ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 2020 - Κυριακή 21 Ιούνη 2020
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Μπήκε η νέα σειρά του Ιούνη σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης και όξυνσης των ανταγωνισμών

Η νέα σειρά καλείται να υπηρετήσει σε μία περίοδο όξυνσης των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Οι προκλητικές ενέργειες από πλευράς της τουρκικής αστικής τάξης με την ευθεία αμφισβήτηση Συνθηκών ακόμη και για τα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, η χρησιμοποίηση των προσφύγων στο πλαίσιο των παζαριών ΕΕ - Τουρκίας και οι εξαγγελίες για γεωτρήσεις στην περιοχή νότια της Κρήτης που έχει συμφωνηθεί με την κυβέρνηση Σάρατζ με το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που ανησυχεί και πρέπει να σημάνει συναγερμό.

Η αστική τάξη της χώρας μας συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε πολεμικούς σχεδιασμούς και επιχειρήσεις όπως είναι η UNIFIL (φρεγάτα στα ανοιχτά του Λιβάνου), η IRINI (φρεγάτα στα ανοιχτά της Λιβύης) και άλλες. Ταυτόχρονα, έχει δώσει «γην και ύδωρ» στις ΗΠΑ με την παρουσία αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας, που αποτελούν ορμητήριο των ιμπεριαλιστών ενάντια σε άλλους λαούς. Ενισχύει το ρόλο της στην περιοχή, δημιουργώντας καπιταλιστικές συμμαχίες προς όφελός της. Τελευταίο παράδειγμα, το ελληνοϊταλικό σύμφωνο για τις θαλάσσιες ζώνες και το ταξίδι του Μητσοτάκη στο Ισραήλ με κύριο θέμα τον αγωγό «EastMed».

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι εξελίξεις στο Αιγαίο, στον Εβρο και γενικότερα στα Βαλκάνια στο πλαίσιο της στρατηγικής της τουρκικής αστικής τάξης, της αστικής τάξης της χώρας μας και της εμπλοκής της χώρας μας στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή μας, πολιτική που μεγαλώνει τους κινδύνους για το λαό και υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Τα σημάδια της διαφαινόμενης εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης ενισχύθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Η κυβέρνηση έχει οργανώσει νέα επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα στο όνομα - για ακόμη μια φορά - της ανάκαμψης. Ενώ η «αυστηρότητα» τήρησης των υγειονομικών μέτρων έχει πάει περίπατο, για να σωθούν τα καπιταλιστικά κέρδη.

Ολα αυτά έχουν ως συνέπεια την έκρηξη των απολύσεων, το κουτσούρεμα των μισθών, την επέκταση της εργασιακής ανασφάλειας, τη διεύρυνση της ελαστικής εργασίας. Με αφορμή την πανδημία, η κυβέρνηση προχώρησε σε περιορισμό λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών με την εφαρμογή των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Με αυτά κατά νου, οι νεοσύλλεκτοι πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Η περίοδος της θητείας αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης περιόδου της ζωής τους. Εξακολουθούν να διατηρούν τα δικαιώματα που είχαν ως πολίτες και αυτά πρέπει να τα υπερασπίζονται και να τα διεκδικούν στη διάρκεια της θητείας τους.

Μεταξύ των άλλων έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και γενικά το δικαίωμα να διεκδικούν συνθήκες διαβίωσης που ανταποκρίνονται και ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Οπως και να υπηρετούν τη θητεία τους με βάση μόνο τις απαιτήσεις της άμυνας της χώρας και όχι για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Είναι υποχρέωσή τους, από την πρώτη κιόλας μέρα, η απαίτηση της εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συγχρωτισμού στους θαλάμους, η αναγκαιότητα της ύπαρξης υλικών και μέσων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ακόμη, πρέπει να ζητήσουν στη μονάδα τους να υπάρχει κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος για την παραμονή σε καραντίνα όσων φαντάρων αρρωστήσουν. Απολύμανση των χώρων όπου συνωστίζονται πολλά άτομα, όπως είναι οι θάλαμοι και τα εστιατόρια.

Μπορούν να αξιοποιούν τις αναφορές των Υπομονάδων και Μονάδων για τη διεκδίκηση της εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων. Τη λήψη άμεσων μέτρων οικονομικής ενίσχυσης. Κάλυψη αποκλειστικά από την υπηρεσία και δωρεάν όλων των απαραίτητων μέσων για την εκπλήρωση της θητείας. Μέτρα για την καλυτέρευση της διαβίωσης. Το μπλοκάρισμα του αυταρχισμού και της εκδήλωσης ρατσιστικών και φασιστικών περιστατικών.

Εχουν δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, με το διάβασμα εφημερίδων, τη διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων, τη δημιουργία και αξιοποίηση της βιβλιοθήκης καθώς και προβολής ταινιών στο ΚΨΜ.

Κάθε νέος να προμηθευτεί την έκδοση «Φύλλο Πορείας».

Ευχόμαστε καλή θητεία με ψηλά το κεφάλι.


Οι κυβερνητικές αλχημείες για την αντιπυρική περίοδο του 2019

Eurokinissi

Οι εκάστοτε διαχειριστές του αστικού κράτους, όταν θέλουν να δώσουν το οριστικό χτύπημα σε έναν κοινωνικό τομέα για να τον μετατρέψουν σε επενδυτικό εργαλείο και πηγή ανταποδοτικών εσόδων, αφού προηγουμένως σε βάθος πολλών ετών έχουν συμβάλει ο καθένας με τη σειρά του στο να τον καταστήσουν - μέσα από μόνιμη υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και έλλειψη μέσων, υποδομών και εκσυγχρονιστικών παρεμβάσεων - υδροκέφαλο και αναποτελεσματικό, περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να προχωρήσουν στον τελικό τους στόχο.

Στην προκειμένη περίπτωση και όταν μιλάμε για τη δασοπροστασία και την πυρασφάλεια της χώρας, αφού επί 27 χρόνια ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε, έχοντας αφήσει συνειδητά τον εμπλεκόμενο μηχανισμό δασοπροστασίας έρμαιο όλων των προαναφερομένων, το πλήρωμα του χρόνου ήρθε με τον νόμο 4662/2020. Εχει μια σημασία όμως να θυμηθούμε ότι από το 1992 είχε διαπιστωθεί, με ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, η αναγκαιότητα για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα για τη δασοπροστασία της χώρας. Το πόρισμα αυτό ποτέ δεν υλοποιήθηκε, αντ' αυτού η κυβέρνηση Σημίτη το 1998, για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους, με τον διαχωρισμό της καταστολής από την πρόληψη έβαλε το πρώτο λιθαράκι για την αντίστροφη μέτρηση.


Εκτοτε, σε κάθε αντιπυρική περίοδο, μετά από μια μεγάλη καταστροφή περισσεύει η υποκρισία όλων όσοι μιλούν από κυβερνητική ή αντιπολιτευτική θέση, προσπερνώντας με μεγάλη ευκολία τις τεράστιες διαχρονικές τους ευθύνες. Αξιοποιούν μάλιστα τις συγκυριακές καταστάσεις από πλευράς αποτελεσμάτων μιας αντιπυρικής περιόδου, μαγειρεύοντας τα στατιστικά στοιχεία κατά το δοκούν για να επιδείξουν θετικό έργο. Μη μας διαφεύγει όμως ότι τον τρόπο προβολής των «επιτυχιών» τους, με τις μαθηματικές αλχημείες των στοιχείων, τον δίδαξε η «πρώτη φορά» αριστερά. Στα χνάρια αυτά βαδίζει και η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μιας λοιπόν και διανύουμε τη νέα αντιπυρική περίοδο, ας δούμε πόσο ασφαλείς μπορεί να κοιμόμαστε λόγω του πολυδιαφημισμένου σχεδιασμού της κυβέρνησης, που φέρνει «επιτυχίες».

Πετυχημένη λοιπόν η αντιπυρική περίοδος του 2019 κατά την κυβέρνηση, γιατί παρότι ήταν αυξημένος ο αριθμός των πυρκαγιών (9.500) σε σχέση με το 2018 (8.006) δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός και κάηκαν λιγότερα στρέμματα δασικής γης το 2019 (78.351) σε σχέση με το 2018 (94.523). Καταρχάς, το γεγονός και μόνο του όγκου των πυρκαγιών σηματοδοτεί την αποτυχία της κυβέρνησης, γιατί δεν έκανε τίποτα το ουσιαστικό σε προληπτικό επίπεδο ώστε να μην εκδηλώνονται τόσο εύκολα και σε τέτοιο αριθμό οι δασικές πυρκαγιές. Να θυμίσουμε μήπως ότι κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς τον Αύγουστο του 2019 στο Μονοδένδρι Ευβοίας, και παρότι η ίδια περιοχή είχε καεί και τον Αύγουστο του 2018, τότε μόνο έστειλαν οι υπεύθυνοι της προβεβλημένης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μηχανήματα για να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες; Αξίζει να αναφερθεί ότι και τη φετινή αντιπυρική περίοδο τη χαρακτηρίζει η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων. Η χρηματοδότηση των 326 ΟΤΑ μέσα στον Ιούνη με 18.400.000 ευρώ και η πρόβλεψη για χρηματοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος (Δασικές Υπηρεσίες κ.λπ.) συνολικά με 4.454.105 ευρώ, σε αντιστοιχία με το γεγονός ότι συζητάμε για το 65% των εδαφών της χώρας που χρήζουν προληπτικών παρεμβάσεων και με ό,τι έχει προηγηθεί σε επίπεδο καταστροφών, λέγεται απλά εμπαιγμός.

Το γεγονός όμως ότι δεν υπήρξε κανένας νεκρός την αντιπυρική περίοδο του 2019 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, του 2018, των 102 θυμάτων, και ότι κάηκαν λιγότερα στρέμματα δασικών εκτάσεων, δεν τεκμηριώνει την επιτυχία κανενός σχεδιασμού. Για τον απλούστατο λόγο ότι πριν από τη μεγάλη καταστροφή του 2007, όταν κάηκαν με τραγικό τρόπο 89 συνάνθρωποί μας συμπεριλαμβανομένων 9 πυροσβεστών και 2 πιλότων, προηγήθηκαν έξι (6) συνεχόμενες αντιπυρικές περίοδοι με αυξημένο όγκο συμβάντων μεν, χωρίς όμως ούτε έναν νεκρό πολίτη και μάλιστα με λιγοστές καμένες εκτάσεις συγκριτικά με κάθε άλλη φορά. Μια ματιά στα στοιχεία του πίνακα μπορεί να διαπιστώσει του λόγου το αληθές (τα επεξεργασμένα στοιχεία προέρχονται από το site του Πυροσβεστικού Σώματος).

Τα θύματα που καταγράφηκαν αυτήν την περίοδο ήταν οι 4 πυροσβέστες και οι 3 πιλότοι που χάθηκαν, λόγω των απαράδεκτων εργασιακών συνθηκών που υπήρχαν και συνεχίζουν σε ακόμα χειρότερη μορφή να υπάρχουν.

Το ίδιο συνέβη και πριν από τη δαντική κόλαση που βίωσαν οι κάτοικοι στο Μάτι το 2018 και που θα έπρεπε, με δεδομένη την τραγική εμπειρία του 2007, να έχουν πάρει οι κυβερνήσεις κάποια μέτρα. Στις 10 αντιπυρικές περιόδους που προηγήθηκαν της καταστροφής στο Μάτι, ενώ είχαν όλες πιο αυξημένο όγκο συμβάντων από αυτή του 2018 και οι 7 από αυτές πιο αυξημένο όγκο καμένων δασικών εκτάσεων, δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός πολίτης. Θύματα όμως στο διάστημα της δεκαετίας υπήρξαν στις τάξεις του Πυροσβεστικού Σώματος, επιβεβαιώνοντας τις τραγικές εργασιακές συνθήκες και την έλλειψη μέτρων προστασίας, με νεκρούς 10 πυροσβέστες και 1 πιλότο.

Με δεδομένο λοιπόν το τι προηγήθηκε του ξεσπάσματος των δύο κομβικών αντιπυρικών περιόδων του 2007 και του 2018, τα ίδια τα γεγονότα καθιστούν αυθαίρετη την κυβερνητική θριαμβολογία αλλά και επικίνδυνη, για τον αβάσιμο εφησυχασμό που διασπείρει στο λαό.


Μιχάλης ΜΙΧΑΗΛ
Ανθυποπυραγός ε.α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ