ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Νέο αγωνιστικό ραντεβού σήμερα για την εξασφάλιση της επιβίωσής τους

Στις 12 μ. στα Προπύλαια

Από προηγούμενες κινητοποιήσεις των σωματείων
Από προηγούμενες κινητοποιήσεις των σωματείων
Σε συνέχεια και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των καλλιτεχνικών σωματείων και φορέων, για τη στήριξη και την επιβίωση των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού, μια σειρά σωματεία δίνουν σήμερα Τετάρτη νέο αγωνιστικό ραντεβού, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, διεκδικώντας ουσιαστική και πλήρη στήριξη όλων των εργαζομένων που επλήγησαν σοβαρά την περίοδο της πανδημίας.

Τα σωματεία καταγγέλλουν ότι πολλοί εργαζόμενοι έμειναν εκτός των μέτρων στήριξης στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας και εκτιμούν ότι τώρα στη νέα, επίσης δύσκολη φάση της οικονομικής κρίσης, η περιβόητη «επιστροφή στην κανονικότητα» θα σημάνει να φορτωθούν πάλι οι εργαζόμενοι τα σπασμένα της κρίσης. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση διεκδικούν:

Εξασφάλιση της επιβίωσης όλων των εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα. Εξασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και των εκτελεστών. Κανένα πνευματικό δικαίωμα σε παραγωγούς και εκδότες. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε κάθε χώρο. Δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Τέχνη που να υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών και όχι την κερδοφορία των λίγων.

Σχετικά καλέσματα συμμετοχής έχουν απευθύνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ), το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλεί και η «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «στις ήδη δύσκολες συνθήκες επαγγελματικής επιβίωσης όλων των ανθρώπων του Οπτικοακουστικού το τοπίο θα αλλάξει οριστικά, αν δεν αντισταθούμε, αν δεν το αντιπαλέψουμε».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Ο δήμος της Αθήνας να στηρίξει τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό

Η παρέμβαση του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικού συμβούλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Τη στήριξη από το δήμο Αθήνας στους εργαζόμενους στον Πολιτισμό ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας που έγινε προχτές, Δευτέρα.

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη, έπειτα από πίεση παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ήταν η λήψη μέτρων για τη «στήριξη του Πολιτισμού και των ανθρώπων της Τέχνης στις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης».

Στην τοποθέτησή του αναφορικά με τη δωρεάν παραχώρηση χώρων και υποδομών του δήμου σε καλλιτέχνες και την εισήγηση του δημάρχου για το συγκεκριμένο θέμα, ο Νίκος Σοφιανός επισήμανε τα εξής:

«Η δημοτική αρχή κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο με το οποίο σαν σύνολο διαφωνούμε. Στην εισαγωγή της πρότασης του δημάρχου βρίσκεται η ουσία της θέσης του για τον Πολιτισμό. Μιλάει για το "προϊόν" της Τέχνης και για τη σχέση που έχει με τη βιομηχανία του Τουρισμού. Η δημοτική αρχή έτσι το αντιλαμβάνεται.

Εμείς, όμως, δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την πολιτιστική παραγωγή σαν εμπόρευμα, που έχει μια διατίμηση, το οποίο συνδέεται με τον μεγάλο πυλώνα της τουριστικής βιομηχανίας. Αρα, εάν συζητήσουμε ενιαία, εμείς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την πρόταση του δημάρχου, η οποία, πέρα από την εισαγωγή του κειμένου, ανοίγει μια σειρά από δρόμους με μια επιχειρηματική αντίληψη για τον Πολιτισμό.

Επίσης, δεν μπορούμε να συζητάμε για τον χώρο του Πολιτισμού και να μην παίρνουμε θέση στην κυβερνητική πολιτική, από την οποία εξαρτάται και η δημοτική πολιτική, η οποία είναι εχθρικότατη για τους ανθρώπους του Πολιτισμού.

Από την άλλη, πρέπει να καταλήξουμε σε άμεσα μέτρα στήριξης που ο δήμος πρέπει να πάρει. Θεωρούμε ότι τα μέτρα που προτείνονται στο πρώτο μέρος του δεύτερου κεφαλαίου της εισήγησης είναι θετικά. Αν υλοποιηθούν με ορισμένες ρήτρες ασφαλείας από πλευράς του δήμου, μπορούν να δώσουν μια ανάσα σε ένα ανθρώπινο δυναμικό (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, μικρές θεατρικές επιχειρήσεις και μουσικές σκηνές) που βρίσκεται αντιμέτωπο με τη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Ορισμένες πλευρές που επισημαίνουμε είναι ότι:

-- Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το αντίτιμο των εισιτηρίων για τις εκδηλώσεις στους χώρους που ο δήμος παρέχει δωρεάν στους ανθρώπους που παρουσιάζουν τη δουλειά τους πρέπει να έχει όρια. Δεν γίνεται να παρέχει ο δήμος το χώρο δωρεάν και να βλέπουμε εισιτήρια 20 - 30 ευρώ.

-- Δεν μπορεί ο δήμος να δίνει δωρεάν το χώρο και την υλική υποδομή σε κάποιον παραγωγό και επειδή δεν βγήκε η εκδήλωσή του να αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους.

-- Πρέπει να μας απασχολήσει με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή. Είναι περίπου 70 τα σχήματα που έχουν ζητήσει να αξιοποιήσουν το χώρο της Τεχνόπολης και πιθανόν να αυξηθούν.

Με αυτές τις σκέψεις και λαμβάνοντας υπόψη και τη γνώμη των εργαζομένων από το χώρο του Πολιτισμού που έχουν προσκληθεί, εμείς στηρίζουμε τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο μέρος του δεύτερου κεφαλαίου της πρότασης του δημάρχου».

Επειτα από πρόσκληση των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση και μίλησαν, μεταφέροντας σημαντική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στους κλάδους τους και διατυπώνοντας ουσιαστικές παρατηρήσεις και προτάσεις, εκπρόσωποι από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Με τις αναγκαίες προσαρμογές που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού, ανακοινώθηκε χτες το «συμπυκνωμένο» πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στους ανοιχτούς χώρους του Φεστιβάλ (Ηρώδειο, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και Μικρή Επίδαυρο). Καθώς οι εκδηλώσεις θα είναι σημαντικά μειωμένες από τον αρχικό σχεδιασμό που είχε ανακοινωθεί το Μάρτη, θα έχει τον υπότιτλο «Υποσύνολο». Σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου, «τα έργα που δεν θα μπορέσουν να παρουσιαστούν κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματίζονται ήδη για το 2021, σε ένα διευρυμένο Φεστιβάλ '20 - '21».

Στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε περιλαμβάνονται 17 ελληνικές παραγωγές μουσικής, θεάτρου και όπερας, με περίπου 300 καλλιτέχνες, που είχαν ήδη εξαγγελθεί στο αρχικό διευρυμένο πρόγραμμα και θα παρουσιαστούν προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα που επιβάλλει η πανδημία, ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών. Πληροφορίες για τις ώρες προσέλευσης του κοινού καθώς και για την προπώληση των εισιτηρίων θα ανακοινωθούν στο greekfestival.gr

Την αυλαία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ θα ανοίξει, στις 15 και 16 Ιούλη στο Ηρώδειο, το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο με τίτλο «Τους προβολείς στήσε», με μουσικές και τραγούδια του συνθέτη από το θέατρο. Ο Θάνος Μικρούτσικος είχε διατελέσει διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου την περίοδο 1998 - 1999 και το τιμητικό αφιέρωμα του Φεστιβάλ στο πρόσωπό του θα είναι ένα συγκινητικό μουσικό ταξίδι με τραγούδια, χορικά, κομμάτια για μιούζικαλ και επιθεωρήσεις, συνθέσεις που ξεπέρασαν τα όρια της θεατρικής σκηνής και αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό. Υπό την μπαγκέτα του σταθερού συνεργάτη του συνθέτη, Θύμιου Παπαδόπουλου, θα τραγουδήσουν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Φοίβος Δεληβοριάς, Χρήστος Θηβαίος και Κώστας Θωμαΐδης, ενώ κείμενα με την υπογραφή του Οδυσσέα Ιωάννου θα ερμηνεύσει η Ρένια Λουιζίδου.

Θα προηγηθεί, από 5 Ιούνη έως 3 Ιούλη, στο Ηρώδειο, μια εικαστική έκθεση - εγκατάσταση του Διονύση Καβαλλιεράτου (σε επιμέλεια Πολύνας Κοσμαδάκη, ιστορικού Τέχνης, επιμελήτριας του Μουσείου Μπενάκη), με τίτλο «Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης», που θέτει στο επίκεντρο τη σύνδεση των παραστατικών τεχνών με την εικαστική δημιουργία και αναδεικνύει τον χώρο του Ωδείου Ηρώδου Αττικού.

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα του Ηρωδείου συνυπάρχουν συναυλίες συμφωνικής μουσικής, παραστάσεις και γκαλά όπερας, με παρουσιάσεις Ελλήνων τραγουδοποιών.

Στην Επίδαυρο θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, από το Εθνικό Θέατρο, οι παραστάσεις «Πέρσες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, και «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, καθώς και από το ΚΘΒΕ οι «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.

Αντίστοιχα στη Μικρή Επίδαυρο το πρόγραμμα πλαισιώνεται από πέντε μουσικές παραστάσεις.

Πέθανε η Αμαλία Μεγαπάνου

Πέθανε χτες, σε ηλικία 91 ετών, η συγγραφέας Αμαλία Μεγαπάνου. Υπήρξε σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το 1951 έως το 1972, ενώ αργότερα παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο, του οποίου το όνομα και χρησιμοποίησε στη συγγραφική της καριέρα.

Ως συγγραφέας ασχολήθηκε με ποικίλα θέματα, ανάμεσά τους τη λαογραφία, ενώ από τα έργα της ξεχωρίζει το λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, «Πρόσωπα - Και άλλα κύρια ονόματα», στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά 21.625 αρχαία ονόματα από τα αρχαϊκά χρόνια έως και τον 1ο μ.Χ. αιώνα.

Συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατό της εξέδωσαν ο πρωθυπουργός, η υπουργός Πολιτισμού κ.ά.

Νέοι αρχιμουσικοί στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ

Νέοι αρχιμουσικοί αναλαμβάνουν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, όπως ανακοινώθηκε χτες από την ΕΡΤ, που σημειώνει ότι «είναι η πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, που η κάθε μια από τις ορχήστρες της ΕΡΤ αποκτά πλέον τον δικό της μαέστρο». Στο εξής επικεφαλής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ θα είναι ο βραβευμένος αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου, την καλλιτεχνική διεύθυνση της Χορωδίας της ΕΡΤ αναλαμβάνει η Αγγελική Πλόκα, ενώ ο αρχιμουσικός Γιώργος Αραβίδης αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ