ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούνη 2020 - Κυριακή 7 Ιούνη 2020
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στη μάχη με όλες τις δυνάμεις για τα συλλαλητήρια της Πέμπτης
  • Στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της Αθήνας. Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
  • Στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 7 μ.μ. η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Με πολύμορφη δράση, με συνελεύσεις, συσκέψεις συντονισμού, εξορμήσεις και περιοδείες, με νέες κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις στη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων που διοργανώνουν σε όλη τη χώρα την Πέμπτη 11 Ιούνη.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη δράση όλου του προηγούμενου διαστήματος ενάντια στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, από τη δράση που οργανώθηκε και μέσα στις συνθήκες εξάπλωσης της πανδημίας, για την προστασία των μισθών, των δικαιωμάτων και της υγείας των εργαζομένων και του λαού, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια της Πέμπτης, να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα πληρώσουν ξανά για τη νέα οικονομική κρίση, να ενισχύσουν την οργάνωση και τον αγώνα τους, βάζοντας στο επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση στις 11 Ιούνη θα γίνει στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ., ενώ θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Στον Πειραιά, σωματεία και φορείς της πόλης οργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή, στις 7.30 μ.μ, ενώ το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ κινητοποιήσεις προγραμματίζονται σε πολλές ακόμα πόλεις όλης της χώρας.

Οι αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια αυξάνονται καθημερινά, ενώ σχετικό κάλεσμα έχουν ήδη απευθύνει οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Λογιστών (ΠΟΛ), Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Επίσης, με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 11 Ιούνη συνεχίζουν την αγωνιστική τους δράση και οι Ομοσπονδίες, τα κλαδικά Σωματεία και οι Ενώσεις των ΕΒΕ, που την περασμένη Τετάρτη διοργάνωσαν μέρα δράσης στην Αττική, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί στο συλλαλητήριο στις 11/6 και προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 9/6, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. «Η κυβέρνηση έδωσε παράταση για την εξ αποστάσεως εργασία μέχρι τις 30 Ιούνη», σημειώνει και προσθέτει ότι ήδη «οι τράπεζες και οι εταιρείες του κλάδου μας προσχεδιάζουν το ποσοστό των εργαζομένων που θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως και στο μέλλον». Το αίτημα να μπει τέρμα στην τηλεργασία βρέθηκε στο επίκεντρο κινητοποίησης που οργάνωσε το προηγούμενο διάστημα το Σωματείο στη Βουλή. Στη συνέλευση και στο συλλαλητήριο καλεί το Σωματείο Εργαζομένων «Mellon», ενώ καταγγέλλει πως η εργοδοσία «αφού εξάντλησε την αναστολή, που έληξε στις 31/5 (...) πέρασε στην εκ περιτροπής εργασία». Τέλος, το Σωματείο Εργαζομένων «First Data» καταγγέλλει τη διοίκηση της εταιρείας, που έχει ζητήσει από εργαζόμενους σε τηλεργασία να δουλέψουν σε «εθελοντική βάση» με «σπαστό» ωράριο.

«Δεν αποδεχόμαστε τη δουλειά και τη ζωή - λάστιχο. Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας» είναι το κάλεσμα που απευθύνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής μπροστά στο συλλαλητήριο, προχωρώντας παράλληλα σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 10/6, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. «Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες να απαιτήσουμε την κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων. Να μαζικοποιήσουμε το Συνδικάτο μας και να επιβάλουμε να τηρηθούν όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας ώστε να επιστρέψουμε άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς», τονίζει, καθότι και στον συγκεκριμένο κλάδο η τηλεργασία και οι συνέπειές της έγιναν αντικείμενο διαμαρτυρίας σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας.

Σε Γενική Συνέλευση προχωρά και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την Κυριακή 14/6 στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Τις προηγούμενες μέρες, με πρωτοβουλία του, οργανώθηκαν συντονισμένες παρεμβάσεις σωματείων και φορέων της Αθήνας, αναδεικνύοντας τα δραματικά κενά και τις ελλείψεις σε νοσοκομεία και δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και προτάσσοντας αιτήματα για την προστασία της υγείας του λαού. Μπροστά στη Συνέλευση αλλά και στο συλλαλητήριο, το Συνδικάτο υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση υπόσχεται «στους 5 μεγαλύτερους ομίλους στις Κατασκευές εκατοντάδες εκατομμύρια με διάφορες μορφές (απευθείας αναθέσεις, ενισχύσεις, εγγυήσεις δανείων)». «Το έργο το έχουμε ξαναδεί», τονίζει το Συνδικάτο και σχολιάζει πως η άλλη όψη της πολιτικής που ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι «το διαρκές πάγωμα των Συλλογικών Συμβάσεων, το ξεχείλωμα των ωραρίων, η ανασφάλεια και η ανεργία για τους εργαζόμενους».

Σε Γενικές Συνελεύσεις προχωρά επίσης ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ενώ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στις 11/6. Οι Συνελεύσεις θα γίνουν την Κυριακή 14/6, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλ. Μητροπόλεως) και για τους εργαζόμενους στις δυτικές συνοικίες στις 6.30 μ.μ. στο θεατράκι της Παλατιανής (Ανδρέα Παπανδρέου και Ισιδώρας). Συνέλευση προγραμματίζεται και για τις νότιες συνοικίες την Κυριακή 21/6.

Στα Χανιά, η Ενωση Οικοδόμων καλεί σε σύσκεψη σωματεία, συλλόγους και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, την Τρίτη 9/6 στις 7 μ.μ., στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.

Το Εργατικό Κέντρο Αρτας έχει αποφασίσει διήμερο δράσης: Την πρώτη μέρα, Τετάρτη 10/6, καλεί σε συγκέντρωση - συζήτηση, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του, με ομιλητή τον Γ. Τασιούλα, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ την επομένη καλεί σε συλλαλητήριο στις 8 μ.μ.

Νέα κινητοποίηση στον Τουρισμό - Επισιτισμό την Τετάρτη

Να διαδηλώσουν μαζί με τους συναδέλφους τους από τους άλλους κλάδους καλεί τους εργαζόμενους το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, συνεχίζοντας τον αγώνα για τη διασφάλιση του εισοδήματος, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Το κλαδικό και τα επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής μετρούν ήδη τρεις μαζικές κινητοποιήσεις στα υπουργεία. Στην πιο πρόσφατη, την περασμένη Πέμπτη, επέδωσαν στο υπουργείο Τουρισμού υπόμνημα με αιτήματα που συνυπογράφουν 45 σωματεία του κλάδου από όλη τη χώρα.

Μια μέρα πριν από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, την Τετάρτη 10/6, τα σωματεία και οι εργαζόμενοι του κλάδου ετοιμάζονται για νέα συγκέντρωση, στις 12 μ. έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπως έχει αποφασιστεί από την Ομοσπονδία του κλάδου.

Σωματεία σε τουριστικές περιοχές οργανώνουν επίσης τις δικές τους πρωτοβουλίες. Μεταξύ άλλων:

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Κέρκυρας, επίσης μετά από σειρά μαζικών κινητοποιήσεων, οργανώνει συλλαλητήριο την Πέμπτη 11/6, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Τουριστικά - Επισιτιστικά Επαγγέλματα Κεφαλονιάς - Ιθάκης προχωρά σε σύσκεψη, την Κυριακή 7/6 στις 7.30 μ.μ., στο αίθριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης στο Ληξούρι. Την Τετάρτη 10/6 καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 π.μ., στη γέφυρα Δεβοσέτου στο Αργοστόλι.

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου καλεί σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 10/6, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Σολωμού.

Ο πρώτος κατάλογος των συλλαλητηρίων

Αθήνα, 7 μ.μ., Σύνταγμα

Πειραιάς, 7.30 μ.μ., πλατεία Κοραή

Ανατολική Αττική, 6.30 μ.μ., εκπτωτικό χωριό Σπάτων

Θεσσαλονίκη, 7 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Αγρίνιο, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αρτα, 8 μ.μ., πλατεία Κιλκίς

Βέροια, 7.30 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου

Βόλος, 7.30 μ.μ., Αγιος Νικόλαος

Γιάννενα, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Γρεβενά, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Ικαρία, 8 μ.μ., πλατεία Ευδήλου

Καβάλα, 7 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη

Καλαμάτα, 7.30 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Κατερίνη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κιλκίς, 7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 7 μ.μ., έξω από την Εθνική Τράπεζα

Λευκάδα, 7 μ.μ., στον Αγιο Μηνά

Μυτιλήνη, 7 μ.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπλιο, 7 μ.μ., πλατεία Καποδίστρια

Πάτρα, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Πύργος, 7.30 μ.μ., πλατεία ΟΤE

Ρέθυμνο, 7 μ.μ., δημαρχείο

Σάμος, 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Σέρρες, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα, 7.30 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

  • Στη Λάρισα το συλλαλητήριο θα γίνει την Παρασκευή 12/6, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
Οι προσυγκεντρώσεις σε Αθήνα και Πειραιά

Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση των Ομοσπονδιών και των Σωματείων στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν στις 6.30 μ.μ. στα εξής σημεία:

-- Παλιά Βουλή: Ομοσπονδίες, Συνδικάτα Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα

-- Προπύλαια: Η ΟΒΣΑ και οι Σύλλογοι Αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, οι Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι, οι Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ, συνταξιουχικές οργανώσεις και άλλοι μαζικοί φορείς της Αττικής

Για τη συγκέντρωση στον Πειραιά οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις 7 μ.μ. ως εξής:

-- Εργατικό Κέντρο: Εργατικά σωματεία

-- Πλατεία Καραϊσκάκη: Μαζικοί φορείς από δήμους της Β' Πειραιά

-- Πασαλιμάνι (Ρολόι): Μαζικοί φορείς δήμου Πειραιά και η Επιτροπή Αγώνα Πανεπιστημίου Πειραιά

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 10/6, στις 11 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), με θέμα τα μεγάλα προβλήματα των συνταξιούχων, όπως εκδηλώθηκαν ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας.

Μαζική συνέλευση πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη οι συνταξιούχοι μηχανικοί, μπροστά από το κτίριο ΤΣΜΕΔΕ - ΤΜΕΔΕ στην Κλαυθμώνος. Η συνέλευση διατράνωσε την αποφασιστικότητα της ΕΣΤΑΜΕΔΕ να συνεχίσει και να εντείνει τις διεκδικήσεις για τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ