ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 2020 - Κυριακή 28 Ιούνη 2020
Σελ. /40
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο ιός είναι ο καπιταλισμός. Κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Σοσιαλισμός αναγκαίος και επίκαιρος

Το Σάββατο 4 Ιούλη η συγκέντρωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες στο Πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια. Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης

«Ο ιός είναι ο καπιταλισμός. Κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Σοσιαλισμός αναγκαίος και επίκαιρος»: Με το σύνθημα αυτό διοργανώνεται από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ το Σάββατο 4 Ιούλη στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια εκδήλωση - συγκέντρωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες, πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τους «The worksong project».

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ ενόψει της εκδήλωσης, που κυκλοφορεί στα Ελληνικά, στα Αγγλικά, στα Αραβικά και τα Γαλλικά, αναφέρεται:

«Για άλλη μια φορά, είμαστε αντιμέτωποι με την οικονομική καπιταλιστική κρίση, σημάδια της οποίας, όπως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, υπήρχαν και πριν από την πανδημία, αλλά τώρα ενισχύθηκαν παραπέρα με την πρωτόγνωρη περίοδο που ζήσαμε με την πανδημία του κορονοϊού. Τη νέα αυτή κρίση του συστήματος θα την πληρώσει πάλι ο εργαζόμενος λαός, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία, Ελληνες και μετανάστες.

Ζήσαμε ξανά τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού

Τους προηγούμενους μήνες ζήσαμε όλοι μας τι θα πει, για άλλη μια φορά, καπιταλισμός. Είναι το σύστημα που βάζει σε δεύτερη μοίρα τη ζωή μας, μπροστά στην κερδοφορία των μονοπωλίων. Ετσι και στο ζήτημα της δημόσιας υγείας Ελληνες και μετανάστες ζήσαμε τι σημαίνει να φοβάσαι ν' αρρωστήσεις. Ελλείψεις σε ιατρικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό. Ελλείψεις σε νοσοκομεία, σε ιατρεία, σε ΜΕΘ. Γιατροί χωρίς υγειονομικό εξοπλισμό, χωρίς ατομικά μέτρα προστασίας να δίνουν τα πάντα, για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους αρρώστους, την ώρα που η κυβέρνηση επεδίωκε όλο το πρόβλημα να φορτωθεί στην "ατομική ευθύνη".

Βέβαια, τα μέτρα που πήραν σταμάταγαν έξω από τους εργασιακούς χώρους όπως σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες, αποθήκες, ντελίβερι, βιοτεχνίες, φασονατζίδικα και εργαζόμενους στην καλλιέργεια γης. Εκεί τα κέρδη των αφεντικών δεν υποτάσσονται στη δημόσια υγεία και μάλιστα με τη βούλα των ειδικών.

Ιδιαίτερα οι μετανάστες και πρόσφυγες που είστε εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, όλο το προηγούμενο διάστημα, είχατε να αντιμετωπίσετε τις άθλιες συνθήκες διαμονής σε ανοιχτά και κλειστά κέντρα τύπου Μαλακάσας, Ελαιώνα και Μόριας. Σε αυτά, ακόμα και σήμερα, δεν υπάρχει η απαραίτητη ιατρική φροντίδα, ούτε μέτρα προφύλαξης. Αναγκάζεστε να μένετε στοιβαγμένοι 6 και 8 άτομα μέσα σε ένα κοντέινερ ή παραπάνω μέσα σε σκηνές, χωρίς ατομικά μέτρα προστασίας, χωρίς φροντίδα για απολύμανση στους χώρους, χωρίς ενημέρωση για να μπορέσετε να προστατευτείτε από τον ιό και άλλες ασθένειες.

Αλλά ακόμα και στην ισχυρότερη χώρα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, εκατοντάδες ήταν οι ομαδικοί τάφοι που ανοίχτηκαν για να θάψουν όσους χτυπήθηκαν από τον ιό. Εκατομμύρια τα κρούσματα, εκατοντάδες χιλιάδες οι νεκροί. Το αμερικάνικο όνειρο καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Μαζί με την πανδημία στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι και κυρίως οι μετανάστες έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ρατσισμό. Η δολοφονία του George Floyd από τους αστυνομικούς και το σύνθημα "Ι can't breathe" σε εκατομμύρια στόματα που δίκαια για μέρες τώρα δονεί τους δρόμους όλης της Αμερικής δείχνει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση που υπάρχει σε εκατομμύρια ανθρώπους, που ζουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης με μαζική ανεργία και επιδείνωση της ζωής τους. Που βιώνουν τις κοινωνικές ανισότητες, τον ρατσισμό αλλά και το βαρύ τίμημα της πανδημίας.

Τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων για τη συμμετοχή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Την ίδια στιγμή, οι αντιθέσεις που εκφράζονται στην περιοχή μας κυρίως για την εκμετάλλευση των πηγών Ενέργειας και τη διαδρομή των ενεργειακών αγωγών μεταξύ ισχυρών δυνάμεων, όπως είναι οι ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσία, αλλά και συνολικά για την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, για τα μερίδια των αγορών μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ - Κίνας, κάνουν την κατάσταση εκρηκτική. Σ' αυτήν τη διαπάλη εμπλέκονται κι άλλες χώρες. Ετσι, η αστική τάξη της Ελλάδας επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή και βρίσκεται σε ανταγωνισμό με την αστική τάξη της Τουρκίας, που έχει τη φιλοδοξία να παίξει ισχυρότερο ρόλο περιφερειακό, ακόμη και παγκόσμιο. Χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες ως άλλοθι και μοχλό πίεσης προς την ΕΕ για να εξασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν τεράστιες ευθύνες. Συμμετέχουν ενεργά στους επικίνδυνος σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Εχουν βάλει φαρδιά - πλατιά τις υπογραφές τους για τις επεμβάσεις ανά τον κόσμο, τις στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων (Αφγανιστάν, Συρία, Μάλι κ.α.). Δίνουν 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για στρατιωτικό εξοπλισμό για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε κυριολεκτικά γην και ύδωρ στους φονιάδες των λαών, με την άδεια κατασκευής νέων στρατιωτικών βάσεων, την επέκταση της Σούδας, κάνοντας τη χώρα μαγνήτη επιθέσεων σε περίπτωση εμπλοκής. Πολιτική που συνέχισε και ενίσχυσε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι πρόσφυγες που έχετε εγκλωβιστεί στη χώρα μας, τις τελευταίες μέρες, έχετε έρθει για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο του σάπιου συστήματος, τον καπιταλισμό. Η κυβέρνηση της ΝΔ, επιταχύνοντας και υλοποιώντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, πετάει στο δρόμο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από δομές και διαμερίσματα, χωρίς καμία φροντίδα για την επιβίωσή σας. Απαιτούμε τώρα την αξιοποίηση κλειστών ξενοδοχείων και δημόσιων κτιρίων ικανών να παρέχουν στέγαση. Να αξιοποιηθούν τα κονδύλια που υπάρχουν και τα λυμαίνονται διάφορες ΜΚΟ.

Φτάνει πια! Οι εργαζόμενοι στη χώρα ξέρουμε από πρώτο χέρι τι θα πει μετανάστευση και προσφυγιά. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι θα πει ιμπεριαλιστικός πόλεμος, ξεριζωμός, ρατσισμός. Εχουμε πλέον την πείρα, όπως και όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκεστε στην Ελλάδα, είτε τα τελευταία χρόνια είτε από τη δεκαετία του '90, ότι για τον ξεριζωμό από τους τόπους σας υπάρχει υπεύθυνος. Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Που είτε με τον πόλεμο, είτε με τη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση αναγκάζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, αν δεν σκοτωθούν στους πολέμους, να ψάξουν αλλού νέα πατρίδα για να ζήσουν μια ζωή καλύτερη.

Ενώνουμε τη φωνή μας - διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει!

Οι Ελληνες και ξένοι εργάτες έχουμε βγάλει συμπέρασμα. Καπιταλισμός σημαίνει βαρβαρότητα. Ο ιός είναι το ίδιο το σύστημα που εκμεταλλεύεται εκατομμύρια εργαζόμενους για να κερδίζουν μια χούφτα εκμεταλλευτές. Είναι το σύστημα, που, για να διασφαλίσει τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, αφήνει να πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι είτε από την εντατικοποίηση, την ασυδοσία, την υπερεκμετάλλευση της εργοδοσίας, είτε από μια πανδημία, είτε από τις πολεμικές επεμβάσεις που κάνει ανά τον κόσμο για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη κερδοφορία του.

Ο μοναδικός δρόμος που έχουν να επιλέξουν οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικότητας και θρησκεύματος είναι ο δρόμος του αγώνα, της πάλης για την ανατροπή του σάπιου καπιταλισμού. Χρειάζεται να ενώσουμε τη δύναμή μας, να οργανώσουμε από κοινού την πάλη μας, να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει και μας στερούν κυβερνήσεις και εργοδοσία. Ο μοναδικός δρόμος που έχουμε να επιλέξουμε σήμερα Ελληνες εργάτες, μετανάστες και πρόσφυγες είναι η πάλη για μια άλλη εξουσία. Για μια κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες μας. Χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον Σοσιαλισμό.

Απέναντι σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται για πρόσφυγες, μετανάστες, για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα συνολικά, η μόνη διέξοδος και λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στις θέσεις του ΚΚΕ για:

  • Κανένας πρόσφυγας να μην πεταχτεί στο δρόμο. Για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ληφθούν άμεσα μέτρα από το κράτος, για στέγαση, εργασία. Για τους υπόλοιπους να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και να τους χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για να φτάσουν στη χώρα του τελικού προορισμού τους.
  • Να εξασφαλιστούν η πρόσβαση και η παροχή Υγείας και Πρόνοιας σε όλους.
  • Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots. Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
  • Να καταργηθούν ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας.
  • Να ισχύσει ό,τι προβλέπεται στη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού από την πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.
  • Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ