ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ - ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
Επιστολή στον πρωθυπουργό για το απαράδεκτο περιβαλλοντικό χαράτσι

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε χτες ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μη πληρωμή της περιβαλλοντικής εισφοράς, επισημαίνοντας πως είναι ένας άδικος φόρος, που καλείται να πληρώσει ο πατραϊκός λαός και έρχεται να προστεθεί στα ανταποδοτικά τέλη συγκέντρωσης και αποκομιδής των απορριμμάτων.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε πρωθυπουργέ,

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Πατρέων είναι αντίθετο με την επιβολή περιβαλλοντικής εισφοράς στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), που ψηφίστηκε με τον Ν. 4609/2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση και σας καλούμε να μην τον εφαρμόσετε, όπως δεν εφαρμόστηκε και το τέλος ταφής που προβλεπόταν από το Ν. 4042/2012 της κυβέρνησης των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.

Η περιβαλλοντική εισφορά που καλείται ο δήμος μας, δηλαδή ο πατραϊκός λαός, να πληρώσει για το 2020, ανέρχεται στο ποσό των 627.120 ευρώ. Πρόκειται για έναν φόρο άδικο, που έρχεται να προστεθεί στα ανταποδοτικά τέλη συγκέντρωσης και αποκομιδής των απορριμμάτων.

Δεν είναι ένοχος ο πατραϊκός λαός, ο δήμος Πατρέων, για το γεγονός ότι δεν γίνεται ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, με ταυτόχρονο σεβασμό στην υγεία, στο περιβάλλον, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, ώστε να τον τιμωρήσουμε. Το αντίθετο, με ευθύνη και επιμέλεια έκανε όλα όσα του αναλογούν και επιπλέον. Φρόντισε να υπάρχει στον νομαρχιακό ΦΟΔΣΑ η αναγκαία χρηματοδότηση για την περιβαλλοντική αποκατάσταση του κορεσμένου ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας.

Οι ένοχοι είναι οι πολυεθνικές, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι, με την ισχύ που διαθέτουν, διαμορφώνουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων της χώρας μας. Πολιτική που δίνει τη δυνατότητα επενδύσεων στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους, για τα οποία αναζητούν διεξόδους αυξημένης κερδοφορίας. Για τους δικούς τους ανταγωνισμούς και τις επιλογές δεν έχουμε εδώ και δεκαετίες λύση στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εξαιτίας αυτών των συμφερόντων καθυστερούν εκατοντάδες έργα, τροποποιούνται κανονιστικές διαδικασίες, γίνονται συστάσεις και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Καλούμαστε να κάνουμε ανακύκλωση, αλλά το έργο έχει ανατεθεί σε ιδιωτικό φορέα, την "Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης" (ΕΕΑΑ). Η ΕΕΑΑ αναθέτει σε υπεργολάβους την αποκομιδή και τη λειτουργία των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), με αποτέλεσμα τα ποσοστά ανακύκλωσης να είναι πολύ χαμηλά.

Η διαχείριση των απορριμμάτων θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί σε πολύ λιγότερο χρόνο και με πολύ λιγότερες δαπάνες, αν υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία και δημόσιος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, με σκοπό την πρόληψη στην παραγωγή, την εκπόνηση μελετών και την κατασκευή έργων για την επεξεργασία των αποβλήτων.

Απαιτείται η κυβέρνηση να παρέχει τα απαιτούμενα μέσα, εξοπλισμό, εργαζόμενους, χρηματοδότηση, για τη δημιουργία χωριστών ρευμάτων συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, την ανάπτυξη της απαιτούμενης τεχνολογίας, τη συγκέντρωση των ανακτώμενων υλικών από τους δήμους και τη διάθεσή τους. Μόνο έτσι θα είναι καταλυτική η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Πιστεύουμε ότι το αίτημα του Δημοτικού μας Συμβουλίου θα γίνει αποδεκτό. Είμαστε στη διάθεσή σας, ώστε να σας παρουσιάσουμε αναλυτικά τις απόψεις μας γι' αυτό το θέμα, καθώς και για μία σειρά άλλων σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στη ζωή του πατραϊκού λαού».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Καλεί σε επαγρύπνηση τους κατοίκους ενόψει των επιχειρηματικών σχεδίων για τον Υμηττό

Η επιχείρηση αποχαρακτηρισμού της ζώνης προστασίας Υμηττού είναι σε πλήρη εξέλιξη, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηλιούπολης σε ανακοίνωσή της με θέμα τους αντιπεριβαλλοντικούς και αντιλαϊκούς σχεδιασμούς για τον Υμηττό. Η παρέμβασή της γίνεται με αφορμή διάφορες τοποθετήσεις δημάρχων της Νοτιοανατολικής Αττικής με τις οποίες διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς για τον Υμηττό, ενόψει του νέου Προεδρικού Διατάγματος που θα εκδοθεί τους επόμενους μήνες.

Στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Ο πόλεμος που άναψε μεταξύ δημάρχων στους δήμους της ΝΑ Αθήνας, ανταγωνιζόμενοι για μια καλύτερη θέση και ρόλο στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, μας αποκάλυψε μόνο ένα μέρος των αντιπεριβαλλοντικων σχεδιασμών που λαμβάνουν χώρα στον Υμηττό και επιδιώκεται από κυβέρνηση - δημάρχους να αποτυπωθούν τους επόμενους μήνες στο νέο ΠΔ για τον Υμηττό!

Με αφορμή αυτές τις αντιπαραθέσεις, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και του δήμου μας γίνανε κοινωνοί του μακρόχρονου "κομπρεμί" μεταξύ δημάρχων και ΑΔΜΗΕ, ώστε να μονιμοποιηθεί και να αναβαθμιστεί σε ισχύ το ΚΥΤ στον Υμηττό, με αντάλλαγμα τη χωροθέτηση ενός νέου νεκροταφείου στην ίδια περιοχή. Πίσω από τις πλάτες του λαού και εν κρυπτώ, οι δημοτικές αρχές διαπραγματεύονταν μια βλαπτική για τον δασικό χαρακτήρα του Υμηττού χωροθέτηση και με λάφυρο το Νεκροταφείο, οι δήμαρχοι αναλάμβαναν να κατευνάσουν τις λαϊκές αντιδράσεις για την παραμονή και αναβάθμιση του ΚΥΤ που εντάσσεται στον 10ετή σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ, που έχει ήδη εγκρίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2018.

Οι ραγδαίες αποκαλύψεις εξανάγκασαν τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή Ηλιούπολης πριν και κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου να υπερασπίζονται τη στάση τους, μέσα από έναν κύκλο παραπλανητικών διλημμάτων στο facebook και διάτρητων επιχειρημάτων, που τελικά δεν κατάφεραν να συμπαρασύρουν την πλειοψηφία του ΔΣ και τους παρευρισκόμενους φορείς και δημότες στον αποπροσανατολισμό που επεδίωκαν.

Στο πλαίσιο αυτής της αδιέξοδης για τα λαϊκά συμφέροντα πολιτικής, η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος έφτασαν στο σημείο να ενστερνίζονται δημόσια τις απαιτήσεις ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ για δήθεν ιδιοκτησία τους στη δημόσια δασική έκταση όπου σήμερα βρίσκεται παράνομα το ΚΥΤ (απόφαση του ΣτΕ), μνημονεύοντας τα χουντικά διατάγματα "απαλλοτρίωσης" της περιοχής και αντλώντας επιχειρήματα από τη φαρέτρα των Νασταίων καταπατητών, ανοίγοντας - ηθελημένα ή άθελά τους - επικίνδυνους δρόμους.

Η τελική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απέρριψε κάθε σχεδιασμό αναβάθμισης και μονιμοποίησης του ΚΥΤ στην περιοχή ως βλαπτική για τη δημόσια υγεία, αναδεικνύοντας ως παραπλανητικό το διακύβευμα της δημοτικής αρχής για χωροθέτηση νεκροταφείου και το δημοψήφισμα με το οποίο επιχείρησε να ντύσει το αντιδραστικό αφήγημά της. Μια απόφαση καταρχήν θετική, που δεν πρέπει - κατά τη γνώμη μας - να εφησυχάζει κανέναν. Το επόμενο διάστημα, η λαϊκή επαγρύπνηση και κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια εμπορευματοποίησης του Υμηττού -που είναι σε πλήρη εξέλιξη - χρειάζεται να ενταθούν. Το νέο ΠΔ για τον Υμηττό πρέπει να κατοχυρώνει τον δημόσιο δασικό του χαρακτήρα και να κλείσει κάθε τρύπα που επιτρέπει την περαιτέρω εμπορευματοποίησή του.

Το σχέδιο αναγέννησης του Υμηττού που παρουσιάστηκε αρχές του χρόνου από τον δήμαρχο Ελληνικού και πρόεδρο του ΣΠΑΥ - παρουσία πλειάδας υπουργών - "συνδέεται αρμονικά" με τους "εμβληματικούς" σχεδιασμούς της "Lamda Development" στο Ελληνικό και με τους "εθνικούς" σχεδιασμούς του ΑΔΜΗΕ για το 400 ΚΥΤ στην περιοχή, που εξυπηρετεί την ορμητική είσοδο των ιδιωτών στην παραγωγή και το σύστημα Ενέργειας.

Οι χρήσεις γης που προαναγγέλλονται μέσα από αυτούς τους σχεδιασμούς δείχνουν ότι η επιχείρηση αποχαρακτηρισμού της ζώνης προστασίας Υμηττού είναι σε πλήρη εξέλιξη. Προστίθενται στις μακρόχρονες διεκδικήσεις καταπατητών, Εκκλησίας κ.λπ., στις πολυποίκιλες παρεμβάσεις σειράς δήμων που προσεγγίζουν τον Υμηττό χρόνια τώρα, με ευθύνη πρώτα απ' όλα των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων, ως απόθεμα γης στην Αττική για πάσα χρήση. Στις παραπάνω αντιδραστικές - αντιλαϊκές εξελίξεις, οι δημοτικές αρχές της περιοχής και της Ηλιούπολης ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αντιταχθούν.

(...) Καλούμε το λαό της περιοχής να μην αναμένει παθητικά τις εξελίξεις. Να ανοίξει αγωνιστικά, καθημερινά, επίμονα την ανάγκη ενός άλλου, φιλολαϊκού δρόμου ανάπτυξης και οργάνωσης της κοινωνίας, φωτίζοντας τις συνέπειες που έχουν για το λαό τα επενδυτικά σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου, στη ζωή μας και στο περιβάλλον, δίνοντας μάχες για τα δικαιώματα εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το πρώην Στρατόπεδο Λουμάκη να παραδοθεί στο λαό της περιοχής

Τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής Καρδίτσας για την αλλαγή χρήσης γης μέρους του πάρκου Λουμάκη, προκειμένου να δοθεί στην Εκκλησία για την κατασκευή ναού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ και τονίζει πως «το πρώην Στρατόπεδο Λουμάκη πρέπει άμεσα να παραδοθεί για χρήση στο λαό της περιοχής».

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Προετοιμασμένη από καιρό έδειξε να είναι η δημοτική αρχή της Καρδίτσας να αξιοποιήσει τις νέες διατάξεις του νόμου για το περιβάλλον, που ψηφίστηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλωστε, η ΝΔ προεκλογικά είχε υποσχεθεί στα μεγάλα συμφέροντα ότι μόλις αναλάβει την εξουσία θα ισοπεδώσει με μπουλντόζες κάθε εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα! (...) Φαίνεται ότι και στην Καρδίτσα υπήρχαν δεσμεύσεις του εκλεκτού της ΝΔ για τη θέση του δημάρχου της πόλης προς την εκκλησία. Το αίτημα για αλλαγή χρήσεων γης στο πάρκο Λουμάκη υπήρχε στα συρτάρια της προηγούμενης δημοτικής αρχής από το 2018, αλλά δεν τόλμησε να το βάλει σε τροχιά υλοποίησης ή περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία. Η τωρινή δημοτική αρχή, εν μέσω πανδημίας, όπως και η κυβέρνησή τους, έβαλε μπροστά το σχεδιασμό της, θεωρώντας ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή και ότι θα κρυφτεί πίσω από τις αλλαγές στην περιοχή του πάρκου λόγω της χάραξης του νότιου περιφερειακού δρόμου. Δημιουργώντας "κλίμα" με τις απανωτές προπαγανδιστικές φωτογραφήσεις σε καθαρισμούς πλατειών και άλλων χώρων, θεώρησε ότι θα περάσει απαρατήρητη η μεθόδευση αλλαγής χρήσεων στο πάρκο Λουμάκη και θα παραδοθεί μέρος του μαζί με τους χιλιάδες μελλοντικούς επισκέπτες της περιοχής του πάρκου και του Διοικητηρίου στην εκκλησία.

Η κατασκευή ενός τεράστιου ναού στην είσοδο της πόλης από την πιο τουριστική περιοχή, μέσα σε ένα πανέμορφο (με βάση τις μελέτες) πάρκο και μπροστά στο Διοικητήριο του νομού, εκεί στοχεύει». Και σημειώνει: «Σεβόμαστε ειλικρινά τη θρησκευτική πίστη, που δεν έχει καμία σχέση με τη σκοπιμότητα μεταφοράς ενός ναού από μία γειτονιά με κατοικίες σε μία περιοχή η οποία μελλοντικά θα έχει ένα μεγάλο πάρκο, το νέο Διοικητήριο και πολλά εμπορικά καταστήματα, ενώ ήδη καλύπτεται από κοντινούς ναούς. Υπόψη ότι ήδη μέσα στον χώρο του Αλσους Λουμάκη υπάρχει ναΐσκος που μπορεί να καλύψει ανάγκες των περιπατητών ή επισκεπτών του Αλσους». Τέλος, καταλήγει αναφέροντας πως ο σχεδιασμός αυτός «ανοίγει το δρόμο για αλλαγή χρήσεων και παραχώρηση χώρων σε όσους ενδιαφέρονται να "επενδύσουν" σε περιβαλλοντικά φιλέτα, σε βάρος των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων. Μάλλον να περιμένουμε σύντομα και την παραχώρηση των οικοπέδων για τις ανεμογεννήτριες, που η προηγούμενη δημοτική αρχή των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να υλοποιήσει λόγω των αντιδράσεων των φορέων και του λαού της περιοχής».

Εκλεισαν σχολεία στο Κιλκίς

Μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού σε έγκυο που διαμένει στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Νέα Καβάλα του δήμου Παιονίας του Κιλκίς, προχτές το βράδυ μπήκε σε καραντίνα η δομή με τους 1.550 πρόσφυγες.

Μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου Παιονίας στα τοπικά ΜΜΕ, έκλεισαν οι σχολικές μονάδες (Δημοτικό Γοργόπης, το 2ο Δημοτικό Πολυκάστρου, το 2ο Δημοτικό Αξιούπολης, το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Αξιούπολης), στις οποίες πηγαίνουν προσφυγόπουλα από τη δομή. Γίνονται οι απαιτούμενες απολυμάνσεις και τα σχολεία θα ξανανοίξουν την Τρίτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ