόσμου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ