ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τα νέα ωρολόγια προγράμματα

Συγκέντρωση εκπαιδευτικών χτες το απόγευμα στο Σύνταγμα

Από τη διαμαρτυρία των εικαστικών
Από τη διαμαρτυρία των εικαστικών
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στο σχολείο και τις διεκδικήσεις τους για ολόπλευρη μόρφωση για όλα τα παιδιά και για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά οι εκπαιδευτικοί. Χτες το απόγευμα, εκπαιδευτικά σωματεία και επιστημονικοί φορείς έκαναν συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ενάντια στις αντιεπιστημονικές αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα της Δευτεροβάθμιας, που εξαφανίζοντας σχεδόν τα καλλιτεχνικά μαθήματα και τα μαθήματα κοινωνικών επιστημών από το Λύκειο, θα οδηγήσουν ακόμα και στην απόλυση εκπαιδευτικών.

«Πάρτε πίσω τις αλλαγές, μόρφωση ολόπλευρη για τους μαθητές!», είναι το σύνθημα που κυριάρχησε στη συγκέντρωση, η οποία πλαισιώθηκε με πολύχρωμες πικέτες και πλακάτ και με καλλιτεχνικά δρώμενα που συμβόλιζαν μεταξύ άλλων τον «θάνατο» της Τέχνης στο Λύκειο.

Νωρίτερα η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και σωματεία εκπαιδευτικών πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στα Προπύλαια και έφτασαν στο Σύνταγμα με πορεία από εκεί.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με κεντρικό αίτημα να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα νέα ωρολόγια προγράμματα, που πέρα από τις συνέπειες για τους εκπαιδευτικούς συμβάλλουν στην ακόμα μεγαλύτερη απομάκρυνση του Λυκείου από τη γενική παιδεία και χτυπούν το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση. Στο πλαίσιο αυτό, νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών έχει οριστεί για τη Δευτέρα 29 Ιούνη, στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Παιδείας.

Διαμαρτυρίες από φορείς των Εικαστικών

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Εικαστική δράση ενάντια στην έξωση των μαθημάτων τέχνης από το Λύκειο οργανώνεται τη Δευτέρα 29 Ιούνη, στις 17.00, στην περιοχή Στόμι (κοντά στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο) στον Σχινιά (αναχώρηση από το Πεδίο του Αρεως στις 15.30).

Η δράση με τίτλο ΑΜΜΟΦΙΣ (Αμμος+Οφις) είναι ένα εικαστικό δρώμενο από την εικαστικό Δήμητρα Λαμπρέτσα, μια δράση διαμαρτυρίας, με συμμετοχή μαθητών, γονιών και καλλιτεχνών, απάντηση στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα στο Λύκειο, όπου γίνεται έξωση στα καλλιτεχνικά μαθήματα.

Σε συμμετοχή στη δράση καλεί και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ). Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο 6945.302.501.

Το ΕΕΤΕ διαμαρτύρεται έντονα για την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Λύκειο, όπως επίσης και η Ενωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων. Ανάλογη διαμαρτυρία εκφράζει με αναλυτική ανακοίνωσή της και η Σύγκλητος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), που μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Είναι προφανές ότι το μέτρο αυτό θίγει άμεσα, κατά κύριο λόγο, τους ίδιους τους μαθητές του Λυκείου, τους αυριανούς πολίτες της χώρας μας, καθώς και τον κλάδο και τα εργασιακά δικαιώματα των καθηγητών καλλιτεχνικών μαθημάτων.

Πέραν τούτου, πιο ανησυχητικό είναι το πνεύμα και η αντίληψη που απορρέει από αυτή την απόφαση. Γιατί όπως για παράδειγμα τα Μαθηματικά δεν προσφέρονται και δεν αφορούν μόνο στην ανάπτυξη των αυριανών Μαθηματικών και Θετικών Επιστημόνων, αλλά και στην ουσιαστική και πλήρη γνωστική και αντιληπτική ανάπτυξη κάθε μαθητή - ως ένα εγγενές, αναπόσπαστο πεδίο της διαμόρφωσής του - έτσι ακριβώς και η διδασκαλία των Τεχνών αφορά ουσιαστικά κάθε μαθητή ανεξαρτήτως του μελλοντικού επαγγελματικού προσανατολισμού και των ειδικών ενδιαφερόντων του. (...)

Τα Καλλιτεχνικά μαθήματα ανήκουν στον κορμό μιας ισόρροπης, ολοκληρωμένης, γενικής παιδείας, που αποβλέπει όχι μόνο στην εξειδίκευση και τον μελλοντικό, επαγγελματικό προσανατολισμό, αλλά και στη γνωστική, εκφραστική, συναισθηματική και ψυχολογική καλλιέργεια του μαθητή».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ
Απαίτησαν μόνιμη, σταθερή δουλειά λίγες μέρες πριν λήξουν οι συμβάσεις τους

Μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για κάλυψη των αναγκών των μαθητών και των σχολείων διεκδίκησαν χτες με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν λήξουν οι συμβάσεις 40.000 περίπου αναπληρωτών εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και 9.500 συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών. Τα αιτήματα για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων αποτυπώνονταν στα πανό της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών, ΕΛΜΕ, Συλλόγων και του Σωματείου Καθαριστριών Πειραιά. Εκπρόσωποί τους δήλωναν, για μια ακόμα φορά, χτες πως η μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην εκπαίδευση είναι όρος για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των σχολείων.

Από τη συγκέντρωση καταγγέλθηκαν τα νέα ωρολόγια προγράμματα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, με στόχο τη μείωση προσωπικού, που θα οδηγήσουν στην ανεργία ένα μέρος από τους 20.000 αναπληρωτές που εργάστηκαν φέτος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, τονίστηκε πως και μέσα από τις συνθήκες της πανδημίας φάνηκε η ανάγκη για μόνιμο προσωπικό καθαριότητας μέσα στα σχολεία και επιπλέον για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αντί για την εξασφάλιση αυτών των όρων, οι καθαρίστριες που εργάζονται με χαμηλούς μισθούς για την αναγκαία με ή χωρίς πανδημία καθαριότητα στα σχολεία, βρίσκονται στον αέρα, μπαλάκι ανάμεσα σε υπουργεία, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα προσληφθούν, τι θα γίνει με την καθαριότητα των σχολείων.

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα, για κάλυψη των αναγκών των σχολείων με μόνιμο προσωπικό, εξέφρασε η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, με τους εκπροσώπους της να επισημαίνουν πως, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, κανένα σχολείο δεν μπορεί να ανοίξει με κενά σε εκπαιδευτικούς και τονίζοντας τις αυξημένες ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό καθαριότητας.

Σε άλλες πόλεις

Παράσταση διαμαρτυρίας, για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, έγινε χτες και στο Ηράκλειο, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονιών.

Με αιχμή τη μονιμοποίηση του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, κινητοποίηση έγινε την περασμένη Τρίτη και στην Κέρκυρα, στους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τον Κερκυραϊκό Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλη του, που είναι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Το Σωματείο ανέδειξε την εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων, τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας κ.ά.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μέρα δράσης αύριο για τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα

Μέρα δράσης για τους νέους και τις νέες που εργάζονται στα εμπορικά καταστήματα θα πραγματοποιηθεί από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, αύριο Σάββατο 27 Ιούνη, σε Αθήνα και Πειραιά, στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΚΝΕ για νέους εργαζόμενους και ανέργους.

Στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, σε Καλλιθέα, Περιστέρι, Αιγάλεω, Ιλιον, Μπραχάμι, Ζωγράφου, Μαρούσι και σε πολλές άλλες περιοχές της Αθήνας θα φτάσει το κάλεσμα της ΚΝΕ, με σύνθημα: «Οι "αφανείς ήρωες" να γίνουν πρωταγωνιστές! Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους!».

Οπως σημειώνει η Οργάνωση Περιοχής Αττικής σε σχετικό δελτίο Τύπου της γι' αυτήν την πρωτοβουλία: «Η ΚΝΕ απευθύνεται σε κάθε νέο και νέα, που δουλεύει με μισθούς - χαρτζιλίκι, με ελαστικές μορφές απασχόλησης, με σπαστά ωράρια, Κυριακές, όπως και όποτε θέλουν οι εργοδότες και πάντα υπό την απειλή της ανεργίας, σε όλους όσοι επέστρεψαν στη δουλειά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων με χειρότερους όρους, σε όσους είναι εγκλωβισμένοι στην ανεργία.

Οι εργαζόμενοι που κατά τη διάρκεια της πανδημίας αξιοποιήθηκαν από τη μεγάλη εργοδοσία και την κυβέρνηση για να λανσαριστεί το δήθεν "κοινωνικό" τους προφίλ, αφού έβγαλαν τη "λάντζα" και μάλιστα συχνά με κίνδυνο για την υγεία τους, έγιναν ξαφνικά "ξένο σώμα" για τις επιχειρήσεις με απολύσεις και μη ανανεώσεις συμβάσεων.

Η ΚΝΕ καλεί τις δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων στον κλάδο του Εμπορίου να υψώσουν το ανάστημά τους, να οργανωθούν στα Σωματεία και τους Συλλόγους Εμποροϋπαλλήλων, να διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, επίδομα και μέτρα προστασίας για όλους τους ανέργους.

Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά! Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία!».

Μαθητικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα με σύνθημα «Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη» και στο πλαίσιό τους αυτές τις μέρες οργανώνονται τα εξής:

  • Σήμερα Παρασκευή:

Οι Οργανώσεις Πτολεμαΐδας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις, στις 18.00, στο πάρκο Μνήμες Λιγνίτη, με live μουσική από τους «Fiasco Band», επίδειξη skate και bmx, αντιρατσιστικό Graffiti και ζωγραφική και Escape Room για τον Covid-19

Στο Εμπορικό Κέντρο Θέρμης Θεσσαλονίκης οι Μαθητικές Οργανώσεις κάνουν στις 19.00 εκδηλώσεις με: Τραγούδια, προβολή ταινίας μικρού μήκους (αφιέρωμα σε αγωνιστές της περιοχής), γωνιά hip hop με μουσική και διαγωνισμό graffiti με σύνθημα: «Capitalism means "I can't breathe"», παιχνίδι και συζήτηση για σχολείο.

  • Αύριο Σάββατο:

Η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ διοργανώνει στα στέκια νεολαίας στο Πασαλιμάνι και στον πεζόδρομο στο λιμανάκι (τέρμα) στο Πέραμα πάρτι αποφοίτων της Γ' Λυκείου.

Στο Ηράκλειο, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ διοργανώνουν Μαθητικό street festival, στην πλατεία Ελευθερίας, στις 19.30.

Στα Χανιά, θα διοργανωθεί Μαθητικό street festival, στην πλατεία Αγοράς, στις 19.30.

Street events στην Αττική

Ξεκινούν αυτό το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιούνη τα Street Events της KNE με τίτλο «Capitalism means Ι can't breathe - Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη», που θα διαρκέσουν έως και το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Ιούλη.

Αυτό το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

Αύριο Σάββατο:

- Καλλιθέα, πλατεία Νερού, 19.30.

- Χαλάνδρι, κεντρική πλατεία, 19.00.

- Πετρούπολη, πλατεία ΗΡΩ, 19.30.

- Καισαριανή, Σκοπευτήριο Καισαριανής (Πλάκες), 19.30.

Κυριακή 28 Ιούνη:

- Πανόρμου, πλατεία Πανόρμου, 18.30.

- Νέα Σμύρνη, πλατεία Νέας Σμύρνης, 19.00.

- Ηλιούπολη, κεντρική πλατεία Ηλιούπολης, 19.00.

- Νέα Φιλαδέλφεια, πλατεία Φιλαδέλφειας, 19.30.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ