ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Συνεχίζουν τον αγώνα με νέα συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης στην Αθήνα
Από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης στην Αθήνα
Στο υπουργείο Εργασίας διαδηλώνουν για μια ακόμα φορά, σήμερα Πέμπτη, στις 4 μ.μ., το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην Αττική, δίνοντας αποφασιστική απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, που σαρώνει το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν, μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο, δώδεκα επιχειρησιακά σωματεία: Τα Σωματεία Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία «Marriott», «ΖΑΦΟΛΙΑ», «Royal Olympic», «Grand Resort Lagonissi», «Hilton», «Intercontinental», «Crowne Plaza», «Stanley», «Novotel», «ΤΙΤΑΝΙΑ» και στις επιχειρήσεις εστίασης «Select Service Partner» και «NEWREST».

Μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων όπως προβλέπεται από τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καμία μείωση, καμία αρνητική αλλαγή, όχι στην εκ περιτροπής εργασία. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί. Να προστατευτούν όλοι οι άνεργοι του κλάδου. Να καταργηθούν όλα τα πλαφόν για την επιδότηση των εποχικών.

Για όλα τα παραπάνω, τα σωματεία απαιτούν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ενώ θα θέσουν τα αιτήματά τους και στους εργοδότες, καθώς στις 3 μ.μ., αντιπροσωπεία τους θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη των σωματείων της Αττικής, αμέσως μετά τη μαζική συγκέντρωση στις 28/5 στο Σύνταγμα και την πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, το κλαδικό Συνδικάτο καλεί σε νέα συγκέντρωση την Τετάρτη 10/6, στις 12 μ., στο υπουργείο Εργασίας, αξιοποιώντας την απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου για κινητοποίηση τη συγκεκριμένη μέρα. Επίσης, καλεί σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 11/6 στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο των συντονισμένων κινητοποιήσεων που οργανώνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία από όλους τους κλάδους.

«Πετσοκόβουν» το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων

«Η κυβέρνηση ικανοποίησε όλες τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων», καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης, που «γκρεμίζουν» το εισόδημα εργαζομένων και ανέργων, πληρώνουν «για λογαριασμό των εργοδοτών, από χρήματα του λαού, αντί για μισθό, ψίχουλα», ενώ απαλλάσσουν από φορολογικές υποχρεώσεις και ασφαλιστικές εισφορές τους επιχειρηματίες, που «έβαλαν στα σεντούκια τους» 120 δισ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, είτε 12μηνης είτε εποχικής λειτουργίας, καθώς και σε επισιτιστικές επιχειρήσεις, συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεών τους και σε αβεβαιότητα για το πότε και με τι όρους θα επιστρέψουν στις θέσεις τους. Χαρακτηριστικές για την κατάσταση που διαμορφώνεται είναι οι μαζικές απολύσεις περίπου 50 εργαζομένων, στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία στο ξενοδοχείο «IBIS» στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Ακόμα όμως κι αν γλιτώσουν από τη ...Σκύλλα των απολύσεων, οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίζουν τη ...Χάρυβδη της δραματικής μείωσης του εισοδήματός τους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει δώσει τη δυνατότητα στους εργοδότες να θέτουν τις συμβάσεις εργασίας σε αναστολή μέχρι και τον Ιούλη και στις εποχικές επιχειρήσεις μέχρι και τον Σεπτέμβρη. Ετσι, αντί για μισθό χιλιάδες εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να τη βγάζουν με τα 534 ευρώ της αποζημίωσης «ειδικού σκοπού».

Ακόμα και στις περιπτώσεις όμως που η αναστολή συμβάσεων θα ανακαλείται με βάση τις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων, τους εργαζόμενους περιμένουν ...στη γωνία η υπαγωγή στο αντεργατικό πρόγραμμα «Συν-Εργασία», δηλαδή η μείωση του χρόνου εργασίας μέχρι και στο 50%, και η μερική απασχόληση των εποχικών, η οποία «πριμοδοτείται» με την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ταυτόχρονα, το ψηφιδωτό των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στον κλάδο αφήνει ένα πολύ μεγάλο μέρος εργαζομένων εκτεθειμένο. Με τις συμβάσεις της «διαλείπουσας», της «έξτρα» εργασίας και μιας σειράς άλλων μορφών «ευελιξίας», οι ίδιοι εργαζόμενοι που τσακίζονται στη δουλειά 30 μέρες το μήνα, στην κορύφωση της τουριστικής κίνησης, βλέπουν τα μεροκάματά τους να περιορίζονται στην παραμικρή κάμψη της κίνησης, πετιούνται από τη μια στιγμή στην άλλη στην ανεργία και, στις σημερινές συνθήκες, θα κάνουν ...μαύρα μάτια να δουν ολόκληρο μισθό, ακόμα κι αν συνεχίσουν να δουλεύουν.

Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες από Σωματεία

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της πόλης.

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Τουριστικά - Επισιτιστικά επαγγέλματα Κεφαλονιάς - Ιθάκης καλεί σε μηχανοκίνητες πορείες σήμερα, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., σε Αργοστόλι (Στάδιο) και Ληξούρι (άγαλμα Λασκαράτου). Την Κυριακή 7/6 προχωρά σε σύσκεψη, στις 7.30 μ.μ., στο αίθριο της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης στο Ληξούρι. Την Τετάρτη 10/6 καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10.30 π.μ., στη γέφυρα Δεβοσέτου στο Αργοστόλι.

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου καλεί σε συλλαλητήριο στις 10/6, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Σολωμού, με αφορμή την καταληκτική ημερομηνία των επαναπροσλήψεων των εποχικών εργαζομένων στο νησί.

Επίσης, η «Αγωνιστική Συνεργασία» στο καζίνο της Πάρνηθας («Μον Παρνές») καλεί τους εργαζόμενους στη σημερινή κινητοποίηση και σε συγκέντρωση, αύριο Παρασκευή, στις 4 μ.μ., στον κάτω σταθμό του τελεφερίκ, για να συζητήσουν για την οργάνωση του αγώνα τους.

ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ
Θάνατος εργαζόμενου που είχε «ειδοποιηθεί» για «εθελούσια» απόλυση

Τη βαθιά θλίψη της για το θάνατο εργαζόμενου στον όμιλο εκφράζει η ΕΣΚ ΟΤΕ, επισημαίνοντας ότι ο θάνατος του συναδέλφου, που αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του, «ήρθε λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η διορία που του είχε δώσει η εργοδοσία για να αποφασίσει αν θα απολυθεί μέσω του προγράμματος Β», το οποίο είναι πρόγραμμα «εθελούσιας αποχώρησης».

Η ΕΣΚ καταγγέλλει τις μεθόδους «που χρησιμοποιούν τα στελέχη του ΟΤΕ για να "πείσουν" τους συναδέλφους να υπογράψουν την απόλυσή τους». Φράσεις όπως «"δεν κάνεις για τη δουλειά", "δεν μπορείς να ανταποκριθείς", "έρχονται αλλαγές στις οποίες δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις", "πάρε τα λεφτά και φύγε τώρα γιατί η επόμενη συνάντησή μας θα είναι δυσάρεστη", "στις θυγατρικές δεν έχει θέση", "δεν ενδιαφέρουν την εταιρεία τα προσωπικά σου προβλήματα" είναι μερικά από αυτά που ακούγονται στις "ενημερώσεις" των εργαζομένων τους οποίους η εργοδοσία θέλει να απολύσει. Αρκετοί συνάδελφοι μέχρι σήμερα, μετά από τέτοιου είδους "ενημερώσεις" όπως και μετά από "αξιολογήσεις", έχουν ανεβάσει πίεση ή ζάχαρο, έχουν πάθει κρίσεις πανικού, ακόμα και εμφράγματα ή εγκεφαλικά.

Ο συνάδελφος Ζαρκινός, υπό το άγχος της λήξης της διορίας, δεν άντεξε και πέθανε. Δεν άντεξε την προοπτική της ανεργίας αλλά και την απαξίωση από πλευράς εργοδοσίας. Θα πουν κάποιοι, είχε πρόβλημα με την καρδιά του. Το γνώριζαν αυτό τα στελέχη που τον "ενημέρωσαν", άλλωστε εν μέσω πανδημίας δεν δούλευε, ακριβώς γι' αυτόν το λόγο. Αρα, η ευθύνη του μηχανισμού της διοίκησης είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Μάλιστα, όπως φαίνεται και από άλλες καταγγελίες, η εργοδοσία προσπάθησε να απολύσει - και σε ένα βαθμό το πέτυχε - μέσω του προγράμματος Β πολλούς εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Τι είναι όμως η ζωή ενός εργαζόμενου μπροστά στη στοχοθεσία και στα κέρδη της εταιρίας;».

Η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους, «μέσα από τις επιτροπές που έφτιαξαν κατά τη διάρκεια της απεργίας και μέσω των ΤΔΕ των σωματείων, να καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας», απέναντι και στις «πλειοψηφίες των σωματείων και της Ομοσπονδίας, που έχουν επιλέξει εδώ και χρόνια το ρόλο του "Πόντιου Πιλάτου", ώστε οι εκβιασμοί της εργοδοσίας να μη βρίσκουν κανένα εμπόδιο.

«Η πρόταση που είχαμε καταθέσει από πέρυσι, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει κανένας εργαζόμενος να πηγαίνει μόνος του σε συζητήσεις με τα στελέχη της εργοδοσίας, είτε για προγράμματα "εθελούσιας" είτε για "αξιολόγηση", πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Σε όλες αυτές τις συναντήσεις πρέπει να υπάρχει παρουσία συνδικαλιστών», καταλήγει η ΕΣΚ.

«Στους εργάτες έχουν αλλεργία, δίνουν τα πάντα στην εργοδοσία»

Χαρακτηριστικά παραδείγματα για το τι σημαίνει το παραπάνω σύνθημα, με το οποίο εργαζόμενοι και σωματεία καταγγέλλουν τα μέτρα της κυβέρνησης, δίνει το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Ενα από αυτά τα παραδείγματα είναι ένα εποχικό ξενοδοχείο που λειτουργεί 4 μήνες το χρόνο, με 200 εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται κατά μέσο όρο με 900 ευρώ μεικτό μηνιαίο μισθό. «Ο ξενοδόχος, πριν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, θα πλήρωνε για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές περίπου 933.200 ευρώ. Αξιοποιώντας όλα τα μέτρα ("Συν-Εργασία", αναστολή συμβάσεων κ.λπ.), θα πληρώσει 475.000 ευρώ. Δηλαδή 49,1% λιγότερα. Σχεδόν τα μισά!», αναφέρει το Συνδικάτο. Από την άλλη, ο εποχικός εργαζόμενος που θα βρεθεί διαδοχικά στην αναστολή, στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και τελικά στην ανεργία, έχοντας τεράστιες απώλειες στο εισόδημά του, «θα πρέπει για ένα χρόνο να ζει με 9 ευρώ τη μέρα!».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ALPHA BANK
«Λαγός» για το χτύπημα της συλλογικής λειτουργίας των συνδικάτων

Την ηγεσία του Συλλόγου Εργαζομένων Alpha Bank για την απόφασή της να διεξαγάγει σήμερα... διαδικτυακή (!) εκλογοαπολογιστική συνέλευση, για την οποία μάλιστα ενημέρωσε μόλις τρεις μέρες πριν, καταγγέλλει η ΕΣΑΚ Εργαζομένων στην τράπεζα. Η απόφαση αυτή, προσθέτει, «λήφθηκε κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς καμία ενημέρωση - προειδοποίηση των άλλων παρατάξεων».

«Η στόχευσή τους είναι φανερή», τονίζει. «Το απαίτησε η εργοδοσία, το νομοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ και το υλοποιεί ο Σύλλογος, που ως λαγός των κυβερνητικών επιδιώξεων ανοίγει το δρόμο στις "ηλεκτρονικές ψηφοφορίες". Στρώνουν έτσι το δρόμο στην εργοδοσία να προχωρήσει απρόσκοπτα τα αντεργατικά σχέδιά της χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Την ίδια στιγμή που η διοίκηση της τράπεζας μας επιτίθεται με μια σειρά αντεργατικών μέτρων (...) η διαδικτυακή ΓΣ αποτελεί βούτυρο στο ψωμί τους προκειμένου να σπρώξουν τους εργαζόμενους ακόμα πιο πολύ στη γωνιά τους. Θέλουν τον κάθε εργαζόμενο αποκομμένο, να μη συμμετέχει ενεργά σε συλλογικές διαδικασίες».

«Η προσπάθεια απαξίωσης των συλλογικών διαδικασιών από την ηγεσία του Συλλόγου δεν είναι τωρινή», θυμίζει η ΕΣΑΚ. «Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια οι Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν καθημερινή απόγευμα με αποτέλεσμα να αποκλείεται η μαζική παρουσία των εργαζομένων. Αν ο Σύλλογος ήθελε πραγματικά να ακούσει τους εργαζόμενους, θα έπρεπε να οργανώσει περιφερειακές συνελεύσεις, ανά πόλη, δήμο ή νομό».

Η ΕΣΑΚ απαιτεί να αποσυρθεί η διαδικτυακή «συνέλευση» και να οριστεί κανονική συνέλευση «με τη συμμετοχή των εργαζομένων σε ανοιχτό χώρο και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας».

Με το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουρισμού της Σμύρνης

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και του τουρκικού Συνδικάτου TOLEYIS της Σμύρνης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη. Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον κλάδο και οι επιπτώσεις τους στους εργαζόμενους, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι το τουριστικό κεφάλαιο και των δύο χωρών μέσα στην περίοδο της ανάπτυξης, με εντατικοποίηση της δουλειάς, καταστρατήγηση εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, έβγαλε τεράστια κέρδη από τη δουλειά των εργαζομένων και σήμερα προσπαθεί να φορτώσει ξανά σε αυτούς το κόστος της νέας οικονομικής κρίσης. Τα δύο σωματεία κατέληξαν πως η μεταξύ τους επικοινωνία θα συνεχιστεί με σκοπό να υπάρξουν συντονισμός και κοινή δράση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ