ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούνη 2020 - Κυριακή 7 Ιούνη 2020
Σελ. /40
Δίνουμε τη μάχη στη νέα φάση με όπλο τα συμπεράσματα από τη δράση μας

Πείρα από τη δουλειά της ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Διακίνηση του «Ριζοσπάστη» στην Καισαριανή
Διακίνηση του «Ριζοσπάστη» στην Καισαριανή
Η επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού ανάγκασε το Κόμμα να αναπροσαρμόσει τη δράση του, χωρίς όμως να χάσει τον βασικό του στόχο και τους σχεδιασμούς του.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, έγκαιρα προσάρμοσε τη δράση της και η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, φροντίζοντας να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας και ταυτόχρονα να διατηρηθεί η επαφή με τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, ώστε να φτάνουν οι κατευθύνσεις μας ανά πάσα στιγμή. Να εξασφαλιστούν η συσπείρωση γύρω από τη γραμμή του Κόμματος, υψηλό ηθικό και μαχητικότητα στις δυνάμεις μας.

Μπορούμε να πούμε ότι σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας τα περιοριστικά μέτρα μάς δυσκόλεψαν αλλά δεν κατάφεραν να αναστείλουν τη δράση μας, χωρίς βέβαια να αγνοήσουμε δυσκολίες και ανομοιομορφίες που εμφανίστηκαν.

Καθοριστικός ο ρόλος του «Ριζοσπάστη» στην καθοδήγηση

Από την πρώτη στιγμή, καθοριστικό ρόλο στο παραπάνω καθήκον διαδραμάτισε το σχέδιο που κάναμε για τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου». Ταυτόχρονα με την επιβολή των περιοριστικών μέτρων τέθηκε το ζήτημα της επαφής με την εφημερίδα των μελών και των φίλων του Κόμματος, ειδικά όσων ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες. Βάλαμε σχέδιο με ευθύνη των Γραφείων των ΚΟΒ και με την ένταξη συντρόφων νεότερων σε ηλικία, με στόχο να ενημερώνεται το δυναμικό μας για την κατάσταση, τις κατευθύνσεις μας, να προμηθεύεται την εφημερίδα και να συνεχιστεί η οικονομική δουλειά της Οργάνωσης με το κουπόνι σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Οι όποιες (αναμενόμενες) δυσκολίες είχε το «δίκτυό» μας λόγω των περιοριστικών μέτρων αντιμετωπίστηκαν με πρωτόβουλο πνεύμα και φαντασία, καταρχάς από τα στελέχη της Οργάνωσης. Εδώ, αξίζει να αναδείξουμε ότι σε αυτήν την έκτακτη περίοδο, αρκετά στελέχη έδειξαν πρωτοβουλία και δούλεψαν με μεράκι σε όλα τα καθήκοντα. Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση βοήθησε να έρθουν στην επιφάνεια «αρετές» σε πολλούς από εμάς, να μπουν στην κομματική μας ζωή νέα, αναγκαία στοιχεία. Στοιχεία που έχουμε ευθύνη να διατηρηθούν και να καλλιεργηθούν και τώρα που επανερχόμαστε σε κανονική λειτουργία και δράση, όπως τα παρακάτω:

Μας βοήθησε σημαντικά, και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε, ότι το σχέδιο ήταν πολύ συγκεκριμένο, υπήρχε σαφήνεια στα καθήκοντα, στο τι πρέπει να κάνει ο καθένας, κάτι που βοηθούσε στην υλοποίηση. Πρόκειται για ένα θετικό στοιχείο που μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί στην καθοδηγητική μας δουλειά το επόμενο διάστημα, προφανώς παίρνοντας σαφώς υπόψη ότι τώρα τα καθήκοντα είναι περισσότερα και πιο σύνθετα.

Εχει αξία να καταγράψουμε συγκεκριμένα τα βήματα που πραγματοποίησε η Τομεακή Οργάνωση με τη διακίνηση της εφημερίδας μας. Η λήψη των περιοριστικών μέτρων συνέπεσε με την έναρξη της τετράμηνης πολιτικής εξόρμησης για την άνοδο της διακίνησης του «Ριζοσπάστη», η οποία όμως αναβλήθηκε. Η Τομεακή Οργάνωση έχοντας πετύχει τον στόχο κυκλοφορίας για την έναρξη της εξόρμησης, είχε κάνει την αντίστοιχη προετοιμασία σε όλες τις ΚΟΒ. Ο στόχος που είχαμε θέσει ήταν να πετύχουμε αύξηση +30% του φύλλου του Σαββατοκύριακου και να διπλασιάσουμε τους συνδρομητές. Η πραγματικότητα έδειξε ότι αυτός ο στόχος ήταν άμεσα εφικτός και άνοιγε τον δρόμο σε ακόμα μεγαλύτερη διακίνηση. Δηλαδή, ο στόχος επιτεύχθηκε από το δεύτερο Σαββατοκύριακο του εγκλεισμού και από εκείνο το σημείο και μετά ανέβαινε διαρκώς με αποτέλεσμα τον Μάη ο μέσος όρος της διακίνησης να φτάσει στο +70% και οι συνδρομητές να τριπλασιαστούν. Η διακριτή βελτίωση της διακίνησης ήταν καθοριστική για τη δράση των Κομματικών Οργανώσεων, έδωσε ώθηση, βοήθησε να σπάσει ο φόβος και το αρχικό μούδιασμα σε κομματικά μέλη και οπαδούς. Αποδείχτηκε με εμφατικό τρόπο ο αναντικατάστατος ρόλος της εφημερίδας αλλά και η ανάγκη να διακινείται με κάθε τρόπο σε όσο περισσότερους γίνεται. Ο «Ριζοσπάστης», μέσα από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ και την πλούσια αρθρογραφία των στελεχών του Κόμματος, έδινε κουράγιο και δύναμη, εξόπλιζε για τα νέα σύνθετα καθήκοντα. Εκτός από τα βήματα στη διακίνηση, μετρήσαμε και βήματα στη μελέτη της εφημερίδας και σε νέους αναγνώστες, που εκτιμούσαμε ότι υπάρχει δυσκολία. Βήματα που πρέπει να κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού και να τα επεκτείνουμε λίγο ακόμα παραπέρα.

Με κάθε τρόπο να εξασφαλίζεται το μαζικό άνοιγμα

Ταυτόχρονα, προσπαθήσαμε με την παρέμβαση των δυνάμεών μας στο μαζικό κίνημα να κάνουμε πράξη το σύνθημα «Μένουμε δυνατοί - όχι σιωπηλοί», κρατώντας στο επίκεντρο την παρέμβαση στους χώρους δουλειάς. Από την πρώτη στιγμή, οι δυνάμεις μας μπήκαν μπροστά στις διεκδικήσεις για το δημόσιο σύστημα Υγείας και ειδικά για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σταθήκαμε δίπλα στον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων στα μεγάλα σούπερ μάρκετ στις γειτονιές μας. Πρωτοστατήσαμε για τα προβλήματα των αυτοαπασχολουμένων μπροστά και στο κλείσιμο των καταστημάτων τους. Ενώ οι δυνάμεις μας στα σχολεία, από την πρώτη στιγμή, ανέδειξαν τα προβλήματα στην Εκπαίδευση, ειδικά με την τηλεκπαίδευση.

Οι εξελίξεις με την πανδημία και η περίοδος του εγκλεισμού ήταν χρήσιμες, ώστε εργαζόμενοι που βρίσκονται στο πλάι μας να βγάλουν συμπεράσματα πιο γρήγορα και από το προηγούμενο διάστημα. Λόγω της υγειονομικής κρίσης, αποκαλύφθηκε και αποκαλύπτεται κάθε μέρα η σαπίλα του καπιταλισμού διεθνώς. Αποτυπώνεται καθημερινά ότι βρισκόμαστε σε μια νέα διαφορετική κατάσταση και υπάρχει κόσμος που προβληματίζεται, επηρεάζεται θετικά από τη στάση του Κόμματος όλη αυτήν την περίοδο, από τις θέσεις μας συνολικά. Τώρα είναι ώρα να δουλέψουμε μαζί του, να βοηθήσουμε να κάνει ένα βήμα παραπέρα η συνείδηση. Δημιουργούνται πλέον νέες δυνατότητες για την οικοδόμηση του Κόμματος, αλλά και δυνατότητες ώστε νέοι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι να μας πλησιάσουν με διάθεση να ακούσουν την πρότασή μας για όλα τα ζητήματα.

Η δουλειά αυτού του διαστήματος με τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη», την εξασφάλιση της επαφής με τα κομματικά μέλη αλλά και με τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος με κάθε τρόπο (και με τις νέες τεχνολογίες), την αξιοποίηση όλων των μορφών προπαγάνδας για τις θέσεις μας, αφήνει χρήσιμη πείρα και παρακαταθήκη για το άμεσο μέλλον. Προφανώς η δράση μας ήταν προσαρμοσμένη και αντίστοιχα τώρα χρειάζεται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, όμως ο πυρήνας του τρόπου δουλειάς παραμένει ο ίδιος. Ο τρόπος που ανταποκριθήκαμε κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού δεν ήταν αυτονόητος, ούτε και τώρα είναι αυτονόητο ότι τα θετικά βήματα θα διατηρηθούν. Δεν χωράει καμία επανάπαυση ούτε και εφησυχασμός. Η περίοδος αυτή ήταν πλούσια σε συμπεράσματα, αναδείχθηκαν τόσο οι δυνατότητες όσο και αδυναμίες που πρέπει να διορθώσουμε. Οι στόχοι που πετυχαίνουμε ανεβάζουν τις απαιτήσεις, δημιουργούν νέα καθήκοντα.


Κώστας ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Ανατολικών Συνοικιών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ