ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Μόνο αθώος δεν είναι...

Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα το ΔΣ του νεοσύστατου «Παρατηρητηρίου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο», υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών, στη Θεσσαλονίκη. Στο ΔΣ συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη και ακαδημαϊκοί του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από τους βασικούς σκοπούς του Παρατηρητηρίου, όπως μας πληροφορεί, είναι η μελέτη «του πολιτικού περιβάλλοντος στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, των θεσμών της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της πολιτικής κουλτούρας στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο».

Χωρίς περιστροφές, στην πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση, ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών, εκπροσωπώντας στο ΔΣ την κυβέρνηση, δήλωσε ότι «το Παρατηρητήριο προβάλλει την ηγετική και στρατηγική θέση που επιδιώκει να διαδραματίσει η Ελλάδα στη Βαλκανική. Παράλληλα, αναλύοντας τις εξελίξεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου, προσθέτουμε νέα εργαλεία για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της πατρίδας μας με τις χώρες της περιοχής. Αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική της θέση, η Ελλάδα πρέπει να αναβαθμίσει και να ενδυναμώσει τον ρόλο και την επιρροή της στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς, λειτουργώντας ως δύναμη εμπιστοσύνης και σημείο αναφοράς σε μια ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή (...)».

Εξέφρασε μάλιστα τη φιλοδοξία, «μέσα από τον διάλογο και τις συνεργασίες που θα προκύψουν, να συμβάλουμε ακόμα περισσότερο στην εδραίωση της δημοκρατίας, της ασφάλειας, της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή που είναι και το ζητούμενο».

* * *

Με προκάλυμμα τη ...συνεργασία, τη δημοκρατία, την ασφάλεια και την ειρήνη, που υπονομεύονται κατά κόρον από τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην ευρύτερη περιοχή, το Παρατηρητήριο δεν κρύβει την πρόθεση και την αποστολή του να τον υπηρετήσει και να συμβάλει έτσι στην προετοιμασία του εδάφους για διευθετήσεις που ήδη «ψήνονται», με ευρωατλαντική σφραγίδα και με την ενεργή εμπλοκή της Ελλάδας.

Αλλωστε, η ελληνική αστική τάξη, με τις κυβερνήσεις και τα κόμματά της, επιδεικνύει με κάθε αφορμή τη φιλοδοξία της μέσα από τέτοιες διευθετήσεις να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΝΑΤΟικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια (γι' αυτό υπογράφτηκε και η ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών) και να αναβαθμίσει τη θέση της συνολικά στους ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται στην περιοχή με αιχμή τα Ενεργειακά.

* * *

Στο ίδιο μήκος κύματος, εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο Παρατηρητήριο, αναφέρουν πως «η μελέτη των συγκεκριμένων γεωγραφικών ενοτήτων σχετίζεται με την στρατηγικής σημασίας θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και αφορά άμεσα τη γεωπολιτική κατεύθυνσή της», χαρακτηρίζοντας το Παρατηρητήριο «εργαλείο με ορθολογικά στοιχεία και αποτελέσματα για τη συνεργασία της χώρας μας με τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ως προς τη συμβολή των Πανεπιστημίων στο έργο του Παρατηρητηρίου, σημειώνουν ότι «στόχος είναι η εξωστρέφεια και η μελέτη όλων εκείνων των πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικών φαινομένων που υπάρχουν στα κράτη - μέλη της Βαλκανικής, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έτσι ώστε να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και να χρησιμοποιηθούν από το κάθε κράτος, για να υπάρχει βελτίωση σε διάφορα "σημεία" που πιθανόν υπάρχουν ατέλειες ή προβληματισμοί για τη δράση του».

Οι λαοί στην περιοχή των Βαλκανίων, της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου έχουν πικρή πείρα για το πώς οι «ατέλειες» στους «θεσμούς», όπως τις προσδιορίζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται ως μέσο πίεσης και ως πρόσχημα για απροκάλυπτες παρεμβάσεις σε τρίτες χώρες, με στόχο την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων. Το έζησαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο στη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», στη Συρία, στην Ουκρανία, στη Γιουγκοσλαβία...

Χρειάζεται επομένως επαγρύπνηση και επιφυλακή. Πολύ περισσότερο τώρα, που ο αυξανόμενος ρόλος της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά και η δράση άλλων περιφερειακών δυνάμεων μεταβάλλουν διαρκώς τα δεδομένα και τροφοδοτούν τους ανταγωνισμούς, σε μια περιοχή που για τον αμερικανοΝΑΤΟικό παράγοντα διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος των διαφόρων «παρατηρητηρίων» και άλλων «εργαλείων χάραξης εξωτερικής πολιτικής», μόνο αθώος δεν είναι...


Μ.


ΚΙΝΑ
Στρατιωτική προετοιμασία για «πολυδιάστατους κινδύνους»

Από την ετήσια συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης ανακοινώθηκε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες για τη νέα χρονιά θα αυξηθούν κατά 6,6%

Από τη συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης στην Κίνα

Copyright 2020 The Associated

Από τη συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης στην Κίνα
Την ετοιμότητα της Κίνας να αντιμετωπίσει «νέους κινδύνους και προκλήσεις στην εθνική της άμυνα» τονίζουν όλο και πιο συχνά αξιωματούχοι της κυβέρνησης Σι Τζινπίνγκ, με αφορμή και την ετήσια συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, όπου εκτός των άλλων ανακοινώθηκε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες για τη νέα χρονιά θα αυξηθούν κατά 6,6%.

Σε μια περίοδο που η αντιπαράθεση πρώτα απ' όλα με τις ΗΠΑ οξύνεται σε όλα τα «μέτωπα», ο Γου Κιαν, εκπρόσωπος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), δήλωσε ότι «η εθνική άμυνα της χώρας θα πρέπει να αναπτυχθεί σε συντονισμό με την οικονομική της ανάπτυξη». Μιλώντας για τους «νέους κινδύνους και προκλήσεις», υπερασπίστηκε τη θωράκιση της Κίνας για να αντιμετωπίσει τους ανταγωνιστές της.

Οπως είπε, «η προσπάθεια ηγεμονίας και η πολιτική ενίσχυσης της εξουσίας διαφόρων πλευρών αυξήθηκαν κατά καιρούς, καθώς ορισμένες χώρες λειτουργούν μονομερώς, αυξάνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και αμφισβητείται το διεθνές σύστημα ασφάλειας και τάξης». Ο Γου κατήγγειλε τις «ξένες δυνάμεις» (δείχνοντας σαφώς τις ΗΠΑ) που στηρίζουν τις «αποσχιστικές προσπάθειες» στην Ταϊβάν και μίλησε για «πολυδιάστατους και περίπλοκους κίνδυνους», που εκθέτουν σε «πραγματικές απειλές» την «ασφάλεια της Κίνας και τα συμφέροντά της στο εξωτερικό».

Ο Γου σημείωσε ακόμα ότι η Κίνα «πρέπει να έχει ξεκάθαρο μυαλό όσον αφορά την εθνική άμυνα και να είναι έτοιμη για κίνδυνο σε καιρό ειρήνης», για να καταλήξει ότι απαιτείται αύξηση των αμυντικών δαπανών, «ώστε ο στρατός να μπορεί να εκπληρώσει περισσότερες διεθνείς ευθύνες», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ενεργότερη εμπλοκή σε μια σειρά από στρατιωτικές παρεμβάσεις και επιτάχυνση των σχεδίων αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αμερικανικές απειλές για νέες κυρώσεις

Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η αμερικανική κυβέρνηση θα επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα, αντιδρώντας στο νέο νόμο για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «δυναμικές» εξελίξεις «πριν από το τέλος της εβδομάδας». Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ενημέρωνε το Κογκρέσο πως για τις ΗΠΑ το Χονγκ Κονγκ «δεν είναι πλέον αυτόνομο» και ότι «δεν συνεχίζει να έχει την ίδια μεταχείριση» που είχε μέχρι τώρα.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάιλι Μακ Ενάνι, είχε σχολιάσει ότι «είναι δύσκολο να δει κανείς πώς θα παραμείνει το Χονγκ Κονγκ χρηματοπιστωτικό κέντρο αν αναλάβει η Κίνα». Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είναι τόσο «ενοχλημένος» με τους χειρισμούς του Πεκίνου σχετικά με την πανδημία και άλλα θέματα, που η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας δεν είναι πια τόσο σημαντική γι' αυτόν.

Συμπλήρωσε ότι «προς το παρόν», η «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας που Κίνα - ΗΠΑ έκλεισαν το Γενάρη είναι ακέραιη, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ παρακολουθεί για να δει αν το Πεκίνο θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Ο ίδιος ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα καλωσορίσει κάθε αμερικανική εταιρεία που θέλει να επιστρέψει από το Χονγκ Κονγκ ή την ηπειρωτική Κίνα στις ΗΠΑ...

Με την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας να οξύνεται, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι χτεσινές δηλώσεις Τραμπ για την «προθυμία» της χώρας του να αναλάβει ρόλο «επιδιαιτητή» μεταξύ Κίνας - Ινδίας, στην πραγματικότητα για να μπει «σφήνα», καθώς τα τελευταία χρόνια ενισχύει τις σχέσεις της με την Ινδία.

Και άλλα κομμάτια στο παζλ

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο των κλιμακούμενων ανταγωνισμών, αποκτά άλλη διάσταση η ενδεχόμενη έκδοση στις ΗΠΑ, από τον Καναδά, της κόρης του ιδρυτή της μεγαλύτερης κινεζικής εταιρείας τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών αιχμής, «Huawei», και οικονομικής διευθύντριας του ομίλου, Μενγκ Ουανγκζού. Η 47χρονη, που ζει στον Καναδά, συνελήφθη το Δεκέμβρη του 2018 στο αεροδρόμιο του Βανκούβερ με πολλές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και της παραβίασης αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Χτες βράδυ, ανακοινώθηκε ότι η δικαστής του Ανώτερου Δικαστηρίου της (καναδικής πολιτείας) Βρετανικής Κολούμπια αποφάσισε να συνεχιστούν κανονικά οι διαδικασίες έκδοσης της 47χρονης, απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι τα φερόμενα ως αδικήματα δεν συνιστούν έγκλημα στον Καναδά. Οι τελικές αγορεύσεις αναμένονται πάντως το φθινόπωρο.

Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις του Πεκίνου δήλωσε την Τρίτη πως η κυβέρνησή του δεν είναι αναγκασμένη να εξηγεί οποιαδήποτε δικαστική απόφαση στην Κίνα, επικαλούμενος το «ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα» της χώρας του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ