ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΗΠΑ
Στυγνή κρατική καταστολή απέναντι στην αγανάκτηση που φουντώνει

Ακόμα και το στρατό ενεργοποιεί η κυβέρνηση Τραμπ, την ώρα που οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να καπηλευτούν και να εκτονώσουν στην κάλπη τη λαϊκή διαμαρτυρία

Από τη διαδήλωση στην Ουάσιγκτον

Copyright 2020 The Associated

Από τη διαδήλωση στην Ουάσιγκτον
Με σιδερένια πυγμή και την ενεργοποίηση του στρατού, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ρίχνει κι άλλο λάδι στη λαϊκή αγανάκτηση που φουντώνει τις τελευταίες μέρες, με μαζικές κινητοποιήσεις σε εκατοντάδες πόλεις, μετά τη βάρβαρη δολοφονία του 47χρονου Αφροαμερικανού ανέργου Τζορτζ Φλόιντ, στις 25 Μάη, στη Μινεάπολις, από λευκό αστυνομικό.

Σε σύντομο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ αυτοανακηρύχθηκε χτες «Πρόεδρος του νόμου και της τάξης». Κάνοντας χρήση νόμου του 1807, ανακοίνωσε την ανάπτυξη του στρατού κατά του λαού που διαδηλώνει ενάντια στο ρατσισμό και τις ανισότητες, στη σκιά της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, που οι συνέπειές τους φορτώνονται στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

«Αν οποιαδήποτε πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να προχωρήσει στις ενέργειες που είναι απαραίτητες για να προασπίσουν τις ζωές και τις ιδιοκτησίες των κατοίκων τους, τότε θα αναπτύξω τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και θα επιλύσω τάχιστα το πρόβλημα γι' αυτές», είπε ο Τραμπ και κάλεσε τους κυβερνήτες να αυξήσουν την καταστολή: «Πρέπει να κυριαρχήσετε, διαφορετικά θα μοιάζετε με βλάκες, πρέπει να συλλάβετε κόσμο. Δεν χρειάζεται να είστε αδύναμοι, τόσο προσεκτικοί!».

Λίγο πριν από το διάγγελμα, δυνάμεις καταστολής διέλυσαν βίαια ειρηνική κινητοποίηση στο πάρκο Λαφαγιέτ, κοντά στον Λευκό Οίκο. Δημοσιογράφοι περιγράφουν χαοτικές σκηνές, καθώς οι αστυνομικοί άρχισαν να ρίχνουν στο ψαχνό με σφαίρες καουτσούκ και βροχή χημικών προς τους διαδηλωτές, δίχως κανένα πρόσχημα.

Αρκετές δεκάδες διαδηλωτών αλλά και δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν. Αφού «καθάρισαν» οι δρόμοι, ο Πρόεδρος Τραμπ κατευθύνθηκε στην Επισκοπική Εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, που είχε πάρει φωτιά προχτές, κρατώντας μία Βίβλο στο χέρι, πριν αποχωρήσει επιδεικτικά. Τη «σκυτάλη» παρέλαβαν τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια της αστυνομίας που εντόπιζαν διαδηλωτές για να τους κυκλώσουν και να τους συλλάβουν.

Σκληρές σκηνές βίας σημειώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις (Σικάγο, Λος Αντζελες, Ν. Υόρκη, Χιούστον κ.ά.). Αναφέρθηκαν ο θάνατος δύο ατόμων στο Σικάγο και η εν ψυχρώ δολοφονία Αφροαμερικανού εστιάτορα από αστυνομικούς στο Κεντάκι. Εκατοντάδες είναι οι συλληφθέντες για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε μεγάλα αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων της Ουάσιγκτον, του Σικάγου και της Ν. Υόρκης.

Η καταστολή αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα 24ωρα, καθώς αρκετές πολιτείες (έπειτα και από τις τελευταίες αποφάσεις του Τραμπ) επιστρατεύουν χιλιάδες άνδρες και γυναίκες της Εθνοφρουράς και της στρατιωτικής αστυνομίας. Ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση επικρατούσε χτες στη Μινεάπολις, όπου δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα του ιατροδικαστή για την αιτία θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ. Ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε πως ο θάνατός του επήλθε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή, ως αποτέλεσμα ασφυξίας που προκάλεσε η άσκηση πίεσης στο λαιμό του θύματος από τον αστυνομικό.

Προσπάθεια καπηλείας και εκτόνωσης

Μπροστά στο εξόφθαλμο όργιο της κρατικής βίας, παρενέβη χτες ο ΟΗΕ, δίνοντας ευρύτερες διαστάσεις στην αντιπαράθεση που κλιμακώνεται στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γγ Αντόνιο Γκουτέρες, «αν και οι διαδηλώσεις πρέπει να πραγματοποιούνται ειρηνικά, η αστυνομική βία πρέπει να διερευνάται στις ΗΠΑ, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα».

«Είδαμε τις τελευταίες ημέρες κρούσματα αστυνομικής βίας. Ολα τα κρούσματα πρέπει να διερευνηθούν», δήλωσε ο ίδιος, στρογγυλεύοντας βέβαια την κριτική του με διαπιστώσεις όπως ότι «οι δυνάμεις της αστυνομίας ανά τον κόσμο πρέπει να λαμβάνουν κατάλληλη κατάρτιση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα». Εξέφρασε επίσης «ανησυχία» για τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων.

Τέλος, τις διαδηλώσεις για τη δολοφονία Φλόιντ και την κρατική καταστολή επιχειρούν να αξιοποιήσουν εκλογικά οι Δημοκρατικοί, προσπαθώντας να στρέψουν και τελικά να εκτονώσουν την αγανάκτηση στην κάλπη, κρύβοντας ότι και στις δικές τους θητείες ο ρατσισμός και οι δολοφονίες Αφροαμερικανών (και όχι μόνο) ήταν «ρουτίνα» για τις δυνάμεις καταστολής.

Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία αμερικανικών οργανώσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας: Ο αριθμός ανθρωποκτονιών στις ΗΠΑ από αστυνομικούς ξεπερνά τους 1.100 κάθε χρόνο μετά το 2013, δηλαδή σχεδόν τρεις φόνοι τη μέρα!

Οι Αφροαμερικανοί έχουν τριπλάσιες πιθανότητες απ' ό,τι οι λευκοί να δολοφονηθούν από αστυνομικούς, καθώς αποτελούν το 24% των θυμάτων αστυνομικής βίας, αλλά μόλις το 13% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ. Από το 2013, ο μέσος ετήσιος αριθμός Αφροαμερικανών θυμάτων της αστυνομικής βίας ανέρχεται στους 277.

Παρά το γεγονός ότι η κρατική καταστολή και ο ρατσισμός «σαρώνουν» με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς στην κυβέρνηση, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, εξέδωσε κοινή ανακοίνωση με τον επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, για να καταδικάσουν τη βία.

Στην προσπάθεια να χειραγωγηθεί εκλογικά η δίκαιη λαϊκή αγανάκτηση επιστρατεύονται και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αστυνομίας, όπως ο αρχηγός της στο Χιούστον, ο οποίος, μιλώντας στο CNN, προέτρεψε όσους Αμερικανούς διαμαρτύρονται για την κυβερνητική πολιτική να εκφραστούν ανάλογα στην κάλπη.

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη

Η πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα μίλησε στο site του ΠΑΜΕ

Η Χόραζουκ την ώρα της συνέντευξης
Η Χόραζουκ την ώρα της συνέντευξης
Η Σιρίν Χόραζουκ (Cherrene Horazuk), πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα, AFSCME, μιλώντας τη Δευτέρα μέσω skype στο site του ΠΑΜΕ, επισήμανε την αύξηση των θυμάτων ρατσιστικής - κρατικής βίας τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ. Μόνο μέσα στην τελευταία πενταετία, εκτίμησε ότι έχουν σκοτωθεί από χέρια αστυνομικών πάνω από 7.600 άτομα. Επισήμανε πως η ατιμωρησία της αστυνομικής βίας αγανακτεί τον κόσμο, καθώς πολλοί λίγοι είναι οι αστυνομικοί που δικάζονται και τιμωρούνται.

Είπε επίσης ότι «όταν αναπτύχθηκε ο καπιταλισμός, οι αστυνομικοί χρησιμοποιήθηκαν για να προστατεύσουν το καπιταλιστικό σύστημα» και πρόσθεσε: «Το επίπεδο διακρίσεων και καταπίεσης κατά των μαύρων στις ΗΠΑ είναι θεμελιώδες για το πώς δουλεύει το σύστημα. Το επίπεδο της φτώχειας είναι πιο έντονο στους έγχρωμους Αμερικανούς από ό,τι στον λευκό πληθυσμό. Στη Μινεάπολις υπάρχουν ολόκληρες γειτονιές με κανονισμό που απαγορεύει την πώληση σπιτιών σε Αφροαμερικανούς! Υπάρχουν πόλεις, έως σήμερα, σε όλη τη χώρα, όπου φυλετικές κοινότητες ζουν χωριστά».

Ανέφερε επίσης πως μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι πριν 10 χρόνια, με την καπιταλιστική κρίση του 2008 - '09, οι πρώτοι που επλήγησαν ήταν οι Αφροαμερικανοί. «Οταν χτύπησε η κρίση, 700.000 εργάτες έχασαν τη δουλειά τους, οι περισσότεροι ήταν Αφροαμερικανοί». Υπενθύμισε ότι και στην περίπτωση του Τζ. Φλόιντ μόνο ο ένας από τους 4 αστυνομικούς προφυλακίστηκε με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Πρόσθεσε πως τα κινήματα κατά της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ οργανώνονται εδώ και περίπου μία δεκαετία, καθώς το φαινόμενο αυξάνεται. Αναφερόμενη τέλος στη δράση του συνδικάτου της, ανέφερε πως τα εκατοντάδες μέλη του δραστηριοποιούνται και διαμαρτύρονται, καθώς νιώθουν πως «πρέπει να πούμε όχι στο ρατσισμό, μένοντας ενωμένοι ως εργατική τάξη».

Στήριξη και αλληλεγγύη στο λαό των ΗΠΑ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) εκφράζει την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη της στο λαό των ΗΠΑ που διαδηλώνει μαζικά τις τελευταίες μέρες ενάντια στην καταστολή, στη βία και τη βαρβαρότητα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σημειώνει επίσης την κατάσταση σήμερα στις ΗΠΑ με τη φτώχεια, τις ανισότητες, το ρατσισμό και, από την άλλη, τους πολέμους, τις επεμβάσεις, την καταστολή. Καλεί το λαό να βγάλει συμπεράσματα από την υποκριτική στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων. «Από τη μια, δεν παύουν στιγμή να επιχαίρουν για το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ (...) Από την άλλη, για όλα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ τηρούν προκλητική σιγή ιχθύος», αναφέρει.

Καταλήγοντας η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει ότι οι κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ «δείχνουν πως οι λαοί δεν έχουμε πει ακόμη την τελευταία μας λέξη. Αναδεικνύουν πως οι λαοί είμαστε παντοδύναμοι και μέσα από την οργανωμένη πάλη μας μπορούμε να "ανασάνουμε", να ξεμπερδέψουμε μια και καλή με τα δεσμά της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, του ρατσισμού, της καταστολής, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων».

Με ανακοίνωσή της και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καταγγέλλει την αμερικανική κυβέρνηση για το όργιο καταστολής σε βάρος των χιλιάδων λαού και νεολαίας που διαδηλώνουν, αλλά και τις δολοφονίες που διαπράττουν στη χώρα αυτή οι δυνάμεις καταστολής.

«Ο ξεσηκωμός της νεολαίας και των εκατομμυρίων φτωχών Αμερικανών, ανέργων, κακοπληρωμένων και ανασφάλιστων ασφαλώς έχει να κάνει και με τα τρομακτικά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν τα δεκάδες εκατομμύρια της εργατικής τάξης που βρίσκονται στην ανεργία, στη φτώχεια και στην ανέχεια, αλλά και των φτωχομεσαίων στρωμάτων και της νεολαίας εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών άγριας εκμετάλλευσης του λαού και ενίσχυσης των μονοπωλίων με τρισεκατομμύρια δολάρια», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Κινητοποίηση της ΚΝΕ στην Ξάνθη

Παρά την κακοκαιρία, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας - πικετοφορία της ΤΟ Ξάνθης της ΚΝΕ για την εν ψυχρώ δολοφονία του Αφροαμερικανού από αστυνομικό στη Μινεάπολις των ΗΠΑ. Η πικετοφορία κατέληξε στο Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης, όπου λειτουργεί ο χώρος του «XanthiTechLab», που χρηματοδοτείται από την αμερικάνικη πρεσβεία. Το «XanthiTechLab» επικεντρώνει τις δραστηριότητές του σε θέματα τεχνολογίας και εκπαίδευσης, στοχεύοντας στον εξωραϊσμό της αμερικανικής δολοφονικής πολιτικής και της ελληνικής εμπλοκής στα βρώμικα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Στην πρόσοψη του Κέντρου οι νεολαίοι τοιχοκόλλησαν την ανακοίνωση της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ