ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να δοθεί στους δικηγόρους το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ

Την οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Δικαιοσύνης οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Παπαναστάσης.

Το κείμενο της Ερώτησης αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας, με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, έσπευσε να υποσχεθεί ότι θα στηρίξει οικονομικά το σύνολο των επαγγελματιών που δέχτηκαν πλήγμα από τις συνέπειες της εξάπλωσης της πανδημίας, υπόσχεση που αθέτησε στη συνέχεια με την εξαίρεση όλων των επιστημόνων από την αποζημίωση των 800 ευρώ για το μήνα Απρίλη και την εξαγγελία, αντί γι' αυτήν, ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης (voucher). Εξαγγελία που συνάντησε από την πρώτη στιγμή την καθολική αντίδραση των δικηγόρων και των υπόλοιπων επιστημόνων, καθώς επρόκειτο ουσιαστικά για εμπαιγμό, αφού δεν ανταποκρινόταν στο ελάχιστο στην κάλυψη των άμεσων οικονομικών τους αναγκών. Η συνέχεια είναι γνωστή, καθώς μετά από συνεχείς καθυστερήσεις και μια διαδικασία ταλαιπωρίας χιλιάδων δικηγόρων και ενώ τα εν λόγω προγράμματα είχαν ήδη αρχίσει να "τρέχουν", αποκαλύφθηκε το ανεπαρκές έως και γελοίο περιεχόμενό τους και αποδείχθηκε ότι ο πραγματικός σκοπός των σχετικών κυβερνητικών αποφάσεων ήταν η επιδότηση των ΚΕΚ με πακτωλό χρημάτων και όχι βέβαια οι ανάγκες της επιστημονικής επιμόρφωσης.

Παρά την κατάργηση των προγραμμάτων voucher, ύστερα από την κατακραυγή που προκλήθηκε, οι δικηγόροι και οι άλλοι επιστήμονες έλαβαν για το μήνα Απρίλη μόνο το ποσό των 600 ευρώ και - για να συνεχιστεί ο εμπαιγμός - έμειναν εκτός αποζημίωσης για το μήνα Μάη, παρά τις νέες απατηλές κυβερνητικές υποσχέσεις, χωρίς να έχει προβλεφθεί έως και σήμερα η οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυσή τους και παρά το γεγονός ότι τα δικαστήρια της χώρας άρχισαν να λειτουργούν μόλις την 1η Ιούνη για τις αστικές και διοικητικές υποθέσεις, ενώ ειδικά για τις ποινικές υποθέσεις προβλέπεται η έναρξη δικών αργότερα, στο τέλος του ίδιου μήνα, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τους απασχολούμενους με αυτήν την κατηγορία των υποθέσεων. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί για τους ασκούμενους, μισθωτούς - "συνεργάτες" και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους είναι εκρηκτική.

Δεν ισχύει βεβαίως το ίδιο για τους μεγαλοδικηγόρους και ιδιοκτήτες μεγάλων δικηγορικών εταιρειών, που δεν σταματούν να μετρούν τα κέρδη τους. Ολο αυτό το διάστημα προσάρμοσαν επικερδώς τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, αξιοποιώντας τις επιχορηγήσεις και τη σειρά ΠΝΠ με τις οποίες τους εξόπλισε η κυβέρνηση, επιβάλλοντας δηλαδή στους εργαζόμενους αναστολή συμβάσεων εργασίας, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία, υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών κ.ά. Υπήρξαν περιπτώσεις εταιρειών που επιχείρησαν μάλιστα να μειώσουν το μισθό των εργαζομένων, συμψηφίζοντάς τον απαράδεκτα με το ποσό των 600 ευρώ που θα λάμβαναν από τα προγράμματα voucher για το μήνα Απρίλη.

Το ποσό των 800 ευρώ ήταν το ελάχιστο, το στοιχειώδες που περίμεναν οι δικηγόροι για να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένες, άμεσες και ανελαστικές ανάγκες επιβίωσής τους. Η παρούσα κατάσταση που δημιουργήθηκε, υπό την επίδραση της πανδημίας, είναι ωστόσο η τελευταία μόνο αρνητική εξέλιξη που ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα των ασκούμενων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με τα χαμηλότερα εισοδήματα, όπως οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, η φοροληστεία, μια σειρά αντιδραστικών αλλαγών στη Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια κ.ο.κ. Ας σημειωθεί ότι η επαναλειτουργία των δικαστηρίων και η επανεκκίνηση της Δικαιοσύνης έγιναν με προτεραιότητα τα συμφέροντα των τραπεζών και την ενίσχυση της αγοράς ακινήτων (συναινετικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις, δικαστικές μεσεγγυήσεις), μακριά από οποιοδήποτε σχέδιο εξασφάλισης της εργασιακής απασχόλησης των δικηγόρων, ούτε βέβαια των λαϊκών συμφερόντων.

Δίκαια αιτήματα ενίσχυσης των δικηγόρων

Με βάση τα παραπάνω, προβάλλουν επιτακτικά τα εξής δίκαια αιτήματα ενίσχυσης των δικηγόρων, ιδιαίτερα των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών με τα χαμηλότερα εισοδήματα:

1. Αμεση απόδοση του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ για το μήνα Μάη σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους, ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους.

2. Αμεση επανένταξη στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, καταρχάς για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.

3. Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους, για το διάστημα από Φλεβάρη έως Μάη 2020, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Οριστική κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο Υγείας και των χρεών που αντιστοιχούν σε αυτές.

4. Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη. Η αναστολή να αφορά το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους.

5. Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους.

6. Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης - κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών - που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς Δημόσιο και ιδιώτες μέχρι το τέλος του χρόνου, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

7. Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπόλοιπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους.

8. Κατοχύρωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για τους δικηγόρους που εργάζονται σε συνθήκες καλυμμένης μισθωτής εργασίας. Προστασία τους από απολύσεις και μονομερείς βλαπτικές μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις στο όνομα των επιπτώσεων της πανδημίας. Χορήγηση όλων των αδειών, επιδομάτων, υπερωριών και υπερεργασίας, αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, όπως σε όλους τους εργαζόμενους.

9. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προφύλαξης για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Αμεση λύση στα διαχρονικά προβλήματα και την υποβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και των κτιριακών εγκαταστάσεων των δικαστηρίων. Προσλήψεις ιατρών υπηρεσίας στα δικαστήρια. Προσλήψεις και κάλυψη των κενών στις θέσεις δικαστικών υπαλλήλων με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί, τι μέτρα σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση για την άμεση ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων τους, ιδιαίτερα δε για την απόδοση του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ για το μήνα Μάη, σύμφωνα άλλωστε με τις προηγούμενες κυβερνητικές υποσχέσεις».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΓΑΡΩΝ - ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαράδεκτοι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το κέντρο - φυλακή προσφύγων

«Τους απαράδεκτους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για δημιουργία "κέντρου φιλοξενίας" προσφύγων και μεταναστών στη Νέα Πέραμο και συγκεκριμένα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου 75Μ», καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Μεγάρων - Νέας Περάμου του ΚΚΕ.

«Αποτελεί άλλη μία αρνητική εξέλιξη στον μακροχρόνιο εγκλωβισμό τους στη χώρα μας, εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών της ΕΕ όπως του Δουβλίνου αλλά και της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει πιστά, όπως άλλωστε έκαναν και οι προηγούμενες», τονίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Και προσθέτει: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, που επιχείρησε στα "μουλωχτά" να περάσει τον απαράδεχτο σχεδιασμό». «Καταγγέλλουμε τα στελέχη της στην Τοπική Διοίκηση (σε δήμο και Περιφέρεια), που μέχρι την τελευταία στιγμή έκαναν πως δεν γνώριζαν για τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, με στόχο να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Τα στελέχη της ΝΔ βρήκαν άξιο συμπαραστάτη την παράταξη που επίσημα στηρίχτηκε από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση.

Αποτελεί πρόκληση να μιλάνε για υποβάθμιση της περιοχής όλοι αυτοί που τα κόμματά τους κυβέρνησαν επί χρόνια και έχουν τη βασική ευθύνη που φτάσαμε ως εδώ. Αποτελεί πρόκληση να μιλάνε για υποβάθμιση της περιοχής, όλοι αυτοί που είχαν ή έχουν θέσεις σε δημοτικές και περιφερειακές αρχές και ήταν τα "καλά παιδιά" των κυβερνήσεων, υλοποιώντας όλες τις κατευθύνσεις που υποβαθμίζουν κάθε μέρα τη ζωή του λαού και της νεολαίας της περιοχής».

Αναφέρει επίσης: «Το ΚΚΕ καλεί τον λαό της περιοχής να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στον πραγματικό ένοχο που δημιουργεί, γιγαντώνει και επεκτείνει το πρόβλημα, που είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και όσοι πίνουν νερό στο όνομά τους. Καλούμε τον λαό να διεκδικήσει, όλα αυτά που σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο (πλην "Λαϊκής Συσπείρωσης") αρνήθηκε να υιοθετήσει:

Κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου και της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας. Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά. Αμεσος απεγκλωβισμός από τη χώρα μας και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Τώρα η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Αυτό το μέτρο μπορεί να στηρίξει το δικαίωμα των προσφύγων σε προστασία, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις. Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές».

Εχθροί μας, καταλήγει η ανακοίνωση, «δεν είναι οι βασανισμένοι λαοί από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Οι εργαζόμενοι μπορούν να απομονώσουν, όπως έχουν ξανακάνει, αντιδραστικές, ακροδεξιές φωνές και δράσεις που επιδιώκουν να στρέψουν τμήματα του λαού κατά των θυμάτων, που γίνονται ο καλύτερος σύμμαχος αυτών που δημιουργούν και συντηρούν το πρόβλημα, αυτών που με όχημα το Προσφυγικό παίζουν γεωπολιτικά παιχνίδια».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ομολογία για τα αίτια της τιμωρίας του κρατούμενου φοιτητή

Το γεγονός ότι αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική σημαίνει για την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και για τις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, καταστολή και πως όποιος πηγαίνει ενάντια, διεκδικώντας τα δικαιώματά του, θα τιμωρείται, ανέδειξε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με αφορμή την ενημέρωση που έγινε στα μέλη της Επιτροπής από τη Σ. Νικολάου, γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Η Σ. Νικολάου μιλώντας στην Επιτροπή έκανε ειδική αναφορά στον κρατούμενο φοιτητή Β. Δημάκη, όπου επιβεβαίωσε με τον πλέον κυνικό τρόπο ότι λόγος της μεταγωγής του από τις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού στη φυλακή των Γρεβενών ήταν ότι «ξεσήκωσε τους άλλους κρατούμενους σε αποχή από την εργασία τους».

Η Μ. Κομνηνάκα αναφέρθηκε στην έλλειψη υποδομής κατάλληλου προσωπικού (ψυχολόγων, κοινωνιολόγων, κοινωνικών λειτουργών κ.λπ.) στις φυλακές, στην έλλειψη πολιτικής για την πραγματική επανένταξη των κρατουμένων κ.ο.κ. Παράλληλα σημείωσε ότι το ποια είναι η αντίληψη της κυβέρνησης για τη σωφρονιστική πολιτική φάνηκε από την αντιμετώπιση του φοιτητή Β. Δημάκη, αλλά και από όσα η ίδια η γραμματέας ανέφερε στην Επιτροπή, επιβεβαιώνοντας ότι «ο λόγος απομάκρυνσης του Β. Δημάκη ήταν γιατί ουσιαστικά οργάνωσε την αντίδραση των κρατουμένων, το να διεκδικούν τα αυτονόητα μέτρα προστασίας τους. Δείχνει ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι τιμωρητική και μόνο». Χαρακτήρισε υποκρισία το τάχα ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη απεργία πείνας του φοιτητή ήταν το 2018, για τους ίδιους ακριβώς λόγους, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ό,τι ακριβώς λέει η σημερινή κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ