ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνα για το λαό τα σχέδια της κυβέρνησης για την ΕΥΔΑΠ

Περιοδεία στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στον Περισσό πραγματοποίησε χτες ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Τα επικίνδυνα για το λαό και τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ σχέδια παράδοσης στους επιχειρηματικούς ομίλους, και περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, κατήγγειλε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε χτες στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στον Περισσό.

Μιλώντας στους εργαζόμενους ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «αυτές τις μέρες η κυβέρνηση μαζί με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προκηρύσσουν διεθνή διαγωνισμό, όπου μέσω ΣΔΙΤ προωθείται η παραχώρηση σε επιχειρηματικούς ομίλους της διαχείρισης, λειτουργίας και συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας».

«Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξη», συνέχισε, «που προμηνύει - εκτός από το ότι βγαίνουν στο σφυρί ζωτικές υποδομές της ύδρευσης της πρωτεύουσας - την αύξηση της τιμής του νερού, καθώς και πιο ορμητικά να περάσουν αντεργατικές ανατροπές στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά αυτόν το σχεδιασμό έχοντας στρωμένο το έδαφος από το ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί είναι κυριολεκτικά κοροϊδία ο ΣΥΡΙΖΑ να υποδύεται τώρα ότι ...διαφωνεί με την ίδια τιμολόγηση του νερού και τις ΣΔΙΤ, όταν αυτός προώθησε και ψήφισε το 2016 το νόμο Τσιρώνη, που ανοίγει το δρόμο στις ΣΔΙΤ. Αποτελεί πρόκληση να μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για "νερό κοινωνικό αγαθό", όταν η κυβέρνησή του ήταν αυτή που παρέδωσε την ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο, πήρε τη σκυτάλη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας το καθεστώς παραχώρησης στους ιδιώτες του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυτάλλειας, ενώ οι ευρωβουλευτές του, καθόλου τυχαία, δεν καταψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο την ευρωπαϊκή Οδηγία που προβλέπει ότι ως "φορέας ύδρευσης" νοείται κάθε επιχείρηση, άρα και ιδιωτική. Να ποιοι έστρωσαν λοιπόν το έδαφος για την εμπορευματοποίηση του νερού και τώρα βγαίνουν δήθεν στα κεραμίδια για όσα οι ίδιοι έφεραν και ψήφισαν. Είναι ώρα για συμπεράσματα για κάθε εργαζόμενο».

Το κλιμάκιο του Κόμματος επισκέφθηκε συνεργεία βλαβών δικτύου, το Τμήμα Προμηθειών, όπου πλειοψηφούν πλέον οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, καθώς και το Τμήμα Πληροφορικής, και συζήτησε με τους εργαζόμενους, εκφράζοντας τη στήριξη του ΚΚΕ στο αίτημά τους να σταματήσουν να ζουν κάτω από το εκβιαστικό δίλημμα που έχει επιβάλει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, είτε να εργάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες έλλειψης χώρου, ο ένας πάνω στον άλλο, είτε να αναγκάζονται να οδηγούνται στην τηλεργασία.

Στις παρεμβάσεις της η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ανέδειξε το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με κατάργηση όλων των ελαστικών - εργολαβικών μορφών εργασίας, την επείγουσα ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, για μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής. Υπογράμμισε την ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση και πάλη για να μην πληρώσει την κρίση του κεφαλαίου ο λαός, με αποκάλυψη του διαβρωτικού ρόλου των εργατοπατέρων, ενάντια στα αντεργατικά σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του νερού, της ΕΥΔΑΠ και των υποδομών της, που εναλλάξ και σε στρατηγική σύμπλευση προωθούν τα κόμματα του κεφαλαίου, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Παρεμβάσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

Πολύμορφες παρεμβάσεις ξεκινούν από σήμερα Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, που θα συνεχιστούν αύριο Παρασκευή και το Σάββατο, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Για το πρόβλημα της ρύπανσης και δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη, παρέμβαση θα γίνει σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ευόσμου, από τις ΚΟ του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου.

Αύριο, Παρασκευή:

-- Για το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Αγίων Αναργύρων, στις 7 μ.μ. στο Πυροβολείο στις Συκιές, στα φανάρια της Λεωφόρου Παπανικολάου στα Πεύκα, στα πάρκα Αγίας Βαρβάρας και Μαλακοπής, στις Σαράντα Εκκλησιές και τέλος στις 7.30 μ.μ. στα πάρκα της Τριανδρίας.

-- Για το Παραλιακό Μέτωπο Καλαμαριάς: Στις 6.30 μ.μ. στα πάρκα της Κρήνης και στις 7.30 μ.μ. στην πλαζ Αρετσούς. Επίσης, το Σάββατο 6 Ιούνη, στις 11 π.μ. στον Πεζόδρομο Καλαμαριάς.

-- Για την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων, στις 7 μ.μ. στην πλατεία της Ευκαρπίας.

-- Για τη χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα, στις 7 μ.μ. στον Λαγκαδά.

-- Για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση «Πέντε Πύργοι» στα Πιέρια, στις 11 π.μ. στον Πεζόδρομο της Κατερίνης και στις 4 μ.μ. στο χωριό Κάτω Μηλιά.

Στη Δυτική Μακεδονία

Αύριο, Παρασκευή:

-- Στην Κοζάνη, καθαρισμός του πάρκου «Ξενία» από τις 10 π.μ. Θα ακολουθήσει γλέντι.

-- Στα Γρεβενά, στις 7 μ.μ., περιοδεία στα καταστήματα του κέντρου και την κεντρική πλατεία της πόλης.

-- Στη Φλώρινα, στις 7 μ.μ., εξόρμηση στο κέντρο της πόλης.

-- Στην Καστοριά, στις 6 μ.μ., θα στηθεί τραπεζάκι σε κεντρικό σημείο της πόλης και θα γίνουν εξορμήσεις σε καταστήματα.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Αύριο, Παρασκευή:

-- Στη Καβάλα, στις 7 μ.μ., πολιτική συγκέντρωση στην Πλατεία Καπνεργάτη. Θα μιλήσει ο Βασίλης Καταπόδης, Γραμματέας της ΤΕ Καβάλας.

-- Στη Θάσο, στις 7 μ.μ., παρέμβαση - εκδήλωση για τα ζητήματα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας και την προστασία του περιβάλλοντος, στον Ταρσανά, στη Σκάλα Ποταμιάς. Θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Στη Δυτική Ελλάδα

Αύριο, Παρασκευή:

-- Αχαΐα: Στις 7 μ.μ. στο Νότιο Πάρκο Πάτρας, στις Εργατικές Κατοικίες Αγίου Νεκταρίου και στην αγορά του Αιγίου.

-- Αιτωλοακαρνανία: Στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου και στην αγορά της πόλης.

-- Ηλεία: Στις 11 π.μ. στην αγορά του Πύργου και στην αγορά της Αμαλιάδας.

-- Ζάκυνθος: Στις 10 π.μ. στην περιοχή Βολίμες.

-- Κεφαλονιά: Στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου και στην κεντρική πλατεία Ληξουρίου.

Στην Κρήτη

Σήμερα Πέμπτη, στα Χανιά (Πάρκο Ειρήνης), στις 7 μ.μ. η Οργάνωση Κρήτης της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Μπορεί αυτός που καταστρέφει το περιβάλλον να το προστατέψει; Ποιος ο ρόλος του Μηχανικού Περιβάλλοντος;», με ομιλητή τον Βάγια Βάγια, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και μηχανικό Περιβάλλοντος.

Αύριο Παρασκευή, η Οργάνωση της ΚΝΕ πραγματοποιεί παρεμβάσεις για τη διεκδίκηση ελεύθερων χώρων: Στις 11 π.μ., στο Ηράκλειο (Πάρκο Γεωργιάδη), στις 10.30 π.μ. στα Χανιά (πρώην Στρατόπεδο Μαρκοπούλου), στις 10 π.μ. στο Ρέθυμνο (Παραλία Περιβολίων). Στο Ηράκλειο στις 8 μ.μ., στο Στέκι της ΚΝΕ (Πλατεία Ελευθερίας), συζήτηση με θέμα: «Τα κέρδη τους καταστρέφουν το περιβάλλον! Μπορούμε να τραβήξουμε άλλο δρόμο! Με αναβαθμισμένο επίπεδο ζωής και προστασία του περιβάλλοντος προς όφελος του λαού!». Θα μιλήσει ο Βάγιας Βάγιας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Επίσης αντιπροσωπεία του ΣΠ Κρήτης της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κρήτης.

Στην Τήνο

Αύριο, Παρασκευή, η Οργάνωση Τήνου της ΚΝΕ δίνει αγωνιστικό ραντεβού με ποδήλατα, πικέτες, συνθήματα και πανό στις 7 μ.μ. στο λιμάνι, ενάντια στην καταστροφή του νησιού από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βιβλιοπαρουσιάσεις εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής»

Η ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της ανάγκης να βελτιωθεί η σχέση των εργατών με το μαρξιστικό και προοδευτικό βιβλίο, με τις αξιόλογες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», πραγματοποιεί τις παρακάτω βιβλιοπαρουσιάσεις:

-- Οι ΚΟ στην Ενέργεια, την Τετάρτη 10 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας (Αριστοτέλους 11-15), την έκδοση με έργα του Λένιν «Από τη μαχητική πείρα των μπολσεβίκων», με ομιλητή τον Πέτρο Αλέπη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Οι ΚΟ στον κλάδο του Τύπου, στη Χημική Βιομηχανία, στην Κλωστοϋφαντουργία και τον Ιματισμό, το Σάββατο 13 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στο Μουσείο των Πολιτικών Εξορίστων Μακρονήσου (Αγ. Ασωμάτων 31, Αθήνα), το βιβλίο «Η Ευρώπη στο προσκήνιο», με ομιλητή τον Λουκά Αναστασόπουλο, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΕΛΛΑΔΑ 2021»
Παρουσίασε τους σκοπούς και τους άξονες δράσης της

Την πρώτη της συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», η πρόεδρος της οποίας, Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, αναφέρθηκε στους σκοπούς της Επιτροπής και στους τέσσερις άξονες που οριοθετούν το πλαίσιο του προγράμματος δράσεων και εκδηλώσεων. Αυτοί είναι: α) Η Επανάσταση του 1821 ως καταστατικό στοιχείο της ελληνικής Ιστορίας, αλλά και ως ψηφίδα της παγκόσμιας Ιστορίας. β) Η Ελλάδα σήμερα μετά από μία πορεία 200 χρόνων. γ) Ελληνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια. δ) Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Τη λεπτομερή παρουσίαση όσων έχουν γίνει καθώς και την εξειδίκευση των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα έκαναν ο Μ. Σίμιτσεκ, εκτελεστικός γενικός συντονιστής της Επιτροπής, και ο Κ. Κοντογιάννης, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Επιτροπής. Τη συνέντευξη απασχόλησαν επίσης ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία, τη σύσταση και τη χρηματοδότηση της Επιτροπής, αλλά και θέματα Ιστορίας, που προκάλεσαν αντιδράσεις το προηγούμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ