ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Προειδοποιήσεις του ΠΟΥ για αυξητική τάση

Copyright 2020 The Associated

Προειδοποίηση για τη συνεχή εξάπλωση της πανδημίας και για το ότι τα εθνικά συστήματα Υγείας στην Ευρώπη μπορεί να βρεθούν σύντομα σε δεινή θέση καθώς αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των κρουσμάτων της πανδημίας, απηύθυνε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη.

Οπως σημείωσε σε χτεσινές του δηλώσεις, «τριάντα χώρες έχουν σημειώσει αυξητική τάση στα κρούσματα κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σε 11 δε από αυτές, η ταχεία μετάδοση οδήγησε σε πολύ σημαντική αναζωπύρωση, η οποία εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη θα ωθήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Υγείας για άλλη μια φορά στο χείλος του γκρεμού». Σημείωσε ότι από τα πάνω από 9 εκατομμύρια κρούσματα στον κόσμο, περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια έχουν βρεθεί στην Ευρώπη, όπου, παρά τη μείωση του ποσοστού σε σύγκριση με την αρχή του έτους, η νόσος συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Η περίπτωση της Γερμανίας είναι χαρακτηριστική, όπου μπαίνουν σε καραντίνα ορισμένες περιοχές. Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ τόνισε ότι «ο κίνδυνος δεν έχει περάσει και η χαλάρωση των μέτρων βοηθά στην εξάπλωση των κρουσμάτων γι' αυτό και η καραντίνα σε κάποιες περιοχές επανέρχεται».

Αντίστοιχα στις ΗΠΑ, όπου παρατηρείται εξάπλωση του ιού και σε άλλες περιοχές, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης αποφάσισε να θέτει σε καραντίνα 14 ημερών όσους φτάνουν από άλλες Πολιτείες που έχουν υψηλή διάδοση, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση. Τις τελευταίες μέρες υπάρχει αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων, και μάλιστα νεότερων στην ηλικία, στις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ, σε περιοχές όπου είναι μεγαλύτερη η φτώχεια. Για παράδειγμα, την Τετάρτη, σημειώθηκε αριθμός - ρεκόρ στις ΗΠΑ, με πάνω από 38.000 νέες μολύνσεις.

Η επιδημιολόγος Ρεμπέκα Φίσερ εκτίμησε ότι η κορύφωση της επιδημίας είναι ακόμη μακριά. Τα μέτρα που περιορίζουν την εξάπλωση του ιού θα έπρεπε «ιδανικά» να παραμείνουν σε ισχύ «όσο το δυνατόν περισσότερο», πρόσθεσε.

Στην Ευρώπη οι πιέσεις του κεφαλαίου, ειδικά του τουριστικού, να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα φαίνονται και στην αναμενόμενη ανακοίνωση την 1η Ιούλη που θα ορίζει από ποιες χώρες θα επιτρέπονται τα ταξίδια στην ΕΕ. Το δίκτυο «euronews», επικαλούμενο προσχέδιο του καταλόγου που έχει στην κατοχή του, αναφέρει ότι δεν θα περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ρωσία.

Η χτεσινή εικόνα της εξάπλωσης της πανδημίας κατέγραφε παγκοσμίως 9,6 εκατομμύρια κρούσματα και 487.473 νεκρούς. Ενδεικτικά, τα περισσότερα κρούσματα ήταν στις ΗΠΑ, 2.483.355, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 124.586. Ακολουθούν η Βραζιλία με 1,2 εκατ. κρούσματα και 54.434 θύματα, η Ρωσία με 613.994 και 8.605, η Ινδία με 490.800 και 15.308.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αναβολή του «διαλόγου» μέσω ... ΗΠΑ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Κόκκινο» χτυπάνε οι άγριοι ανταγωνισμοί ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας και άλλων δυνάμεων στα Δυτικά Βαλκάνια, με επίκεντρο τις προσπάθειες Ουάσιγκτον - Βρυξελλών για επανέναρξη των παζαριών με στόχο τη λεγόμενη «ομαλοποίηση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, 21 χρόνια μετά τη ΝΑΤΟική επέμβαση του 1999 που διέλυσε ό,τι είχε απομείνει από την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Χτες, ένα 24ωρο μετά την απόφαση ειδικού εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να απαγγείλει κατηγορίες για δεκάδες εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας σε 10 υψηλόβαθμους πρώην διοικητές και στελέχη των Κοσοβάρων Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ και νυν αξιωματούχους (μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του προτεκτοράτου Χασίμ Θάτσι), ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον. Υποτίθεται πως θα πήγαινε το Σάββατο, στη θέση του Θάτσι, για να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στον Λευκό Οίκο με τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης Τραμπ, Ρίτσαρντ Γκρενέλ.

Ο Χότι πάντως χτες συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος αφενός του επανέλαβε την «ομόφωνη υποστήριξη της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής», αφετέρου του «θύμισε» πως ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες μπορεί να ξεκινήσει μέσα στον επόμενο μήνα.

Διάφορες πλευρές αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις του δικαστηρίου έγιναν τη συγκεκριμένη περίοδο για να δυσκολέψουν την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, πρώην πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου, Κάντρι Βεσέλι, που είναι μεταξύ των 10 κατηγορουμένων, χαρακτήρισε «πολιτική απόφαση» την εισήγηση του εισαγγελέα και άφησε υπόνοιες για τη χρονική στιγμή που εκδόθηκε.

Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι στάθηκε στο πλευρό των πρώην συμπολεμιστών του, δηλώνοντας πως πιστεύει «στην αθωότητα του Προέδρου Θάτσι, του Κάντρι Βεσέλι και όλων των συμπολεμιστών». «Ο ΟΥΤΣΕΚΑ διεξήγαγε καθαρό πόλεμο για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία από τη Σερβία», έγραψε μετά σε ανάρτησή του στο Facebook.

Τέλος, ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι κάλεσε τον λαό να παραμείνει «ήρεμος», επισημαίνοντας ότι κανένας δεν μπορεί να κριθεί ένοχος χωρίς να υπάρχει καταδίκη.

ΓΑΛΛΙΑ
Την Κυριακή ο β' γύρος των δημοτικών εκλογών

Στη σκιά των επιπτώσεων της πανδημίας και μιας σύνθετης ενδοαστικής αντιπαράθεσης που δυναμώνει και στο εσωτερικό της Γαλλίας για την αντιμετώπισή τους (από τη σκοπιά βέβαια των συμφερόντων του κεφαλαίου), την Κυριακή 28 Ιούνη έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί ο β' γύρος των τοπικών εκλογών. Ο α' γύρος είχε γίνει το Μάρτη αλλά ο β' αναβλήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού που εφάρμοσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μια σειρά αναλύσεων εμφανίζουν το κυβερνών κόμμα «Εμπρός!» (LREM) του Μακρόν στα πρόθυρα σημαντικών απωλειών, επικαλούμενες και αποχωρήσεις στελεχών τα οποία κατηγορούν την κυβέρνηση για έλλειψη «οικολογικού προσανατολισμού». Για παράδειγμα, το Μάη βουλευτές που έφυγαν από το κόμμα του Μακρόν ανακοίνωσαν ότι θα συγκροτήσουν νέα κοινοβουλευτική ομάδα με το όνομα «Οικολογία, Δημοκρατία, Αλληλεγγύη» (EDS), αναφέροντας ότι οι προτάσεις εστιάζουν σε «μια ισχυρή φιλοδοξία κοινωνικού και οικολογικού μετασχηματισμού» και ζητώντας μια «επείγουσα οικολογική απάντηση», «μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των διαφόρων περιφερειών» κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, δημοσκοπήσεις εμφανίζουν σημαντικά ενισχυμένα κόμματα όπως το EELV (το μεγαλύτερο κόμμα Οικολόγων στη χώρα), οι δυνάμεις του οποίου έχουν προκριθεί στο β' γύρο μεγάλων δήμων όπως η Λιόν και η Μασσαλία. Συνολικότερα, οι «δυνάμεις της οικολογίας» φαίνεται να κερδίζουν έδαφος στην ενδοαστική αναμέτρηση για την προώθηση ευρύτερων σχεδιασμών της ιμπεριαλιστικής Γαλλίας («πράσινη» ανάπτυξη, ΑΠΕ κ.τ.λ.).

Στον α' γύρο η συμμετοχή είχε φτάσει μόλις στο 44,66%, μειωμένη κατά 18 μονάδες σε σχέση με το 2014.

ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Δηλώνουν αφοσίωση στην «υπεράσπιση της ειρήνης»

Κοινή δήλωση με την οποία καλούν τη Βόρεια Κορέα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της γύρω από την «αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου» εξέδωσαν οι υπουργοί Αμυνας ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, Μαρκ Εσπερ και Τζεόνγκ Κιεόνγκ-ντου, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την έναρξη του πολέμου στη Χερσόνησο.

Σε μία περίοδο που έχουν αισθητά «βαλτώσει» οι προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεων Βορρά - Νότου, στις οποίες πρωτοστάτησαν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της γεωπολιτικής επιρροής που θέλουν ευρύτερα να ενισχύσουν σε Ασία - Ειρηνικό, οι δύο υπουργοί ισχυρίζονταν πως οι χώρες τους «μένουν σθεναρά αφοσιωμένες στην υπεράσπιση της σκληρά κερδισμένης ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο και στη συμπερίληψη της υποστήριξης των συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου».

Το θέμα της «αποπυρηνικοποίησης της Χερσονήσου» προκρίθηκε και στις Συνόδους ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας και Νότιας Κορέας - Βόρειας Κορέας ως βασική προτεραιότητα, δεδομένου του ότι ο (στρατιωτικός και όχι μόνο) συσχετισμός στη Χερσόνησο είναι καθοριστικός για αυτόν όλης της περιφέρειας. Η οποία αποτελεί «πίσω αυλή» της γοργά ανερχόμενης Κίνας, όπως και περιοχή στην οποία τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ στρέφουν ολόπλευρα το ενδιαφέρον τους.

Πρόσφατα η Πιονγιάνγκ κατέστρεψε το «γραφείο σύνδεσης» που είχε δημιουργηθεί για την επαναπροσέγγιση με τη Σεούλ και ανήγγειλε την αποστολή ξανά στρατευμάτων σε μεθοριακές περιοχές που είχαν κηρυχθεί αποστρατιωτικοποιημένες, κατηγορώντας τη νοτιοκορεατική πλευρά ότι έχει γίνει «μαριονέτα» της Ουάσιγκτον.

ΗΠΑ
Πιέσεις κατά Ρωσίας και Κίνας για εμπάργκο στο Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σαφείς απειλές κατά Ρωσίας και Κίνας για... «απομόνωση στον ΟΗΕ» εκτόξευσε χτες ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ, σε μία προσπάθεια να πείσει πως θα πρέπει να μην ματαιώσουν τα σχέδια των ΗΠΑ για παράταση του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στις εισαγωγές όπλων στο Ιράν και το οποίο εκπνέει στο τέλος του ερχόμενου Οκτώβρη.

Μιλώντας αργότερα στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο Χουκ κάλεσε Ρωσία και Κίνα που διαθέτουν τη δυνατότητα άσκησης βέτο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να μη συνεχίσουν «στο δρόμο της δυστοπίας» και να επιτρέψουν το σχέδιο της Ουάσιγκτον για παράταση του εμπάργκο όπλων σε βάρος του Ιράν.

Ρώσοι και Κινέζοι αξιωματούχοι, μιλώντας σε διεθνή πρακτορεία, φάνηκαν να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος τους το ερχόμενο φθινόπωρο, εκτιμώντας ως πιθανό τον αποκλεισμό τους από το διεθνές σύστημα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών SWIFT, όπως έχει ήδη επιβληθεί από τις ΗΠΑ στο Ιράν για να εκβιάσουν παζάρια με γνώμονα τα αμερικανικά γεωπολιτικά συμφέροντα.

Νωρίτερα χτες οι ΗΠΑ έβαλαν στη «μαύρη λίστα» κυρώσεων τέσσερις εταιρείες χάλυβα, αλουμινίου και σιδήρου (εκ των οποίων οι τρεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μία από τη Γερμανία) επειδή έκαναν μπίζνες στο Ιράν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ