ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούνη 2020 - Κυριακή 7 Ιούνη 2020
Σελ. /40
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΗΣ ΟΓΕ
Πολύτιμο εργαλείο στη δράση της μπροστά στην πανυγειονομική απεργία

«Ο πιο θανάσιμος εχθρός είναι η εκμετάλλευση και η καταπίεση. Η πιο αποτελεσματική "θεραπεία" είναι ο αγώνας για τα δικαιώματά μας»: Με αυτό το σύνθημα στο εξώφυλλο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες το νέο τεύχος του Δελτίου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Το τεύχος του Δελτίου αντλεί τη θεματολογία του από τη συζήτηση, τον προβληματισμό, τη δράση των Συλλόγων και των Ομάδων Γυναικών της ΟΓΕ στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας και των επιπτώσεών της στη ζωή των γυναικών και των οικογενειών τους.

Στην πλούσια και ποικίλη ύλη του τεύχους ξεχωρίζει το αφιέρωμα στην Υγεία. Το μέτωπο αγώνα και διεκδίκησης για την Υγεία βρίσκεται πάντα στην ημερήσια διάταξη της δράσης της ΟΓΕ, όμως απέκτησε αυξημένη βαρύτητα στις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού και συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Οι σελίδες του Δελτίου συμπληρώνονται από μεγάλα αφιερώματα στην επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, στην επίθεση που υπαγορεύουν οι κατευθύνσεις των εργοδοτικών φορέων, της ΕΕ και των κυβερνήσεων για περισσότερη «ευελιξία». Μέσα από τις σελίδες του Δελτίου η ΟΓΕ επικεντρώνει το μέτωπό της ενάντια στην τηλεργασία, που διαλύει κυριολεκτικά την οικογενειακή και επαγγελματική ζωή, ιδιαίτερα των εργαζόμενων γυναικών.

Πολύτιμο εργαλείο στην αγωνιστική δράση των Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών της ΟΓΕ που ξεδιπλώνεται στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, τα οποία άνοιξαν με τεράστιες ελλείψεις τις προηγούμενες μέρες, αποτελεί το αφιέρωμα στα ζητήματα της Παιδείας και στο αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Εκπαίδευση.

Οι σελίδες του Δελτίου προσφέρουν επίσης μια πιο διορατική και βαθιά ματιά στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, που βρέθηκε ξανά και ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων από την Ελλάδα και άλλες χώρες του κόσμου για την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.

Οπως επισημαίνεται, σε συνθήκες «που κλόνισαν κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής», που οδήγησαν σε γενίκευση του φόβου και της ανασφάλειας, «ξεπροβάλλουν ακόμα πιο αποκρουστικά τα αντιδραστικά δόντια της σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας».

Αποκαλυπτήρια για την πολιτική που θεωρεί «κόστος» την προστασία της υγείας

Η επιδημία του κορονοϊού, όπως σχολιάζει η ΟΓΕ, «έχει ξεγυμνώσει, παγκόσμια, την πολιτική που λογαριάζει την προστασία της υγείας και της ανθρώπινης ζωής ως "κόστος"... Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι αυτήν την περίοδο αναγνώρισαν τον μακρύ κατάλογο των εγκλημάτων της πολιτικής του "κόστους - οφέλους" και στην Υγεία, αφού είδαν να αφήνει πια χιλιάδες θύματα πίσω της».

Μέσα από τις σελίδες του Δελτίου, η ΟΓΕ αποκαλύπτει «τις αιτίες που απαξιώνουν τις ζωές μας».

«Αυτήν την περίοδο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αναδείχτηκε η αξία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, σε όλες τις βαθμίδες, σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου, που θα είναι ικανό να προστατεύσει εμάς και τις οικογένειές μας σε κάθε περίσταση», υπογραμμίζει η ΟΓΕ και απευθύνει κάλεσμα αγώνα «για ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλους, στο επίπεδο των δυνατοτήτων που προσφέρει σήμερα η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας».

Συμβάλλοντας στην κατανόηση των αντιλαϊκών κατευθύνσεων, το τρέχον τεύχος του Δελτίου αναδεικνύει τις ράγες πάνω στις οποίες κινείται η πολιτική των διαδοχικών κυβερνήσεων και της ΕΕ για την Υγεία, που παραμένουν αναλλοίωτες. Η λεγόμενη «βιωσιμότητα» των δημόσιων μονάδων Υγείας, με κριτήριο τα έσοδα που εξασφαλίζουν από πώληση υπηρεσιών - είτε απευθείας στους ασθενείς, είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων - η «ανταποδοτική» λειτουργία και η λεγόμενη «αυτοχρηματοδότηση», είναι διαχρονικά οι άξονες της πολιτικής των κυβερνήσεων. Ετσι και σήμερα, είναι οι «καλές πρακτικές» του ιδιωτικού τομέα με τις οποίες θα «μπολιάζεται», όπως λέει ο πρωθυπουργός, το «νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας» που διαφημίζει η κυβέρνηση.

Τα κενά και οι ελλείψεις των νοσοκομείων, η υποτυπώδης στελέχωση και οι τεράστιες ελλείψεις στον εξοπλισμό των δημόσιων δομών ΠΦΥ, οι συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό αποτυπώνονται με ζωντανό τρόπο στις συνεντεύξεις τριών εργαζόμενων γυναικών στο νοσοκομείο της Θήβας.

Η Μαρία Μανιατάκου, μέλος του Προεδρείου της ΟΓΕ και παθολόγος στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, μαζί με μια νοσηλεύτρια του Παθολογικού τμήματος και μια εργαζόμενη στην καθαριότητα, περιγράφουν τη σκληρή πραγματικότητα που έζησαν την περίοδο της καραντίνας, αλλά και τις χρόνιες ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες Υγείας, που παραμένουν απειλητικές και την επόμενη μέρα. Το νοσοκομείο που δουλεύουν είναι ένα τυπικό δείγμα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας και οι τρεις εργαζόμενες χαρακτηριστικά παραδείγματα των γυναικών που δουλεύουν σε αυτό, των γυναικών με τις οποίες θέλει να έρθει σε επικοινωνία και κοινή δράση η ΟΓΕ.

«Δεν θέλουμε επαίνους και χειροκροτήματα, θέλουμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες, Μέσα Ατομικής Προστασίας σε επάρκεια, υλικοτεχνική ενίσχυση των νοσοκομείων και των δομών ΠΦΥ», ξεκαθαρίζει η Μ. Μανιατάκου. Η «ενίσχυση» του συγκεκριμένου νοσοκομείου, εξηγεί η Μ. Χ., νοσηλεύτρια του Παθολογικού τμήματος, εξαντλήθηκε... σε 20 προσλήψεις νοσηλευτών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, «δηλαδή σύμβαση που έχει ημερομηνία λήξης». «Δεν προσέλαβαν κανένα επιπλέον άτομο για το συνεργείο καθαριότητας κατά την πανδημία», τονίζει η Μ. Α., εργαζόμενη στην υπηρεσία καθαριότητας, μιλώντας για τις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας, αλλά και για το γεγονός ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων που «μάτωσαν» για να αντεπεξέλθουν λήγουν σε λίγους μήνες.

Ενδιαφέρουσες πλευρές που «φωτίζουν» την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία παγκόσμια

Παράλληλα με την κατάσταση στη χώρα μας, η ΟΓΕ αναδεικνύει την απαξίωση των δημόσιων συστημάτων Υγείας από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική σε μια σειρά χωρών που προβάλλονται ως «ισχυρές οικονομίες» και... αναπτυξιακά πρότυπα. Στην ύλη του Δελτίου συμπεριλαμβάνονται πλευρές της τραγικής κατάστασης στην Υγεία σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Βρετανία και φυσικά οι ΗΠΑ, όπου η πανδημία «απογύμνωσε το σύστημα που παρουσίαζε σε ιλουστρασιόν περιτύλιγμα ό,τι πιο σάπιο επινόησε: Την Υγεία - εμπόρευμα στην πιο ακραία της έκφραση».

Ξεχωριστό ενδιαφέρον στην ενότητα αυτή αποτελεί η αποτύπωση των επιπτώσεων της πανδημίας στους εργαζόμενους στη Γερμανία, από δύο Ελληνίδες που ζουν και εργάζονται εκεί. Στον απόηχο της πανδημίας, «τίποτα δεν έχει αλλάξει στην πορεία εμπορευματοποίησης της Υγείας», τονίζουν, ενώ εξηγούν πως «το πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας και Πρόληψης παραμένει υποβαθμισμένο». Μέσα από τη συνέντευξή τους, μιλούν για τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών και του λαού ενάντια στην εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων στη Γερμανία, με τη συμμετοχή των Επιτροπών Αγώνα μεταναστών, μεταφέροντας τη φωνή του αγώνα και της διεκδίκησης.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλευρά προσθέτει η αναφορά στη «μάχη» που εξελίσσεται για το εμβόλιο για τον κορονοϊό, με τις φαρμακοβιομηχανίες να εκβιάζουν ανοιχτά για τεράστιες επιδοτήσεις και εγγυημένα κέρδη. «Οι επιστημονικές ομάδες, φαρμακοβιομηχανίες και κράτη ανταγωνίζονται μεταξύ τους», σημειώνει η ΟΓΕ και προσθέτει: «Καθημερινά καταρρέει η άποψη που λέει ότι ο ανταγωνισμός φέρνει πρόοδο και προάγει την επιστήμη. Το κυνήγι του κέρδους μπαίνει τροχοπέδη στις τεράστιες δυνατότητες που θα επέτρεπε η επιστημονική συνεργασία ανάμεσα σε ερευνητικά κέντρα και κράτη, αν αυτά ήταν πραγματικά στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».

Προετοιμάζοντας τις «μηχανές» της κοινής αγωνιστικής δράσης με σταθμό τις 16 Ιούνη

Το πολυσέλιδο αφιέρωμα του Δελτίου έχει στο επίκεντρο τις θέσεις της ΟΓΕ για το μεγάλο ζήτημα της Υγείας, ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των Συλλόγων και των Ομάδων Γυναικών.

Ηδη, σχεδιάζονται οι επόμενες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο μέτωπο αυτό, με πολύτιμη παρακαταθήκη την πείρα που συγκεντρώθηκε από τις εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε νοσοκομεία αλλά και δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τους προηγούμενους μήνες. Οι δίαυλοι επικοινωνίας που άνοιξαν με εργαζόμενες, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, η συζήτηση που ξεδιπλώθηκε για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις με μητέρες, νέες γυναίκες, συνταξιούχους, εργαζόμενες και άνεργες, διαμορφώνουν τον «βατήρα» των αγωνιστικών πρωτοβουλιών των Συλλόγων και Ομάδων της ΟΓΕ σε κάθε γειτονιά.

Με αυτήν την παρακαταθήκη σχεδιάζεται η κοινή αγωνιστική δράση της ΟΓΕ με σωματεία υγειονομικών, εργατικά σωματεία και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, με μαζικούς φορείς στη γειτονιά. Σταθμό σε αυτήν την κοινή δράση αποτελεί η πανυγειονομική απεργία στις 16 Ιούνη.

Στην Αττική, οργανώνονται τις επόμενες μέρες περιφερειακές συσκέψεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών για την καλύτερη προετοιμασία της αγωνιστικής δράσης και του συντονισμού του αγωνιστικού βηματισμού με άλλους μαζικούς φορείς.

Η προετοιμασία στηρίζεται στην καλή συζήτηση του περιεχομένου της δράσης και των αιτημάτων που έχει επεξεργαστεί η ΟΓΕ. Πάνω σε αυτό το έδαφος επιδιώκεται να εξειδικευτεί το σχέδιο δράσης σε κάθε Σύλλογο και Ομάδα Γυναικών, έτσι ώστε να αγκαλιάζει τις εργατικές - λαϊκές γειτονιές, το χώρο ευθύνης του. Γι' αυτό χρειάζονται παρακολούθηση και ετοιμότητα για αγωνιστική απάντηση με βάση τις εξελίξεις στα νοσοκομεία ή στα Κέντρα Υγείας σε κάθε περιοχή, με βάση την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί για την υγεία και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες, αλλά και των εργαζομένων στο τηλεφωνικό κέντρο ή στο εμπορικό κέντρο.

Πάνω σε αυτό το στέρεο έδαφος μπορεί να αναπτυχθεί η πρωτοβουλία των Συλλόγων και των Ομάδων Γυναικών, με στόχους για την κινητοποίηση, όχι μόνο του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά περισσότερων γυναικών που συσπειρώνονται στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και με επιμονή στο άνοιγμα δρόμων επικοινωνίας με καινούργιες γυναίκες εργατοϋπαλλήλους, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες, νέες μητέρες και φοιτήτριες, συνταξιούχους.

Με τον πολύμορφο σχεδιασμό κάθε Συλλόγου και Ομάδας, ξεχωρίζοντας το μεγάλο μέτωπο της Υγείας, μπορεί να στηριχθεί η κοινή αγωνιστική δράση με μαζικούς φορείς στο επίπεδο του δήμου. Διαμορφώνονται νέες απαιτήσεις για να αποκτήσει ουσιαστικό και όχι τυπικό χαρακτήρα η κοινή σύσκεψη φορέων στη γειτονιά, ώστε να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης, της διαπάλης, της αγωνιστικής διεκδίκησης, του κοινού πλαισίου δράσης οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες για ενιαίο σύστημα δημόσιας και δωρεάν Υγείας, για κατάργηση κάθε πληρωμής στην Υγεία, στην Πρόνοια και το Φάρμακο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ