ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Προωθείται το τουρκικό σχέδιο για στρατιωτικές βάσεις

Από τη χτεσινή συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, με τον δοτό Λίβυο πρωθυπουργό Φ. Σάρατζ

Turkish Foreign Ministry

Από τη χτεσινή συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, με τον δοτό Λίβυο πρωθυπουργό Φ. Σάρατζ
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία Τούρκων αξιωματούχων πήγε χτες στην Τρίπολη της Λιβύης και είχε συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ. Σε αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν. Στην πρώτη θέση της ατζέντας ήταν η «αξιοποίηση» και επέκταση της αεροπορικής βάσης αλ Ουατίγια, που κατέλαβαν τον περασμένο μήνα μισθοφόροι του Σάρατζ (πολλοί τζιχαντιστές που χρηματοδοτεί η Τουρκία) από τις δυνάμεις του Λίβυου στρατηγού και επικεφαλής του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», Χαλίφα Χάφταρ, και προορίζεται για βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Επίσης η δημιουργία βάσης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μισράτα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η επίσκεψη αυτή της τουρκικής αντιπροσωπείας και του ΥΠΕΞ οδήγησε στην αναβολή της επίσκεψης του ΥΠΕΞ της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάγιο στην Τουρκία, που είχε ανακοινωθεί για χτες και θα γίνει την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Τρίπολη της Λιβύης, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, επιβεβαίωσε χτες την «επιθυμία» των ΗΠΑ για την έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές της Λιβύης με στόχο την επίτευξη «εκεχειρίας και πολιτικών διαπραγματεύσεων».

Απαρατήρητη δεν πέρασε ούτε η προχτεσινή συνάντηση του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, με τον υπουργό Εξωτερικών της (μη αναγνωρισμένης διεθνώς) κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη, Αμπντούλ Χάντι αλ Ουέτζι, που μετέβη την Τρίτη στη Μόσχα συναντώντας Ρώσους υψηλόβαθμους διπλωμάτες. Στη συνάντηση αναφέρθηκε χτες ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία εκθειάζεται η διακήρυξη του Καΐρου που έκανε στις 6 Ιούνη ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι, παρουσιάζοντας έναν «οδικό χάρτη» για εκεχειρία και έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για πολιτική λύση μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών της Λιβύης.

Από την άλλη, στο Κάιρο αυξάνονται οι αντιδράσεις και η οργή για την αισχρή κακομεταχείριση και τον βασανισμό περίπου 200 Αιγυπτίων μεταναστών εργατών από τους φιλότουρκους μισθοφόρους του πρωθυπουργού Σάρατζ στην πόλη Ταρχούνα. Αιγύπτιοι βουλευτές μιλώντας χτες στη Βουλή κάλεσαν τον Πρόεδρο Σίσι να απελάσει άμεσα τον Λίβυο πρέσβη της κυβέρνησης Σάρατζ στο Κάιρο και να δεχτεί, αντ' αυτού, πρέσβη από την κυβέρνηση στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης που στηρίζει τις δυνάμεις Χ. Χάφταρ. Επίσης, η κυβέρνηση Σάρατζ δηλώνει ότι θα κατηγορήσει τον Χάφταρ για εγκλήματα πολέμου, με αφορμή την ανακάλυψη μαζικών τάφων και σκοτωμένων παιδιών.

Επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν

Τηλεδιάσκεψη με «πρώτο πιάτο» τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ειδικότερα τη Λιβύη είχαν προχτές οι ηγέτες Τουρκίας και Γερμανίας, Ρ. Τ. Ερντογάν και Αγκελα Μέρκελ. Δεν έγιναν γνωστές πολλές λεπτομέρειες, δεδομένο ωστόσο είναι ότι Γερμανία και ΕΕ συνολικά «κρατάνε το φανάρι» στις επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Πάντως, ένα σημείο αντιπαράθεσης είναι το γεγονός ότι η Γερμανία επιμένει να περιλαμβάνει την Τουρκία στις «περιοχές κινδύνου» για τον κορονοϊό και να επιβάλλει 14ήμερη καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από αυτή, κάτι που προκαλεί μεγάλη ενόχληση στην τουρκική πλευρά. Ακόμη δεν έχει αρθεί η ταξιδιωτική οδηγία, κάτι για το οποίο πιέζει η Τουρκία και ο τουριστικός κλάδος στη Γερμάνια.

Ειδικές Δυνάμεις στο Βόρειο Ιράκ

Η Αγκυρα κλιμακώνει τη νέα επέμβασή της και στο Βόρειο Ιράκ, αφού το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έστειλε και Ειδικές Δυνάμεις στην περιοχή, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Νύχια της Τίγρης», που ξεκίνησε στις αρχές της βδομάδας. Η νέα επιχείρηση διεξάγεται κι αυτή στο πλαίσιο της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και της εξουδετέρωσης θέσεων δυνάμεων του ΡΚΚ που εδρεύουν στην περιοχή.

Η ανακοίνωση διευκρινίζει μάλιστα ότι οι Τούρκοι καταδρομείς «υποστηρίζονται από ελικόπτερα, από οπλισμένα και άοπλα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Πάντως, από τη μεριά του, το Ιράκ αντέδρασε έντονα, με το ΥΠΕΞ της χώρας να καταγγέλλει «παραβίαση της κυριαρχίας». Πρόσθεσε πάντως ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις δεν προκάλεσαν θύματα αλλά «τρομοκράτησαν τον πληθυσμό».

ΗΠΑ
Συνέχεια κινητοποιήσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χιλιάδες Αμερικανοί διαδηλωτές συνεχίζουν να διατηρούν άσβεστη τη φλόγα των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων μπροστά στα μακροχρόνια προβλήματα αστυνομικής, ρατσιστικής βίας και έντασης των ταξικών ανισοτήτων.

Από τις κινητοποιήσεις του τελευταίου 24ωρου ξεχώρισαν εκείνες στη Νότια Καλιφόρνια, μετά τον πρόσφατο εντοπισμό απαγχονισμένων νεαρών Αφροαμερικανών υπό συνθήκες που παραπέμπουν σε δράση της ρατσιστικής Κου Κλουξ Κλαν. Νέες διαδηλώσεις πυροδότησαν στο Κονέκτικατ πρόσφατες περιπτώσεις αστυνομικής βίας κατά Λατίνων, ενώ στο Ρίτσμοντ του Βανκούβερ οι εντεινόμενες κινητοποιήσεις πολιτών ανάγκασαν τον δήμαρχο της πόλης να απολύσει τον αστυνομικό διευθυντή εξαιτίας καταγγελιών για την ιδιαίτερα βίαιη αντιμετώπιση διαδηλωτών. Επιπλέον, στο Σικάγο οι δημοτικές αρχές προσανατολίζονται στην απόσυρση των αστυνομικών από τα σχολεία (!) και στον τερματισμό του σχετικού προγράμματος που είχε προϋπολογισμό 33 εκατομμύρια δολάρια! Μπροστά σε όλα αυτά και μετά από τις πιέσεις δεκάδων αφρικανικών χωρών προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να ξεκινήσει έρευνα για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Αντριου Μπρέμπεργκ, υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ κατά των αστυνομικών ρατσιστικών επιθέσεων, υποστηρίζοντας πως καταδίκασε τη δολοφονία Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολις και πως παίρνει μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων και σφοδρών ενδοαστικών αντιπαραθέσεων, ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, που ετοίμασε βιβλίο επικριτικό για τη στάση του Προέδρου που «ενδιαφερόταν μόνο για την επανεκλογή του». Ο Τραμπ προσέφυγε χτες σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον, επιδιώκοντας να εμποδίσει την έκδοσή του με την επίκληση «κινδύνων εθνικής ασφάλειας». Επίσης ανιψιά του Τραμπ ετοιμάζεται να εκδώσει βιβλίο για τον θείο της.

ΣΥΡΙΑ
Νέες αμερικανικές κυρώσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν χτες το «νόμο Καίσαρα» με στόχο την επιβολή νέων, ακόμη σκληρότερων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της συριακής κυβέρνησης, του στρατού και επιχειρηματιών αλλά και όσων μη Αμερικανών έχουν μπίζνες στη χώρα.

Οι νέες κυρώσεις σε βάρος 39 Σύρων (συμπεριλαμβανομένων του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, και της συζύγου του, Ασμα) αναμένεται να συνοδευτούν με πολιτικές και οικονομικές πιέσεις καθώς οι ΗΠΑ γνωστοποιούν πως θέλουν να σύρουν στο τραπέζι «διαλόγου» την κυβέρνηση Ασαντ και την κυβέρνηση του γειτονικού Λιβάνου, που ουσιαστικά λειτουργεί ως «ενδιάμεσος» για χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της Συρίας με άλλες χώρες. Αυτό φάνηκε προχτές το βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από όσα είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Κέλι Κραφτ. Εντονες ήταν οι αντιδράσεις άλλων πρεσβευτών, όπως της Κίνας και της Ρωσίας. Ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ζιανγκ Τζουν, χαρακτήρισε τις κυρώσεις απάνθρωπες τονίζοντας πως δεν εξαιρούνται ούτε καν φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ ο Ρώσος ομόλογός του, Βασίλι Νεμπένζια, τις κατήγγειλε λέγοντας πως επιδιώκουν την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας.

Ο «νόμος Καίσαρα» πήρε το όνομά του από έναν Σύρο που είχε διαφύγει στο εξωτερικό στην αρχή του πολέμου στη Συρία αποκαλύπτοντας «βασανιστήρια κατά αντικαθεστωτικών». Θέση κατά των νέων αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων κατά της Συρίας πήρε χτες και ο ηγέτης της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, που τόνισε πως επιδιώκουν να τιμωρήσουν όχι μόνο τη Συρία αλλά και το Λίβανο.

Σε μια άλλη εξέλιξη, χτες έγινε γνωστό ότι το «Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο Συρίας» (KNC) και τα κόμματα «Κουρδικής Εθνικής Ενότητας» (που σχετίζονται με το Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης, PYD) κατέληξαν χτες σε καταρχήν συμφωνία για «ενότητα» όλων των κουρδικών κομμάτων μετά τη συνάντηση αντιπροσωπειών στη Χάσακα της Συρίας.

  • Γαλλικό δικαστήριο επέβαλε χτες τετραετή ποινή κάθειρξης και κατάσχεση περιουσίας αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στον 82χρονο θείο του Σύρου Προέδρου Ασαντ, Ριφάατ αλ Ασαντ, κρίνοντάς τον ένοχο για «ξέπλυμα» χρήματος.
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Λαβρόφ στο Βελιγράδι και Λάιτσακ στην Πρίστινα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Στο επίκεντρο επανέρχονται οι γεωπολιτικές κόντρες ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ και άλλων ανταγωνιστικών δυνάμεων στα Δυτικά Βαλκάνια, με φόντο τις προσπάθειες Ουάσιγκτον και Βρυξελλών για επανέναρξη των παζαριών με υποτιθέμενο στόχο την «ομαλοποίηση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Σήμερα καταφτάνει στο Βελιγράδι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια προσπάθεια να τονώσει το προφίλ της κυβέρνησης του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενόψει των βουλευτικών και δημοτικών εκλογών της Κυριακής 21 Ιούνη. Σε προσχέδιο κοινής ρωσοσερβικής δήλωσης που αποκαλύφθηκε χτες, η Μόσχα φαίνεται να διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία εξυπηρετεί τα σερβικά συμφέροντα. Από την άλλη, Σέρβοι αναλυτές εκτιμούσαν πως οι συνομιλίες των Προέδρων Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου στην Ουάσιγκτον δεν θα μπορούσαν να είχαν δρομολογηθεί από τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης Τραμπ για το διάλογο Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, εάν δεν υπήρχε προσυνεννόηση ή διαβούλευση μέχρι ενός σημείου που να εξασφαλίζει κάποια «συμφωνία».

Εξάλλου, σήμερα ολοκληρώνει τριήμερη επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μίροσλαβ Λάιτσακ, και αναμένεται να μεταβεί στη Σερβία μετά τις εκλογές.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Υπέρ των σχέσεων με το Ισραήλ

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

Η προσέγγιση μοναρχιών του Κόλπου με το Ισραήλ γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη όσο περνά ο καιρός, καθώς αυξάνονται οι δηλώσεις, κινήσεις και προσπάθειες για σύναψη σχέσεων με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, σε βάρος των όποιων προσπαθειών για επίλυση του Παλαιστινιακού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ Γκαργκάς, μιλώντας χτες μέσω τηλεδιάσκεψης στο διεθνές φόρουμ της «Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής» (American Jewish Committee Virtual Global Forum) πρότεινε τη διεύρυνση των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ.

Ειδικότερα, πρότεινε να γίνει «διαχωρισμός» ανάμεσα στις διαφωνίες ΗΑΕ και Ισραήλ για το παλαιστινιακό ζήτημα και τα «αμοιβαία οφέλη που μπορεί να προσφέρει η αύξηση διμερούς συνεργασίας σε άλλους τομείς». Υποστήριξε ότι το εμπάργκο αραβικών χωρών που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες έναντι του Ισραήλ «δεν έχει αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα», συνηγορώντας υπέρ «ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας». Ανέφερε επίσης περιπτώσεις μουσουλμανικών χωρών, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Τουρκία, που έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, και τις αντίστοιχες χωρών όπως το Κατάρ και άλλες του Κόλπου, που κάνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ