ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ
Θύμα της πολιτικής της κυβέρνησης στην Υγεία ο 31χρονος μετανάστης

Ανακοίνωση με αφορμή το τραγικό περιστατικό στο ΚΥΤ Σάμου

Τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών, χωρίς επαρκή υγειονομική κάλυψη, καθώς και τον εγκλωβισμό τους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου, με αφορμή το θάνατο ενός 31χρονου πρόσφυγα μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου. Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες ένας 31χρονος Γκανέζος ξεψύχησε στο ΚΥΤ του νησιού έπειτα από επιληπτικό επεισόδιο και αφού προσπάθησε να επισκεφτεί το νοσοκομείο. Ο Σάμιουελ Αντγουί την περασμένη Τρίτη το πρωί βρέθηκε νεκρός στη σκηνή όπου διέμενε στον καταυλισμό που έχει σχηματιστεί γύρω από το ΚΥΤ και ενώ μόλις λίγες ώρες πριν είχε αναζητήσει ιατρική φροντίδα που ποτέ δεν έλαβε.

Ο 31χρονος, συνοδευόμενος από τον αδελφό του και λίγες ώρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, έφτασε μέχρι την πύλη του νοσοκομείου, εκεί όπου, σύμφωνα με τη μαρτυρία του δεύτερου, ο νυχτερινός φύλακας τηλεφώνησε στα Επείγοντα και στη συνέχεια τους απαγόρευσε την είσοδο, μεταφέροντάς τους τη σύσταση του γιατρού που είχε βάρδια να επανέλθει το πρωί εφοδιασμένος με παραπεμπτικό. Μόνο που παραπεμπτικά σε πρόσφυγες δεν εκδίδονται...

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου επισημαίνει στην ανακοίνωσή του: «Την ευθύνη αυτής της κατάστασης φέρει εξολοκλήρου η σημερινή κυβέρνηση αλλά και όλες οι προηγούμενες που εφαρμόζουν την ίδια ακριβώς πολιτική και στον τομέα της δημόσιας Υγείας, τόσο για πρόσφυγες - μετανάστες όσο και για τους ντόπιους κατοίκους των νησιών μας (...)

Είναι οι πολιτικές που δεν θέλησαν να υπάρχουν μέσα και έξω από το ΚΥΤ οργανωμένα, στελεχωμένα και εξοπλισμένα δημόσια ιατρεία. Που έχουν αφήσει το Νοσοκομείο της Σάμου χωρίς ιατρούς ΤΕΠ, με έναν παιδίατρο, με έναν πνευμονολόγο, χωρίς ΩΡΛ, χωρίς ογκολόγο, χωρίς ενδοκρινολόγο, χωρίς γαστρεντερολόγο και με ελάχιστο προσωπικό, που πασχίζει μέρα - νύχτα να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των ντόπιων κατοίκων και των προσφύγων - μεταναστών. Που δεν έχουν φροντίσει να υπάρχουν καθημερινά και όλο το 24ωρο πιστοποιημένοι μεταφραστές μέσα στο νοσοκομείο, ώστε να μπορεί να καταλάβει ο γιατρός, ο νοσηλευτής από τι πάσχει ο προσερχόμενος στο νοσοκομείο. Που έχουν αφήσει κενά τα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία του νησιού μας και κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές, ακόμη και από ένα απλό τσίμπημα εντόμου. Είναι οι πολιτικές που έχουν αφήσει εδώ και χρόνια υποστελεχωμένο το παράρτημα του ΕΚΑΒ στο νησί μας, να παραμένει σε πολλές βάρδιες μόνο ένα ασθενοφόρο (λόγω έλλειψης πληρωμάτων) να καλύπτει όλο το νησί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Ο Σύλλογος καλεί όλο το λαό της Σάμου να αγωνιστεί για: Να κλείσουν όλα τα hot spots - κολαστήρια στα νησιά. Αμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά. Να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, να χορηγηθούν έγγραφα και να μεταφερθούν όσοι επιθυμούν στη χώρα προορισμού τους. Δημιουργία ιατρείων με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό στο ΚΥΤ Σάμου. Στελέχωση του Νοσοκομείου Σάμου, του ΕΚΑΒ και όλων των μονάδων Υγείας με μόνιμο προσωπικό.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
Να κλείσει το hot spot της Μόριας και να μην ανοίξει κανένα άλλο

Δήλωση της βουλευτή του ΚΚΕ με αφορμή επιστολή του συλλόγου κατοίκων της περιοχής

Την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ ότι πρέπει να κλείσει το hot spot της Μόριας και να μην ανοίξει κανένα άλλο στο νησί υπογραμμίζει σε δήλωσή της η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου του Κόμματος, με αφορμή την επιστολή του συλλόγου κατοίκων της Μόριας, της Παναγιούδας και των όμορων κοινοτήτων που ζητούν την απομάκρυνση του ΚΥΤ από τη Μόρια και τη μετεγκατάστασή του σε άλλη περιοχή του νησιού. Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοικοι έδωσαν στη δημοσιότητα ανοιχτή επιστολή, μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού βουλευτή Χ. Αθανασίου ότι το ΚΥΤ της Μόριας θα γίνει η κλειστή δομή που προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ, παρά και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ ότι θα κλείσουν τα hot spots.

Η δήλωση της Μαρίας Κομνηνάκα έχει ως εξής:

«Η θέση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη, σταθερή να κλείσει το hot spot της Μόριας και να μην ανοίξει κανένα άλλο στο νησί. Ας θυμηθούν όσοι ξέχασαν και όσοι παριστάνουν ότι δεν θυμούνται, ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που αντιτάχθηκε στη δημιουργία του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν όλοι οι άλλοι - κόμματα και παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης - τη στήριζαν και το αποδέχονταν.

Η επιβεβαίωση των προθέσεων της κυβέρνησης να διατηρήσει το ΚΥΤ της Μόριας, ως κλειστό στρατόπεδο συγκέντρωσης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, αφήνει την κυβέρνηση πολλαπλά εκτεθειμένη στα μάτια του λαού της Λέσβου. Οχι μόνο δεν ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη για τη συμπεριφορά τους ως στρατού κατοχής απέναντι στους κατοίκους του νησιού, αλλά και την αποκατάσταση των φθορών που προκάλεσαν, αλλά κυρίως συνεχίζουν να αγνοούν την πάνδημη απαίτηση: Να πάψουν τα νησιά μας να αποτελούν το στρατόπεδο συγκέντρωσης της ΕΕ.

Η εμμονή της κυβέρνησης για διατήρηση του εγκλωβισμού στα νησιά, με τις γνωστές σε όλους επώδυνες συνέπειες, είναι αποτέλεσμα της επιλογής της να διατηρεί την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ, στο πλαίσιο των παζαριών με την τουρκική αστική τάξη.

Οι κάτοικοι του νησιού χρειάζεται να προβληματιστούν: Είναι φανερό γιατί η κυβέρνηση της Τουρκίας, γιατί η ΕΕ θέλουν τα νησιά να έχουν ΚΥΤ - εγκλωβισμένους, όμως για ποιο λόγο επιμένουν σε αυτήν την επιλογή η κυβέρνηση ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι; Τι δεσμεύσεις έχουν; Τι ανταλλάγματα; Να μην αφήσουν λοιπόν οι κάτοικοι του νησιού να τους παρασύρει η ανούσια αντιπαράθεση που στήνουν διάφοροι θεσμικοί παράγοντες, για το σε ποιανού την πόρτα θα χτιστεί το κέντρο - φυλακή, που μόνο αποτέλεσμα θα έχει τη μονιμοποίηση του εγκλωβισμού και την επέκταση των ΚΥΤ στο νησί.

Κοινή διεκδίκηση όλων μας πρέπει να είναι: Να κλείσει το αίσχος της Μόριας και να μη δημιουργηθεί κανένα άλλο, ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό, στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μαζικός απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε φυλακή της ΕΕ. Να οργανωθεί με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, στα σύνορα με την Ελλάδα και με τη Συρία, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι πρόσφυγες και από εκεί απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, που διαιωνίζουν τον πόλεμο και την εξαθλίωση και γεννούν πολύ μεγαλύτερους κινδύνους και για το λαό της χώρας μας».

Τραυματίστηκαν πυροσβέστες στην Αχαΐα

Συναγερμός σήμανε λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί της Κυριακής στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όταν ένα από τα πυροσβεστικά οχήματα που τα πληρώματά τους συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς που είχε ξεσπάσει στα Πηγάδια Αχαΐας ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν δύο από τους πυροσβέστες που επέβαιναν σε αυτό. Το πλήρωμά του συμμετείχε σε επιχείρηση φύλαξης της Πυροσβεστικής για τυχόν αναζωπυρώσεις. Αμέσως άρχισε επιχείρηση απεγκλωβισμού από συναδέλφους τους και αυτό έγινε κατορθωτό λίγα λεπτά αργότερα. Οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν στο κέντρο του χωριού με τον έναν από αυτούς να είναι πιο σοβαρά τραυματισμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες έχουν υποστεί κατάγματα, ενώ ο ένας παρουσιάζει και καρδιολογικό πρόβλημα.

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χτες στην Αίγινα. Οι φλόγες έκαιγαν χαμηλή βλάστηση στην περιοχή της Αιγινήτισσας, ωστόσο το μέτωπο είχε περιοριστεί και δεν υπήρχε κίνδυνος για τον οικισμό. Το βράδυ η φωτιά είχε τεθεί σε μερικό έλεγχο.

Πυρκαγιά ξέσπασε το περασμένο Σάββατο σε αγροτοδασική έκταση επί της οδού Δημητσάνας στη Βάρη Αττικής. Κινητοποιήθηκαν 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων καθώς και ένα ελικόπτερο, με αποτέλεσμα η φωτιά να μην απειλήσει σπίτια. Την επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμαν εθελοντές δασοπυροσβέστες από τη Βάρη και δύο υδροφόρες του δήμου. Kάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν ότι η φωτιά ξεκίνησε από ξερά χόρτα τα οποία δεν είχαν μαζευτεί.

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής σε χορτολιβαδική έκταση στους πρόποδες του Ολύμπου, ανάμεσα στο Λιτόχωρο και τη Λεπτοκαρυά Πιερίας. Δεν απειλούνταν κατοικημένες περιοχές ή δασική έκταση.

Ποινική δίωξη για το επεισόδιο με τον δήμαρχο Αθήνας

Στην άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων, της απείθειας και της εξύβρισης ενάντια σε δύο άτομα τα οποία συνελήφθησαν, για την επίθεση κατά του Κ. Μπακογιάννη, προχώρησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Σύμφωνα με την κατηγορία, οι δύο συλληφθέντες φώναξαν συνθήματα και πέταξαν καφέδες και μπουκάλια με νερό.

Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν για τις πράξεις που τους αποδίδονται στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο. Να σημειωθεί ότι είχαν προσαχθεί μαζί με άλλα τρία άτομα καθώς φέρεται ότι αποδοκίμασαν έντονα τον δήμαρχο Αθήνας κατά την επίσκεψή του στο Μεταξουργείο. Τα τρία άτομα αφέθηκαν ελεύθερα, αφού δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους.

Το βράδυ της Κυριακής, περίπου 20 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, πέταξαν καφέδες και νερά στον δήμαρχο Αθήνας, την ώρα που αποχωρούσε από εκδήλωση.

Σημαντικά στοιχεία στη δίκη του φασιστοειδούς της «Κρυπτείας»

Συνεχίστηκε την περασμένη Παρασκευή στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη του καθηγητή Παν. Παπαγιάννη, που φέρεται ως ο ιδρυτής της φασιστικής οργάνωσης «Κρυπτεία». Υπενθυμίζουμε ότι η φασιστική οργάνωση «Κρυπτεία» έγινε γνωστή το 2017, όταν επιτέθηκε στο σπίτι του Αμίρ, του 11χρονου μαθητή από το Αφγανιστάν, ο οποίος αν και είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, τελικά παρέλασε με την ταμπέλα του σχολείου.

Σημαντική ήταν και η κατάθεση του διερμηνέα, αφγανικής καταγωγής, που εργάζεται στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, που υπέστη επίσης δολοφονική επίθεση. Ο μάρτυρας περιέγραψε την αιφνιδιαστική ρατσιστική επίθεση που υπέστη μαζί με έναν ομοεθνή του στην περιοχή του Μεταξουργείου από ομάδα 8 ατόμων μαυροφορεμένων, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και ήταν κατηγορηματικός ότι είχαν σκοπό να τον σκοτώσουν, αφού από την αρχή στόχευσαν το κεφάλι του κρατώντας αιχμηρά αντικείμενα. Το ότι σώθηκε οφείλεται στην ενστικτώδη αντίδρασή του να προστατεύσει το κεφάλι με τα χέρια του, με αποτέλεσμα να υποστεί βαρύτατο τραυματισμό στο χέρι.

Στην κατάθεσή του ο αστυνομικός του Τμήματος Ρατσιστικής Βίας, που παρακολουθούσε τον κατηγορούμενο και ταυτοποίησε στο πρόσωπό του τον δράστη, δεν απέκλεισε η οργάνωση «Κρυπτεία» να αποτελείται από περισσότερα άτομα, και όχι μόνο από τον κατηγορούμενο, και αναφέρθηκε σε επικοινωνίες του με τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και με μέλη άλλων ακροδεξιών οργανώσεων, όπως της Ελληνικής Σοσιαλιστικής Αντίστασης, μέλη της οποίας παρακολουθούσαν την απολογία του κατηγορούμενου.

Στην απολογία του ο Παν. Παπαγιάννης προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο ότι η οργάνωση αποτελούνταν μόνο από αυτόν.

Νεκρός 15χρονος από αεροβόλο

Ενα παιδί 15 χρόνων έχασε τη ζωή του σε χωριό της Καλαμπάκας από αεροβόλο όπλο, το απόγευμα της Κυριακής. Οπως προκύπτει από τις πρώτες πληροφορίες, το παιδί έπαιζε με τον αδελφό του στην αυλή του σπιτιού με το αεροβόλο, το οποίο εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα να δεχτεί βολίδα στο πρόσωπο. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο τον διακόμισε στο Νοσοκομείο Τρικάλων. Λίγο αργότερα, όμως, έγινε γνωστό ότι ο 15χρονος πέθανε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ