ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Η μαρίνα της Αρετσούς ανήκει στο λαό της Καλαμαριάς

Παρέμβαση στην Καλαμαριά για τις εξελίξεις στο παραλιακό μέτωπο πραγματοποίησαν την Κυριακή μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος (5 Ιούνη).

Ανάρτησαν πανό και έγραψαν συνθήματα στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, διεκδικώντας την άμεση αξιοποίησή του με χώρους πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Επίσης ανάρτησαν πανό στην πλαζ Αρετσούς, στέλνοντας το μήνυμα ότι χρειάζονται ελεύθεροι χώροι και χώροι πρασίνου για όλο το λαό, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι παρεμβάσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Καλαμαριά θα συνεχιστούν την Πέμπτη 4/6, στις 6.30 μ.μ., με υπαίθρια συνέντευξη Τύπου από τους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δημαρχείο Καλαμαριάς, για τις εξελίξεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ για το παραλιακό μέτωπο. Επίσης, εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6/6 στον πεζόδρομο Καλαμαριάς.

Με την ανακοίνωση που διένειμαν ΚΚΕ και ΚΝΕ, ανέδειξαν ότι η μαρίνα Αρετσούς ανήκει στο λαό της Καλαμαριάς. Αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα τμήματα του παράκτιου χώρου της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, παρά την υποβάθμιση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, αλλά και της δημοτικής αρχής, τόσο της τωρινής όσο και της προηγούμενης.

Κατήγγειλαν ότι «με βάση τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και δημοτικής αρχής, η μαρίνα Αρετσούς πρόκειται να μετατραπεί από χώρο αναψυχής σε χώρο ελλιμενισμού μεγάλων πολυτελών σκαφών και σε χώρο ανεφοδιασμού καυσίμων. Ο επενδυτής μαζί με τις θέσεις ελλιμενισμού παίρνει πακέτο προς χρήση και εκμετάλλευση το δικαίωμα αξιοποίησης και του χερσαίου χώρου που το περιβάλλει. Και αυτή η εκχώρηση θα έχει ως γνώμονα το μέγιστο κέρδος του επενδυτή, το οποίο είναι συνυφασμένο με την εμπορευματοποίηση και την τσιμεντοποίηση. Ετσι θα δούμε να χτίζονται κτίρια για διοικητικές λειτουργίες, για κοσμικές εξυπηρετήσεις, εγκαταστάσεις συντήρησης και επισκευής των σκαφών, ξενοδοχεία, περιφράξεις, εμπορικά καταστήματα κ.λπ.».

Προειδοποίησαν ότι η μετατροπή του φυσικού πλούτου σε εμπόρευμα δεν έχει να φέρει κανένα καλό στο λαό. Και κάλεσαν, απέναντι στο «τσουνάμι» των ιδιωτικοποιήσεων, να ξεδιπλωθεί ένα μαζικό κίνημα για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, για την προάσπιση της ποιότητας ζωής.

«Οι ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες, οι χώροι πρασίνου, τα πρώην στρατόπεδα αποτελούν λαϊκή περιουσία και πρέπει να γίνουν αποκλειστικά περιβαλλοντικοί - οικολογικοί χώροι πρασίνου και αναψυχής, ελεύθεροι για όλο το λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεών τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τα σχέδια «απολιγνιτοποίησης» δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες του λαού

Τις αναφορές που έκανε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στο σχέδιο «απολιγνιτοποίησης», σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild», σχολιάζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας «κυνική» την αναφορά του ότι η κυβέρνηση κλείνει «όλα τα ανθρακωρυχεία στη βόρεια Ελλάδα νωρίτερα από τη Γερμανία». Ο πρωθυπουργός είπε επίσης με βάση το παραπάνω ότι «μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη Περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα» και ότι έτσι «θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες», φέρνοντας ως παράδειγμα την RWE, που «σύναψε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση ενός πολύ μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση όπου υπήρχε μια παλιά λιγνιτική μονάδα». Οπως επισημαίνει η ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας, τα λεγόμενα του Κυρ. Μητσοτάκη - ότι είναι «και προς το συμφέρον γερμανικών εταιρειών» να δοθούν τέτοια κονδύλια από την ΕΕ - δείχνουν όλη την ουσία των σχεδιασμών του κεφαλαίου σε βάρος του λαού.

Και συνεχίζει: «Εγινε εμφανές, για άλλη μια φορά, ότι τα σχέδια "απολιγνιτοποίησης" και "πράσινης ενεργειακής μετάβασης" δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες του λαού και της χώρας για φθηνή πρόσβαση στην Ενέργεια και τη θέρμανση, για ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης. Απεναντίας, στόχος τους είναι να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για μονοπωλιακούς ομίλους, εγχώριους και διεθνείς, με το λαό να πληρώνει τα σπασμένα, με εκτίναξη της ανεργίας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με ένταση της ενεργειακής φτώχειας, με ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος.

Με αφορμή αυτή τη συνέντευξη στήνεται μια κάλπικη αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος υπηρετεί πιο αποτελεσματικά την "πράσινη ενεργειακή μετάβαση", για το ποιος έχει "καλύτερο σχέδιο". Στην ουσία είναι ένας "αγώνας δρόμου" των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα δώσει πιο πολλά στο κεφάλαιο, για το ποιος υπηρετεί καλύτερα μια στρατηγική ("Πράσινη Συμφωνία") που θα έχει ως χαμένο το λαό της Δυτικής Μακεδονίας.

Υπάρχει πείρα για το πώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προώθησαν από κοινού τα προηγούμενα χρόνια τη στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ για την "απελευθέρωση της αγοράς" ηλεκτρικής ενέργειας, με διαφορετικά "σχέδια" ο καθένας (τριχοτόμηση ΔΕΗ, "μικρή ΔΕΗ", δημοπρασίες ΝΟΜΕ, απόσχιση και πωλητήριο για τον ΑΗΣ Μελίτης κ.λπ.), αλλά με προσήλωση στο στόχο. Αποτέλεσμα, χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία, "ξεχαρβάλωμα" εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στον κλάδο της Ενέργειας (μειώσεις, εργολαβίες - δουλεμπόριο, εντατικοποίηση, εργατικά ατυχήματα κ.ά.), εκτόξευση της τιμής του "πράσινου ρεύματος" κ.ά. Στις σημερινές συνθήκες η στρατηγική της "απελευθέρωσης" παραδίδει τη σκυτάλη στη στρατηγική της "πράσινης μετάβασης", την οποία κανένα από τα αστικά κόμματα δεν αμφισβητεί. Μια στρατηγική που θα έχει κερδισμένους ορισμένους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο "χρυσωρυχείο" των ΑΠΕ και χαμένο συνολικά το λαό της περιοχής, με ανυπολόγιστες συνέπειες και στο περιβάλλον.

Για το λαό της περιοχής, αν κάτι δείχνει η άθλια αυτή "κούρσα" πάνω στο κοινό έδαφος που διαμορφώνουν τα "θέλω" του κεφαλαίου, είναι ότι πρέπει να αμφισβητήσει συνολικά τον σημερινό χρεοκοπημένο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, για να ανοίξει με τον αγώνα του δρόμο για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων, για να γίνει η Ενέργεια πραγματικά κοινωνικό αγαθό, για να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές Ενέργειας και οι διαθέσιμες σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, προς όφελος του λαού και των αναγκών του.

Είναι επιτακτική ανάγκη ο λαός της περιοχής, μέσα από τις μαζικές του οργανώσεις (σωματεία, συλλόγους κ.ά.) και το συντονισμό τους, να εντείνει την πάλη του ενάντια στα σχέδια ΕΕ - κυβερνήσεων - κεφαλαίου, να διεκδικήσει ρεύμα και θέρμανση φθηνά, καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκό σπίτι, κανένα κλείσιμο - πώληση μονάδων και ορυχείων, ουσιαστικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος».

Στη μάχη ενάντια στη μετατροπή των Κυκλάδων σε αιολικό πάρκο

Από την κινητοποίηση στην Τήνο
Από την κινητοποίηση στην Τήνο
Κινητοποιήσεις στα νησιά των Κυκλάδων πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή από φορείς και κατοίκους, ενάντια στη μετατροπή τους σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο - πεδίο επένδυσης για τα μονοπώλια των «πράσινων» ενεργειακών μπίζνες. Οι κάτοικοι των νησιών είναι άλλωστε στο πόδι εδώ και βδομάδες.

Στην Τήνο, όπου πριν από μερικές μέρες η κυβέρνηση απάντησε με άγρια καταστολή σε βάρος των διαδηλώσεων, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Πασακρωτήρι, με τους συμμετέχοντες να σχηματίζουν με πλακάτ που κρατούσαν ένα μεγάλο σύνθημα «Save Tinos» («Σώστε την Τήνο»), το οποίο φαινόταν από ψηλά. Χαιρετισμό απηύθυνε η Αννα Μαραβέγια, εκλεγμένη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο, χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις, που έχουν καταφέρει να βάλουν φρένο στην πρόοδο των εργασιών. «Οι νησιώτες δεν κατάπιαμε το αφήγημα περί "πράσινης ανάπτυξης" όπως θέλουν να την αποκαλούν. Ξέρουμε ότι όχι μόνο πράσινη δεν είναι, αλλά είναι κατάμαυρη! Κατάμαυρη για τις ζωές μας, για τα εργατικά δικαιώματα και για το περιβάλλον», σημείωσε, καλώντας σε αποφασιστική κλιμάκωση των αγωνιστικών παρεμβάσεων «για να προστατεύσουμε τον τόπο και τις ζωές μας».

Δραστηριότητα της ΚΝΕ για τη Μέρα Περιβάλλοντος

Πλούσια δραστηριότητα οργανώνει η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιούνη. Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 5/6, στις 6.30 μ.μ., εκδρομή στο δάσος του Σέιχ Σου και συζήτηση με θέμα «Τα κέρδη τους μολύνουν τη ζωή μας» από την ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν διήμερο δράσης μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Ιούνη στις 6 μ.μ. οργανώνεται πολυδραστηριότητα από τον Λευκό Πύργο έως τη Νέα Παραλία και το Σάββατο 6 Ιούνη, στις 11 π.μ., καθαρισμός της Παραλίας Νέας Κρήνης.

Επίσης, escape room για το περιβάλλον οργανώνουν:

-- Την Πέμπτη 4 Ιούνη, η Μαθητική ΟΒ Νάουσας στις 7 μ.μ. στο πάρκο Νάουσας.

-- Την Παρασκευή 5 Ιούνη, η Μαθητική ΟΒ Γιαννιτσών στις 7 μ.μ. στο Πολύκεντρο Γιαννιτσών.

-- Το Σάββατο 6 Ιούνη, η Μαθητική ΟΒ Βέροιας στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελιάς.

-- Την Κυριακή 7 Ιούνη, η Μαθητική ΟΒ Κατερίνης στις 6 μ.μ. στο πάρκο Κατερίνης.

Στην Τήνο

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιούνη, η Οργάνωση της ΚΝΕ στην Τήνο καλεί τη νεολαία του νησιού σε ποδηλατοδρομία για να στείλει το μήνυμα: «Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε! Αντιστεκόμαστε σταθερά και αποφασισμένα για να προστατέψουμε το περιβάλλον του τόπου μας και τη ζωή μας! Δεν ανεχόμαστε την καταστολή σε φίλους και συγγενείς μας επειδή αντιστέκονται!».

Η Οργάνωση της ΚΝΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρεται στις κινητοποιήσεις που γίνονται στο νησί ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, στον νέο περιβαλλοντοκτόνο νόμο της ΝΔ, που ανοίγει την όρεξη των επιχειρηματικών ομίλων. «Από αυτά τα σχέδια μόνο κερδισμένοι δεν θα βγούμε ο λαός και η νεολαία! Αντίθετα, γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει να σε πιάνει κρύος ιδρώτας όταν έρχεται ο λογαριασμός για το ρεύμα, όταν αδυνατούμε να πληρώσουμε για να έχουμε θέρμανση στο σπίτι, όταν πολλές φορές καλούνται οι γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν θέρμανση οι σχολικές αίθουσες!», σημειώνει και προσθέτει: «Αυτός είναι ο παραλογισμός του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος που η μόνη του λογική είναι το κέρδος των λίγων! Μας καταστρέφουν τη γη και τη ζωή, το σύστημά τους θέλει ανατροπή!».

Η Οργάνωση της ΚΝΕ δίνει αγωνιστικό ραντεβού με ποδήλατα, πικέτες, συνθήματα και πανό την Παρασκευή 5 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στο λιμάνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ