ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΗΠΑ
Η λαϊκή οργή δυναμώνει

Από τη συγκέντρωση προχτές στην Ουάσιγκτον
Από τη συγκέντρωση προχτές στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις του λαού των ΗΠΑ στους δρόμους δεκάδων μεγαλουπόλεων ενάντια στην αστυνομική βία, το ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες με αφορμή τη δολοφονία του Αφροαμερικανού 46χρονου εργάτη Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεσότα στις 25 Μάη από αστυνομικούς. Τελικά, υπό την πίεση και απαίτηση των διαδηλωτών να διωχθεί όλη η ομάδα των λευκών αστυνομικών που οδήγησε τον Φλόιντ στην ασφυξία και τον θάνατο, ο γενικός εισαγγελέας της Μινεσότα, στις ΗΠΑ, Κιθ Ελισον, τροποποίησε την κατηγορία εναντίον του Ντέρεκ Σόβιν (που πατούσε στον λαιμό τον Φλόιντ), διαμορφώνοντάς την σε φόνο δεύτερου βαθμού και απήγγειλε κατηγορίες και εναντίον των τριών άλλων αστυνομικών που ήταν παρόντες στο περιστατικό. Ο ...παλικαράς Σόβιν αντιμετωπίζει πλέον μέγιστη ποινή κάθειρξης 40 ετών και οι άλλοι 3 θα κατηγορηθούν για συναυτουργία και συνέργεια στη δολοφονία. Επίσης η νεκροτομή που διεξήχθη έδειξε ότι ο δολοφονηθείς είχε αναρρώσει από τον κορονοϊό.

Η συσσωρευμένη λαϊκή οργή, πέρα από την αντίθεση στις ρατσιστικές δολοφονίες, έχει ως υπόβαθρο την επιδείνωση της ζωής μεγάλου τμήματος εργαζομένων, ιδιαίτερα των Αφροαμερικανών και των φτωχών στρωμάτων που μένουν απροστάτευτοι τόσο από την πανδημία (οι ΗΠΑ με το πλήρως εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας μετράνε πάνω από 109.000 νεκρούς), όσο και από την καπιταλιστική κρίση που στέλνει στην ανεργία πάνω από 40 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συλλήψεις διαδηλωτών, που έχουν ξεπεράσει τις 10.000.

Πάντως, ο Πρόεδρος Ντ. Τραμπ φαίνεται τώρα να μην επιμένει στη χρήση του στρατού κατά των διαδηλώσεων, μετά και τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν και μέσα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του στρατού, έκφραση και έντονων ενδοαστικών αντιθέσεων.

Μετά τον υπουργό Αμυνας Μαρκ Εσπερ, που εξέφρασε τη διαφωνία του (πράγμα που τροφοδότησε σενάρια αποπομπής του), ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του ε.α. στρατηγού Τζέιμς Μάτις, που διετέλεσε υπουργός Αμυνας της σημερινής κυβέρνησης έως το τέλος του 2018, που είπε: «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι, όσο ζω, ο πρώτος Πρόεδρος που δεν προσπαθεί να ενώσει τον αμερικανικό λαό και δεν προσποιείται καν ότι προσπαθεί να τον ενώσει». Τη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν και απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί, ο πρώην επιτελάρχης του στρατού, ναύαρχος Μάικ Μάλεν, ο στρατηγός Τόνι Τόμας, που διετέλεσε πρώην διοικητής επιχειρήσεων των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού.

Την ευκαιρία αντιπαράθεσης με τον Τραμπ αξιοποιεί και ο άλλος πόλος του αστικού πολιτικού συστήματος, οι Δημοκρατικοί. Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε ικανοποίηση για την «αλλαγή της νοοτροπίας» στις τάξεις των Αμερικανών, που διαδηλώνουν εναντίον του ρατσισμού και της βίας. «Με κάποιους τρόπους, όσο τραγικές κι αν ήταν οι τελευταίες βδομάδες, όσο δύσκολες και τρομακτικές και αβέβαιες κι αν ήταν, προσέφεραν επίσης μια εκπληκτική ευκαιρία να αφυπνιστεί ο κόσμος», τόνισε.

Ο 95χρονος πρώην Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ αποδοκίμασε την κλιμάκωση της βίας με αφορμή τη δολοφονία Φλόιντ, τονίζοντας: «Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση εξίσου καλή με τον λαό της κι είμαστε καλύτεροι από αυτό».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Μαχητική κινητοποίηση ενάντια στη βαρβαρότητα και την καταστολή

Η φοιτητική διαδήλωση χτες έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία
Η φοιτητική διαδήλωση χτες έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία
Φοιτητικοί σύλλογοι από σχολές της Αθήνας εξέφρασαν χτες το απόγευμα, με συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, τη συμπαράστασή τους στο λαό των ΗΠΑ που διαδηλώνει τις τελευταίες μέρες ενάντια στο ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες, ενώνοντας τις φωνές τους με τους διαδηλωτές όλου του κόσμου. Συμμετείχαν οι Σύλλογοι Νομικής, Φυσικού, Πληροφορικής, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Πολιτικού, Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών, ΗΜΜΥ, Νέων Φοιτητικών Εστιών του ΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΕΥΠ, ΣΜΗΧ του ΠΑΔΑ, Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΣΚΤ.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, φοιτητές από συλλόγους της Αθήνας καταδίκασαν τη δολοφονία του Τζ. Φλόιντ και την καταστολή, και δήλωσαν ότι το πνεύμα του συμβιβασμού δεν θα περάσει στη νεολαία, αναφερόμενοι και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σχολές τους, στις αναδιαρθρώσεις που φέρνει η κυβέρνηση. Κάλεσαν δε σε συσπείρωση και πάλη μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους.

Στην ομιλία της η Μυρτώ Καλτικοπούλου, από τον Φοιτητικό Σύλλογο Φιλοσοφικής, σημείωσε: «Σε αυτή τη βαρβαρότητα να απαντήσουμε με δυνάμωμα του αγώνα μας. Να απομονώσουμε μέσα στις σχολές μας, στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς, κάθε φωνή ρατσισμού, φυλετικών και άλλων διακρίσεων, να κλείσουμε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τις ανορθολογικές θεωρίες που φυτρώνουν σήμερα για να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στους λαούς, να αντιπαλέψουμε το φασισμό, να υψώσουμε το ανάστημά μας στη δήθεν δημοκρατία των κυβερνήσεων, των επιχειρηματικών ομίλων, των εκατομμυρίων ανέργων της κρατικής βίας και καταστολής. Οι εικόνες των τελευταίων ημερών με τους διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο μάς γεμίζουν αισιοδοξία, δείχνουν ότι ο λαός, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, αν παλέψουμε θα ζήσουμε όπως έχουμε ανάγκη, θα πάρουμε πραγματικά ανάσα».

«Σε αυτόν τον κόσμο δεν μπορούμε να ανασάνουμε! Παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει», έγραφε το πανό των Φοιτητικών Συλλόγων στην κεφαλή της πορείας, στην οποία κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Οι λαοί παλεύουν και θα νικήσουν, στην καταστολή δεν θα πειθαρχήσουν», «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των λαών η πάλη θα τη σπάσει», «Το σύστημα αυτό μας φέρνει ασφυξία, οργάνωση και αγώνας για άλλη κοινωνία». Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε στην αμερικάνικη πρεσβεία. Φτάνοντας εκεί, δυνάμωσαν τα συνθήματα ενάντια στη δολοφονική πολιτική των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και για αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται, με τους φοιτητές να δηλώνουν ότι θα δυναμώσουν τον αγώνα για ζωή, σπουδές και δουλειά με δικαιώματα, ανανεώνοντας το ραντεβού τους στα συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο για την Παιδεία στις 9 Ιούνη και στις δραστηριότητες των φοιτητών του ΕΚΠΑ στις 10 Ιούνη.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Ανάλογη κινητοποίηση γίνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου. Καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Πολιτικών Επιστημών, Νομικής, Ψυχολογικού, ΠΤΔΕ, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ και ο ΣΟΦΕΘ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τη ρατσιστική δολοφονία και την κρατική καταστολή των διαδηλώσεων στις ΗΠΑ

Τη ρατσιστική δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ και την καταστολή των διαδηλώσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Oμάδα του ΚΚΕ, με Ερώτησή της προς τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Ερώτηση που κατέθεσε αναφέρει τα παρακάτω:

«Η εν ψυχρώ δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολις των ΗΠΑ έχει συγκλονίσει εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η ρατσιστική δολοφονία Φλόιντ δεν αποτελεί ένα τυχαίο περιστατικό. Είναι γεγονός που έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη λίστα των θυμάτων της ρατσιστικής και αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

Με διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων στις ΗΠΑ η πραγματικότητα για τη χώρα της "ελευθερίας και της δημοκρατίας" είναι οι χιλιάδες νεκροί εξαιτίας της ανυπαρξίας δημόσιου συστήματος Υγείας εν μέσω πανδημίας, οι εκατομμύρια άνεργοι, ανασφάλιστοι, η κρατική καταστολή, η ρατσιστική και αστυνομική βία. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για την αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, η πολιτική ένοπλων επεμβάσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο και το αιματοκύλισμα λαών εδώ και δεκαετίες, έχουν κοινό παρονομαστή το σύστημα της εκμετάλλευσης, τον καπιταλισμό.

Τις τελευταίες μέρες, ξεσηκώθηκε κύμα διαμαρτυριών τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σε όλον τον πλανήτη εργαζόμενοι και νεολαία διαδηλώνουν και εκφράζουν την καταδίκη και τον αποτροπιασμό τους ενάντια στη ρατσιστική βία, τη συνεχιζόμενη αστυνομική καταστολή.

Ο Πρόεδρος Τραμπ προανήγγειλε τη χρησιμοποίηση της Εθνοφρουράς, για να καταστείλει τους διαδηλωτές, την ίδια στιγμή που ένοπλες φασιστικές - ρατσιστικές ομάδες δρουν ανενόχλητες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δολοφονία διαδηλωτών.

Πώς τοποθετείται ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ στη ρατσιστική δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ και συνολικά στα φαινόμενα ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ;

Με δεδομένο ότι ΕΕ και ΗΠΑ έχουν αναπτύξει μεταξύ τους προωθημένη διατλαντική συνεργασία με αντιδραστικούς μηχανισμούς καταστολής σε βάρος λαϊκών διαδηλώσεων, στο όνομα της "εσωτερικής ασφάλειας" και με τη συμμετοχή του στρατού ενάντια στον "εχθρό λαό" κατά τα ευρωΝΑΤΟικά πρότυπα, πώς τοποθετείται απέναντι στις δολοφονίες διαδηλωτών και την κρατική καταστολή σε βάρος του λαϊκού κινήματος;».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο λαό των ΗΠΑ

Την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο λαό των ΗΠΑ και την κατηγορηματική και έντονη καταδίκη του για την εν ψυχρώ δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικές δυνάμεις στη Μινεάπολις των ΗΠΑ εκφράζει με ανακοίνωσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ).

Σε αυτή σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Χαιρετίζουμε τους διαδηλωτές, όλων των στρωμάτων και χρωμάτων, που συμμετέχουν στις μαζικές και (κατά μεγάλη πλειοψηφία) ειρηνικές διαδηλώσεις και απορρίπτουμε κάθε κατηγορία της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι αυτή η βιαιότητα είναι έργο κάποιων "μαύρων προβάτων" στην αστυνομία. Σε συνεργασία με το πολιτικό κατεστημένο στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή των ανθρώπων από το γεγονός ότι αυτές οι μαζικές διαμαρτυρίες είναι και το αποτέλεσμα της αποτυχίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία Covid-19 και τη μαζική ανεργία 40 εκατομμυρίων εργαζομένων, ιδιαίτερα Αφροαμερικανών, που παλεύουν για την καθημερινή τους επιβίωση».

Και καταλήγει: «Το ΠΣΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο εργαζόμενο λαό και τις καταπιεσμένες φυλετικά και εθνικά μειονότητες στις ΗΠΑ. Ενώνουμε τις φωνές μας με το Συμβούλιο Ειρήνης των ΗΠΑ και τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις στις ΗΠΑ στον αγώνα για το τέλος κάθε εκμετάλλευσης και ρατσισμού. Οι πρόσφατες εξελίξεις απέδειξαν και πάλι πως δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη».

Καμπάνια από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία

Μεγάλη διεθνή καμπάνια συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο λαό των ΗΠΑ ξεκίνησε η ΠΣΟ, με αφίσα και τίτλο: «Να σταματήσουν οι ρατσιστικές δολοφονίες, αγώνας για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων». Επίσης, η αγωνιστική ταξική Ομοσπονδία έκανε διάβημα τόσο στον ΟΗΕ όσο και στο Παγκόσμιο Γραφείο Εργασίας, απαιτώντας να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των εργαζομένων και το δικαίωμα στη διαδήλωση.

Παράλληλα, στη χώρα μας συνεχίζονται τα μηνύματα αλληλεγγύης από φορείς του λαϊκού κινήματος προς τον λαό των ΗΠΑ που διεκδικεί τα δικαιώματά του ενάντια στην κρατική καταστολή. Ανακοινώσεις εξέδωσαν το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ