ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ανοίγει ο έβδομος κύκλος «μεταμνημονιακής» εποπτείας

Αύριο Πέμπτη συνεδριάζει το συμβούλιο Γιούρογκρουπ, με θέμα μεταξύ άλλων την 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί με βάση την πρόοδο που συντελείται γύρω από τα αντιλαϊκά ορόσημα της τρέχουσας περιόδου. Σε αυτήν τη βάση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ, που αφορά σε κέρδη του ευρωσυστήματος από ακούρευτα κρατικά ομόλογα που επιστρέφονται στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό ως κίνητρο για την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Παράλληλα, στην αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθούν οι εκθέσεις μετα-προγραμματικής εποπτείας της Κομισιόν για την Κύπρο και την Ισπανία.

Οπως έγινε γνωστό χτες, ο σημερινός πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Μ. Σεντένο θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών σχετικά με την απόφασή του να αποχωρήσει από τη θέση του, καθώς, όπως δήλωσε, θα παραιτηθεί και από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας.

Στο επίκεντρο το «κόκκινα» δάνεια

Την ίδια ώρα, ανοίγει και επίσημα η 7η «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση», τα προαπαιτούμενα της οποίας ήδη προετοιμάζει η κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, στην τελική ευθεία περνούν οι διεργασίες και τα παζάρια κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών» αναφορικά με την τελική διαμόρφωση του νέου πτωχευτικού κώδικα, ο οποίος μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να αποσταλεί για τυχόν παρατηρήσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοθετήματος από τη Βουλή προγραμματίζεται μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να ισχύσει από 1/1/2021.

Τα σχετικά παζάρια περιλαμβάνουν και το ζήτημα της κρατικής επιδότησης δόσεων για «κόκκινα» δάνεια, καθώς και για εξυπηρετούμενα δάνεια πρώτης κατοικίας, με στόχο να μπει ανάχωμα στη διόγκωση της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια, που αναμένεται την επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το μεταβατικό καθεστώς κρατικής επιδότησης θα συνδυάζεται με σειρά από κριτήρια και προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα με την εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα (από 1/1/2021), η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει τη σύσταση φορέα, στον οποίο ο δανειολήπτης θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου προκειμένου να έχει το δικαίωμα της διαμονής στην κατοικία του έναντι ενοικίου, «για μια ελάχιστη περίοδο».

«Εξοδος» στις χρηματαγορές

Σε αυτό το φόντο, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε χτες στην έκδοση νέου κρατικού δανείου 10ετούς διάρκειας (με λήξη το 2029). Οι προσφορές που υπέβαλαν οι «επενδυτές» στο πλαίσιο της δημοπρασίας έφτασαν στο αστρονομικό ύψος των περίπου 16 δισ. ευρώ, από τις οποίες έγιναν αποδεκτές 3 δισ. με μέσο επιτόκιο στο 1,57%.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για «ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα (...) δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές».

Θυμίζουμε ότι η ΕΚΤ την περασμένη βδομάδα προχώρησε σε νέα αύξηση του έκτακτου προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης για τη στήριξη των ομίλων της Ευρωζώνης, διευκολύνοντας την έξοδο του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια στις χρηματαγορές.

Στο συγκεκριμένο τμήμα των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης μετέχουν και οι ελληνικές τράπεζες και μέσω αυτών οι εγχώριοι όμιλοι και ισχυρές επιχειρήσεις στις οποίες διοχετεύονται τα φτηνά κεφάλαια.

Β' ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Κόλαφος για Λαγό και Μίχο η απόφαση για την επίθεση στο «Συνεργείο»

Δημοσιεύτηκε η απόφαση του Β' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για την επίθεση του τάγματος εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη στις 10/7/2013, με κατηγορούμενους τους Ι. Λαγό, Ν. Μίχο και άλλα μέλη και στελέχη της.

Υπενθυμίζεται ότι οι Λαγός και Μίχος είχαν καταδικαστεί για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες, ενώ άλλα πέντε μέλη και στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης είχαν καταδικαστεί ως φυσικοί αυτουργοί επικίνδυνων σωματικών βλαβών και οπλοχρησίας. Το Εφετείο έχει προσδιοριστεί για τις 11/9/2020.

Η απόφαση εκθέτει με ακρίβεια τον τρόπο λειτουργίας της ναζιστικής οργάνωσης, που είναι παρόμοιος με τις τρεις επιθέσεις που εξετάζει το δικαστήριο στη μεγάλη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης (τη δολοφονία Φύσσα και τις δολοφονικές επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) στο πλαίσιο της διερεύνησης ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης του άρθρου 187ΠΚ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, η μοτοπορεία των χρυσαυγιτών ξεκίνησε από τον Πειραιά «με τελικό προορισμό το "Συνεργείο", όπου στεγαζόταν το Αντιφασιστικό Μέτωπο Ηλιούπολης (...) Η πορεία είχε οργανωθεί από την τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά. Συμμετείχαν 40-50 μηχανές, με δύο επιβαίνοντες η καθεμία (...) Τα άτομα φορούσαν στολές παραλλαγής και κοντομάνικα μπλουζάκια μαύρου χρώματος, ορισμένα δε ήταν με τα διακριτικά "Χρυσή Αυγή" (...) Οταν έφτασαν στο "Συνεργείο", περίπου 10-15 άτομα κατέβηκαν από τις μηχανές και ορισμένοι εξ αυτών επιτέθηκαν στον Παναγιώτη Δριμυλή, ενώ οι υπόλοιποι μπήκαν στο χώρο και προξένησαν φθορές (...) Κατά την επίθεση στον Δριμυλή οι δράστες χρησιμοποιούσαν τα ξύλινα κοντάρια που είχαν μαζί τους, τα κράνη που ορισμένοι έφεραν και τα cryptonite, χτυπώντας τον στο κεφάλι και στο σώμα. Η επίθεση κράτησε 2-3 λεπτά (...) Κατόπιν ανέβηκαν όλοι στις μηχανές και συνέχισαν την πορεία τους φτάνοντας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Αλιμο».

Επίσης, το σκεπτικό της απόφασης για τους πρώην βουλευτές Λαγό και Μίχο «(ο Ι. Λαγός) ακολουθώντας με το αυτοκίνητό του την πορεία, επέβλεπε τη συμμετοχή των προσώπων που ακολουθούσαν την πορεία και την εξέλιξη του συμβάντος. Οπως προκύπτει από τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει πριν και μετά το συμβάν, ήταν από τους οργανωτές της πορείας. Και στα μηνύματα που ο ίδιος έστειλε αναφορικά με το συμβάν αναφέρει "πήγε πολύ καλά, αλλά στο τέλος κάνανε προσαγωγές" και χρησιμοποιεί πρώτο πληθυντικό αριθμό ("ήρθαμε και τους γ....σαμε", "πάμε τώρα στο τμήμα"), το οποίο υποδηλώνει ότι είχε κεντρικό ρόλο στην οργάνωση της πορείας και της επίθεσης και με την παρουσία του ενίσχυσε την απόφαση των ως άνω κατηγορουμένων (και των υπολοίπων αγνώστων δραστών) να πραγματοποιήσουν την επίθεση. Αντίστοιχα και ο δεύτερος κατηγορούμενος (ο Νίκος Μίχος) είχε ανάλογο ρόλο. Ειδοποιήθηκε, δε, για να συμμετάσχει από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ι. Λαγός εξακολουθεί να είναι σήμερα «ανεξάρτητος» ευρωβουλευτής.

ΣΥΡΙΖΑ
«Βασιλικότερος του βασιλέως» για τις ευρωατλαντικές «διευθετήσεις»

Τη διαβεβαίωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα βάλει πλάτη για να τρέξουν όλοι οι «εθνικοί» στόχοι της αστικής τάξης, με επίκεντρο σε αυτή τη φάση τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» που επιτάσσουν τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, έστειλε ξανά ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής.

«Σε θέματα όπου μπορεί και πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση είμαι εδώ για να τη δώσω», ξεκαθάρισε, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με αυτό ακριβώς το αντικείμενο και επαναλαμβάνοντας πως «εγώ είμαι διατεθειμένος να δώσω συναίνεση σε κρίσιμες αποφάσεις που δεν μπορεί να τις πάρει η κυβέρνηση. Και αναφέρομαι στην εθνικά επωφελή στρατηγική να κλείσουμε τη συμφωνία με την ΑΟΖ με Αίγυπτο, Ιταλία και Αλβανία».

Προσθέτει μάλιστα, «καρφώνοντας» και τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό που υλοποιεί η κυβέρνηση, ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ έχει ως ορίζοντα τη Χάγη, αφού όπως λέει «η στρατηγική μας πρέπει να είναι να κλείσουμε την ΑΟΖ με Αλβανία, Ιταλία και Αίγυπτο και αμέσως μετά να ορίσουμε και εμείς συντεταγμένες (...) με στόχο να προχωρήσουμε μέσα από διερευνητικές για την επίλυση της διαφοράς μας». Αν λοιπόν, προσθέτει, η Χάγη «εντάσσεται σε μια συνολικότερη στρατηγική όπως σας την περιέγραψα, και δεν είναι μια επιχείρηση αυτοκτονίας, αλλά ένα επεξεργασμένο σχέδιο όπου θα είναι το τέλος μιας ολόκληρης στρατηγικής, φυσικά και θα τη στηρίζαμε».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ΝΔ ότι δεν έχει σχέδιο για να υπηρετήσει τα προτάγματα της αστικής τάξης και τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, ότι δεν προχωρά τα ΜΟΕ (που λειτουργούν στην πράξη ως πλατφόρμα για τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης), δεν έχει «διαύλους επικοινωνίας» με την Τουρκία («Εγώ στις πιο δύσκολες στιγμές είχα τη δυνατότητα να σηκώσω το τηλέφωνο και να επικοινωνήσω με τον Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης δεν την έχει», λέει χαρακτηριστικά), αλλά και «δεν έχει κανένα πλαίσιο θετικής ατζέντας ή διαλόγου και δεν έχει και κανένα πλαίσιο απειλής» απέναντι στην Τουρκία, κι αυτό γιατί όπως υποστηρίζει «η δεξιά πάντοτε φοβάται την ευθύνη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει φυσικά την κυβέρνηση και για διάψευση των προσδοκιών ως προς την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, χρεώνοντας την ύφεση στην πολιτική της, επικροτεί την πρόταση της Κομισιόν για το «Ταμείο Ανάκαμψης» λέγοντας ότι «συμπεριλαμβάνει μια σειρά από διεκδικήσεις των προοδευτικών δυνάμεων και του Νότου» και ότι τώρα πρέπει «να οργανώσουμε τη διαχείριση των κονδυλίων (...) να τα αξιοποιήσουμε για να δώσουμε αναπτυξιακή δυναμική σε ανταγωνιστικούς κλάδους».

«Αποθέωση» για τη συμφωνία για την ΑΟΖ

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τη «δόξα» για τη χτεσινή συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ. Ο τομεάρχης Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε χτες ότι «αποτελεί αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη», καθώς «άλλωστε παίρνει το νήμα της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας πως χρειάζεται «συνέχιση της προσπάθειας σύναψης συμφωνίας ΑΟΖ και με την Αίγυπτο, κομβική χώρα για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων» - δηλαδή των συμφερόντων των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, και πρόσφατα, ο Αλέξης Τσίπρας, θα βάλει πλάτη σε αυτή την εθνική προσπάθεια», διαβεβαίωσε, βάζοντας όμως αίτημα για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αφού κατά τον ΣΥΡΙΖΑ λείπει «μια συστηματική στρατηγική». Σύγκληση του συμβουλίου ζήτησε χτες και η Φώφη Γεννηματά, στη συνάντησή της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Από κοντά και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, που δήλωνε χτες για τη συμφωνία πως «οποιαδήποτε κίνηση συμβάλλει στην αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας, σε συνέχεια και της πολύ σημαντικής δουλειάς που έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμένη υπόθεση τα προηγούμενα χρόνια, είναι σε θετική κατεύθυνση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ