ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ «ATLANTIC COUNCIL» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
«Ολες οι προσπάθειες των ΗΠΑ» στις επικίνδυνες «διευθετήσεις» με τη συμμετοχή της Τουρκίας

«Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα που θέλουμε να συνεχίσει να βλέπει δυτικόστροφα», τόνισε ξανά χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φάνον (φωτ. αρχείου)

Eurokinissi

«Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα που θέλουμε να συνεχίσει να βλέπει δυτικόστροφα», τόνισε ξανά χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φάνον (φωτ. αρχείου)
«Υπάρχουν και πολιτικά εμπόδια. Ολη αυτή την ώρα που μιλάμε, η Τουρκία δεν έχει αναφερθεί καθόλου. Αλλά η Τουρκία είναι εκεί! Και όλες οι προσπάθειες των ΗΠΑ και της ΕΕ πρέπει να οδηγούν προς κάποια συμφιλίωση. Μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των δύο μερών στην Κύπρο για το πώς να μοιραστούν τα κέρδη, αλλά πρώτα χρειάζεται να δουλέψουμε όλοι μαζί για να εξαλείψουμε τα εμπόδια και τα προβλήματα στην περιοχή».

Τάδε έφη ο Ρ. Μόρνινγκσταρ, πρόεδρος του Κέντρου Παγκόσμιας Ενέργειας («Global Energy Center») του «Atlantic Council» (αλλά και ειδικός απεσταλμένος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρασιατική Ενέργεια και πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν παλιότερα), σε «ψηφιακή εκδήλωση» που διοργάνωσε χτες η γνωστή ευρωατλαντική «δεξαμενή σκέψης» μαζί με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα επιμελητήρια Κύπρου και Ισραήλ, με θέμα «Ανατολική Μεσόγειος, η τριμερής συνεργασία (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ) και ο ρόλος της στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική συνεργασία την εποχή του COVID-19 και παραπέρα».

Από κοντά και ο Φρ. Φάνον, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, ο οποίος τόνισε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην περιοχή στα Ενεργειακά, ερωτηθείς δε για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τη στάση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ δρομολογούν επικίνδυνες εξελίξεις και «διευθετήσεις», καθώς έκανε λόγο για «μια περιοχή που πρέπει να είναι ανοιχτή (για μπίζνες), με σεβασμό σε κανόνες δικαίου ώστε να μπορεί να αναπτυχθούν έργα». Επέμεινε ότι η θέση των ΗΠΑ είναι πολύ «συγκεκριμένη και συμπαγής» για το μνημόνιο, ότι «πρέπει να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να εμποδίσουν επενδυτικά σχέδια», τοποθέτηση που φυσικά διαβάζεται και αλλιώς: Οτι για να «τρέξουν» οι μπίζνες και τα άλλα σχέδιά τους, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι επικίνδυνες «διευθετήσεις».

Συνεχίζοντας, είπε μεν ότι το μνημόνιο «δεν μπορεί να παρακάμψει τα δικαιώματα της Ελλάδας», αλλά παραπέμποντας στις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας σημείωσε ότι «γενικά αναγνωρίζει πως τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως οι ηπειρωτικές περιοχές». Στο ίδιο ύφος, πρόσθεσε ότι στο αμερικανικό ΥΠΕΞ «γενικά καλούμε τα κράτη να σταματούν προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις», οι δε ΗΠΑ «θέλουμε να παραμείνει εποικοδομητικός ο ρόλος μας στην περιοχή».

Σε κάθε περίπτωση, δίνοντας και το πλαίσιο των παζαριών με την Τουρκία, όπως αυτό ορίζεται από την αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ξεκαθάρισε ότι «η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα, που θέλουμε να συνεχίσει να βλέπει δυτικόστροφα, να παίζει εποικοδομητικό ρόλο στην Ευρώπη και την Ανατ. Μεσόγειο» και διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εμπλέκονται στην περιοχή «ώστε να αποφεύγονται προκλητικές ενέργειες και πράξεις».

Στην τηλεδιάσκεψη τοποθετήθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, μιλώντας με τη σειρά του περί «ανάγκης σταθερότητας σε μια γεωστρατηγικά κρίσιμη περιοχή, όπου έχει επιστρέψει ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων». Τόνισε επίσης ότι «ολόκληρη η κυβέρνηση των ΗΠΑ εστιάζει στην Ανατολική Μεσόγειο και στη συνεργασία "3+1"», δηλαδή μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, φωτογραφίζοντας το εν λόγω σχήμα ως εργαλείο υλοποίησης αμερικανικών σχεδιασμών στην περιοχή, κόντρα σε άλλα κέντρα.

Μαγνήτης κινδύνων τα ενεργειακά σχέδια του κεφαλαίου

Επιβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει στον ίδιο «ντορό» της εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για τους στόχους της αστικής τάξης, ο Κ. Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε ότι το Ενεργειακό βρίσκεται στον πυρήνα της τριμερούς συνεργασίας, η οποία εστιάζει τόσο στην ηλεκτρική διασύνδεση (EuroAsia Interconnector) όσο και στον αγωγό «East Med». Οσο για την Τουρκία, ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα θέλει καλές διμερείς σχέσεις, «αλλά χρειάζονται δύο για ταγκό». Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε την ίδια στάση μας απέναντι στην Τουρκία. Ελπίζουμε να επικρατήσει άλλο πνεύμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου». Πρόσθεσε ότι η συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον «East Med» «δεν στρέφεται κατά κανενός, είναι σχέδιο συνεργασίας και ειρήνης, κάτι που και η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει».

Ο Γ. Στάινιτζ, υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, υπεραμύνθηκε της κατασκευής του «East Med», παρουσιάζοντας ως αντίβαρο στις τεχνικές δυσκολίες και στο μεγάλο κόστος το γεγονός ότι ο αγωγός θα βοηθήσει στην «απεξάρτηση» από το ρωσικό κυρίως φυσικό αέριο, αλλά και αυτό της Βόρειας Θάλασσας. Επιβεβαιώνοντας δε το πώς τα σχέδια αυτά αποτελούν «μαγνήτη» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ανάμεσα στα πλεονεκτήματα του αγωγού παρουσίασε και το γεγονός ότι ακριβώς επειδή θα βυθίζεται σε μεγάλα βάθη, θα είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να τον εντοπίσει κάποια εχθρική χώρα και να του προκαλέσει σαμποτάζ!

Ο Ν. Μπακατσέλος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου, στη δική του τοποθέτηση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο (East Med Gas Forum), λέγοντας ότι «θα συνεισφέρει στο διάλογο για το μέλλον της περιοχής». Το Φόρουμ - όπου συμμετέχουν Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστίνη, υπό τα βλέμματα των ΗΠΑ και της Γαλλίας - λειτουργεί ακριβώς ως πλατφόρμα διευθετήσεων και συμφωνιών με αμερικανοΝΑΤΟική «ομπρέλα».

Τέλος, ο Μπ. Χαντάτ, στέλεχος του «Atlantic Council», είπε ότι η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε «στρατηγικό σύμμαχο - κλειδί για τις ΗΠΑ σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, ειδικά στους σχεδιασμούς για την Ενέργεια». Παρέπεμψε μάλιστα σε τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ το Γενάρη, όταν και διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει να παίξει ρόλο πιο μεγάλο από το μέγεθός της, παρέχοντας «λύσεις» για άλλους στις περιοχές αυτές.

ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ
Οι Αμερικανοί ξανάρχονται...

Βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της χώρας γενικότερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, σε υλοποίηση των σχετικών συμφωνιών του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ που εγκαινίασαν και συνεχίζουν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπως και της πρόσφατης κατάπτυστης συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις.

Οπως είχε προαναγγείλει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, ήδη από το Φλεβάρη, τον Οκτώβρη έρχεται στην αεροπορική βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο τμήμα (δύναμη ενισχυμένου τάγματος, όπως υπολογίζεται) της 101ης Ταξιαρχίας (Combat Aviation Brigade - CAB) της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, για πολύμηνη «συνεκπαίδευση» με τα αντίστοιχα ελληνικά πληρώματα. Εχει στο δολοφονικό «παλμαρέ» της επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, στο Στεφανοβίκειο αναμένονται αρχές Οκτώβρη περίπου 400 άτομα (χειριστές, τεχνικοί, διαβιβαστές, διοικητικοί, προσωπικό ασφάλειας κ.ά.) που θα παραμείνουν εκεί έως και τα τέλη Μάρτη, δηλαδή για έξι μήνες. Θα αναπτυχθούν επίσης σημαντικός αριθμός επιθετικών ελικοπτέρων «Apache AH-64» αλλά και ελικόπτερα διάσωσης μάχης (Rescue Combat) «Pave Hawk HH-60». Τα πρώτα στελέχη της 101ης CAB αναμένονται στην Ελλάδα από τα μέσα Σεπτέμβρη για να προετοιμάσουν το έδαφος έλευσης του κύριου όγκου της ταξιαρχίας.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο, μέσα στο εξάμηνο, να καταφτάσουν στην Ελλάδα και στελέχη Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ για να πραγματοποιήσουν κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες με αντίστοιχες ελληνικές δυνάμεις. Θυμίζουμε ότι, σε προηγούμενη φάση, είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή τμήματα της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας του αμερικανικού στρατού, για κοινές ασκήσεις με προσωπικό της ελληνικής 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, όπως και ότι τους χειμώνες 2018 - '19 και 2019 - '20 είχαν αναπτυχθεί στο Στεφανοβίκειο τμήματα των 4ης και 3ης CAB αντίστοιχα πραγματοποιώντας και συνεχείς συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, σε σταθερό πολεμικό ορμητήριο για τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια έχει μετατραπεί η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, που, ως γνωστόν, με βάση την ανανεωμένη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» που προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ, αποτελεί τη βάση εφόρμησης για τα αμερικανικά UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και άλλα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται τους επόμενους μήνες να εγκαταστήσει στη βάση και τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Heron», την απόκτηση των οποίων ανακοίνωσε προ ημερών το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, με τα αεροσκάφη αυτά να αξιοποιούνται επίσης για τις αμερικανοΝΑΤΟικές «προτεραιότητες» και σχέδια στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ