ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - 75η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ
Στρατιωτική παρέλαση και συσχετισμοί σκοπιμότητας

Από τη χτεσινή παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

Copyright 2020 The Associated

Από τη χτεσινή παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία
ΜΟΣΧΑ.--

Περίπου 14.000 στρατιώτες, πάνω από 200 άρματα μάχης, πύραυλοι, αντιαεροπορικά συστήματα και 75 μαχητικά αεροσκάφη συμμετείχαν χτες στην καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, για την 75η επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ενωσης εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας (η παρέλαση είχε αναβληθεί από τις 9 Μάη λόγω πανδημίας). Στις 24 Ιούνη 1945 πραγματοποιήθηκε στην Κόκκινη Πλατεία η θρυλική, ιστορική παρέλαση των Σοβιετικών στρατιωτών που υπερασπίστηκαν τη Μόσχα, το Λένινγκραντ και το Στάλινγκραντ, που απελευθέρωσαν την Ευρώπη και μπήκαν στο Βερολίνο. Η παρέλαση αυτή τα τελευταία χρόνια έχει χαρακτήρα επίδειξης δύναμης της ρωσικής αστικής τάξης, που αξιοποιώντας το ηρωικό παρελθόν της ΕΣΣΔ και τον αγώνα του σοβιετικού λαού, τη δικαιολογημένη υπερηφάνεια των απογόνων του, προσπαθεί να τα συσχετίσει με τις επιδιώξεις της για βελτίωση της θέσης της στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Ετσι αξιοποιεί και τα λάβαρα και τα σύμβολα του σοσιαλιστικού παρελθόντος και του ένδοξου Κόκκινου Στρατού.

Τη φετινή παρέλαση παρακολούθησαν, όπως κάθε χρόνο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, βετεράνοι του πολέμου και καλεσμένοι ηγέτες, όπως ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, οι ηγέτες του Καζακστάν, της Μολδαβίας, της Λευκορωσίας, του Ουζμπεκιστάν, ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα κ.ά. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, αρκετοί ηγέτες κρατών δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω πανδημίας.

Μαζί με τους Ρώσους στρατιώτες, στην παρέλαση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας, της Λευκορωσίας, της Κίνας, της Ινδίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, της Μολδαβίας, της Μογγολίας, της Σερβίας, του Τουρκμενιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Τατζικιστάν.

«Είναι αδύνατον ακόμα και να το φανταστούμε πώς θα ήταν ο κόσμος σήμερα, εάν ο Κόκκινος Στρατός δεν έσπευδε να τον προασπιστεί», τόνισε ο Πούτιν στην ομιλία του, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί η σημερινή καπιταλιστική - ιμπεριαλιστική Ρωσία ως «συνέχεια» της σοσιαλιστικής Σοβιετικής Ενωσης.

Επίσης, ο Πούτιν παρουσίασε τη Ρωσία ως πρόθυμη για «συνεργασία» ώστε να αντιμετωπιστούν οι σημερινές «παγκόσμιες προκλήσεις», με τις αντιθέσεις να εξαπλώνονται σε όλο το χάρτη. Οπως είπε, χρειάζεται «διάλογος» για τα «πιο πιεστικά διεθνή ζητήματα», για τη «δημιουργία ενός κοινού αξιόπιστου συστήματος ασφαλείας, κάτι που χρειάζεται ο περίπλοκος και ταχέως μεταβαλλόμενος σύγχρονος κόσμος» για να προστατευτεί από τις «νέες απειλές».

Και φέτος με την παρέλαση παρουσιάστηκαν περίπου 20 από τα τελευταία οπλικά συστήματα - ορισμένα για πρώτη φορά δημόσια - που η Ρωσία «διαφημίζει» και μέσω της συμμετοχής της σε ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις.

Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την τροποποίηση του Συντάγματος. Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός έξω από τα εκλογικά κέντρα, οι κάλπες θα ανοίξουν από σήμερα, μια βδομάδα πριν από την επίσημη διεξαγωγή του, την 1η Ιούλη, ενώ οι Ρώσοι θα μπορούν να ψηφίζουν και μέσω διαδικτύου.

ΗΠΑ
«Λάδι» Τραμπ στη φωτιά της πόλωσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τους «νεαρούς Αμερικανούς πατριώτες που ανεβάζουν ψηλά την Αμερική και αρνούνται να γονατίσουν μπροστά στη ριζοσπαστική αριστερά» χαιρέτισε ο Ντόναλντ Τραμπ, Πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, από την προεκλογική συγκέντρωση στην Αριζόνα αργά το βράδυ της Τρίτης. Ο Τραμπ υποδαύλισε περαιτέρω την ήδη αυξημένη πόλωση, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με τους διαδηλωτές που εδώ και βδομάδες έχουν ξεσηκωθεί εναντίον του ρατσισμού, της αστυνομικής βίας και των ανισοτήτων. «Μισούν την Ιστορία μας. Μισούν τις αξίες μας και οτιδήποτε για το οποίο εμείς υπερηφανευόμαστε ως Αμερικανοί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο άλλος πόλος του αστικού πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί, επιχειρούν να αξιοποιήσουν προς δικό τους όφελος τη λαϊκή οργή, την ώρα που, ως στηρίγματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, έχουν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Πάντως δημοσκόπηση των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και του Κολεγίου «Σιένα», που δημοσιεύτηκε χτες, έδειχνε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν να προηγείται με 14 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Τραμπ, καθώς έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, ιδιαίτερα των μειονοτήτων και των γυναικών, με 50% έναντι 36%. Επισημαίνουν ωστόσο οι «Τάιμς» ότι και η Χ. Κλίντον είχε το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις μπροστά στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά τελικά έχασε τις εκλογές...

Το ίδιο διάστημα, στη Γερουσία συνεχίζονται οι δικομματικές κόντρες με επίκεντρο νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για «βελούδινη μεταρρύθμιση» των αστυνομικών δυνάμεων. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αλληλοκατηγορούνται για πολιτικά παιχνίδια γύρω από το ζήτημα της αστυνομικής βίας.

Στο μεταξύ ο Ρόμπερτ Τραμπ, αδελφός του Προέδρου, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να εμποδίσει τη δημοσίευση βιβλίου που έγραψε για την οικογένεια μια ανιψιά του, η Μέρι Τραμπ. Το βιβλίο, υπό τον τίτλο «Too Much and Never Enough: How My Family Created the World's Most Dangerous Man» («Πώς η οικογένειά μου δημιούργησε τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο στον κόσμο»), αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 28 Ιούλη. Ο Ρ. Τραμπ προσέφυγε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης ζητώντας να εμποδιστεί η δημοσίευση του βιβλίου της Μ. Τραμπ, καθώς η τελευταία φέρεται να παραβίασε συμφωνία εμπιστευτικότητας που είχε υπογράψει σχετικά με την κληρονομιά του Φρεντ Τραμπ, παππού της και πατέρα του Ντ. Τραμπ.

Προς νέους δασμούς σε βάρος χωρών της ΕΕ

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την επιβολή νέων δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Βρετανία, αξίας περίπου 3,1 δισ. δολαρίων.

Εφόσον το σχέδιο προχωρήσει, οι δασμοί σε ευρωπαϊκά βιομηχανικά - αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα αναμένεται να ξεκινήσουν ένα νέο επεισόδιο διατλαντικού «εμπορικού πολέμου» μέσα στο καλοκαίρι.

Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον ανέφεραν ότι το γραφείο του Αμερικανού Εμπορικού Αντιπροσώπου σχεδιάζει την επιβολή κυρώσεων σε ευρωπαϊκά προϊόντα όπως τυριά, γιαούρτι, ελιές, μπίρα και τζιν, αλλά και σε βιομηχανικά, όπως φορτηγά και αεροσκάφη, μέσα στον επόμενο μήνα.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Νέα επίθεση με πυραύλους εξαπέλυσαν αργά το βράδυ της Τρίτης ισραηλινά αεροσκάφη από τον λιβανέζικο εναέριο χώρο στις περιοχές Σουέιντα και Ντέιρ Εζόρ της νοτιοανατολικής Συρίας, προκαλώντας το θάνατο 7 Σύρων και Ιρανών (οι δύο στρατιώτες) και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων. Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως θα προβεί σε αντίποινα για τις επιθέσεις των Ισραηλινών.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ξεκίνησε χτες η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων στη Βόρεια Μακεδονία ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 15ης Ιούλη. Στις εκλογές αυτές θα συμμετάσχουν 15 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, με τα δύο μεγαλύτερα, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να δίνουν τη «μάχη» για την πρωτιά μέχρι και την τελευταία μέρα, καθώς, όπως φαίνεται, σχεδόν ισοδυναμούν.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης αεροπορικών εταιρειών «Swissport» σχεδιάζει να απολύσει περίπου 4.550 άτομα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία με το πρόσχημα της πανδημίας, που έχει ρίξει τα έσοδά της.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Σε καταρχήν συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέληξε χτες η σουδανική μεταβατική κυβέρνηση, που βρίσκεται στην εξουσία ένα χρόνο μετά την ανατροπή του δικτάτορα Ομάρ Μπασίρ. Μεταξύ των όρων συμπεριλαμβάνεται η αξίωση του ΔΝΤ για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Νέες συγκρούσεις νεαρών άνεργων Τυνήσιων με αστυνομικούς καταγράφηκαν το βράδυ της Τρίτης στην Ντουζ της νότιας Τυνησίας. Οι νεαροί διαδηλωτές απαιτούν υλοποίηση κυβερνητικών υποσχέσεων για νέες θέσεις δουλειάς που έχουν δοθεί εδώ και τρία χρόνια.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Διεργασίες μετά τους υψηλούς τόνους

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε οδηγίες για αναστολή σχεδίων στρατιωτικής δράσης κατά της Νότιας Κορέας, όπως μετέδωσε και το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA. Κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών, συζητήθηκε η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στη Χερσόνησο, μετά από τις πρόσφατες «νοτιοκορεατικές προκλήσεις», ενώ η Πιονγιάνγκ καταγγέλλει τη Σεούλ εξαιτίας προπαγανδιστικών φυλλαδίων που κυκλοφόρησαν πάλι εναντίον της. Σημειώνουμε ότι πρόσφατα οι βορειοκορεατικές αρχές κατέστρεψαν το λεγόμενο «Γραφείο Διασύνδεσης» που είχε δημιουργηθεί στα σύνορα των δύο χωρών, στο πλαίσιο των ευρύτερων διεργασιών αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων, με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ που αναζητούν τρόπους ενίσχυσης της γεωπολιτικής τους επιρροής στην περιοχή.

Στη Σεούλ, εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας εκτίμησε - σύμφωνα με το «Ρόιτερς» - ότι το επόμενο διάστημα η Πιονγιάνγκ θα «ρίξει τους τόνους», αναφέροντας ότι τις τελευταίες μέρες έχουν «αποσυρθεί» μια σειρά διαδικτυακά άρθρα έντονα επικριτικά κατά της Σεούλ.

Η «τεταμένη ατμόσφαιρα» επέστρεψε στη Χερσόνησο μετά από μια πολύμηνη περίοδο «στασιμότητας» στις διαπραγματεύσεις τόσο Βορρά - Νότου όσο και Πιονγιάνγκ - Ουάσιγκτον για την «ειρήνευση» και την «αποπυρηνικοποίηση» της Χερσονήσου, με φόντο και την όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας, που ασφαλώς επιδρά και στις εξελίξεις στη Χερσόνησο.

Από τη μεριά του, το Πεκίνο αντέδρασε πολύ φειδωλά στην επιδείνωση των σχέσεων Πιονγιάνγκ - Σεούλ, επαναλαμβάνοντας τη διάθεσή του να «συνεισφέρει στη σταθερότητα» στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, τα αστικά επιτελεία διαπιστώνουν ότι μετά τις Συνόδους Τραμπ - Κιμ σε Σιγκαπούρη και Βιετνάμ, η άλλη πλευρά «έδωσε πολύ λίγα», όπως σχολίαζε πρόσφατα αναλυτής του Carnegie Endowment for International Peace. «Σε αντάλλαγμα έλαβαν διεθνή στήριξη και βοήθεια για να ανοικοδομήσουν τη σχέση τους με την Κίνα (και τη Ρωσία)», ενώ το καθεστώς των κυρώσεων (σε βάρος της Βόρειας Κορέας) αποδυναμώθηκε περαιτέρω, συμπλήρωνε, με δεδομένο βέβαια ότι όταν η αμερικανική πλευρά αναφέρεται στην Πιονγιάνγκ, δεν μπορεί να προσπεράσει ότι πρόκειται για ένα κράτος με μακροχρόνιους δεσμούς με την Κίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ